Shadows Over Loathing teszt

Pálcikafigurákkal és hússal a kozmikus horror ellen, avagy a West of Loathing teljesen váratlanul kapott egy igen hasonló szellemiségű folytatást.

North of Loathing

Öt éve az Asymmetric stúdió bebizonyította azt, amit sokan azért már sejtettek: 4K, eARC és HDR ide, QLED, VRR és ray-tracing oda, amennyiben egy játék remekül van kitalálva, hát akkor az a játék pálcikafigurákkal is szórakoztatni fog. Márpedig a West of Loathing kiváló alkotás volt, egyike a kevés tényleg működő videojáték-vígjátékoknak – egy végtelenül vidám vadnyugat-paródia, telis-tele abszurd poénokkal, metsző szatírával és elvadult bendzsó-zenével. Az elmúlt éveket a fejlesztők a legnagyobb titokban a széria következő részének készítésével töltötték, és nemrég bármiféle előzetes bejelentés vagy marketing nélkül a nyakunkba is szakadt a Shadows Over Loathing.

Az ingyenesen játszható, modernkori MMO-ból, a Kingdom of Loathingből kifejlődött sztorialapú (és a multiplayert teljesen nélkülöző széria) ismét korszakot váltott: egy háromévtizedes időugrást követően most 1927-ben járunk, továbbra is valahol Amerikában, éppcsak ezúttal a vadnyugati sztorik helyett Lovecraft kozmikus horrorjai fertőzték meg a környéket. Lelkes hősünk nagybátyja kérésére érkezik a kóla-háborúk által megtépett, kizárólag kocsmákban, csápokban és hobókban gazdag Ocean Citybe, hogy aztán kénytelen-kelletlen a kedves rokon megkeresésére induljon. Mint az hamar kiderül, bácsikánk antikáru-kereskedése csak afféle fedőszerv, valójában ugyanis a világra fenekedő átkozott tárgyak felkutatása és átoktalanítása az üzlet igazi profilja. Nincs más lehetőségünk, mint beszállni a családi vállalkozásba, és saját eszközökkel eredni az átkozott ketyerék nyomába – hátha az egyik körül ott találjuk majd a nagybácsit is.


[+]

Elődjével szemben a Shadows Over Loathing nem egyetlen óriási, különféle abszurd helyszínekkel telipakolt világot pakol a játékos elé, hanem számtalan kisebb, de ugyanilyen zsúfolt környéket prezentál. Az első fejezet például a düledező Ocean Cityben játszódik, a második egy közeli, kristálytiszta vizű tavacskájáról és kristálykitermeléssel foglalkozó bányájáról ismert erdőbe vezet, a harmadik pedig már egy meglehetősen furcsa szakokkal rendelkező egyetem patinás folyosóin és görögábécés lakóépületeiben játszódik – és az igazán bizarr vidékekről, az időutazásról és álomvilágokról még nem is esett szó.


[+]

A párbeszédeknek, küldetéseknek, véletlenszerű találkozóknak köszönhetően állandóan változó, de mindig kézműves kidolgozású térképünkön (az egyik fejezetben például egy szelet sajton iktatjuk a földrajzot) egyre több helyszín tűnik fel, és persze a hosszabb utazásokat is mindig megszakítja valami váratlan meglepetés. Ezek hozhatnak zsákmányt, harcot, avagy valami sokkal váratlanabb eseményt is – egyszer például saját magammal találkoztam, és azonnal egy húron pendülve rögtön el is kezdtük tervezgetni, hogy miként lehetne a legnagyobb anyagi hasznot hajtani a téridő törvényeinek efféle lebomlásából.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Marvel’s Midnight Suns teszt

  A Marvel szuperhősei kártyák segítségével csatáznak – nem, ez a cikk nem a mobilos Snapről szól, hanem az ugyanezt a receptet teljesen máshogy feldolgozó Firaxis-játékról.

 • The Knight Witch teszt

  Azt hihetnénk, hogy egy metroidvania játék hősének dolgát alaposan megkönnyítené, ha tudna repülni. A mellékelt példa mutatja, hogy a nehézség csak ettől még nem tűnik el.

 • Persona 4 Golden teszt

  2008 óta lassan, de úgy tűnik, megállíthatatlanul növekszik a Persona 4 népszerűsége – most például a kurrens konzolokra jutott el az Atlus stílusos szerepjátéka.

 • Dead Space teszt

  Tizenöt év telt el azóta, hogy megismertük Isaac Clarke-ot, a galaxis talán legpechesebb mérnökét – az Ishimura bányász űrhajó újabb bejárása pedig ma is nagyszerű horrort jelent.

Előzmények

 • New Tales from the Borderlands teszt

  2014-ben kapott narratív kalandjátékos mellékszálat a Borderlands-univerzum, és a Telltale fejlesztői akkor fantasztikusan birkóztak meg a kihívásokkal – de ezt a felvonást nem ők készítették.

 • Persona 5 Royal teszt

  Élveztük először, élveztük másodjára, és most harmadszorra is megérkezett a Persona 5 – most már minden releváns platformra. De hát tudjuk jól: ismétlés a fantomtolvaj anyja!

 • Various Daylife teszt

  Miként sül az el, ha a Square Enix három évvel az eredeti mobilos megjelenést követően átírja konzolra furcsa fantasy életszimulátorát? Most ez is kiderült.

 • The Excavation of Hob’s Barrow

  Pár héttel a Return to Monkey Island után egy újabb minőségi point ’n’ click kalandjáték érkezett – ezúttal teljesen más hangulattal. Van merszed feltárni az ősi síremléket humor nélkül is?