Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
TP-Link WR1043ND - N450 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy lassan 6 éves 1043ND V1 routerem még gyári FW-rel. Eddig nem volt igényem alternatív FW-re, szépen teljesített a gyári szofttal is.
De most sikerült családi házba költözni és a vezetékes szolgáltatás bekötéséig mobilnetet vagyunk kénytelenek használni. Ezt szeretném szétszórni a 1043-assal wifin, viszont ugye a gyári FW ezt nem támogatja.
Olvastam már, hogy mobilnetes stick függő is a dolog, ezzel kapcsolatban kérdezném először, hogy DIGI-s stick-kel van-e már valakinek tapasztalata? Hajlandó együtt működni a 1043-assal?
Másik kérdésem, hogy szerintetek melyik alternatív FW lenne érdemes kipróbálnom? Még egyiket sem használtam.
Előre is köszi!
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
Patice
nagyúr
válasz DuDieHUN #43581 üzenetére
Szerintem gyere át ide, és segítünk Synology-val kapcsolatban.
Egyébként ha a Syno-ban engedélyezed a HTTPS-t, akkor az 5000, 5001 vagy 5005, 5006-os portokat kell kinyitni a routerben a NAS (lehetőleg fix) IP-jére.
[ Szerkesztve ]
-
Patice
nagyúr
válasz DuDieHUN #43476 üzenetére
Én gyanakodnék a FW-re is. Nekem a gyári FW-ből a 2012.04.05-ös van fent. Újabbakkal nekem is lassú volt a net, mint amit a szolgáltató tudott.
Másik opció: ezeket az értékeket nap közben hozza? UPC-től is el tudom képzelni, hogy nem hozza mindig a hálózatuk a névlegest. De ez más szolgáltatónál is gyakran előfordul.
-
Patice
nagyúr
válasz krealon #43431 üzenetére
Értem. Logikus. Azt gondoltam eddig, hogy ilyen sebességre korlátozva nem annyira vészes a torrent a gépnek. Este rápróbálok torrent nélkül a sebességre. A feladat priorizálás nem rossz ötlet. Arra is ránéuek este.
Amúgy lehet, örülnöm kéne, hogy torrent mellett ennyit tud a NAS-om...
[ Szerkesztve ]
-
Patice
nagyúr
válasz vargalex #43427 üzenetére
SSD-n lakik már a rendszer úgy egy éve és a töredezettségével nem foglalkozom. A HDD-re tudok gyorsabban írni, másolni, azzal nincs gondom.
RAID1 esetén olvasáskor nem használja ki azt, hogy két lemezről kaphatja az adatokat a rendszer?
Amikor még 2x2TB lemez volt a NAS-ban, akkor legelőször volt RAID0-ban is egybefűzve a két vinyó és akkor is hasonló sebességet produkált.
Furcsa. Majd még nyomozok. De legalább "megnyugodtam", hogy nem kell új routert vennem csak ezért.
-
Patice
nagyúr
válasz vargalex #43425 üzenetére
Igen, szerintem is többnek kéne lennie és most legerősebb gyanú a routeren van.
A kérdést csak azért tettem föl mert rosszul értelmeztem az előző hsz.-edben a 940 Mbps-et. Az az elméleti maximum, amit ez el tud érni. Elnéztem, sorry
Másik PC-vel még nem próbáltam. (Most tervezem Win7-ről, Win8-ra váltani, nem tudom ez esetleg befolyásolja-e a dolgokat, majd esetleg beszámolok, ha lesz változás. )
Laptopról esetleg még tudom majd tesztelni, LAN-on keresztül. WiFi csak G-s van a laposban. Azt kihajtja.
Neten szerintem sokszor RAID1-be rakott rendszert tesztelnek + 7200 rpm-es vinyókkal, bár az egyik 2 TB-os RED-et leteszteltem még a NAS-ba rakás előtt és az átviteli sebessége 144 és 72 MB/s között volt kívülről befelé haladva a tányérokon, szóval ez sem lehetne akadály.
Vagy lehet figyelembe kellene vennem azt is, hogy ezeket az értékeket torrentezés közben produkálja a NAS? De az is be van korlátozva nap közben 1600/800 kbyte/s-re.
[ Szerkesztve ]
-
Patice
nagyúr
A gyári a (tudtommal) létező 4 közül a 2. legfrissebb. A legújabbal szarabb volt. Ezért tettem vissza az egyel régebbit.
Szerk.: Megnéztem most mi a helyzet. Ha jól rémlik, akkor a 2012.04.05 dátumú van fent.
Ezeket LAN-on mértem. CAT5e kábelekkel. PC-ben sima integrált Realtek gigabites van.
Tényleg van különbség szoftverileg is? Total Commander-rel másolgatok. NAS-ról hálózati mappákat felcsatoltam a PC-re.
[ Szerkesztve ]
-
Patice
nagyúr
Sziasztok!
NAS miatt gondolkodom a routerem (1043ND) cseréjén. Jelenleg (még ) gyári FW van rajta és kicsit elégedetlen vagyok az oda-vissza sebességekkel (20-30 MB/s között le/fel) PC-ről.
Egy vargalex-féle FW-rel ez jobb lenne, vagy másik FW-rel esetleg?
Más dolga nem lenne a routernek, csak a belső háló menedzselése. A töltögetést a NAS végzi. Nekem a stabil működés az ami fontos első sorban.
Szerintetek?
-
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Lenne egy kis problémám és segítséget, tanácsot szeretnék kérni. már kb. 4 éve van egy 1043-as routerem és eddig a gyári FW-rel szépen tette a dolgát, nem volt égető szükségem más FW-re.
Nemrég beruháztam egy Synology DS213-as NAS-ra 2x2TB merevlemezzel és nem vagyok megelégedve a belső hálón elérhető sebességgel. A PC-men Win7 64 bites OP rendszer van és hálózati könyvtárakként felcsatoltam a NAS megosztott mappáit, hogy lássam a gépemen TC-ben.
TC-ben, ha elindítok egy másolást/áthelyezést a PC-ről a NAS-ra (CAT5e kábelekkel vannak összekötve), akkor kb. 25-30 MB/s a legnagyobb elérhető sebesség. Ezzel nem vagyok megelégedve, a duplájára számítottam, vagy legalább a 1,5x-ére.
Lehetséges, hogy a gyári FW miatt ennyi csak az írási és olvasási sebességem?
Gyári FW-ből van tudtommal 4 frissítés. Jelenleg a 3.-at használom, mert a 4.-kel nem tudta a router kihajtani a 20/10-es netemet.
Ha egy másik FW többet tudna sebességben, akkor hajlandó vagyok feltenni egyet, de ebben az esetben olyanra lenne szükségem, ami stabil, nem fagyogat és van minimál grafikus felülete (angol nem gond), hogy be tudjam állítani. Linux-ban annyira nem vagyok otthon, ezért kellene a GUI.
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Patice
nagyúr
válasz nimfas #29375 üzenetére
Akkor veszek majd egy másik vinyót mert nincs nagyon 1,5 TB szabad helyem.
Vagy kiürítek egy 1 TB-osat a gépből és akkor a 2-es megy a gépbe, az 1 TB-os meg a routerre.
Köszi a válaszokat, nem baj ha rövid. Velős, értem.
Swap mekkora legyen? Vagy azt felajánlja formázáskor?
"nimfas corporation" (Bocsi, nemrég láttam megint TV-ben..)
[ Szerkesztve ]
-
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Már több, mint 2 éve vagyok elégedett tulajdonosa egy TP-Link 1043-as routernek. Eddig gyári firmware-rel használtam, minden jelentősebb probléma nélkül. Ha volt is az nem a router baja volt. Szóval úgy látszik egy jó példány van a tulajdonomban.
Az otthoni vezetékes hálóm az alábbiakból áll jelenleg:
- PC
- Dune HD-TV 301 médialejátszó
- Samsung BD-C6500-as blu-ray lejátszóVezeték nélkül G-s wifivel szerelt laptoppal + okostelefonokkal csatlakozunk a routerre. Eddig ezek is tökéletesen mennek a gyári firm-el.
A két év alatt sikerült elég jól megismerni a gyári szoftver szolgáltatásait, lehetőségeit, de idővel ugye az ember többre vágyik, már amikor megvettem a routert, akkor is tudtam az okosítás lehetőségéről, csak még nem éreztem elég elszántságot és tudást a hátam mögött a kivitelezéséhez. Akkoriban talán még nem is létezett pl. a vargalex-féle összeállítás.
Nem értek azért a linuxhoz, de nyitott vagyok rá, az újra, új megoldásokra, lehetőségekre. A Luci-s felület azért fontos lesz a számomra, mert Win felhasználóként kicsit barátságosabbnak néz ki kezdéshez.
A kérdésem az lenne, hogy a vargalex-féle összeállítás mennyire lenne alkalmas az alábbi dolgokhoz?
Van egy külső tápos, USB2.0-ás házban egy 2TB-os vinyóm, amit szeretnék a routerre kötve megosztani a belső hálózatomon, hogy PC-n, a médialejátszón, vagy a vezeték nélküli eszközökön elérhessem a tartalmát. A vinyó jelenleg NTFS-re van formázva, egyetlen partícióval, és van rajta 1,5 TB lossless zene + kb. 350 GB szabad hely.
(A médialejátszó elég gyorsan boldogul a SMB megosztással, azzal nincs gond, a blu-ray lejátszó sajnos már csak DLNA-t szeret, de itt nem lenne gond, ha nem látná a gépem, vagy a médialejátszóm belső HDD-jét, mert úgyis a kis Dune-ről játszom le a file-okat, a lemezeknek meghagyom a Blu-rayt. )Akár kívülről, neten keresztül is szeretném elérni az adataimat + torrent kliens + router alapvető vezérlés távolról.
A harmadik "szolgáltatás" amit szeretnék még elérni, hogy a telefonokról tudjak képeket, videókat, a külső vinyó egy adott mappájába menteni, tárolni. Ehhez persze kell majd egy alkalmazás a telókra is, de szerintem biztos, hogy van olyan app., amivel kezelhető valamilyen megosztásos protokoll.
A vinyóra szükséges külön kis partíciót létrehoznom swap-nak? Vagy ha nem nagyon terhelem a routert, és nem akarok túl sok szolgáltatást, akkor nem szükséges?
A torrentezést is úgy gondoltam szabályozni, hogy éjszaka menjenek a letöltések, nap közben pedig csak korlátozott sávszéllel a feltöltés, hogy ne zavarjon be az adatforgalom a netezésbe, videóbeszélgetésekbe.
(Net: 20/10 Mbit-es Digi BaseNet, ami a jelenlegi bérlakásban szépen hozza is a névleges sebességét. Letölteni max. 2,5 körül tudok, vissza pedig 1,3 körüli a max. Ez számomra tökéletesen elég, így érzésem szerint nem okozna nagy gondot a routernek éjszakánként a torrentek kezelése.)
Előre is köszi a válaszokat!
-
Patice
nagyúr
Nem járatom 24/7-ben, pont a jelenlegi fogyasztása miatt.
Nem sok már ez se, de nem is kevés. Ezért akarok majd valahogy fejleszteni rajta.Ahhoz képest, hogy egy egylemezes Synology NAS kb. 20 wattot eszik működés közben, szerintem nem rossz.
Egy nagyobb, takarékosabb vinyóval felváltom a mostaniakat. Azok lesznek a passzív tárolók, amiket ha kell, előveszek. A legnagyobb példányt meg a router mellé beállítom. Ez a cél.
-
Patice
nagyúr
10-15 torrent már nem rossz, csak én most a gépről kb. 50-60-at futtatok állandóan, vagy akár többet is.
WiFi-n már próbáltam a gépről való stream-elést. Csak néha akadozott be 1080p-vel, gondoltam, hogy LAN-on stabilabb lesz a dolog, csak kíváncsi voltam, hogy WiFi-vel mit bír a router. A bekábelezés nem probléma.
Azt a topik olvasgatása közben már leszűrtem magamnak, hogy a torrent + a HD film stream-elés egy időben nagyon megterhelné a routert, ezért akarnám majd úgy belőni, hogy nap közben háttértár, este mehet róla a filmezés, éjszaka meg amikor senki nem használja mehet a torrent. Akkor van ideje leszedegetni, meg seed-elni is.
Weben keresztül meg megoldható, hogy bárhonnan tudjam vezérelni a letöltéseket, vagy akár le is állítsam a vinyót, vagy távolról elérjem mondjuk a legfrissebb családi fotókat és ne kelljen folyton ide-oda pakolgatni, csak leszedem róla és kész.WD-ből egyszerűbb lesz, ha egy sima USB2.0-ást veszek külső táppal. Aztán szép lassan megtanulom használni a routert.
NAS lenne az igazi, csak az meg drága. Jelenleg nem fér a keretbe. Most inkább tárhely kell.
Amúgy már azon is elgondolkoztam, hogy a jelenlegi gépemet alakítom át NAS-HTPC kombóvá. Csak nagyobb vinyók kellenek majd bele. De az is plusz költség, no meg egy jó HTPC ház is elég borsos árú (pölö: Silverstone). A rendszerem már elég alacsony fogyasztású, ettől lejjebb csak egy jobb hatásfokú táppal tudnék menni, meg újabb/kevesebbet fogyasztó vinyókkal. (785G-s Giga lap + Athlon II X2 250 proci + 2 Giga 800 Mhz DDRII RAM + két DVD író + 3 vinyó bent és egy kint. A fogyasztása így 80-90 W átlagban, amikor csak töltöget a gép, vagy netezek, monitor nélkül)
A tapasztalatokat és az infót köszi! Így már elég jól tudom mire képes ez a kis rendszer.
[ Szerkesztve ]
-
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Egy kis segítségre ill. tanácsra lenne szükségem. Már vagy egy éve használok egy TP-Link 1043ND routert még gyári firmware-el, de szeretném többre is használni, mert ezért vettem, csak eddig nem szántam rá annyi időt, hogy el is kezdjem.
OpenWRT-t akarok rá rakni, mert szükséges számomra a torrent. DIGI-s BaseNet (20/10 Mbit) van hozzá, letöltögetésre, netezésre bőven elég nekem. Csak szeretném, ha a gép nélkül is menne a fel/le-töltögetés + háttértárnak rákötnék egy 2TB-os vinyót, amit WiFI-n keresztül, vezetékes kapcsolattal szeretnék használni. És lenne a hálózatban egy WiFi-s Blu-ray lejátszó, aminek a médialejátszó részét szeretném kiszolgálni a háttértárnak használt vinyóval.
A kérdésem az lenne, hogy mennyi torrentet bír el, ha a rákötött vinyóból kap helyet SWAP-nak, ill. milyen sebességekkel tudok rá másolni, vagy olvasni. Torrent + HD film stream-elést elbírja egyidejűleg? Vagy inkább a torrentelést hagyjam az éjszakákra, akkor molyolhat velük, nap közben meg inkább a hálózatot szolgálja?
A vinyót milyen fájlrenszerre érdemes formázni, hogy stabil legyen a rendszer? NTFS? vagy EXT2 vagy EXT3? Az utóbbi két fájlrendszer esetében a blu-ray játékos fogja látni a vinyó tartalmát? (FAT-ot vagy NTFS-t támogat tudtommal csak.)
Másik lehetőség, hogy egy WD MyBook Live 2TB-os háttértár Gbit-es hálózati csatlakozóval. OpenWRT-vel ez is közre tud működni? Vagy ott már a háttértár programját kéne megváltoztatni?
A válaszokat előre is köszi!Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- Melyik tápegységet vegyem?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Eredeti játékok OFF topik
- Path of Exile 2
- Asszociációs játék. :)
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- Technics SA-DA8 MOS-FET erősítő és Technics SB-T200 Hangfalpár eladó
- OHH! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 32/512 FHD HUN
- HOPPÁ! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 32/512 FHD HUN
- Legjobb ár !! 2023 MacBook Pro 14" M3 Pro Chip / 1TB SSD / Bontatlan
- AKCIÓÓ - Új - 16.2" MacBook Pro M3 MAX 16C CPU / 40C GPU / 48 GB RAM / 1 TB - Magyar
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest