New Tales from the Borderlands teszt

2014-ben kapott narratív kalandjátékos mellékszálat a Borderlands-univerzum, és a Telltale fejlesztői akkor fantasztikusan birkóztak meg a kihívásokkal – de ezt a felvonást nem ők készítették.

Határvidék

Sokféle ember létezik – a humor pedig aztán végképp teljesen szubjektív dolog. A Gearbox írói szerint például a Buttsville városnév már önmagában is fergeteges poén, ha pedig valaki visítva kommunikál, az minimum megkétszerezi mondandója humorkvóciensét. Én e tekintetben radikálisan más véleményen vagyok, ami általában igencsak megnehezíti a Borderlands-játékok élvezetét – ezért is volt akkora élmény számomra, amikor végre valaki más is szóhoz jutott ebben az amúgy rengeteg lehetőséget kínáló világban. A Tales from the Borderlands a később igen csúfos véget ért Telltale stúdió egyik legjobb miniszériája volt, amely egy nagyszerűen megírt történetet mesélt el ebben a furcsa sci-fi western univerzumban.

A Telltale összeomlásával úgy tűnt, hogy ilyesfajta narratív Borderlands-játékra nem lesz több lehetőség, de a Gearbox kanadai csapata végül megkapta a lehetőséget egy újabb „széria” elkészítésére. (Az idézőjelek oka az, hogy az egyébként öt fejezetre felosztott New Tales kizárólag egyben kapható.) Az eredeti írók közül senkit nem igazoltak le, így a hangulat sokkal inkább az eredeti Borderlandsekhez áll közelebb, és nem a Telltale-feldolgozáshoz – azt pedig mindenki majd eldönti, hogy ezt pozitívumként vagy negatívumként éli meg.


[+]

A játékban főszerepet kapott karakterek személyiségén is azonnal látszik, hogy az írók a harsány, arcbamászó stílust kedvelik: az életét kisstílű csalóként tengető Octavio pofájánál talán csak irreális álmai nagyobbak, nővére, a céges kutatóként egy űrbázison dolgozó Anu egy mindent túlizguló, a személyes kommunikáció terén elképesztő kihívásokkal küzdő alak, Fran pedig lebegő székében elsősorban azért aggódik, hogy az őt érő sorozatos inzultusok hatására nehogy megint kijöjjön belőle az erőszakos tömeggyilkos. A három lapaj egy céges invázió kapcsán talál egymásra Fran kisvállalkozásában, itt eldöntik, hogy mindenki számára az lenne a legjobb, ha kirabolnának egy ősi Vaultot, a váratlanul sikeres akciót követően pedig jobbára az innen zsákmányolt zöld kristály, illetve az arra vágyó erők körül kanyarog a történet.

A hangsúly a történetmesélésen van – a játékmenet a műfaj hagyományainak kifejezetten sekélyes: így tehát a New Tales from the Borderlands is egy nagyon hosszú „átvezető jelenet”, amit néha QTE-k vagy párbeszédek szakítanak meg, és igen ritkán még valami aprócska helyszínt is bejárhatunk. A QTE-jelenetek szinte elronthatatlanok – a tízórás történetben ez velem nem is esett meg –, így a történet alakulását elsősorban az szabályozza, hogy a karakterek közti beszélgetésekben milyen döntéseket hozunk. A játék statisztikát vezet a főszereplőink közötti viszony állapotáról, és a végjátékban az opcióinkat, illetve a végső kimenetelt az szabályozza, hogy ezeket milyen magasra tudjuk tornázni. Sajnos e mércék alakulását nem feltétlenül a logika vezérli – nálam megesett, hogy két karakter közt minden döntésemmel kifejezetten javítani akartam a viszonyt, de a fejezetvégi összesítésben az látszott, hogy kapcsolatuk mégiscsak megromlott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Pentiment teszt

  Egy középkori detektívtörténet, és annak váratlan következményei adják az Obsidian új történetközpontú játékának a kiindulópontját.

 • Somerville teszt

  Már megint itt vannak az idegenek, így nincs más hátra, mint fogni a kutyát és mágikussá vált karunkat, és menni, menni, menni a család után.

 • Shadows Over Loathing teszt

  Pálcikafigurákkal és hússal a kozmikus horror ellen, avagy a West of Loathing teljesen váratlanul kapott egy igen hasonló szellemiségű folytatást.

 • Gamedec – Definitive Edition teszt

  Cyberpunk, de fegyverek és kiberver nélkül – a lengyel regénysorozat alapján készült Gamedec most egy kibővített kiadással tért vissza.

Előzmények

 • Persona 5 Royal teszt

  Élveztük először, élveztük másodjára, és most harmadszorra is megérkezett a Persona 5 – most már minden releváns platformra. De hát tudjuk jól: ismétlés a fantomtolvaj anyja!

 • The Excavation of Hob’s Barrow

  Pár héttel a Return to Monkey Island után egy újabb minőségi point ’n’ click kalandjáték érkezett – ezúttal teljesen más hangulattal. Van merszed feltárni az ősi síremléket humor nélkül is?

 • The Last of Us Part 1 teszt

  Több mint kilenc éve már, hogy megjelent a Naughty Dog nagyszerű posztapokaliptikus akciójátéka, amiből a PS4-es Remaster után most a PlayStation 5 is megkapta a maga verzióját.

 • Tiny Tina’s Wonderlands teszt

  Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy fantasy környezetű DLC-je a Borderlands 2-nek. A csaknem évtizedes ötletet most leporolta a Gearbox, és majdnem teljes epizóddá bővítették azt.