Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A Sony 2010. május 11-én bejelentette a MILC (tükörnélküli cserélhető lencsés) fényképezőgépcsaládjának első két tagját, a NEX-3, és NEX-5 gépeket, APS-C méretű szenzorral. A piaci várakozásnak megfelelően az APS-C vázak rövid, de gyors evolúciója után 2013.október 13-án megjelent az első full frame méretű érzékelővel szerelt Sony MILC ILCE-A7 néven. Az összefoglaló a rendszert átlátni próbál segítséget nyújtani.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz qnadam #42151 üzenetére
Egyébként ja, jókat írtok. Most el is gondolkodtam én is, táska, silica gel.. (De komolyan).. amúgy sóba rizsszemeket tesznek a rutinosak, hogy szárazon tartsák és ne csomósodjon. Lehet egy zacskó rizs is jó lehet, hmm ? De csak basmati.
Megyünk májusban ki a skótokhoz, kis skót spóra valakinek ? Ez makacs fajta, már bizonyított.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz vihartigris #42153 üzenetére
Oké
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Pendragon911
aktív tag
Sziasztok! Előre szólok, lehet, hogy furcsa kérdés következik, de érdekel a válasz, mert szeretném jobban átlátni az APS-C és FF közötti különbségeket. Lehet, hogy egyértelműnek kéne legyen, de nem az
Tehát. Adott egy A6000 egy SEL 18-135mm-es Sony obival, illetve egy A7II (de ez lehetne sima A7 is, lényeg a FF érzékelő) egy FE 28-70mm-es Sony objektívvel, mind a kettőnek 3.5-5.6 az f értéke, csak az első APS-C, míg a második FE.
Tegyük fel, hogy mind a két géppel egyidőben (sötétedéskor) készül egy fotó, mindkettő nyitott állásban (f3.5), ugyanolyan ISO szintet használva, vajon az FE objektívvel készült kép világosabb lesz, mint a másik? Az tiszta, hogy az FF 1.5x nagyobb szenzor, mint az APS-C, de ezt nem sikerült kiokoskodnom, hogy ugyanazon feltételek mellett lesz-e különbség a fotók között. Azt szeretném kiokoskodni, hogy egy A7x típussal plusz egy fent említett FE objektívvel esélyes-e, hogy használhatóbb képet kapok olyan fényviszonyok mellett, ugyanolyan beállításokkal, ahol az A6000 a 18-135-tel már megadja magát? Azt már tudom, hogy egy FF-nek már magasabb ISO sem probléma a zajosságot tekintve, illetve tudtommal az IBIS is jelent néhány fényértéknyi pluszt, de ezek már mind az A7x széria előnyeire írható az APS-C-vel szemben.
Bocsánat, hogyha hülyeséget kérdeztem, de ha elmegyek mellette, sosem lesz tiszta -
Ijk
nagyúr
válasz Pendragon911 #42155 üzenetére
Nem lesz fényesebb mert ugyanazokkal a beállításokkal fotóztad. Viszont FF több mint kétszeres felülete miatt magas érzékenységen a zajod nagyjából ennek arányával lesz kisebb.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
kovsol
titán
Szia,
világosabb nem lesz a kép, de a zajszint alacsonyabb az FF szenzor esetében.
Persze ezek azonos generációs szenzorok között áll meg, mert egy ősrégi FF szenzor nem feltétlen lesz már jobb, mint a legmodernebb APS-C szenzorok.Az IBIS úgy jelent fényértéknyi pluszt, hogy később mozdul be a kép, ezért ha olyan a téma lehet hosszabb záridőt is használni. Ha a téma nem engedi meg azt, hogy a záridő hosszú legyen akkor előnyt nem hoz. IBIS amúgy APS-C vagy MFT rendszereknél ugyan úgy elérhető technológia.
May the Force be with you!
-
Dißnäëß
nagyúr
Hello, semmi különbség nem lesz a képek között zaj ügyileg, ha azonos a szenzor technológiája, pixelsűrűsége, satöbbije.
De a kérdés, hogy mit is nézel ?
Pixel szinten, középről egy mondjuk 100x100 pixeles crop-ot mindegyikből, vagy teljes képet, leméretezve mondjuk fullHD 2 megapixelre, megosztani FB-n, insta-n, stb.. ? Vagy urambocsá, 4K-n nézegetni.Szoktam gondolni magamban, na jól leszivatták a gyártók az APS-C-seket, mert mindegyik mai korszerű APS-C váz gyakorlatilag crop-os R-es pixelsűrűség.
(Sony a6700 26MP = RIV, RV, A7C R 61MP)
Csodálkozunk ?
Hol van a 4K-s natív felbontású, ~8.3 megapixeles, ~20MP fullframe-ekvivalens pixelsűrűségű stacked szenzoros iso-bünti mainstream APS-C-s váz ?
És akkor erre még rájön az üzleti racionalitás (nevezzük termékfejlesztésnek és termékpozicionálásnak), meg egy jó adag összeesküvés elmélet (direkt butítják őket kicsit, terelve a népet a fullframe-re) aztán kapjál valakitől hiteles választ arra, miért zajtűrőbb a fullframe.
[ Szerkesztve ]
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Dolphine #42160 üzenetére
Nem mondom meg, mit tegyél vagy ne, mert ez a legkorrektebb talán.
Jó gép nagyon, pöpec AF-el, minden földi jóval.
Az iso miatt ne aggódj sztem, nagyon jók a mai AI-snak csúfolt zajszûrések (DXO-t ajánlom, mocsok jó).Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Pendragon911
aktív tag
Köszi a válaszokat, ezzel is bővült a tudásom!
-
Dolphine
addikt
válasz Dißnäëß #42163 üzenetére
Köszönöm ez így valóban korrekt!
Azért gondoltam az a6700-ra mert tényleg minden földi jóval meg van áldva. Nagy előrelépés lesz az a58 után. Legalábbis remélem
Amit írtál úgy jött lett nekem, hogy az APC nem biztos, hogy jó formátum.
FF-ben néztem az A7CII-t, de az már túlhaladja a pénzügyi keretet!
TopazLabs PhotoAI-t használok, na az is brutális. A napokban jött egy nagy frissítése arra még külön kíváncsi leszek!Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Dolphine #42166 üzenetére
Nem, nem arra akartam utalni..
Nézd, ezek a dolgok, hogy mekkora a szenzor, mindig implikál sok egyéb lehetôséget is és limitációt is.
Ebben az erdôben kell megtalálnia mindenkinek azt, hogy az ô igényeihez mi passzol leginkább, mert egyik ponton kompromisszumot kell kötni, míg másik ponton erôsebb a kinézett gép.
A fullframe az nagyobb szenzor, amihez ugyanakkora fényerô és átfogás mellett nagyobb vetített kör kell, ergo nagyobb üveg, ennek van súlya, fogása, mindene.
Ma rengeteg ember a kis méretet preferálja, nem mondom, hogy puhányak, de tény, hogy más generáció, mint az, aki felcipel a hegyre egy monstrumot, hogy meglegyen az a tájkép úgy tisztességesen.
Szóval van számtalan paraméter egy gépben/rendszerben és tekersz az egyiken felfele, hogy Neked az kell, buksz a másikon, mintha ezek össze lennének kötve..
Itt érdemes eldönteni, mi kell, arra többet adsz, és amit buksz, azt pedig vállalod. Fullframe esetén buksz pénzt, buksz súlyt, R 61 MP esetén buksz idôt is és tárhelyet is rendesen, meg sorozatsebességet is..
De színes a paletta, lehet ilyen, olyan meg amolyan dolgokra kihegyezett gépeket is venni, csak tudni kell felállni az alapvonalra: mire is van igényem ?
Ha pedig az igény sem tiszta még, akkor feltenni a kérdést: mire és mikor használhatnám leggyakrabban ? A mindennapok szintjén elgondolkodva + esetleg utazások, ha az is játszik.
Ez kiadja az igényt, és ezt minél pontosabbam tudja vki megfogni - definiálni saját magára vetítve, annál kevésbé esélyes, hogy mellélô a választásával.
Topazt ismerem, fej-fej mellett összenéztem DXO-val, utóbbi nyer.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Dißnäëß #42168 üzenetére
De amúgy van 1 paraméter, ami szvsz nagyobbacskát ugrott, az az AF képességek, RIII-ról RIV-re, illetve ugyanez APS-C vonalon is valahol megtörtént, csak azt nem követem annyira, két egymásutáni váz között. Azóta csak marginális ceruzahegyezést észlelek, pláne ahogy próbálgattam RV-öt, A7CR-t, de van mindkét szenzorméretben egy elôrelépés AF téren, ami kardinális szvsz a kép egészére nézve - nyilván
Az a6700 ilyen szempontból szintén helytáll, emiatt ha a valamivel kisebb méret ill. kevésbé feltûnés fontos és ezt választod, nem lôsz mellé.
Szó szerint.Pl. anno régen, mikor indult az A7 széria úgy egyáltalán, AF miatt nem mertem beleugrani a Sony vonalba, többet vártam egy fullframe MILC-tôl, arcfelismerésben a kis Olympusom bucira vert mindent. Aztán ez nem tartott sokáig persze, de várnom kellett a Sony-zással. Az RIV hozta meg azt a precizitást, ami képes már kiszolgálni ezt a szenzort és felbontást végre értelmes módon és bár a Nikon FF milcekre csorog a nyálam, annyira szépek és elegánsak és ergonómia+menü pöpec, de még a szûkebb obipalettát is elfogadnám, az AF-ben a legjobb kell, mert ezen a kép egésze múlik és ha szar, korrigálhatatlan az eredmény.. és ebben a Sony a king. (Na meg a Nikon tett jópár dolgot, ami miatt sikerült megutálni)..
De ez csak az én utam.. és csak R vonalon, sima A7-ekrôl nem tudok beszélni, talán itt a III-as hozta el az AF fejlôdési görbén a nagyobb lépést, nem tudom.
-
cOxeR
Ármester
válasz Dißnäëß #42169 üzenetére
Azért ezen a fókusz dolgon lehet vitatkozni, mennyire is éri meg, meg mennyire nem. A73/A7R3 volt a nagy ugrás, az előtte levő széria még nagyon nem volt kóser expó után blackout meg sorolhatnám, de innentől igazából giga nagy történés szerintem nincs... nem véletlenül ragadtam benne ebbe.
Persze több pont a mező is szélesebb lett, de azért fejből a 3 vs 4-es R között van 4-5 %-ék... inkább kitúrtam: The a7R IV features 567 phase detection points that cover approximately 74% of the sensor’s surface. The a7R III has 399 points covering approximately 68% of the sensor area.""
Igen A7R5-nél meg 693 pont... 79%
Azért ettől nem mindenki esik hanyatt. pláne mivel:
A7R3 ér 400k-t (inkább annyit se) A7R5 meg 1,6M - ha ezt ki kell termelni, teszem azt kettő gép esetén, az nem kevés zsozsó, nálam egy ilyen váltás alaphangon minden turpisságot bevetve is közel 2M Ft... végeredményre ránézve meg egy ügyfél se mondja meg, melyikkel csináltam, 3-4 éves ciklusra bontva is azért tetemes pénz a bevételből. Kb havi -50e kiadásként lehet számolni, ebből befizeted a Kata-d.
Tök jó lenne az A7R5, idevele... de üzletileg nekem egyértelmű nogo.
Legyen akkor tapasztalati példa, pl a 135GM esetén biztosan segítene a több fókuszpont, mert érezhetően nehezebben talál szemkövetést az A7R3 mint pl egy 50GM-el., de ennek lehet megannyi oka is, még nem fejtettem meg.[ Szerkesztve ]
-
Ijk
nagyúr
A7R3-at akartam én is, de olyan leharcoltakat találtam értelmes áron hogy inkább nem, simán 600 felett árulták a nem csatalovakat, boltból ha jól emlékszem újonnan akciósan lett volna talán 700. Aztán találtam egy alig használt RIVa-t 800-ért.
Érzékelőben azt látom hogy az R3 egyfajta arnyközépút, van kellően nagy felbontásod, mégsem zajosodik, talán még IV-nél is jobb zajban. Kiolvasásban nem tudom a különbségeket RIV-ben elég lassú, videóban nem nehéz rolling shuttert összeszedni./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Dißnäëß
nagyúr
Akkor vitatkozzunk mert nekem egyik III-as sem adott olyan Eye AF-et, mint az RIV és nyilván pont nem a fókuszpontok száma (ilyen számok mellett legalábbis) és a mező szélessége fogja eldönteni, hogy 10-ből hányszor talál, de például említett 135GM-el az RIV konkrétan tapad a szemre - számomra portréhoz, divathoz, ez volt a döntő és nem a speckókat nézegettem, hogy mi hány pont merre, hanem hülyére video-ztam magam review-kban, Manny Ortiz & Co, akik "amit a gép lát" módban modellfotóztak ezzel is, azzal is, aztán úgy döntöttek, hogy az RIV kurvajó, én itt tértem meg.
Szóval van itt azért difi, amit nem feltétlen lehet lemérni patikamérlegen, hogy X fókuszponttal több, akkor az Y százalék nettó nyereség felhasználói élményben, mert ennél többről van szó, a processzor sem az és már az RIV-ben is volt AI (-nak csúfolt valami), csak csendben hallgatnak róla (pláne mert kifutott termék), mert az RV-t kell most nyomni meg eladni nyilván. Amúgy az RV nekem sem érné meg, mert abban a felhasználásban, amire nekem kell, az RIV bőven rohadtjó és obira lehet szórni a többit, aminek több értelmét látom spec.
Amit meg hiányolok az RIV-ből, az RV sem hozta be és az A7CR sem, szóval majd RVI vagy addigra A1 II vagy ki tudja mi, mert ilyen 50-60 mega környékén mindenképp megállnék (de tényleg), csak legyen beépített GPS, legyen normálisabb pixelshift meg még sorolhatnám napestig, global shutter-t nem is említve, natív 100-as stacked-el.. és ezek jönni fognak, csak lassan adagolják, szériáról szériára, mert nincs most, aki a többiekhez képest nagyon elhúzott Sony-t érdemben szorongassa. (Ha lenne, beletennék persze)..
De addig is, már az RIV is drága használtan is "elbohóckodni", mégis, ez a szintű Eye AF nálam kardinális volt, rohadt jó.
Amúgy ezek a relatív új - új fullframe-ek olyanok, mint az autó: Jahreswagen-t kell venni, az enyém is ilyen, így azért vállalhatóbb a beker ár/érték aránya. Ugyanis 6000 expó körüli gép többet bukik árában, mint minőségében, addigra, én nagyon nem vagyok ilyen ligában már vacsiúj hívő.
-
Dißnäëß
nagyúr
Az A1 az arany, csak .. $ és még vannak "betegségei" - mint minden vadiúj tech-nek. Ráncfelvarrott kell ebből is, mint anno az első A7-esekből, amikor a mount még műanyag gyűrűs volt..
-
Ijk
nagyúr
válasz Dißnäëß #42173 üzenetére
Szerintem már az RIV is annyira jó hogy nem igazán látom mire költenék el közel egy milliót váltásra (használt RIV-új RVI árdifi). Nyilván jó lenne global shutter, használható pixel shift, RV mindenfelé hajtogatható kijelzője, RIV hajlamos néha szempillára fókuszálni, RV trackingja fejlettebb, de hobbifotósként azt az egymilliót biztos üvegre szórnám el inkább, vagyis hogy most elég jól kimaxoltam az igényeimet még talán arra sem. Bár üvegből nincs olyan hogy elég.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Dißnäëß
nagyúr
Ezt a szempillát én nem tapasztaltam, hmm. Majd odafigyelek jobban, pedig szoktam pixel peep-elni.
Áhh tudom !!
Új feature RVI-ra: pupil focus !De viccet félre, AF-C-ben vagy ekkor is + tracking ?
Hja, üveg. Kell tudni megállni vázzal. Ezzel sztem is meglehet, elfogulatlanság nélkül. Ja és a CIPA rating-je különösen jó ligájában
Pixel shift átka a Sony marketing: szoftver nem csinál erre motion compensation-t, várjuk az orosz hackert, aki megment minket majd. Hallstattban nemvicc, gond volt, olyan "gyorsan" úsztak a felhôk a falu felett a 16 shot alatt. Nem mintha kéne nagyon a pixel shift funkció, de ha már itt van, ez genyaság szoftver oldalon.
[ Szerkesztve ]
-
Gicz
addikt
Sony vázaknál azért van egy fura AF hátrány, nem tudom canon dual pixel AF is ilyen-e...
DSL időszakból biztos megvan mindenkinek, hogy vizszintes, meg függőleges, meg kereszt szenzor.
Amiket próbáltam a7r4 és 5, csak függőleges vonalakra érzékeny. Pl, kiválasztod a small pontot folymatos AF-ben, ráteszed pl a a tv függőleges élére, azonnal talál. elfordítod a gépet portré állásba, próbálsz ugyanoda fókuszálni, és 0, csak ki-be ki-be hunting.
lesz vajon MILC-eknél is "kereszt" szenzor?
-
kovsol
titán
Nálam gond nélkül megy a TV szélén az A9 és az A6100 is. Persze kinek milyen a TV kávája ugye
Egyébként contrast és phase detection autofocust használ a gép. Ha teljesen fekete gomogén szine van akkor nincs mit fogjon rajta rendesen.[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
cOxeR
Ármester
válasz Dißnäëß #42173 üzenetére
olyan nincs ,hogy valami tökéletes, olyan van, hogy valami megfelelő arra amire használod. Mai világba ha valamit lehet elavultatni szoftveresen, akkor a gyártók megteszik pl. a telefonokkal... ott nincs mese dobni kell 2-3 év után, ez lesz a tendencia az autók terén is, legalább is azt látom, erre mennek, bármit is kommunikálnak... lsd 2G eléréses autók, megszűnése nem a gyártó hibája, megoldást nem ad... vegyél új autót, ha nem fogadod el, hogy megszűnnek funkciók, ami miatt megvetted... távoli nyitás/zárás, klimatizálás, mindezt néhány éves autókban
Fotózás alapvetően műszaki dolog, de valójában mégse. Lehet a kezedbe bármi, ha az ügyfél nem rugalmas, vagy hiába szeretne valamit - amihez megmondod mit kell tennie, de mikor meg kell mozdulni/komfortzónán kívülre menni (nem szélsőség, elég egy hajnali fotózás, vagy egy ma virágzik a rét, most megyünk), akkor nem teszi meg... napi szinten ezzel küzdök, mit számít, hogy lövök akár 5-600 képet egy fotózáson ebből leválogatok 70-et, ebből átadok 30-at és fókuszhiba miatt, néha nem azt a 30at adom, hanem 1-et ki kell cserélnem másik képre... Tovább megyek, 100 ügyfélből 5 ha észrevenné, hogy adott kép nem tökéletesen éles, ebből 1 ha szóváteszi, gondot jelent számára.
Most akkor én feküdjek meg anyagilag ezért? (IS)
135mm GM szemkövető AF, én "szélsőségesen" fotózok, nem pózoltatok, nem rendezek meg mindent az utolsó szögig, de ha így nekem elegendő amit tud az A7R3, akkor azt gondolom az esetek 80-90%-ában tökéletesen elég másnak is.
Persze vannak fotós műfajok, ahol nincs mese kell a technika, sport, esküvő ésatöbbi... de ott se használhatatlan, csak tudni kell a korlátait.
Nem tudom mikor kell eladni egy gépet, én 4-500e körül szoktam ennek nekiállni, ha műszaki fejlődésben látom az előrelépést.
Esküvőznék, már eldobtam volna, pl vaku és esti fókuszálás miatt, na abban egy kalap kaka. -
veterán
válasz Dißnäëß #42168 üzenetére
Ma rengeteg ember a kis méretet preferálja, nem mondom, hogy puhányak, de tény, hogy más generáció, mint az, aki felcipel a hegyre egy monstrumot, hogy meglegyen az a tájkép úgy tisztességesen.
azért régen is preferálták volna sokan a kis méretet, ha lett volna ilyen minőségben
hanyas vagy, te disznó?
-
Ijk
nagyúr
válasz qnadam #42181 üzenetére
Miért, régen olyan nagyok voltak a fényképezők? Már nem a század eleji nagyformátumra gondolok, de elég gyorsan jött a Leica filmkocka, távmérősök, tükrösökből is voltak kompaktabbak, de még filmes point and shoot vonal is. Igazából digitális gépek még nagyobbak is, főleg az objektívek miatt. Ami nagy előrelépés hogy a szenzorok jóval nagyobb felbontásra képesek mint az analóg film, így kisebb érzékelő elég nagy részletgazdagsághoz, de cserébe az objektívekre több munka terhelődik, így azok mérete szépen hízott. Most hogy alkalmazzák az utólagos korrekciót azért jelentősen sikerült lefaragni a behemót objektívekből.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Dißnäëß
nagyúr
olyan nincs ,hogy valami tökéletes, olyan van, hogy valami megfelelő arra amire használod.
Ez szerintem mehetne off-ba, mert inkább filozófia, mint Sony Szóval onnantól, hogy valami pont azt az eredményt hozza, amit elvársz tőle az Általad kívánt használati körülmények között, számomra ekvivalens azzal, hogy tökéletes. A célra, igen. De az. Deee amúgy értelek (azt hiszem).
Autó: igen, Merci is bejelentette, hogy minden benne lesz a kocsikban és majd lehet különböző árú havidíjas csomagokat venni, télre nem fizetek klímáért, de kell a 4x4, nyáron fordítva.. Tényleg kell mostmár nézni valami ezerötös kockalámpás Ladát (2107), áttolni OT-n és mosolyogni szerényen a világ hülyeségein, néha nekem sincs jobb ötletem. Egy 2006-os S-Maxot nyúzok amúgy, elmúlt hónapban volt féltengely+főtengely szimering (au, fájt), előtte klímarendszer csövezés, előtte AC pumpa 2x, előtte teljes motorfelújítás és hajtókar csapágyak, főtengely, 2 dugattyú meg minden csere (hengerfej megúszta), ilyen nyalánkságok, de most meg már azért nem adom el, mert annyira össze van rakva és egyben van, hogy az eszmei- és használati értéke többszöröse annak, amit kapnék érte a piacon. És egyetlen dologra szeret nagyon vinnyogni, ha a bizti öv elöl (!) nincs bekötve. Kész, pont. Minden másra (ablakmosó, stb) csak egy szolíd pitty, hogy tudjam. Ez pont elég elektronikából és még nem annyira drive-by-wire, hogy behányjak tőle, hanem lehet vele egy kicsit élvezetesebben is menni.
A fotózásos és találati arányos részhez: persze, tök egyetértek azzal amit írsz. Nem is azért hoztam, hogy úristen, az RIV-nél meg kell állni, mert tehetné igazán oda a fókuszpontot (tracking-el kombinálva), ahova nézek épp az EVF-ben, ha így nézzük, nincs tökéletes, de arra a szűk kevésre amire én használom, fincsi.
Én sem pózoltatok amúgy. Nem egy csendélet nálam a fotózás. Régen daráltam, aztán rájöttem, hogy nagyon modell függő, van, akit istennek sem lehet normális (általam elképzelt-beleképzelt) pózba tenni, hiába optikailag minden oké, na itt csendélet van két kattintás között, meg van olyan, akinél nem győz az ember "darálni", mert még attól is kész vagyok, ahogy a légy rászáll-tovaszáll és a modell odanéz, hogy mi volt ez. Nagyon változó. A bal-jobb szem az, amire ügyelni kell, 138 1.8-nál ez sokkal több fejtörést okozott egy pár óráig, mint 85 1.8-nál, annyival vékonyabb a DOF.
Gépet akkor kell eladni, amikor ingatlant veszel, kicsontozod Magad és nem marad pénz a konyhát elkezdeni vagy befejezni Meg amikor az okosotthon bogár beül az agyadba és suttogja hangosan, hogy a Bosch 600-ezres Wifis hűtő kell, mert a Home Assistant ezt támogatja, a gyártó nem zárta le a rendszerét előtte, ellentétben az amúgy lényegesen olcsóbb és ugyanennyit tudó Electrolux-al és a márkák 90%-ával (hogy rohadnának meg)
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz qnadam #42181 üzenetére
Nézzük a tényeket: régen felcipelték.
Vagy fordítsuk meg: fullframe R minőséget ma sem kap kicsiben csak nyilván az alap minőségi treshold fentebb került a kicsik által, megugorják azt a küszöböt, amit mondjuk egy EOS450D nem ugrott meg (pedig volt nekem és L-es üveggel tájon nyamit alkotott).
Szóval ez olyan, hogy ha lenne felvonó a Mount Everest-re az 1-es alaptábortól, akkor használnák az emberek. Ugyanaz lenne az élményük, mint annak, aki megmássza (és túléli és lejön?)
De oké, értelek, próbálok belehelyezkedni a mai modern ember "kisvázas" koncepciójába. Csak nem tudom.. szépen angolosan: "balls". Szóval nem tudom szebben mondani, régen votl az embernek töke felvinni a nagyvasat, hogy brutál jót alkosson. Ha az a szint elég neki, megkapja ma egy kis tücsökpöcstől. Ha többet szeretne, ma is cipekednie kell, de ha megvan benne a maximalizmus és a szenvedély eziránt, akkor meg is teszi. És ez a bibi, hogy egyre kevesebb ilyen embert látni. Azaz, nem bibi, csak velük szívesen azonosulok, mert valamiért értékelem a mazochistákat.
-
Ijk
nagyúr
válasz Dißnäëß #42184 üzenetére
Nekem méretben 3 féle osztály van.
1: zsebkompakt: GRIII(x), RX100, de még pl Leica TL2 a 18-as fixszel is elég vékony hozzá, bárhova zsebre vágod, kistáskába eldugod.
2: Átlagos MILC (APSC-FF) max 700-800G üvegekkel ami elfér egy kis oldaltáskában, de legalább övtáska kell hozzá (X100 amit GR-hez hasonlítanak de szvsz nem egy kategória).
3: Profi DSLR, MILC nagy telékkel, középformátum, amikor a váz+objekív 2 kiló fölött van és bizony elgondolkodsz akarod-e egy túrára magaddal vinni.Efölött meg nagyformátum, műszaki kamerák, kültéri fényformáló vakuval portréhoz, komplett szettek.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Dißnäëß
nagyúr
Iiiigen, igen. Mindig is akartam egy városi modellezős szettet is, de ahhoz már kell +1 inas
1-2 állvány, oktobox, erős vakuk bennük (akkusak nyilván), 1-1 homokzsák hogy a szél fel ne borítsa és akkor szemből deríteni de úgy profin.
Ez sem egy "járjuk be a várost" szett, hogy Rákóczitól fel a Duna parton Árpádig, túloldalt meg vissza
Elolvastam több JoeMcNally könyvet is és Scott Kelby-től számtalant.. azért ezeken a nagyokon látszik, hogy mit össze szendvedtek, ha arról beszélünk, hogy hány kilót visz magával milyen féle lődözésekre. Brutál.
-
veterán
válasz Dißnäëß #42184 üzenetére
de ha a létező legjobb a cél, miért nem hordasz fel a hegyre egy rendes harmonikás síkfilmes kamerát? idétlenkedsz itt kisfilmes formátumokkal
nyilván lesz, aki felviszi a nagyvasat(/fát), és lesznek sokan, akiknek elég a ff. vagy a 4/3. vagy a telefon. telefonnal is lehet remek képeket alkotni meg négyharmaddal is, ha tudod a korlátokat.
[ Szerkesztve ]
hanyas vagy, te disznó?
-
Ijk
nagyúr
válasz qnadam #42187 üzenetére
Azért mondtam hogy digitális valamivel nagyobb felbontást tud ma már. De én inkább azt mondom hogy egy mai 35mm legjobb objektívvel egy filmes KF szint, egy "konzumer" digitális középformátum is hasonlóan, mivel nem sokkal nagyobb a szenzor mérete. Nagyformátumnak nincs didigális alternatívája.
Egy 6x9 film azért ha jól tudom képes 100MP-nek megfelelő részletet, azért egy 30MP-es APS-C ettől messze van. De 60MP FF a legjobb fixekkel már hozza a filmes középformátumot, főleg amelyik f1.4-f2-n nyitva is borotva éles, ott a kis mélysgélesség+felbontás miatt.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Dolphine
addikt
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Dolphine #42191 üzenetére
Persze, tökjó a Topaz, igazából mindkettő, csak nekem meg már a DXO volt megvéve Nagyon marginális a különbség, ráadásul mindegyik mindig ad ki újabb verziót, reszelgetik az algoritmust.. javulnak.
-
cOxeR
Ármester
válasz Dißnäëß #42183 üzenetére
Érted, nem kérdés.
OT-t ne keverjük ide, az külön állatfaj, szerintem nem napi közlekedésre való.
Nem tudom miről beszélsz, ha nincs becsukva az ajtó teljesen és elindulok, egyből satufékez az autó és megáll.Okosotthont ne... pont vár a garázsban, 12 db kütyü (nyitás/ mozgás érzékelő, relék), amit ide meg oda terveztem be, de 2 hete nem jutok el oda, hogy nekikezdjek beilleszteni őket a többi már üzemelő 3 tucat mellé és még a wifivel is szívok, mert a kútaknában állandóan leakad az egyik.
-
őstag
-
Dißnäëß
nagyúr
Hát sokféle rendszer van, sokféle érzékelőkkel, de a nagyobbacskák (Fibaro, Schneider, etc.) mind beilleszthetők-megszólíthatók egy Raspberry Pi-re tett HomeAssistant-al (vagy OpenHAB a másik), esetleg el lehet velük játszani, de ha nekem házon lesz, ezeket tuti kábelen fogom kötni, nem wifin Kis ESP8266-al is amit összepöcsöltem, ..
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest