Új hozzászólás Aktív témák

  • SityiSXT

    őstag

    Gondolkodtam egy kicsit ezen a témakörön, hogy SSD/SSHD/HDD jobb-e a PS4-be.
    Part number alapján ha jól látom, a gépekben alapesetben Toshiba HDD-k kerülnek, amik 5400-as fordulatszámon pörögnek és 8 MB cache van bennük. Erre optimalizálnak elméletileg mindent, ez a baseline.
    Namost, ahogy nézegettem a YouTube videókat és túrtam a netet, ha SSD-t rak be az ember, arányaiban nem gyorsul olyan sokat a játékok töltési sebessége (durván átlagolva nekem úgy tűnik, olyan 10, max 15% nyerhető vele), cserébe nincs TRIM (ami az élettartamnak ad egy pofont), illetve az átviteli sebessége sincs kimaxolva (talán SATA2 csati van a gépben, nem tudom, de limitált ahhoz képest, amit egy átlag SSD tud). Plusz ugyebár itt a legdrágább az egységnyi tárterület (azaz a Ft/GB mutató).
    Az SSHD esetében ugyebár klasszikus merevlemezen történik a tárolás, csak egy kis SSD is hozzá van csapva gyorsítótárként. Ahogy nézegetem, ez a kombó kb. 128 MB cache-t és 8 GB SSD-t jelent az 5400 rpm mellett. Ahogy nézem, nem sokkal marad el az SSD-től a betöltési sebesség, de adja magát a kérdés: 8 GB mire elég? Ha egy játékkal játszunk folyamatosan, akkor esélyes, hogy a nagy része az SSD-n van, viszont ha nincs, sima HDD-s sebességet kapunk (ami még mindig gyorsabb, mint a standard PS4 HDD-é). Gondolom itt nem gond a TRIM hiánya, mert a HDD vezérlése intézi azt is, a kérdés már csak az ár. Legutoljára amikor néztem, kb. 10000 Ft-tal volt drágább egy 1 TB-os modell a hagyományos társától.
    Végül ott a HDD. Ahogy néztem, a 7200 rpm nem hoz túl sokat a konyhára, viszont a sok cache érzésre gyorsíthat a rendszeren. Az a 8 MB, ami a gyári merevlemezekben van, nagyon karcsú, 128 MB viszont képes az esetleges "röccenéseket" kisimítani. A töltési idők biztos nem változnak, de mondjuk open world játékoknál hozhat olyasmi előnyt, mint az SSD, csak olcsóbban.
    Vagy rosszul gondolom a fentieket?

Új hozzászólás Aktív témák