Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz Kékes525 #21348 üzenetére

    "szeret fontosságában"

    Nagyon szeretném, ha ezt valaki egyszer részletesen kifejtené, mert véleményem szerint ez a vallások, főleg a keresztény vallás legnagyobb cinikus üzenete. Pontosabban az, hogy Isten a szeretet legmagasabb foka. Hol, miben látom Isten szeretetét??? Szétnézek a világban és csak nyomort, szenvedést, gyűlöletet, halát látok. Minden nap emberek milliói halnak meg a legnagyobb kínok között. Köztük 100%-osan ártatlanok. Talán, a csecsemőkre még nem lehet ráfogni, hogy bűnösök. Erre maximum azt a rendkívül cinikus választ kapom, hogy Isten akarata kifürkészhetetlen. Ha létezik Isten akkor ez a szöveg az Ördög találmánya. Már régebben itt a topikban kifejtettem, hogy Isten legfontosabb attribútumai között formál logikailag ellentmondás van. (Szeretet, Mindenhatóság, Mindentudás). Az álláspontom röviden az volt, hogy Isten miért teremtette az Embert ilyennek, amikor teremthette volna úgy is, hogy tényleg csak a szeretet létezzen a földön. A kifejtésem ellen csak egyetlen olyan érv volt, amivel nem tudtam vitatkozni, az a hit volt.

    Nem cinikus üzenet, hanem realista.
    Az ember megkapott mindent az élethez. Ott vannak a képességeink, ott van a tudás, ott van a bolygónk gazdag élővilága. Ma szerintem senki nem éhezne, ha igazságosan lenne elosztva az élelem. Nem Isten intézte, hogy a világ erőforrásainak 80%-át a világ lakosságának kevesebb, mint 20%-a bitorolja.
    Az ember hajlamos arra, hogy a saját felelősségét és hibáját kisebbítse, és másra kenje a felelősséget.
    A földi nyomor ma az ember miatt van. Lehet, hogy nem az nyomorog, aki a felelőse, de az emberi felelősség/felelőtlenség vezetett ehhez a legtöbb esetben.

    Mekkora a felelőssége annak a szülőnek, aki elengedte a gyerekét egy buliba, de az ittasan vezetve életét vesztette? Nem beszélt neki az alkoholos befolyásoltság problémáiról? De... Nem járt jó példával előtte? (soha nem ivott, ha vezetett) De. Nem hívta fel a figyelmét a buli előtt arra, hogy legyen óvatos? De....
    Akkor ki a felelős a gyerek és az utasai haláláért? Az apa!.... legalábbis szerinted...
    Mert engedte, hogy a gyereke a saját felelős döntéseit meghozza....

    A teológia szerint a mindenhatóságot a szeretet korlátozza. Jézus emberi formát vett fel, a végtelen végessé lett, a Király szolgává lett, az ártatlan bűnössé.
    A szeretet mindenhol önkorlátozással jár. Ha szeretem a fiam, hagyom, hogy a maga életét élje, nem fogom az általam vélt jobbat ráerőltetni. Ha szeretem a feleségem, nem fogok flörtölni más nőkkel, még ha kívánatosan izgalmas lehetőség is adódik, mert korlátozom magam. Ha szeretem az édesanyámat, akkor a szabadidőmet korlátozom, hogy személyesen vele lehessek, mert tudom hogy ez neki fontosabb minden másnál... A szeretet minden esetben önkorlátozással jár. Ha nincs benne ilyen, akkor hazugság.

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák