Új hozzászólás Aktív témák

  • Shadowbull

    addikt

    válasz Ijk #61548 üzenetére

    A problema az hogy NEM LEHET maximalis elettartamra meretezni. Nem megy, nem mukodik. Ha van egy darab vasrudam, akkor ki tudom papiton szamolni, hogy az mekkora terhelesnel fog eltorni.

    De ha legyartok egyet, es megterhelem, akkor nem pont ott fog, mert a meretek nem pontosan azok, az anyag nem pontosan ugyanolyan, a befolyasolo tenyezok nem pont ugyanazok, amit papiron felteteleztem.

    ha legyartok egymillio darab vasrudat, a helyzet meg rosszabb lesz, mert a tomeggyartas miatt nagy szorasom lesz a tulajdonsagokban.

    Es ez egy darab vasrud, egy darab terhelessel.

    Tehat soha nem fogom tudni ugy megtervezni azt a vasrudat, hogy adott terheles folott mindig eltorjon (mert ez a tervezett elavulas analogiaja) hanem csak azt tudom megtervezni, hogy egy terhelesi szintet biztosan kibirjon. Hogy a vasrudak aztan a valosagban a gyartasi szoras miatt mikor fognak pontosan eltorni, arrol fogalmam sincs, csak azt tudom hogy mit bir ki biztosan.

    Egy komplex berendezesnel, komplex terhelesnel meg inkabb ez a helyzet, eselyem sincs elore meghatarozni a tonkremenetelt, csak mindenfele statisztikai elemzessel, worst case analizissel ugy tudom meretezni a rendszert, hogy egy adott terhelest biztosan kibirjon. Hogy mikor meg valojaban tonkre, azt nem tudom megmondani, de nem is erdekel.

    Persze az egesz folyamat ettol sokkal komplexebb, mert vannak egyeb celok is, foleg koltsegekben. Es persze az is befolyasolo tenyezo, hogy hogyan hatarozom meg a minimalisan elerendo terhelest.

    Ez nagyon messzire vezet, de ebbol mar latszik hogy pontosan mirol van szo. (epp az ellenkezoje, mint amit a konteohivok vallanak)

    Nyilvan a fenti fejtegetest is meg kene erteni, de akinek ez sem sikerul, az tenyleg ne akarjon errol vitatkozni.

    Pazarol a világ, én meg segítek neki.

  • lemmy9

    őstag

    20 éve dolgozom egy márkaspecifikus autószervizben, és tökéletesen követhető a generációról generációra történő silányítás, és élettartam rövidítés,
    minden téren.

    [ Szerkesztve ]

    Szerintem!

  • Shadowbull

    addikt

    válasz lemmy9 #61552 üzenetére

    az a baj, hogy fogalmad sincs mi miert tortenik. Nem sertegetesbol mondom, de mindenki maradjon a kaptafanal.

    Pazarol a világ, én meg segítek neki.

  • Sifre

    senior tag

    válasz Shadowbull #61553 üzenetére

    Pedig lehet nem ártana az autószerelőket is megkérdezni, ugyanis ők találkoznak a véletlenül vagy szándékosan hibás mérnöki munka késztermékeivel. Lásd átugró vezérműláncok és stabil forgalmat generáló EGR szelepek.

    A 3 éves Ariston mosógépünkben az olajos lengéscsillapítók helyett már ilyen súrlódó teleszkóp förtelmek vannak, a szivattyúja kezdi megadni magát és gyors centrifugálásnál elég durva hangja van.

    A Samsung hűtőnk elektronikáján ahol lehetett ráhajtották a kondikat egy melegedő alkatrészre, elősegítve a gyors kiszáradást. Ez úgy derült ki, hogy ki kellett cserélni a hiper-szuper LED-tower világítás teljesítmény-tranzisztorát, ami az adatlapja szerint túl volt terhelve hűtés nélkül.

    Szóval légyszíves ne akarj mindenkinél okosabb lenni. Elhiszem hogy a te munkádban nincs szükség ilyen aljasságokra, de te is hidd el hogy máshol a világon rengetegen dolgoznak az élettartam lecsökkentésén.

    Bocs az offért.

  • Shadowbull

    addikt

    válasz Sifre #61554 üzenetére

    "Pedig lehet nem ártana az autószerelőket is megkérdezni, ugyanis ők találkoznak a véletlenül vagy szándékosan hibás mérnöki munka késztermékeivel"

    A problema az hogy fogalmuk sincs mit latnak. Nem tudjak hogy miert terveztek olyanra amilyenre, nem ismerik a fejlesztesi folyamatot, a fejlesztesi celokat, a problemakat, ha latnak egy meghibasodott alkatreszt akkor nem tudjak eldonteni, hogy az azert ment-e tonkre mert szarul volt megtervezve, szarul volt legyartva vagy szarul volt osszeszerelve, esetleg szarul volt hasznalva. Egyszeruen nincsen meg sem a hattertudasuk, sem az informaciojuk ahhoz, hogy sommas kovetkezteteseket vonjanak le. Igy aztan a velemenyuk a konstrukcio josagarol vagy celjarol egyszeruen legbolkapottnak minositendo.
    Tudom en hogy szeretnek a mindenttudo szakember szerepeben tetszelegni, de nem azok.

    "az olajos lengéscsillapítók helyett már ilyen súrlódó teleszkóp förtelmek vannak"

    Es biztosan tudod hogy azert raktak be hogy az elettartamot csokkentsek? Nem pedig azert mert ez a megoldas olcsobb? Esetleg mas okbol ami most az eszedbe sem jut?

    "A Samsung hűtőnk elektronikáján ahol lehetett ráhajtották a kondikat egy melegedő alkatrészre, elősegítve a gyors kiszáradást."

    Ugyanaz mint fent. Nem ismered a gyartasi folyamatot, a szerelesi folyamatot, nem ismered a fellepo koltsegeket, a beszallitokat, nem ismersz semmit, de latsz valamit es megallapitod: hat ezt azert csinaltak hogy hamarabb tonkremenjen. Nem erzed hogy ez mar magaban is milyen gaz?

    Ez a tema fuggetlen az iparagtol, a tomeggyartasnak mindenhol ugyanolyan alaptulajdonsagai vannak, tokmindegy mit gyartasz, plazmatevet vagy elektromos fogkefet. Es visszaternek a Wikipedias okoskodasra: tudom hogy nehez elfogadni, de bizonyos temak megertesehez es feldolgozasahoz nem eleg ket perc guglizas.

    Pazarol a világ, én meg segítek neki.

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz Shadowbull #61550 üzenetére

    Nem tudom, feltűnt-e, hogy eléggé egyedül vagy a véleményeddel. :) nemcsak a topicban, máshol is.

    "Mitol lennenek ezek mar tenyek? Mert te azt mondod? Pontos statisztikad van az osszes legyartott elektronikai termek elettartamarol es meghibasodasi aranyarol az elmult 30 evbol?"

    Visszakérdezek a kérdéseddel: miért lenne igaz, amit mondasz, mert Te mondod? Vagy mert Te olyannyira mást tapasztalsz? Utóbbit amúgy erősen kétlem. Te tudsz a igazadat maximálisan alátámasztó statisztikát mutatni? Szerintem az emberek által tapasztaltaknál, saját életük során megélteknél nem kell jobb statisztika, különösen, ha a saját tapasztalatuk összecseng sokakéval. Nagyon sokan megtapasztalták régen is, hogy mitől volt rossz x vagy y autó, miképp volt alulméretezett a hűtése, közszájon forogtak a praktikák a szerelők és a felhasználók között. Ezek a valós használati adatok, nem az, hogy a gyár és a mérnökök mit mutattak (hazudtak) ki.

    "En pont forditva latom: az ocska filleres dzsunka kategoriat kiveve a mai muszaki cikkek sokkal megnizhatobbak, mint akar 20 evvel ezelott. "

    Örülök, hogy így látod, én nem így látom: szerintem meg olyan ütemben fejlődnek a termékek, olyan gyors mindenhol a generációváltás, hogy tudatosan nem is hosszú távra építenek, kispórolják az anyagot, mondván úgyis cserélni fogod. Ez valahol törvényszerű is: hatalmas mennyiségeket gyártanak mindenből, nem is cél, hogy a tartósságnak gyártsanak - ebben erdokenek igaza van. Megint más kérdés, hogy az erőforrások, alapanyagok sokkal könnyebben és nagyobb mennyiségben beszerezhetők, mint régen, adott esetben olcsóbban is, ezért nem áll meg valahol a 20 evvel ezelőtti négyszeres ár hasonlítása a mai árakéhoz, mert sok minden máshogyan ment még akkor.
    A komplexitás növekedése nem indokolja azt, hogy megbízhatatlan legyen a termék, hiszen a gyártósorok, gyártási technológiák is egyre precizebbek, csökken a csíkszélesség, csökken a fogyasztás, hőtermelés, miközben nő a teljesítmény, ergo megbízhatóbb kéne legyen a termék, mégsem feltétlen az, mert mondjuk az összeszerelésnél tudatosan spórolnak, vagy ha ott nem, akkor majd a generációváltásnál úgy "optimalizálják" a szoftvert, hogy a tavalyi modellen már ne fusson kifogástalanul. A mobiltelefonok napnál világosabban mutatják ezt, elég elvakultnak kell lenni, hogy ezt ne lásd.

    " Gyerekjatekban is van minoseg, igaz hogy tobbszorosebe kerul mint a piaci szar."

    Jé, jó reggelt! Karórából is van Rolex is, csak nem az a jellemző, hogy az átlagpolgár azzal szaladgál. Márpedig az átlagnak szánt játékok így is drágák és emellett ócskák is. Ami meg nem, azt tényleg nem tudod megfizetni. Szerintem az is nonszensz, hogy a hazánkban készülő Lego (mert egyébként nem sok helyen van gyár Európában) olyan b*szott drága, hogy a pár tíz elemet tartalmazó, mosogatószivacs méretű doboz is 5 eFt, de a normálisabbja 20 eFt-nál indul és inkább tendál az 50 eFt felé, na, az tartós, csak nézd meg, hogy mennyi építőelem van egy asztal méretű dobozban is: elsírod magad, mert egy tányérban elfér.

    "Tenyleg a mosogepszerelok velemenyere kell adni?"

    Hát nézd, sokkal inkább adot egy olyan szerelő véleményére, aki nap mint nap látja a jónép felhasználási körülményeit, szétszed napi x gépet y mennységű, különböző gyártótól, szembesül a tervezési, kivitelezési, anyaghasználati hibákkal és javítja is azokat, semmint egy orrtúró mérnökére, aki zsíros fizetését ül egy adott cégnél és x év alatt nem tesz le annyi produktumot, mint a szerelő egységnyi idő alatt.
    Legjobb példa egyébként pont az autószerelő. Menj csak fel a belsőség blogra és olvasd el, hogy heti szinten milyen konstrukciós hibákat tárnak fel profi szerelők, mire hívják fel a figyelmed, mit kerülj el, mi van tudatosan alulméretezve, kispórolva. Ezeket csak úgy nem lehet észrevenni, ha nem is akarod. Verheted ezen a fejed a falba, maximum púp nő rá, de igazad még nem lesz!

    "Penzhiannyal, kapkodassal, toketlenkedessel. Annyira azert ne gondold mar mindenhatonak a mernokoket, hogy minden egyes hiba ami csak felmerul az csakis szandekos es tervezett lehet"

    Szerintem nem pénzhiány vagy kapkodás kérdése, amikor tömeges visszajelzés érkezik mondjuk a tavalyelőtti VT50 tulajoktól már a gyártási évben, hogy hé, szar a firmware a csúcsodelletekben, legyetek szívesek kijavítani, mert egy valag pénzt kifizettem és nem azt kaptam, amit ígértetek! Konkrétan volt olyan user, aki otthon meg is csinálta a módosítást, csak jóvá kellett volna hagyni a Panasonic-nak vagy csak simán átemelni a kérdéses szegmenst a saját, hivatalos firmware-ébe, de nem semmi: egyszerűbb és leginkább célszerűbb arra hagytatkozni, hogy a mókus majd eladja egy kevésbé igényesnek a VT50-et és megveszi a VT60-at, mert úgysem tud mást tenni. És bizony, mint itt a topicban is vagy az AVForums-on is látható, nagyon sokan tettek így.

    Azt meg cáfolhatod, hogy a régi készülékek nem voltak tartósabbak, csak nem érdemes. 20-30 év után is mennek, szerelőt se látnak, csak szüleim háztartásában nem egy ilyen gép van, apám erősítője 25 éves és köszöni, jól van, az én H/K-m meg egy éves kora előtt kétszer járt végfokcserén és később el is ismerte a cég, hogy silány minőségű alkatrészeket használt,a probléma ráadásul tömeges volt és érintette az Onkio-t, Denon-t is, volt is belőle felzúdulás, nem kicsi. A szerelő meg csak röhögött, mert ő végigasszisztálta az egészet. A mérnök eközben mit csinált: fingja nem volt az egészről, neki ehhez nincs is köze. Elméleti szakember.

    "Es biztosan tudod hogy azert raktak be hogy az elettartamot csokkentsek? Nem pedig azert mert ez a megoldas olcsobb? Esetleg mas okbol ami most az eszedbe sem jut?"

    Na, de akkor magad is belátod, hogy bődületes olcsósítás, faragás megy mindenhol. Szerinted ennek nem egyes következménye, hogy tudatosan romlik a minőség, tartósság? Mert a két dolog közötti párhuzam azért nehezen megkérdőjelezhető.

    Egyébként a mérnökökkel mindig is ez volt a hiba - tisztelet a kevés kivételnek - hogy a saját és a munkaadók elképzelései/utasításai mentén hajlandóak csak gondolkodni, nem is tehetnek mást és a felhasználói/szervizes tapasztalatokra, tényadatokra meg fittyet hánynak. Nagyon nemszabadna így leírni a szerviztapasztalatokat, ahogy te is teszed, mert ez a visszacsatolás totális figyelmen kívül hagyása - mondjuk ez érthető, nem is véltelen, pontosan erről beszélünk, ez a tudatos avultatás egyik legegyértelműbb jele.

    Vitatkozhatunk ezen napestig, szerintem akkor is egyértelműen látható, hogy a világ felgyorsult és nem is cél tartósságra törekedni és nem is törekednek arra a gyártók. Én így látom.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • Zanik

    addikt

    válasz Shadowbull #61550 üzenetére

    Az a legnagyobb baj, hogy csak árnyalatni különbség van a "tervezett elavultatás" és az "adott élettartama tervezés" között.

    Előbbi azt feltételezi, hogy a gyártók szándékosan úgy tervezik a termékeiket, hogy X időn belül menjenek tönkre.
    Útobbi pedig, hogy az adott termék minimum X ideig hibamentesen működjön.

    Fejlesztőmérnökként én se tudom igazán elképzelni, hogy mérnök emberek szándékosan úgy tervezzenek meg valamit, hogy az adott időpontban menjen tönkre.

    Sokkal inkább arról van szó, hogy a piaci verseny miatt a költségcsökkentés és a profitmaximalizálás az elsődleges cél a termelő vállalatok számára.
    Azt pedig, hogy egy adott termék milyen minőségben készüljön el, és hogy mennyi ideig működjön, bizony nem azok a mérnökök döntik el, akik tervezik/fejlesztik őket.

    Ha pl. egy beszállítótól egy vevő azt kéri, hogy egy adott alkatrész bírjon ki X évet, akkor a beszállító csinál egy élettartam szimulációs tesztet, amin a terméknek ki kell bírnia tegyük fel 500 ciklust. Ha ezt a vevő elfogadja, hogy annak a tesztnek 500 ciklusa megfelel X évnyi terhelésnek, akkor mindenki boldog. Holott egyáltalán nem garantált, hogy az alkatrész ki is fog bírni annyit, lévén ez csak egy szimulált teszt, a valós körülmények pedig némileg eltérhetnek olykor, amiket persze nagyon nehéz lemodellezni.

    Ráadásként pedig ott van még az is, hogy egyetlen gyártó sem képes teljesen hiba nélküli gyártásra. A vevő és a beszállító általában meg tudnak egyezni egy adott ppm értékben (hibás darabok száma millió darabban), ami iparáganként változó vevőtől, beszállítótól, sőt földrésztől függően.

    Szóval különbséget kéne tenni aközött, hogy egy adott gyártó a termék megszabott előállítási költségeit és a felhasználás feltételeit figyelembe véve egy adott minimális élettartama tervez egy terméket, meg aközött hogy szándékosan úgy terveznek dolgokat, hogy azok maximum X ideig bírják, utánna meg menjenek tönkre. Legjobb tudomásom szerint az utóbbi - ilyen formában - nem létezik.

    Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82

  • Ispy

    veterán

    válasz Zanik #61557 üzenetére

    Pont azért van vita, mert más a megfogalmazás.

    Ha azt mondja valaki, hogy a cégek direkt, szándékosan tervezik az elromlását a készüléknek, akkor erre azt mondom, baromság.

    Ha azt mondja valaki, hogy a rövid élet ciklus, költséghatékony megoldások, nagy piaci verseny miatt gyengébb minőségűek a termékek és ezért nem bírnak ki 3x annyi idő, akkor azt mondom, igen ez így van.

    A végeredmény ugyanaz, a kettő között a szándékosság feltételezése a különbség.

    "Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

  • lemmy9

    őstag

    válasz Shadowbull #61555 üzenetére

    Lehet, hogy Te vagy a nagy TERVEZŐ, (15éve) de többek közt nekem kell megcsinálni amit Ti elba..tok!

    [ Szerkesztve ]

    Szerintem!

  • Sifre

    senior tag

    válasz Shadowbull #61555 üzenetére

    A szerelők nem egy hibás alkatrész kicserélése után alkotnak véleményt. Ha azonban naponta akár többször is mindig ugyanazt az alkatrészt cserélik, ami ráadásul mindig ugyanúgy megy tönkre, akkor kialakul az abszolút független szakvéleményük, amit hiába jeleznek vissza a gyártó felé ha arra a kommented alapján a mérnök urak magasról tesznek.

    Tudom hogy ezek az alkatrészek olcsóbbak. A baj azzal van hogy csak a gyártóknak. Ha én akarom megvenni akkor az a silány surlódós lengéscsillapító többe kerül mint egy régebbi gépbe az olajos.

    A kondimelegítésre pedig nincs tudományos magyarázat. Ha mégis tudsz ilyet, kíváncsian várom.

  • hatesz

    tag

    válasz DM-Fan #61466 üzenetére

    Na beszélten a Panashoppal, jeleztem a pixelhibát.
    Nem cserélik a tévet hanem visszaadják a penzt. Max bemehetek hozzájuk, megnézhetek egy ottani tv-t, és ha az jó, akkor azt megkaphatom. Elkezdte mondani az eladó, hogy nem cserélgetnem ha valaki talál egy pixelhibát, mire elmagyaráztam neki, hogy én csak rendeltem egy 350r Ft-os tv-t és ne haragudjon már hogy reklamálok ha hibás a készülék.
    Ja a szállítási költséget persze bukom, meg a visszaszállítást is...
    Úgyhogy ma elmegyek megnézek egy másikat, aztán megpróbálom megoldani úgy, hogy amikor vinnék el a mostanit, hozzák egyből az újat
    Nem vagyok boldog...

    Hogy mire való a nyomtató? Lassítja a papír haladását a szemetes felé...

  • Shadowbull

    addikt

    válasz DM-Fan #61556 üzenetére

    "Nem tudom, feltűnt-e, hogy eléggé egyedül vagy a véleményeddel."

    Dehogy vagyok egyedul. Az osszes mernok, aki latott mar fejlesztest mind ezt mondja. Beszelj nehannyal.

    "szembesül a tervezési, kivitelezési, anyaghasználati hibákkal és javítja is azokat,"

    Lehet szembesul vele csak nem ismeri fel azokat, ezt ertsd meg. Fogalma sincs mi miert van ugy tervezve ahogy. Raadasul lat egy hibas alkatreszt, akkor NEM TUDJA MEGMONDANI miert ment tonkre. Nem tudja es kesz, az hogy azt hiszi magarol hogy tudja meg nem jelent semmit. Tudod hogy megy egy rendes meghibasodasi analizis? hat nem ugy hogy Jozsi a szerelo ranez es megmondja a tutit.

    " x év alatt nem tesz le annyi produktumot, mint a szerelő egységnyi idő alatt."

    Azt hiszem te nagyon de nagyon el vagy tevedve. ebben is.

    " heti szinten milyen konstrukciós hibákat tárnak fel profi szerelők, mire hívják fel a figyelmed, mit kerülj el, mi van tudatosan alulméretezve, kispórolva. "

    Gondoljak ok, hogy feltarnak barmit is. Rengeteg hulyeseget irnak mert valojaban nem tudjak mit latnak. Egy szerelo NEM TUD konstrukcios hibat feltarni, mert nem ert a konstrukciohoz, ennyi az egesz.

    "mérnök eközben mit csinált: fingja nem volt az egészről, neki ehhez nincs is köze. Elméleti szakember."

    ò anyam. semmit nem tudsz a mernoki munkarol, de azert vitatkozol rola.

    "Na, de akkor magad is belátod, hogy bődületes olcsósítás, faragás megy mindenhol. Szerinted ennek nem egyes következménye, hogy tudatosan romlik a minőség, tartósság? Mert a két dolog közötti párhuzam azért nehezen megkérdőjelezhető."

    van olcsositas, de ettol nem feltetlenul romlik a minoseg. Es ha romlik is, ez nem cel hanem kovetkezmeny. Ma otodannyi aron veszel olyan mosogepet, ami a regi hajduknal sokkal jobb parameterekkel bir, de lehet hogy nem megy el 20 evig (a Hajdu sem ment el, csak konnyu volt szerelni) hanem mondjuk 10 ev utan gazdasagtalan lesz a javitasa. Hogy jartal jobban fogyasztokent?

    "Nagyon nemszabadna így leírni a szerviztapasztalatokat, ahogy te is teszed, mert ez a visszacsatolás totális figyelmen kívül hagyása -"

    Nem hagyom oket figyelmen kivul, de a helyen kezelem oket. Nem varom el hogy egy szerelo hatarozza meg hogy mi van jol es mi van rosszul tervezve, mert ehhez nincs meg az informacioja.

    A sajat szakmamban nagyon is szorosan figyelemmel kiserjuk a szerviztapasztalatokat es a meghibasodasokat. De ha tonkremegy egy altalam tervezett alkatresz, akkor nem a szerelotol varom hogy megmondja mi baja, hanem visszaszallittatom, es elkuldom analizisre, laborokba, meresekre, vissza a beszallitohoz. Es ezen vizsgalati eredmenyek alapjan dol el, hogy mi volt a meghibasodas oka. Ami a legritkabb esetben tervezesi hiba, leggyakoribb a minosegi problema, amikor a beszallito nem a specifikaciok szerint gyartotta le az alkatreszt. Persze a szerelo kiszedi es okoskodni kezd, hogy lam lam ez itten egy konstrukcios hiba.

    Pazarol a világ, én meg segítek neki.

  • Shadowbull

    addikt

    válasz Ispy #61558 üzenetére

    pontosan errol van szo.

    [ Szerkesztve ]

    Pazarol a világ, én meg segítek neki.

  • Shadowbull

    addikt

    válasz lemmy9 #61559 üzenetére

    nem baratom, neked azt kell megcsinali, ami elromlik. Hogy miert romlott el, arrol nincs fogalmad se.

    vagy kiszerelsz egy alkatreszt es szemre latod hogy az osszes tevrezesi psecifikacionak megfelelt es megis tonkrement? Megvan a rajzod, az egyeb dokumentaciod hozza? Megmerted, ellenorizted az anyagat, a feluleti minosegeket, az osszes eloirt parametert? A csatlakozo alkatreszeket detto? Ismered a pontos hasznalat modjat? Ismered a beszereles korulmenyeit?

    Ugyan, errol nem tudsz semmit. Csak latsz egy tonkrement alkatreszt, es visitozni kezdesz, hogy elbasztak a tervezok.

    maradj a kaptafanal mindenki jobban jar.

    Pazarol a világ, én meg segítek neki.

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz Sifre #61560 üzenetére

    Pontosan erről van szó!

    Shadowbull: nehogy azt gondold, hogy csak te vagy mérnök. Számtalan mérnök van a közvetlen ismeretségi körömben, nem magamtól találom ki, amit írok. A felsőbbrendű, mindent átlátó, a gyártási/javítási folyamatban lentebb levőke lenéző mentalitásod stimmel, ezért utálja mindenki a mérnököket és ezt ők is tudják.

    Az a baj, hogy mérnök a legegyszerűbb problémát is hajlamos olyan tudományosan megközelíteni, amire adott esetben semmi szükség és teljesen egyértelmű a hiba oka, minden további analízis nélkül is. Csakhát valahogy a mérnöknek is igazolni kell a saját létjogosultságát - nem mintha nem lenne neki, csak nem ilyen szinteken. Azért egy 30 éves tapasztalattal bíró szervizest sem kéne hülyének néznie egy 5-10 éve mérnökösködő kis mitugrásznak.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • Shadowbull

    addikt

    válasz DM-Fan #61565 üzenetére

    nagyon szivesen megvitatom veluk is. En meg mernokok kozott mozgok, a barati korom nagyreszt azokbol all, itt az irodaban is vannak mellettem joparan, akik azt csinaljak amit en.

    A tervezett avultatasra mindenki csak fogja a fejet. Pont eleg bajunk van hogy a szeriaba rugdossuk a termeket ugy hogy mukodjon az elvart modon, nem fogjuk meg szandekosan gyengiteni is.

    Pazarol a világ, én meg segítek neki.

  • Ispy

    veterán

    válasz DM-Fan #61565 üzenetére

    Amiket írsz, annak pont az ellenkezője is igaz:

    Azért egy 30 éves tapasztalattal bíró szervizest sem kéne hülyének néznie egy 5-10 éve mérnökösködő kis mitugrásznak.

    Igen, és egy 30 éves tapasztalattal bíró szervizesnek sem kéne kis mitugrásznak neveznie egy 5-10 éves szakmai tapasztalattal bíró mérnököt. De ez már egy teljesen más témakör és inkább a személyeskedés kategória.

    Azért, hogy legyen egy kis ON is. 2009-ben 125k ért vettem a 42PX80-at, ami kb. 4 éve volt, most ha az inflációt is beleszámolom, akkor ezért a pénzért most egy minden paraméterében (-hangzás) sokkal jobb tévét kapok egy 50X60 személyében. Tehát a pénzemért ma többet kapok, mint 4 éve.

    [ Szerkesztve ]

    "Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz Ispy #61567 üzenetére

    Szerintem nem is írtam, hogy ez ne így volna. Csak halkan meg mertem jegyezni, hogy a szerelést konkrétan hosszú idők óta végzők, a problémákkal első kézből szembesülők véleményének ilyen szintű elutasítása masszívan elítélendő. A szerelő sem azt mondja, hogy hülye volt a mérnök, hanem azt, hogy szar volt a kivitelezés - az, hogy emögött tervezési, struturális, anyag- vagy gyártási probléma, esetlegesen valami szándékolt avultatás volt, az már más kérdés, ezt ők sem mondják ki, csak azt, hogy na, ez a termék sem stimmel. Ez meg tény.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • Shadowbull

    addikt

    válasz Zanik #61557 üzenetére

    "Az a legnagyobb baj, hogy csak árnyalatni különbség van a "tervezett elavultatás" és az "adott élettartama tervezés" között."

    Valojaban nem, ez ket teljesen kulonbozo dolog, ellenkezo elojellel.

    A tervezett elavulasnal arra kellene torekedni, hogy egy adott alkatresz egy adott ido, terheles, ciklus, akarmi utan biztosan elromoljon.

    A minimalis tervezett elettartam pedig arrol szol, hogy egy adott alkatresz egy adott terhelest biztosan kibirjon. Hogy mennyit bir valojaban az nem erdekes, ha kibirta azt amit szantunk neki.

    Az elobbit nem lehet kivitelezni, meg elmeletileg sem, az utobbi pedig a normal tervezoi gyakorlat.

    En nem mondom hogy a tervezok hibatlanok, mert nem azok, mindenki hibazik, en is. De ne lassunk mar bele olyasmit, ami nincs benne.

    Pazarol a világ, én meg segítek neki.

  • Sifre

    senior tag

    válasz Shadowbull #61564 üzenetére

    Ez az az arrogancia ami kiveri nálam a biztosítékot. A szent mérnök sosem téved. Ha meg mégis, akkor sem.

    A szerelő meg minek próbál beleszólni, amikor nem is ért hozzá. Végülis ő csak azt látja hogy az adott alkatrész sorozatban hibásodik meg, és amit helyette beépít az pont ugyanolyan gyenge az adott helyen mint amit kicserélt. Ha ezt jelzi a gyártónak akkor pedig a válasz: a szerelő minek próbál beleszólni...

    És már körbe is értünk.

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz Shadowbull #61569 üzenetére

    Nem, szerintem nem "biztosan elromoljon"-ról szól a tervezett avultatás sem, hanem az x időt "biztosan kibírjon" tényezőnél az x drasztikus csökkentéséről és az onnantól kezdve "minden nap ajándék" állapot előidézéséről. Ennyire egyszerű. Márpedig ez szabályozható, mind konstrukcióval, mind anyaghasználattal, mind gyártási technológiával és szabályozzák is bőszen!

    Sifre: nem győzök egyetérteni, pontosan így látom én is! :K

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • Shadowbull

    addikt

    válasz DM-Fan #61568 üzenetére

    "a problémákkal első kézből szembesülők véleményének ilyen szintű elutasítása masszívan elítélendő"

    Nincs elutasitva a velemenyuk, egyszeruen a helyen van kezelve. Lasd fentebb amit az analizisrol irtam.

    "az, hogy emögött tervezési, struturális, anyag- vagy gyártási probléma, esetlegesen valami szándékolt avultatás volt, az már más kérdés"

    Nade bakker epp ezen rugozunk mar orak ota, hogy a szerelo azt mondja hogy marpedig itt tervezesi hiba van, sot mi tobb, szandekos tervezesi hiba! Odaig oke a dolog, hogy megmondja ez es ez az alkatresz elromlot es ilyen hibajelensegeket produkalt. Ennyi az o feladata. Tobbre nem kepes, de nem azert mert hulye hanem azert mert sem az informacioi, sem az eszkozei nem teszik lehetove hogy tobbet tegyen.

    Ennek semmi koze a lenezeshez, ez a vonalat jo kis szalmababkent te vitted bele a sztoriba.

    Pazarol a világ, én meg segítek neki.

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz Shadowbull #61572 üzenetére

    Hogyan lehet nem szándékoltan alulméretezni valamit, hogyan lehet nem szándékoltan egyértelműen silány minőségű alapanyagot használni, hogyan lehet egy gyártási folyamatot nem szándékoltan generációkon keresztül rosszul fenntartani olyan minőségbiztosítások és kontrollok mellett, amelyek ma vannak? Ugyan már!

    Azért mikor a szerelő már a huszadik esetben szembesül ugyanazon termék ugyanolyan meghibásodásával, szerintem lesz némi foglama az okokról is és itt jön a mérnöki felsőbbrendűség és lenézés, amikor a mérnök azt mondja, hogy nem, ezt csak ő tudja majd megállapítani. Igen, hivatalosat majd te tudsz mondani, te rendelteted el a visszahívást, de gyakorlati értelemben a 30 éves tapasztalattal bíró szerelő is megmondja ugyanazt, amit az analizátor is kihoz, hogy szar volt az anyag. Ráadásul ő is tárja fel a hibát, amiről a visszajelzése nélkül a gyár lehet nem is értesülne, előre tervezett élettartam, szándékos avultatás, nevezhetjük akárhogy, ide vagy oda.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • Shadowbull

    addikt

    válasz Sifre #61570 üzenetére

    ebben nincs semmi arrogancia. Ezek tenyek.

    Egyebkent meg nem irtam olyat hogy a mernok nem hibazik, pont az ellenkezojet irtam. Ha ennyi duma utan meg mindig nem ertetted meg, hogy egy szerelonek miert korlatozottak az informacioi, akkor tobbet en nem tehetek.

    Pazarol a világ, én meg segítek neki.

  • liszi70

    nagyúr

    válasz Shadowbull #61569 üzenetére

    "A minimalis tervezett elettartam pedig arrol szol, hogy egy adott alkatresz egy adott terhelest biztosan kibirjon. Hogy mennyit bir valojaban az nem erdekes, ha kibirta azt amit szantunk neki."

    Ez gyakorlatilag ugyanúgy avultatás, csak annyit kell csinálni, hogy évről évre, egyre inkább lejjebb visszük azt az időt, amennyit "biztosan kibírjon" a termék. Mondjuk leolcsócsítjuk annyira, hogy a termék következő generációjáig nagyjából kibírja, aztán tök mindegy, mert úgyis az a cél, hogy vegye a következőt.

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz liszi70 #61575 üzenetére

    Ezt mondom én is és ez viszont ténylegesen meg is figyelhető tendencia. De a mérnökkel szemben úgysem lehet igazad!

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • liszi70

    nagyúr

    válasz Shadowbull #61574 üzenetére

    És azt sem értem, hogy miből gondolod, hogy a saját munkaterületeden kívül, minden más termék gyártási körülményeibe, avultatási, technológiai tulajdonságaiba belelátsz? Ahogy először is írtam, azt elfogadom neked, hogy a saját területeden nincs, vagy nem tudsz tudatos avultatásról, de hogy fogpiszkálótól a lépegető excavátorig minden termék gyártásába és esetleges avultatási tendenciájába belelátsz, azt erősen kétlem.

  • Shadowbull

    addikt

    válasz DM-Fan #61571 üzenetére

    " szerintem nem "biztosan elromoljon"-ról szól a tervezett avultatás sem, "

    de, a tervezett avultatas, azaz a programozott tonkremenetel pont errol szol. Ezt takarja a fogalom.

    " az x időt "biztosan kibírjon" tényezőnél az x drasztikus csökkentéséről és az onnantól kezdve "minden nap ajándék" állapot előidézéséről. "

    Igy van az elvart minimalis elettartamot lehet tetszolegesen csokkenteni, a gond az hogy elobb-utobb a gyartasi szorasok es a felhasznaloi profilok kulonbozosege miatt belefut a gyarto egy nagyon csunya garancialis koltsegbe. De ennek sem az a celja, hogy nalad a teve biztosan elromoljon 3 ev utan.

    Egyebkent bele lehetne menni a statisztikai eloszlasokba, a tervezett elettartam es a statisztikai eloszlasok kapcsolataba es ennek kovetkezmenyeibe az atlagos elettartamban, de felesleges, mert lathatoan atkapcsoltal hivo uzemmodba. Hittel meg nem erdemes vitatkozni.

    "Hogyan lehet nem szándékoltan alulméretezni valamit, hogyan lehet nem szándékoltan egyértelműen silány minőségű alapanyagot használni, hogyan lehet egy gyártási folyamatot nem szándékoltan generációkon keresztül rosszul fenntartani olyan minőségbiztosítások és kontrollok mellett, amelyek ma vannak? Ugyan már!"

    Sokkal konnyebben mint gondolod. Egyebkent ezt is szet lehetne szedni, de minek.

    "mikor a szerelő már a huszadik esetben szembesül ugyanazon termék ugyanolyan meghibásodásával, szerintem lesz némi foglama az okokról is"

    Hogyan lenne, ne viccelj mar.

    " itt jön a mérnöki felsőbbrendűség és lenézés, amikor a mérnök azt mondja, hogy nem, ezt csak ő tudja majd megállapítani"

    Ez nem lenezes, ez teny. Ahogy fentebb irtam, a szerelonek nincsennek meg a szukseges informacioi.

    "de gyakorlati értelemben a 30 éves tapasztalattal bíró szerelő is megmondja ugyanazt, amit az analizátor is kihoz, hogy szar volt az anyag."

    Most megint csak olyat tudnek irni, amibol egybol a lenezesre kovetkeztetnel, de ertsd meg: nem nezem le a szereloket, csak tudom hogy milyen informacioik vannak.

    Pazarol a világ, én meg segítek neki.

  • Gicz

    addikt

    mind2 félnek igaza lehet, csak ezt egyikők sem akarja belátni.

    példa: barátom astra G kocsijában van valami légelzáró ajtó az utastérben a műszerfal mögött, talán belső keringetés ajtókája lehet, és úgy működik, hogy van egy műanyag ajtó, rajta egy kiálló fül. a fülhöz csatlakozik egy műanyag kar, amit egy villanymotor tologat ki-be.

    a logikus megoldás az lenne, hogy egy végálláskapcsolót teszel az ajtóra pl, hogy amikor becsukódott, a motor lekapcsol. de nem ezt tervezték oda. hanem egy hőkapcsoló van közbeiktatva: amikor az ajtó becsukódik, a motor tolná tovább de nem tudja, emiatt túlterhelődik, megnő az áramfelvétel, elkezd melegedni a hőkapcsoló és lekapcsolja a motort.

    1: ez nemjó a motornak, de azzal nem volt még gond
    2: a motort az ajtóval összekapcsoló műanyag kar RENDSZERESEN eltörik. és csere alkatrésznek megveheted bele a pont ugyan olyat.

    Rohadtul nem érdekel hogy ki hibázott, a tervező, az gyár, az anyagminőség volt szar, vagy túl gyorsan hűlt le a műanyag. nem egy mai autó, de a mai cserealkatrészek is pont úgy eltörnek.

    és ha a mérnöknél vizsgálatok során bebizonyosodik h ő nem hibázott, akkor nem az lenne a teendő, h én jól csináltam mindent, majd alaki megoldja. én a helyében a rengeteg hibás alkatrészt látva erősebbre tervezném, 2 szer vastagabbra. mert ha ugyanúgy szarul gyártják le, akkor is ki fogja bírni, mert eleve 2szer akkorára terveztem, belekalkulálva hogy szar a gyártás.

    egyébként a megoldás az lett, hogy fémből vágott ki megfelelő alakú kart, és azóta nem kellett cserélni évente a karocskát.

    egyébként tervezett avultatás szerintem sincs, inkább csak az olcsóbb gyártás miatt silányabb az anyagminőség - ami nem bitos h rossz:

    ha úgy gyártották volna meg a zsigult, h ne rohadjon és kibirjon 50 évet, akkor 10 év mulva is azzal járna mindenki? nem hiszem

    ha meg nem, akkor minek fizetnél 3x annyit érte, ha max 20 év után úgyis megy a kukába.

    [ Szerkesztve ]

  • Shadowbull

    addikt

    válasz liszi70 #61575 üzenetére

    nem ez ket kulon dolog.

    Mondok egy peldat: mesz elottem, beleallsz a fekbe, en meg taposom mint az okor, de megis beledcsuszok.

    En azt mondom hogy meg akartam allni, megtettem minden tolem telhetot, de nem sikerult.

    Te meg azt mondod hogy szandekosan nyomtam a gazt, es szandekosan fekeztem keson, hogy direkt neked menjek.

    A vegeredmeny ugyanaz, megis ket teljesen kulonbozo oka van, teljesen ellentetes.

    "de hogy fogpiszkálótól a lépegető excavátorig minden termék gyártásába és esetleges avultatási tendenciájába belelátsz, azt erősen kétlem."

    Onnan tudom, hogy a fejlesztesi folyamat es azok alapjai mindenutt ugyanazok. Ilyen erovel kerdezhetned azt is, hogy honnan tudom hogy Ausztraliaban is felulrol lefele esnek a dolgok es nem lentrol felfele. Hiszen sohasem jartam Ausztraliaban.

    De hozzatok ide egy elektronikai iparban tevekenykedo tervezot, es meghallgatjuk ot is.

    [ Szerkesztve ]

    Pazarol a világ, én meg segítek neki.

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz Shadowbull #61580 üzenetére

    Ez nagyon rossz példa, mert a hátul jövőnek minden esetben úgy kell közlekedni, hogy az előtte levő bármilyen satufékezese mellett is meg tudjon állni. És ezzel szerintem nagyon találóan össze is foglaltad a tervezett avulást. Sajnos ez a gyártói szemlélet is manapság, hogy hátuljövőként ugyan, de majd kimagyarázzuk a hibát, user error, gyártási error, anyaghiba. Csak sajnos a közlekedésben mindig a hátulról belefutó a hibás.

    Azért szerintem láthatóan nagyon leegyszerűsíted, általánosítod a különböző iparágak tervezési sajátosságait, de mindegy, megyek a dolgomra, mert úgyis rám (ránk) kiabálod, hogy hívő vagyok (vagyunk) és a mérnök rendelkezik - mint tudjuk - minden információval, ami a kérdés egyértelmű megítéléséhez szükségeltetik. Nem tudom, miképp nem tűnik fel, hogy ugyanúgy hitvitát folytatsz, mint bárki más a témában.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • liszi70

    nagyúr

    válasz Shadowbull #61580 üzenetére

    "Ilyen erovel kerdezhetned azt is, hogy honnan tudom hogy Ausztraliaban is felulrol lefele esnek a dolgok es nem lentrol felfele."

    De ugye nem komolyan gondoltad, hogy a te hited a tervezett avulás lehetetlenségéről, az annyira alapvetés, mint a gravitáció földi szabályai? Tudniillik ahogy így olvaslak (már nem először van erről vita) egyre inkább azt látom, hogy te is hitvitát folytatsz, megspékelve azzal, hogy a mérnöki tudásodat mindenhatónak gondolod, holott csak a folyamatok egy kis szeletébe láthatsz bele te is.

  • dgabro

    tag

    válasz Ispy #61558 üzenetére

    "Ha azt mondja valaki, hogy a cégek direkt, szándékosan tervezik az elromlását a készüléknek, akkor erre azt mondom, baromság.

    Ha azt mondja valaki, hogy a rövid élet ciklus, költséghatékony megoldások, nagy piaci verseny miatt gyengébb minőségűek a termékek és ezért nem bírnak ki 3x annyi idő, akkor azt mondom, igen ez így van."

    Pontosan így van szerintem is, a második bekezdéssel értek egyet teljes mértékben.

    A vita pedig itt abból fakad, ahogy látom, hogy a többség bizonygatja az első bekezdést (a szándékosságot), a kisebbség pedig igyekszik meggyőzni őket, hogy talán nem pont úgy van ahogy azt gondolják. Attól függetlenül, hogy a végeredmény amit mi tapasztalunk (végfelhasználók, szerelők) ugyanaz.

    Az pedig butaság, hogy azért használnának CSAK silányabb alkatrészt, hogy az tervezett időn belül tönkremenjen. Csak a profitmaximalizálás itt a lényeg. Ehhez nem a tervezett avulás vezet. (legalábbis nem olyan szinten, ahogy azt itt a többség próbálja beleerőltetni a kisebbségbe)

    [ Szerkesztve ]

  • Shadowbull

    addikt

    válasz DM-Fan #61581 üzenetére

    "Nem tudom, miképp nem tűnik fel, hogy ugyanúgy hitvitát folytatsz, mint bárki más a témában."

    Hogyan folytatnek mar hitvitat, amikor arrol beszelek, amit minden nap csinalok? Nem erzed a kulonbseget akozott, hogy valaki napi szinten csinal valamit, mas meg hall meg olvas valamit a neten es ugy vitatkozik rola?

    (#61582) liszi70 nem gondolom mindenhatonak, csak eppen nekem van ilyen tudasom, nektek meg nincs, megis arrol vitatkoztok hogy hol lehetnek a korlatai.

    A folyamatok olyan kis szeletebe latok bele, mint a tervezes, gyartas, beszallitokkal valo egyezkedes, meghibasodasok kezelese, es meg sorolhatnam.

    De en ezekbe valoban belelatok, ti meg egyaltalan nem, kicsit se. Lattatok a villanykorte-osszeeskuvest aztan ennyi.

    [ Szerkesztve ]

    Pazarol a világ, én meg segítek neki.

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz Shadowbull #61584 üzenetére

    Te is nap mint nap csinálod, a szerelő is nap mint nap csinálja. Mindketten csak ugatjátok a másikét, holott mindkettőnek szüksége van a másikéra. Ő is mondhatja, hogy nem hitvitát folytat, mert amit te papíron, specifikációkban látsz, ő ott tartja törötten a kezében.

    Honnan tudod, hogy akármelyikőnknek vagy bárkinek, aki más véleményt fogalmaz meg a tiedhez képest, nem ugyanaz a szakmája, nem ugyanannál a cégnél dolgozik, csak mást tapasztal, mint te?

    Én is tudnék naphosszat áradozni a munkámról, mégsem gondolom azt, hogy ahogy én látom, az minden bizonnyal úgy van és csak úgy lehet, adott esetben másik szervezeti egységnél, régiónál, szervezetnél, stb., sőt!

    Ne feltételezd a másikról sem, hogy "csak egy filmet látott" és ennyi. Semelyikőnk nem burokban élt eddig sem, te is felnézhetsz néha a tervezőasztalból, hogy mit mond maga az élet a kérdésre!

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • liszi70

    nagyúr

    válasz Shadowbull #61584 üzenetére

    "nekem van ilyen tudasom, nektek meg nincs, megis arrol vitatkoztok hogy hol lehetnek a korlatai."

    A túlzott magabiztosságodból is kitűnik, nem vagy tudatában minden folyamatnak, ami ezt a kérdést irányítja. Hogy is lehetnél, hiszen egy adott termelő egység egy adott termékkörét tervezed, nincs ezzel semmi baj. De valószínűleg egész más tendenciák is vannak, mint amibe te jelenleg beleláthatsz.

    "A folyamatok olyan kis szeletebe latok bele, mint a tervezes, gyartas, beszallitokkal valo egyezkedes, meghibasodasok kezelese, es meg sorolhatnam."

    Egy adott termék(kör) és egy adott gyártó esetén!

    [ Szerkesztve ]

  • Shadowbull

    addikt

    válasz DM-Fan #61585 üzenetére

    "Ő is mondhatja, hogy nem hitvitát folytat, mert amit te papíron, specifikációkban látsz, ő ott tartja törötten a kezében."

    Persze, csak azt nem tudja miert tort el. Es mondom meg 1x, ez nem hitvita.

    "Honnan tudod, hogy akármelyikőnknek vagy bárkinek, aki más véleményt fogalmaz meg a tiedhez képest, nem ugyanaz a szakmája, nem ugyanannál a cégnél dolgozik, csak mást tapasztal, mint te?"

    Ezt azert hamar le lehet vonni abbol, hogy mit ir. De elkezdhetsz keresgelni, es ha talalsz olyan fejlesztomernokot, aki az ellenkezojet allitja mint en, akkor hozd ide, es megvitatjuk. En eddig meg nem talaltam, pedig sok forumon kepviselem ugyanezt a velemenyt.

    Pazarol a világ, én meg segítek neki.

  • liszi70

    nagyúr

    válasz Shadowbull #61587 üzenetére

    "Es mondom meg 1x, ez nem hitvita."

    Jaaa, így, hogy még egyszer mondtad, így már biztosan nem az, elhiszem! :D

  • Shadowbull

    addikt

    válasz liszi70 #61586 üzenetére

    namost ahany szakmai ervet, magyarazatot eddig leirtam, egyre sem jott toletek semmilyen ertekelheto cafolat, hanem csak azt irjatok, hogy en ezt nem tudhatom biztosra, mert mivan ha megis tevedek. Ez az ervrendszeretek alapja. Meg hogy nem lathatok bele mindenbe, holott nem tudjatok hogy mibe is latok bele konkretan.

    Es akkor en vagyok tulsagosan magabiztos.

    Pazarol a világ, én meg segítek neki.

  • kovigab

    csendes tag

    válasz nuke7 #61515 üzenetére

    A képen az az állapot van, amikor a tv után a gépre csatlakoztatom a winchit, chkdsk után. A partition magic nem mutat semmi egyéb filerendszert.

  • liszi70

    nagyúr

    válasz Shadowbull #61589 üzenetére

    "....nem tudjatok hogy mibe is latok bele konkretan."

    Ez igaz, de hogy mindenbe nem, az egészen biztos. Igen, túlságosan magabiztos vagy, odáig még nem jutottál el, hogy kételkedni tudj a saját, eddig mindenhatónak gondolt ismereteidben, információidban, de ez az idő is el fog jönni! :D

  • Sifre

    senior tag

    válasz Shadowbull #61589 üzenetére

    Nagyrészt a következő érveket hoztad fel:

    - nem látunk bele
    - nem értünk hozzá
    - mindenki maradjon a kaptafánál
    - a szerelőknek fogalmuk sincs mit látnak
    - az összes mérnök ezt mondja
    - semmit sem tudunk a mérnöki munkáról
    - "neked azt kell megcsinálni, ami elromlik. Hogy miért romlott el, arról nincs fogalmad se"

    Ezek miatt lettél ellenszenves sokaknak.

  • Shadowbull

    addikt

    válasz Sifre #61592 üzenetére

    hat nem eppen.
    lasd 61536, 61550, de leginkabb a 61551, 61564, 61569.

    De volt a tobbiben is.

    Es ebbol az egeszben neked az jott le, amit irtal. Sajna nem az en keszulekemben van a hiba.

    Pazarol a világ, én meg segítek neki.

  • Pityu89

    senior tag

    válasz DM-Fan #61451 üzenetére

    Nekem csak egyszerű medion univerzálisom van ahol a műveletek sorrendjét lehet beprogramozni, amit végig is zongorázik pár másodperc alatt.

    Logitech Harmony-ból melyik a legalapabb távirányító ami tudja ezt az Activityt? Látom több típus is van belőle.

  • Ijk

    nagyúr

    válasz Shadowbull #61551 üzenetére

    Nem mondtam hogy maximális élettartamra kell méretezni. Az igaz amit mondasz csak nem erről beszéltem.
    A költségcsökkentések miatt egyre gyengébb alkatrészekből kell építkezni. Pl egy 50 ezer órára méretezett csapágy helyett be lehet rakni egy 150 ezer órára méretezettet. Nyilván egyik sem pont akkor fog szétmenni amire méretezik, de esélyes hogy a nagyobb háromszor annyi ideig bírja. Viszont drágább, és ha a konkurens cég az 50 ezreset rakja be akkor olcsóbban adja mint ha te a jobbal gyártod. Tehát vagy te is a gyengébb csapágyat teszed bele hogy versenyben maradj, vagy jön a marketing és bebizonyítod hogy a te terméked időtállóbb.
    A gond csak az hogy nincs igény időtállóbb termékre. Pontosabban van, de mindenkinek minden azonnal kell, ezért veszik meg a szar termékeket tucatjával. Ha valaki betéved az üzletbe 100k-val tv-t venni hiába mondod hogy 120-ért megkapja a belépő plazmát ami sokszorosan megéri a többletet, a 100k-s ócska lcd-t viszi majd el, mert nincs több pénze és neki most kell a tv. Eszükbe sem jut az embereknek hogy amiből nem tudják megvenni a megfelelő minőségűt arra inkább gyűjtsenek. Ez ma a piac, minél olcsóbban kell gyártani, minőség nem számít.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • Shadowbull

    addikt

    válasz Ijk #61595 üzenetére

    ezzel nagyjabol egyet is ertek. Kiveve azzal hogy a minoseg nem szamit. van olyan kategoria ahol szamit, csak eppen az dragabb.

    Pazarol a világ, én meg segítek neki.

  • M_AND_Ms

    addikt

    válasz Pityu89 #61594 üzenetére

    Mindegyik tudja. Pont ez bennük a lényeg.

    Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!

  • erdoke

    titán

    válasz Shadowbull #61584 üzenetére

    Hát igen, már előre rettegek az atomerőművel kapcsolatos népszavazástól. Szinte senki nem ért hozzá: nincs megfelelő rálátása sem a biztonsági, sem az energetikai, sem a gazdasági vetületére, de rohadtul el akarja mondani a véleményét. Legjobb esetben van (korlátozott) rálátása a fentiekből kettőre, ám már ez is elenyésző kisebbség. Tipikus.

    A legjobb aláírás a héten

  • liszi70

    nagyúr

    válasz erdoke #61598 üzenetére

    Ez egész pontosan így van az elavulás kérdéskörben is. És ez mindkét oldalra vonatkozik, azokra is, akik azt HISZIK, hogy mindent tudnak a kérdésről.

  • Ijk

    nagyúr

    válasz erdoke #61598 üzenetére

    10 évvel ezelőtt el kellett volna kezdeni a bővítést, már az utolsó utáni pillanatban vagyunk most is, nem lehet tovább halogatni.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

Új hozzászólás Aktív témák