- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hobby elektronika
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen házat vegyek?
- OLED TV topic
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
-
PROHARDVER!
Ezt érdemes elolvasni: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
mcwolf79
veterán
Sziasztok!
Nem tudok, hogy ez Windows vagy VGA kérdés , de talán inkább Windows.
Adott a gépem, egy 9070 XT VGA-val egy Philips 4k 120 hz-es Oled TV . Szórakoztam ma a Linux-szal, és ott feltűnt, hogy 60-hz-en sokkal szebb a kép (élesebb). Mintha úgy tényleg meglenne a natív 4k felbontás. Először azt hittem a Linux-nak van valami spéci dolga, de megnéztem a dolgot Windows 11-gyel, és ugyanez van. Eddig hozzá volt szokva a szemem, de most ezek után nagyon bántja a szemem 120 hz-en a mosottasabb kép. Persze azért nem Minecraft szerű pixelekre kell gondolni, de azért látható .
HDMI-vel van a TV-re kötve (DP nincs a TV-n) , most rendeltem egy DP-HDMI kábelt, hogy megnézzem Linux-on , hogy muzsikàl. Eddig más probléma nem volt vele .
Mi okozhatja ezt ?
Köszi -
Geth
veterán
Bocsánat, helyesbítek, most már csak 2021-esnél újabb és hivatalos forrást fogadok el:
OEM Activation 3.0 system
Sasold a bal felső sarokban a win verziót.
Vagy az alján:
This information applies to Windows 10, Windows 10 IoT Enterprise, and later versions. -
Geth
veterán
Win8 óta?
Igen. Win7 volt az utolsó desktop win, ami még az OA 2.1-et (SLIC) használta. Ez volt az amit offline lehetett aktiválni, ha valahogy megjelent a megfelelő SLIC tábla a BIOS-banAnno a 10-esen cudar sokáig lehetett kalóz-aktiválni.
Ja, csak nem ezzel a módszerrel. Valószínűleg a KMS-sel kevered, és a múlt idő sem indokolt, hiszen azóta születtek újabb módszerek is.A TPM-et NE KEVERD IDE, MÉG MINDIG semmi köze az aktiváláshoz.
Az a blog 2012-es. Te rátennéd a fejedet, hogy a 11 még mindig azt használja, csak azért, mert a 8 azt használta 13 évvel ezelőtt?
Hozz egy frissebb forrást, ami cáfolja. Köszke -
King Unique
titán
Nekem sem világos, hogy a TPM-nek mégis mi köze van a Windows 10/11 aktiválásához...
A TPM-nek max. pl. a BitLocker meghajtótitkosításhoz van köze, meg hogy a Windows 11-nél rendszerkövetelmény, de nem az aktiváláshoz.Egyébként van valamilyen konkrét aktiválási / újraaktiválási problémád amit meg kellene oldani, vagy csak a szokásos n+1-edik eszmefuttatás?
-
coco2
őstag
Win8 óta? Anno a 10-esen cudar sokáig lehetett kalóz-aktiválni. A tpm nem létezett követelményként. Azon később változtattak. Most tpm nélkül nem települ 11. Az a blog 2012-es. Te rátennéd a fejedet, hogy a 11 még mindig azt használja, csak azért, mert a 8 azt használta 13 évvel ezelőtt?
-
coco2
őstag
válasz
Doky586 #28048 üzenetére
Hogy konkrétan mikor mit ellenőriz, azt nem tudom biztosan, de anno megnéztem, hogy rendszer újrahúzás után közvetlenül (régi 10 után és clean install 11-et csináltam), és kényszer loginoltatott a microsoft fiókomba, hogy valaki illetéktelenül használja a kulcsomat. Ami gép lista ott van, az mind számít abban a pillanatban, hogy másikon be akarok lépni. A wmware ott kicsit kakukktojás. Nem tudom, az hogyan maradt a listámban. Anno eltávolítottam, mert galibát csinált, és most csak ezen a laptopon 11-en használom ezt a kulcsut. De előjött a figyelmeztetés a win 10 alatt vmware alá telepített 11 miatt is. Ha nagyon nyomozni akarod, játszadozz vele.
-
King Unique
titán
Jelentős hardvermódosítás (pl. alaplapcsere) után újraaktiválásra lehet szükség, lásd a #15572 számú hozzászólásban bővebben.
Jó esetben és a megfelelő előkészületekkel nem feltétlen kell újratelepíteni a 0-ról a Windows 11-et jelentős hardvermódosítás után, lásd a #17332 számú hozzászólásban bővebben.
-
CMR
tag
Lehet nemsokára újra rakom a rendszert, egy 1TB-os NVMe SSD-t osztanék meg a Win11-nek. Mekkora partríciót javasoltok? Segéd programokat telepítenék csak, nagyobb programok másik partrícióra mennének.
-
Várj, várj.
Itt azok a gépek láthatók amelyeken (valaha) beléptél MS fiókkal. Akár aktiváltad akár nem. A licenszről semmilyen információt nem ad. Itt nem a gépről törlöd a licenszet, hanem a gépet törlöd a listából. Ami akkor is megtörténik ha évekig nem lépsz be vele a fiókoddal. -
coco2
őstag
válasz
Doky586 #28028 üzenetére
>Nem kell hozzá semmilyen fiók. Be fog aktiválódni. Ez már 1000x le lett itt írva.
Ha Péter nem csak az ssd-t húzta le, mielőtt Bélának odaadta az alaplapot, hanem a tpm modult is leforrasztotta / lehúzta, és azon az alaplapon húzta újra a win11-et, nem fog beaktiválódni. Ha gondolod, próbáld ki. Vagy esetleg kérnék egy linket róla, mi egyéb lett 1000x leírva, mint hogy a tpm flash jegyezte meg a login-t / kulcsot.
>Mutatnál róla pár képet hol van ez?
Belépsz login.live.com-on (az idők során mindig máshova dobott, legutóbbi észrevételeim szerint most a "https://account.microsoft.com/" site-ra irányít), és kapni fogsz egy oldalt ( [kép] ), aminek a baloldalán a "Devices"-ra klikk, középső részen kiválasztod az eszközödet, ott "See details"-re klikk. Kapsz egy másik lapot ( [kép] ), ahol jobb felső sarokban lesz "Remove this device".
-
Sajnos, ennyiből bármi okozhatja szerintem.
De én azt csinálnám, hogy használnám ha most jó, viszont ha lesz kék halál mindenféleképpen próbáljátok feljegyezni a körülményeket. Milyen program lett futtatva, stb.
Addig egyelőre engedd el a dolgot szerintem, mert jelenleg nem lehet meghatározni, hogy merre lenne érdemes elindulni a hibakereséssel. -
fauv
őstag
Köszi, igazából arra lettem volna kíváncsi, hogy várhatóan hardver csere vagy ilyesmi várható, vagy ez előfordul hirtelen szoftveresen is.
Semmi olyat nem írt ki kékhalálnál amire gondolsz, csak hogy menjek fel valami info oldalra és ennyi, automatikusan diagnosztikára lépett tovább.
Amit nem értettem, hogy próbáltam javítan ugye amit ő akart automatikusan, diagnosztikát csinált vagy 20-25 percig, majd kiírta, hogy nem lehet javítani, utána usb-ről előszőr ott is a javítást probáltam de azt se engedte, majd ezek után akkor telepítettem fel újra, azóta hibátlan.Afentiek miatt gondoltam, hogy esetleg valamelyik hardver lehet a ludas, de a telepítés sima ügy volt azóta is jó , így nem értem akkor mi okozhatta.
-
Szia!
Ennyi infóból szerintem senki nem fogja megmondani a tutit. Kb. bármi miatt lehetett. Az újratelepítéssel ráadásul a system logban lévő infók is levesztek szerintem, ami szintán hasznos lett volna a hibakereséshez.
A kékhalálnál is kiír a gép egy üzenetet, azt is jó lenne tudni, hogy mi volt. -
fauv
őstag
Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy mi okozhat kékhalált ?
A zasszony gépe reggel még tökéletesen működött, majd a következő indításnál kékhalál, bármit csináltam nem javult meg.
Újra telepítettem, azóta jó, azaz úgy gondolom hogy nem lehet hardver hiba.Előre is köszönöm
-
Ha lecserélem az alaplapot, procit, RAM-ot, mi a jobb megoldás annak érdekében, hogy a jelenleg belakott Win 11 minél jobb eséllyel túlélje a nagy számú telepített programmal, beállítással?
1.: egyszerűen átteszem az NVMe lemezt az új konfigba
2.: egy friss teljes mentést készítek szétszedés előtt a C: meghajtóról, majd azt töltöm vissza az új konfigra - akár új meghajtóra, de ez most részletkérdésA licensz átvitele kevéssé érdekel, a lényeg az lenne, hogy a lehető legtöbb alkalmazás, beállítás sértetlenül átvészelje az updatet. Ráadásul kétszer kellene meglépni, mert asszony rendszere (SSD-je) jönne az én jelenlegi konfigomba ugyanilyen fókusszal.
Z590-ről mennék Z890-re, asszony Z97-ről Z590-re, ha ez esetleg számít valamit.
-
King Unique
titán
válasz
petakpa1 #28029 üzenetére
Support and Q&A for Solid-State Drives
Mondjuk a Microsoftnál már 2009-ben (16 éve) leírták, hogy már a Windows 7 sem igényel felhasználói beavatkozást SSD használatánál, nem kell semmit letiltani és állítgatni a rendszerben emiatt, ami úgy látszik nem minden felhasználóhoz illetve bloggerhez jutott el...
Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
Max. az ebben leírtakat szokás átnézni, ellenőrizni, meg leginkább SATA SSD használatánál, de ezek normál esetben eleve rendben vannak.
-
petakpa1
őstag
Windows 11 esetén mennyire ajánlott még végrehajtani ezeket a beállításokat?
https://logout.hu/bejegyzes/gaabbaa_ssd_beutemezese_a_gyakorlatban.htmlValójában egy GMKTec NucBox G3 Plus N150 Mini PC-re telepített Win11 IoT LTSC-ről van szó, amelynek egyetlen feladata lesz, hogy Kodi fusson rajta. (LibreElec-re is gondoltam, de végül maradtan Windows OS mellett, mert Linux OS-ekhez nem igazán értek, Windowsal könnyebben boldogulok.)
Ilyen felhasználás esetén van értelme kikapcsolni az indexelést, prefetch-t, SysMain, swapfile-t?
-
Tegyük fel hogy eladod az alaplap +proci +ram triódat hdd/ssd nélkül. Az új tulaj is ugyanazt a win11pro verziót telepíti amit te is használtál. [kép] Nem kell hozzá semmilyen fiók. Be fog aktiválódni. Ez már 1000x le lett itt írva. Az alaplap (és a MS) nem tudja hogy már nem Péternél hanem Bélánál van a gép.
"ledobni a hardvert az előző acc-ról live website-on"
A saját fiókomban ennek nyomát sem találom. Mutatnál róla pár képet hol van ez? -
eeXaa
addikt
Hali!
Adott egy msi katana laptop hdmivel a tv re kötve.
A gond: kb. 2 óránként a kurzor nyíl megháromszorozódik átlósan a képernyőn, bal felső sarokban kissebb, jobb alsó sarokban nagyobb és vibrál....
Ha kihúzom és viszadugom a hdmi kábelt egy pillanatra helyreál.
Nemtudom mi lehet a gond. A hdmi. A kártya, az egér, esetleg a tv. Nem hinném hogy a kábel.
Látott már ilyet valaki? -
coco2
őstag
válasz
Doky586 #28021 üzenetére
Retail esetében történetesen van kulcs (egy karakter sorozat), amit egy teljesen szűz gépre frissen kreált MS acc-al első alkalommal beírsz. Ha logint másik gépre kell hurcolni (tulajt vált a hardver), amin már volt egy tulaj a saját retail kulccsával (aki leköltözik onnét), tapaszalataim szerint nem elég csak másik live fiókkal lépni be (+az előző fiókot törölni +ledobni a hardvert az előző acc-ról live website-on). Az is kell, hogy az új tulaj kulcsát a helyi gépen beírd. Hiába a live login, nem cserél tulajdonost automatán. És persze lehet, hogy valamit elkutyultam anno, de én ezekre emlékszem még karácsony idejéből. Úgyhogy a kulcsokat egyenlőre még nem dobálnám el senki helyében. Kellhetnek még azok.
-
válasz
King Unique #28022 üzenetére
Valóban nem próbáltam, de ha ilyen egyszerű lenne egyetlen licenszet 100 gépre feltenni az csak valami kijavítandó bug lehet, amire nem építenék.
-
King Unique
titán
A Microsoft aktiválószerverén tárolt digitális licenc a hardverazonosító alapján generálódik, aminél az alaplap a meghatározó.
Igen, jó eséllyel, ha 1x már aktiválva lett annál az alaplapnál Windows 10 digitális licenccel / Windows 11 digitális licenccel. -
King Unique
titán
válasz
Doky586 #28019 üzenetére
Na és az ki is lett próbálva, hogy utána a régi alaplapnál, régi PC-nél nem aktiválódik digitális licenccel a Windows 10/11?
Csak mert pl. még a telefonos automatás / ügyfélszolgálatos újraaktiválásnál sem szokott megszűnni a digitális licenc az előző eszközön (példa). -
-
Igen.
Ha a régi lap is be volt lépve (valamikor) az MS fiókba aktiváltan, az új lappal is belépsz a fiókodba, aktiválás oldalon aktiválási hibaelhárító, jelentős hardvermódosítás és kiválasztod azon gépet ahonnan áthozhatja a licenszet.Ha ezt nem teszed meg akkor eladás után az új tulaj élvezi az általad vásárolt windowt a saját ssdjével.
-
-
-
CMR
tag
Azt jól sejtem, hogy a Windows licence az alaplaphoz van kötve?
Szóval ha vesz az ember egy használt alaplapot, akkor lehet, hogy Win licence-el veszi és lehet h nem? -
A VPN-el lenne problémám. Ez alapján létrehoztam mindkét kulcsot, újra is indítittam, de még mindég nem jutok be.
The ppp link control protocol was terminated.
De hogy miért, mi nem tetszik neki, azt ügyesen titkolja. Itt van a laptop mellett egy Mac mini, ami minden hack nélkül működik, pik-pak kapcsolódik. Pontosan miért szivatja a jónépet az MS?!A beállítások PPP-nél nincs bepipálva a töbszörös kapcsolt.
A biztonság fülön engedélyezve van az MS-CHAP V2 -
humana76
friss újonc
Sziasztok Ha win 10rol frissitem 11re a laptopot mgmaradnak az asztalon lévö dolgok?
-
Geth
veterán
válasz
pinnacle #28001 üzenetére
A skálázás az, amivel kijelzőnként eltérő felbontást tudod kompenzálni. Ez szerintem nem csak Windows specifikus, én még nem láttam épkézláb DE-t más OS-nél sem, ahol ez nem így lenne.
Ha csak a fontméretet lehetne állítani eltérőre, akkor a rendszernek folyamatosan újra kellene számolnia, tördelnie és rajzolnia a felületet egy egyszerű skálázás helyett. Ez nekem nem tűnik hatékonynak, amellett, hogy mókás lenne így két kijelző között ablakot mozgatni
-
pinnacle
nagyúr
válasz
I02S3F #27999 üzenetére
Köszi! Pont ez a probléma. A méretezést monitoronként lehet változtatni, a szövegméretet meg csak az összesre egyszerre. Kell, hogy legyen valami külső megoldás (nem is értem, miért nem alap a Winben), hiszen a 4K-ra más betűméret kell, mint az FHD-ra. Méretezés változás nekem nem jó, mert nekem az 100%-on jó, csak a betűméretet akarom növelni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos autók - motorok
- Xbox Series X|S
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- MSI afterburner
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Háztartási gépek
- PlayStation 5
- Megérkezett a Poco M6 Pro 4G
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Grand Theft Auto GTA Vice City PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Apple Pencil 2.gen, Új, Dobozával 12 hónap garanciával
- AM 5 lapok
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest