Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
lovi27
addikt
válasz Grawens #1596 üzenetére
Felhasználó bejelentkezése betöltött rendszernél történik! Akkor már azt a billentyűzetkiosztást használja a rendszer, ami telepítéskor be lett állítva. Nincs probléma!
Az persze tanácsos, hogy felhasználói név/jelszó párosnak soha nem adunk meg nemzeti karaktereket, mert ha nem a saját rendszerünkről jelentkezünk be, akkor eltérhet a billentyűzet kiosztása és rossz esetben akár hiányozhat is, be sem tudjuk ütni azt a karaktert - pl: ő í stb. Azonban a csak angol abc használata sem teljes megoldás, mert a jelszóban kifejezetten ajánlott a számok, írásjelek használata, azok pedig a különböző kiosztásokban különböző helyeken találhatók. Visszajutottunk oda ahonnan elindultunk: nem szabad megszokásból gépelni, oda kell figyelni.
-
zsolt501
nagyúr
-
zsolt501
nagyúr
válasz Grawens #1596 üzenetére
Tudom ezzel tisztában vagyok, ezért nem is szoktam olyan jelszót adni ami más az Magyar billentyűn, és más Angolon, szóval a jelszó mind a két billentyűn ugyan az.
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
Grawens
senior tag
-
zsolt501
nagyúr
Rész siker, a 600 gigából olyan 300GB jött vissza, ez is több mint amire számítottam.
Ja amúgy ma a kálváriám folytatódott, úgy látszik az informatika nem szeret ezen a héten, ma úgy jártam, hogy létrehoztam egy felhasználót, illetve módosítottam az admin jelszót, erre mit ad isten nem tudtam belépni, de ez még korrigálható lett volna root jelszóval, de itt jött a poén, már a root jelszavat sem fogadta el... szóval valaki engem nagyon elátkozott
Az lett a vége, hogy leállítottam a gépet, és kezdtem az elejéről az egészet egy újra telepítéssel, persze úgy hogy előtte eltávolítottam a többi HDD-t, mert már nem bízok semmiben...
Ami a legérdekesebb, hogy most az 1.0.23-as a rendszer, és az eddigi anomáliák úgy látszik megszűntek, a samba megosztás elsőre elindult, és rendesen működik, ami eddig valamiért nem akart elsőre működni és a stabilitása sem volt az igazi.
Egy biztos, hogy a kiadás előtti frissítéseket letiltottam, mert az ördög nem alszik.''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
-
zsolt501
nagyúr
Én sem értettem ezt az egészet, főleg, hogy meg sem kérdezte, hogy mi a helyzet, szóval lehet hogy ez is egy Bug? Nekem legalábbis nagyon ez az érzésem.
Most a telepítéssel is megszenvedtem, feltettem az egyel régebbi OMV-t ott még a megosztás rendesen működött, gondoltam jó lesz, hát nem, az is megszívatott, de a poén az egészben nem is ez, hanem mondom felteszek még egy verzióval régebbit 0.5.0.24, hát az sem akart menni, mondom ennyire nem lehetek már peches, gondoltam megnézem egy másik böngészőben, és láss csodát ott minden modul megjelent, vagyis mikor a chromban néztem akkor minden foghíjas volt, egy csomó funkció nem látszódott, olyan volt, mintha be sem töltődne, viszont a firefoxban már minden funkció ott volt... ezt aztán nevezhetem tökéletes szívásnak...
Szóval ha valaki ugyan így jár, hogy funkciók nem látszódnak, nem töltődnek be, akkor érdemes megnézni egy másik böngészővel is...
A megosztással is szívtam egy sort, azzal is legalább 2 órám elment mire észhez tért, mert nem egyszer csinált olyat, hogy megosztottam egy HDD-t, és nem akart megjelenni, vagyis nem volt böngészhető, de olyat is csinált, hogy megosztottam egy HDD-t és nem a megosztott HDD tartalma jelent meg, hanem poénosan a rendszer HDD tartalma... már kezdek őszülni, én még ennyit rendszerrel sosem szívtam.
És még most jön majd a törölt HDD.
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
lovi27
addikt
válasz zsolt501 #1589 üzenetére
Nagyon veszélyes, hogy unmountolásnál megkérdezi, hogy a lecsatolás mellett törölje-e magát a fájlokat is. Ezt biztos, hogy én szétválasztanám és külön funkcióra tenném, Nagyon ritkán használt az unmount és a delete együtt, viszont egy pillanatnyi rossz döntés és hatalmas kárt okoz. Többször elolvasom, hogy mit is kell választani, nehogy letöröljem a fájlokat.
Mostanában már amikor újra telepítek csak rendesen kikapcsolom a mikroszervert, majd kihúzom az adat vincsiket. Nem érdekel az unmount és a szabályos lecsatolgatás, úgyis jön egy format és új telepítés. Így nyugodt vagyok az adataim miatt. A felcsatolgatással sem sietek, a végére hagyom, mikor már nincs más hátra.
Remélem, minél több adatot sikerül visszanyerned!
-
zsolt501
nagyúr
Elméletileg vissza lehet hozni az anyagot, mert amiről az anyag eltűnt az egy külön HDD, vagyis nem az amin az OMV van.
Még nem írtam arra amin az anyagok voltak, szóval van még remény.Amúgy az egész elszállás a másik LAN csatlakozóval kezdődött, ami elég érdekes, mert ez már a gépben volt, még azt sem lehet mondani, hogy az kavarta meg, hogy új hardvert raktam bele, csak annyi történt, hogy az alaplapi (integrált) LAN ból átdugtam a nem integráltba, ahol érthetetlen módon nem kapott IP címet a gép, holott máskor ilyen nem fordult elő, majd mikor ezzel szembesültem, hogy nem kap IP címet gondoltam vissza dugom az UTP kábelt oda ahol eddig volt, nos ez sem segített, mert már ott sem volt IP cím, majd csináltam egy újra indítást, mivel a gép házon úgy volt a bekapcsoló gomb beállítva, hogy leállítsa az OMV-t, mikor újra indítottam ez sem segített, továbbra sem volt a gép elérhető LAN, sőt már ha a gépet monitorra dugtam ott sem indult az OMV el, csak bootolni akart, de mindig elakadt... Ekkor kikapcsoltam a gépet, és a 2 tároló HDD-t kivettem, és jött a telepítés.
Ekkor jött az ötlet, hogy újra rakom, ott nem is volt gond szépen gyorsan fel is ment hiba nélkül, de a telepítés végén mikor vissza tettem már a másik 2 HDD-t és beállítgattam mindent azzal szembesültem, hogy mi a megosztásokat nem látják a kliensek, sem a windows, sem a médialejátszó, sem a linuxos gép, de még a telefon sem, ekkor még minden megvolt a megosztott HDD-n, ekkor gondoltam, hogy biztos én rontattam el valamit a megosztásnál, és gondoltam kezdem az elejéről, szépen kivettem a megosztásokat az NFS-böl, a sambából, és az FTP ből is, no meg a transmissionból is, és jött az a pillanat, mikor leválasztom a megosztást a, no itt volt a gond mikor leválasztottam az EXT4-es HDD-röl a mappát, az szépen kérdezés és figyelmeztetés nélkül törölt minden abban lévő anyagot, ezzel akkor szembesültem, mikor ránéztem a felcsatolt HDD méretére, és ott látom, hogy bizony igen csak megnőtt a szabad hely a HDD-n...Na itt kaptam majdnem agy görcsöt... gyorsan ránéztem a másik HDD-re is mert az viszont majdnem tele volt 2TB anyaggal, és látom ott minden anyag megmaradt, és ott kapcsolok, hogy ő nem EXT4-es, hanem NTSF, gondolom ezért nem törölte a megosztott mappát ezen a HDD-n kérdezés nélkül, hanem csak az EXT4-es HDD-n garázdálkodott.
Ekkor szépen lekapcsoltam a gépet (legszívesebben szét vertem volna)... és ma jön az igazság pillanata, hogy sikerül e vissza állítani ebből az elveszett anyagból valamit, vagy sem...
Még tegnap este utána lett nézve a dolognak, és van remény, két módszer is létezik, az egyik az undelete, a másik egy külső program, aminek a neve UFS Explorer Professional Recovery, ez kezeli a RAID tömböket és az EXT4-es partíciót is, ezen kívül még elég sok partíció típussal elboldogul.Szóval most itt tartok, és remélem helyre lehet valamit hozni ebből a szívásból.
Köszi, a Linux alapvetően nem az én területem, én a Linuxot használom max, bűvölni nem igazán az én területem, van pár ismerős, aki ért hozzá, én inkább a Hálózat szereléshez és kivitelezéshez, illetve gép szereléshez értek, az az én területem, meg a windows hálózatok, de ragadt rám elég sok a Digi hálózati dolgaival kapcsolatban is, sikerült a hálózatát elég rendesen kiismerni már, és ismerek pár digis szerelőt, akitől elég jó rálátásom van a hálózatukra, főleg annak gyengeségére...
[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
válasz zsolt501 #1586 üzenetére
Most értem haza, vidéken voltam...
Kár volt újratelepíteni, tartok tőle nem fog segíteni. Gondolom telepítéskor lehúztad a data HDD-ket, a mount meg nem ír rá, így elvileg nem sérülhettek rajta az adatok.Azzal, hogy az ftp-vel megvan a sebesség megkavarja a dolgokat, át kell gondolni mi, miért történik. Az hogy a teszt alatt nem tud "felpörögni" nem volna érdekes, de a torrent alatt sem tud. Ezért nem a méret lesz a gond.
Azért kértem, hogy nézd meg a másik Linuxon is, mert az OMV gyenge hardverére gyanakodtam, ami úgy tűnik lehet ludas, ha az ftp ennek nem mondana ellent. Szóval tovább kell gondolkodni rajta.
Ha így értesz a hálózatokhoz, akkor miért én próbálok segíteni neked? Neked kéne nekem segíteni!
-
zsolt501
nagyúr
-
zsolt501
nagyúr
Ma legszívesebben szétverném a szervert, Legalább 600GB adatom úszott el az örök vadászmezőn...
Újraraktam utána az OMV-t és most meg egyszerűen nem akar samba megosztást csinálni, kiválasztom a meghajtót, de a win nem látja, de még a média lejátszó sem, hiába csinálom meg a felhasználót akkor sem...Egyszerűen nem értem az egészet...
-
zsolt501
nagyúr
Nos futtattam pár tesztet, és ezt nagyon nem értem, ez mind az OMV-s gépen futott, a mért eredmények 5-10% különbséggel voltak mérhetőek, a fura, hogy olyan érzésem van, hogy maga a küldött csomag méret lenne kicsi, amit a teszthez használ a speedtest.net, vagyis nincs ideje felpörögnie az internetnek, mert ha így tesztelem, akkor nincs meg a sebesség, de ha FTP-n töltök le vagy fel akkor meg van a sebesség, igaz az egy sokkal nagyobb fájlal van tesztelve.
Hosted by Digi Kft (Dunaujvaros) [109.98 km]: 21.404 ms
Testing download speed........................................
Download: 284.74 Mbits/s
Testing upload speed..................................................
Upload: 79.89 Mbits/sA másik gép egy Laptop Intel Core i3-as 4GB RAM 500GB HDD, és opensuse linuxal és ubuntu-val is meg van webes felületen a sebesség, illetve FTP esetén is.
kipróbáltam a laptopon is a torrentet suse alatt, és érdekes módon ott is meg van a sebesség kissé tanácstalan vagyokMost még azt ki akarom próbálni, hogy van a gépben egy másik hálókártya is ahhoz mit szól, vagyis azzal milyen sebességek jönnek ki.
Valószínű azért nem tudsz nagyobb sebességet mérni a 100-as digis csomagoddal, mert panelban laksz, és a panelban a lépcsőházi swich 100Mbit-es és annak olyan 91-95 környékén van a maximuma, ha kicserélnék gigabites swich-re, vagy közvetlen az ONT-böl kapnád a netet akkor nem lenne gond a sebességeddel.
[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
válasz zsolt501 #1580 üzenetére
A speedtest-cli --list paranccsal ki kell listáztatni az elérhető szervereket és a nevek előtt lévi ID számot kell beírni a következő parancsba:
speedtest-cli --server 3715 és akkor ahhoz a szervehez kapcsolódik. 3715 a dunaújvárosi digi szerver ID száma. De nem biztos, hogy neked ez a jobb, mert ő automatikusan a rövidebb latency idő alapján választ szervert.Amit te webes felületnek hívsz azzal az a baj, hogy ott nem csak az op rendszer más, hanem a hardver is. Így nem biztos, hogy az eredmények összehasonlíthatók. A másik linuxos eszközödön le tudod ellenőrizni? Ott mi a hardver?
Jó neked! Én a 100-as digi mellett 91-nél még többet sosem tudtam mérni. Este jó ha 75. Az OMV-én 80 körül mérek, este 60. Pedig a latency idő stabilan állandó.
[ Szerkesztve ]
-
aicon
senior tag
Még mindig nem bírom működésre a phpmyadmin-t az új verzió alatt, ha valakinek sikerült megköszönném ha közzé tenné a menetét.
======== Sim kártyás routerek olcsón ======== https://hardverapro.hu/tag/aicon#aprohirdetesei
-
zsolt501
nagyúr
Az a baj, hogy az orosházi szerverre csatlakozik, az meg nem hozza a maximumot a Dunaújvárosira kellene csatlakozni, azok biztos gigabitesek, nem is értem miért az Orosházira csatlakozik, mikor én Szegeden vagyok
Ha a Dunaújvárosit szervert akarom használni mi is a parancs ilyenkor, ezzel nem vagyok tisztában.
Amúgy az Orosházi szerver esetén ezt mérte.
Hosted by Veres Es T. KFT - OrosNet (Oroshaza) [41.25 km]: 22.046 ms
Testing download speed........................................
Download: 212.80 Mbits/s
Testing upload speed..................................................
Upload: 71.91 Mbits/sBocs tegnap már nagyon fáradt voltam, kissé fárasztó lehettem, ahogy nézem az OMV nevét is átkereszteltem OMW-re
[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
válasz zsolt501 #1578 üzenetére
Na így kéne mindig leírni a problémát! Akkor nem kéne találgatni. Azzal, hogy szar, szar, szar, nem lehet mit kezdeni.
Először hagyjuk a transmissiont, nézzük meg csak az internet sebességét. Ezt inkább a megszokott speedtest.net honlappal teszteljük. Ehhez egy terminál ablakban telepíteni kell a speedtest-cli script fájlt és akkor már parancssorból is végezhető a sebesség teszt:
sudo apt-get install python-pip
sudo pip install speedtest-cli
Ha root vagy nem kell a sudo!
A teszthez csak a speedtest-cli parancsot kell kiadni. Felkapcsolódik a legközelebbi szerverhez és teszteli a sebességet. Kíváncsi vagyok mit kapsz.[ Szerkesztve ]
-
zsolt501
nagyúr
Hogy hogyan tesztelem, kérlek, én úgy teszteltem, hogy az Asus RT-AC68U-s routert használok , és erre csatlakozik a szerver eddig a sebesség elég elfogadható volt, a router biztos hogy tudja a gigabitet ebben ne legyen kétség több géppel is teszteltem már.
A torrent képességet is teszteltem, mégpedig ugyan azt a fájlt letöltöttem OMW-vel és egy másik géppel is többször is letöltöttem ugyan azt, hogy ne hogy az legyen, hogy valami nem úgy csatlakozik, de szignifikáns eltérés van az OMW-s letöltés és a másik (linuxos gép) torrent letöltése között.
A teszt fájl az Opensuse ami nem egy kis fájl, szóval még begyorsulni is van ideje.Letöltésben jó esetben olyan 100Mb környékéig megy a sebesség a fel sebesség sem jobb, igaz a netemnek felfelé ez is a max sebessége.
A régebbi OMW-vel letöltésben olyan 300-400Mb körül mértem, szóval a sebesség szignifikánsan lett kevesebb.
A másik, hogy a másik linuxos gépen is jön a régi 300-400Mb szóval valami nem stimmel, és ezt nem értem, hogy mi.Szóval tanácstalan vagyok jelenleg, mert amúgy gyors volna, főleg a samba, és az NFS elérés gyorsult illetve az FTP is sokat gyorsult, de ez az egy ami szívat, de nagyon.
-
lovi27
addikt
válasz zsolt501 #1574 üzenetére
Múltkor kérdeztem, de még választ sem kaptam rá, hogy hogyan döntitek el ezt a sebesség dolgot. Ugye te is azt mondod nálad, az OMV-ben van a hiba. De honnan tudod, hogy nem a túloldal lassult be? Mérni kéne korrektül! A router is lehet szűk keresztmetszet. Elhangzott, a torrent kliens verziója sem mindegy. De, hogy pont az újabb a vacakabb, olyan hihetetlen.
Korlátozd a torrent sávszélességét. Hátha a kevesebb több, mivel nem lassul be. Így megkeresheted azt is melyik sebességtől van lassulás. Abban is biztosnak kell lenned, hogy nem nyúlkálnak egyszerre túl sokan a HDD-hez, mert az biztosan mindent nagyon meglassít. Cserélhetsz klienst is, de ez már nehéz ügy, főleg a menedzselése. És persze ellenőrizd a memória használatot Ha nem lesz nagyon piros, akkor nincs gond. Az enyém így néz ki:
-
Spuri2000
senior tag
Az OMV mellé fel lehet varázsolni esetleg egy XBMC-t?
-
zsolt501
nagyúr
lovi27: Szerinted Digi 500-as nethez hogy állítsam be a torrent klienst, mert valahogy nagyon nem az igazi, nagyon nem hozza azt a sebességet az új kliens amit a régivel ki tudtam a nettből hozni, valahogy állandóan ellassul egy idő után, olyan mint ha a memória tele szaladna, és nem írná ki a memóriát.
A régi klienssel nem csinálta ezt.''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
uvy
csendes tag
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni? Elkezdtem állítgatni a jogosultságokat, majd egyszer csak kiírta az omv , egy fekete keretbe , hogy szoftverhiba és mikor újra bejelentkeztem eltűnt minden beállítási lehetőség. A hozzáférési jogok kezelése meg az információ maradt csak.
Nagyon kezdő vagyok linux témában, mi lenne a legegyszerűbb megoldás? Telepítsem újra és kész? mint a jó windowst? -
aicon
senior tag
Nálam a mysql nem akart elindulni. Fórumon írták van frissítés, de az update se oldotta meg.
El kellett távolítani teljesen majd újból telepíteni. Viszont a phpmyadmin nem hajlandó működni, amit beépítettek nem jön be egyáltalán.
Más problémába egyelőre nem ütköztem.
Jó lesz ez======== Sim kártyás routerek olcsón ======== https://hardverapro.hu/tag/aicon#aprohirdetesei
-
zsolt501
nagyúr
A frissítéssel nem is volt különösebb bajom, csak ezt a kiakadást nem tudtam mire vélni, ilyet még soha nem csinált.
Amúgy nekem az 500-as Digi nettel olyan 40-60%-os terhelés között mozog ha töltök le 20-30MB-os átlagos sebességnél, és feltöltéskor átlagban 6%-os a terhelés 2-6MB-os sebesség mellett.
-
zsolt501
nagyúr
Nekem tegnap valamiért 23 óra körül gyönyörűen leakadt a szerver, folyamatosan 100%-on pörgette a procit a php5-fpm, ilyet még sosem csinált.
Viszont ma jött már 5 frissítés is az új rendszerhez, ahogy nézem azért csiszolgatják még ezt a rendszert.
-
lovi27
addikt
Nem írtad, de gondolom a samba (SMB/CIFS) megosztásról beszélsz...
A VPN-hez kell az autentikáció, így logikusnak tűnik. Mesében van olyan, hogy adok is meg nem is, van is meg nincs is... Persze lehet, hogy tévedek...
Ezért szeretem a tiszta dolgokat, van felhasználó jelszóval belépve. Én is lusta vagyok gépelni, egy kattintással szeretek belépni. Csak egyszer kell beállítani a vezérlőpultban a hitelesítőadat-kezelőben és utána már mehet a katt, katt... -
GoZoL
senior tag
Létrehoztam egy megosztás felhasználó név és jelszó használata nélkül működött. Tegnap openvpn miatt létre kellett hoznom egy usert és megszűnt az autentikáció nélküli megosztás. Hozzá kellett rendelnem a megosztáshoz az egyetlen létrehozott usert. Ez így normális?
-
zsolt501
nagyúr
Én ebben nem tudok segíteni, mivel nem használok miniDLNA-t, valaki majd tudja mi lehet a gond.
Amúgy én egyszer a Plex-et használtam az is DLNA alapú, de aztán maradtam az NFS megosztásnál, az nem zabálja fel a gépet feleslegesen, mivel Popcorn lejátszót használok.''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
lovi27
addikt
válasz zsolt501 #1540 üzenetére
"...a memóriát is jobban kajálja, legalábbis nálam, lehet hogy majd beáll az is..."
Ne akard! Az jobb, ha használja mintha üresen csak bent van. Gyorsabb lesz tőle a rendszer. A "felesleges" részt cache-nek használja, de ha valamelyik programnak szüksége van RAM-ra, azonnal felszabadítja a szükséges mennyiséget.
-
GoZoL
senior tag
Ezt a leírást követtem a VPN telepítéséhez és beállításához. A cert fájlokat is létrehozza a végén, de ezt a ovpn-client.tar.gz fájlt hol találom? Ezek kellenek a kliensre majd.
-
GoZoL
senior tag
Olvastam, hogy van kint frissítés. Én a frissítések között csak 0.5.58-at láttam azt fel is frissítettem. Újraindítottam de még mindig nem látom az 1.0.20 verziót. Kézzel tudom csak frissíteni?
Még egy kérdés,
VPN szervert tudok rajta indítani?[ Szerkesztve ]
-
zsolt501
nagyúr
Én Pendrivére nem telepíteném, mert nem túl hosszú életűek ezek az eszközök, de ha te akarod meg lehet csinálni.
[link] innen leszedheted a gépednek legjobb ISO-t
-
dmc
aktív tag
Régen telepítettem és szerintem elfelejtettem mit is kell csinálnom
Először fel kell raknom egy Linuxot ( melyik Linux a jó ) és utána az OMV t?
Vagy mehet egyből az?
Sajna csak pendrájvrol tudok telep itteni mert a CD az meghalt .
Nagy vonalakba valaki leírná a lépéseket megint ha megkérem?
köszönöm[ Szerkesztve ]
-
zsolt501
nagyúr
válasz Spuri2000 #1541 üzenetére
Van benne Transmission, de nem alapból, hanem az extrákkal települ (telepíthető), úgy hogy előtte manuálisan fel kell telepíteni egy programot, utána már mennek az extrák.
Ha már van OMV telepítve akkor ezeket is frissíti az új verzióra.''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
zsolt501
nagyúr
Nos megvagyok mindennel, most már működik minden, igaz picit megszívatott a torrent, és a samba megosztás, de már működik.
Első benyomások, hogy gyorsabb, főleg a samba megosztás, és a web felület, viszont ahogy nézem a memóriát is jobban kajálja, legalábbis nálam, lehet hogy majd beáll az is, mert a proci is eléggé pörgött egy ideig, utána visszavett.''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
lovi27
addikt
Az új ISO-t már kitették, de a fejlécben még így hirdetik:
Looking for the latest version? Download openmediavault_0.5.48_amd64.iso[ Szerkesztve ]
-
zsolt501
nagyúr
Én most frissítek rá.
-
lovi27
addikt
Lehet szavazni a SourceForge.net oldalon - a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztőinek központosított webhelyén a hónap projektére és ebben a hónapban az OMV lett az. Ebből az alkalomból interjút készítettek a német Volker Theile főfejlesztővel, az OMV megálmodójával. Ha valakit érdekel az interjú itt elolvashatja - angolul: katt ide
-
lovi27
addikt
We are pleased to announce the release date of OMV version 1.0 which will be at 15. September 2014.
Örömmel jelentjük be az OMV 1.0 verziójának megjelenési dátumát, ami 2014. szeptember 15-én lesz.
[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
válasz mandriva11 #1533 üzenetére
Nézd meg, hogy az /etc/apt/sources.list.d mappában ott van-e az openmediavault.list fájl és annak a tartalma ez-e: "deb http://packages.openmediavault.org/public kralizec main"
Ha igen, akkor ne törődj a key problémával, mert az openmediavault-keyring postfix parancs pont azért kell, hogy azt kiküszöbölje. A végleges változatban amikor már lesz key, nem lesz ez a probléma.
-
mandriva11
tag
-
lovi27
addikt
válasz mandriva11 #1530 üzenetére
"http://packages.openmediavault.org/public kralizec main"
Ez így csak a parancsnak a fele és nem értelmezhető!! Ne szakítsd szét a parancsot:
echo "deb http://packages.openmediavault.org/public kralizec main" > /etc/apt/sources.list.d/openmediavault.list -
lovi27
addikt
válasz mandriva11 #1530 üzenetére
Nem értjük egymást! Inkább leírom, hogyan csináld.
1. Friss telepítés. Célszerű a legújabb Debeian netinst ISO-t telepíteni az üres vasra.
2. Amikor felkínál opciókat telepítésre, ne jelölj be egyet se! Ezt ajánlják a fejlesztők, de én az SSH szervert azért telepítettem pluszba (nem biztos, hogy kell), mert a debian után már mindent parancsot a pc-émről SSH terminálon keresztül adtam ki.
3. Ha már kész, működik a debian akkor jöhetnek az általad is bemásolt parancsok, az OMV telepítése:
- echo "deb http://packages.openmediavault.org/public kralizec main" > /etc/apt/sources.list.d/openmediavault.list
- apt-get update
- apt-get install openmediavault-keyring postfix
- apt-get update
- apt-get install openmediavault
- omv-initsystem
A 2, update parancs után valami error üzenet féle jelenik meg, ami nem hiba, ne vedd figyelembe! Fent van az OMV, és itt kell egy reboot parancs!
Újraindulás után jöhetnek a szokásos frissítő parancsok:
- apt-get update
- apt-get upgrade
- reboot
De ezek a parancsok már a webGUI felületről is elvégezhetők, a szokásos kezdeti admin/openmediavault user/password páros után.[ Szerkesztve ]
-
mandriva11
tag
Hát akkor én voltam buta , mert először sima debian-ra akartam telepíteni, és az update nem tudta értelmezni ezt: deb http://packages.openmediavault.org/public kralizec main
Akkor csak 0.5.48 kell fent lenni-e, és parancssorból kell hegeszteni vagy grafikusan is lehet?
Csak ki akartam próbálni VBOX alatt, hogy mivel tud többet. -
lovi27
addikt
válasz mandriva11 #1528 üzenetére
Jó gondoltad, a sima debianra megy fel, nem kell semmi plusz. De hol akad el?
-
lovi27
addikt
válasz mandriva11 #1526 üzenetére
Melyik update-nél? Van 3.
-
mandriva11
tag
Valaki debián-ra telepített OMV 1.0-át?
Ezt próbáltam, de már az update-nál hibát hozz, pedig ez van fent sok helyen a neten:Guide to setup of OpenMediaVault 1.0 after a clean install of Debian Wheezy
1 - echo "deb http://packages.openmediavault.org/public kralizec main" > /etc/apt/sources.list.d/openmediavault.list
2 - apt-get update
3 - apt-get install openmediavault-keyring postfix
4 - apt-get update
5 - apt-get install openmediavault
6 - omv-initsystem
7 - apt-get update
8 - reboot
9 - done -
lovi27
addikt
Külön disk a rendszernek! Szerintem ez nem kérdés.
Biztos van megoldás az időzített mentésre a pluginok között (rsnapshot? rsync?), de itt kezdődik az a része az OMV-nek, amikor már kreatívnak kell lennie a felhasználónak és kevés segítségre számíthat itt a fórumon. Bár tévednék. -
Ssomeone
csendes tag
A miniDLNA plugin alapból nem támogatja az srt feliratokat vagy csak valahol terminálból be kell állítani? Vagy van egyéb jobb alternatíva erre?
-
Grawens
senior tag
A legegyszerűbb: Symantec Norton Ghost
-
aicon
senior tag
Valaki nem tudja mivel lehet teljes rendszer mentést készíteni az OMV-ről.
Meghajtót kellene cseréljek és nincs időn tökölni az új telepítéssel, beállításokkal.======== Sim kártyás routerek olcsón ======== https://hardverapro.hu/tag/aicon#aprohirdetesei
-
GoZoL
senior tag
Ezt az OMV-t használnám 2 HDD-vel raid-ben akkor az alaprendszernek kellene egy 3.-ik hdd is amin fut vagy gparted-el átparticionálva menne mint most nálam 1 diszkkel? Időzített mentést windows-os megosztással be tudok rajta állítani, hogy minden nap x időpontban készítsen mentést akár shadow copy-t?
-
lovi27
addikt
De egy alapos tesztre mindenképpen, hisz semmit nem tudunk róla. A particionálási hiba megy vagy nem megy hibaként jelentkezne.
-
xsak
tag
válasz Ssomeone #1516 üzenetére
Szerintem ez diszk hiba. Megérett a diszk a cserére.
Sep 10 08:58:27 openmediavault kernel: [ 518.601457] ata1.00: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x0
Sep 10 08:58:27 openmediavault kernel: [ 518.601517] ata1.00: BMDMA stat 0x25
Sep 10 08:58:27 openmediavault kernel: [ 518.601567] ata1.00: failed command: READ DMA
Sep 10 08:58:27 openmediavault kernel: [ 518.601622] ata1.00: cmd c8/00:80:00:98:b0/00:00:00:00:00/e0 tag 0 dma 65536 in
Sep 10 08:58:27 openmediavault kernel: [ 518.601624] res 51/40:00:16:98:b0/40:00:00:00:00/e0 Emask 0x9 (media error) -
Ssomeone
csendes tag
Szervusztok!
Az itt található leírások alapján telepítettem az OMV-t (openmediavault_0.5.48_i386) gparted-el felosztottam a winchestert telepítettem minidlna-t. Rövid használat után elkezdett hibaüzeneteket dobálni.
Sep 10 08:36:31 openmediavault kernel: [37269.340483] sd 0:0:0:0: [sda] Add. Sense: Unrecovered read error - auto reallocate failed
Sep 10 08:36:31 openmediavault kernel: [37269.340492] sd 0:0:0:0: [sda] CDB: Read(10): 28 00 00 b1 0c 70 00 00 58 00
Sep 10 08:36:31 openmediavault kernel: [37269.340503] end_request: I/O error, dev sda, sector 11603062Sajnos nem nagyon értek a Linux-hoz ez a hibaüzenet lehetséges hogy az átméretezés végett jött elő?
Teljes LOG:
[link] -
GoZoL
senior tag
Gparteddel sikerült megcsinálni, 15 Gb bánta csak annyira tudtam összezsugorítani a rendszert.
-
GoZoL
senior tag
Megvan a telepítés. A hdd-t bent hagyom és hirens-el tervezem megcsinálni a particionálást.
-
GoZoL
senior tag
Szörnyű lassú, megy vissza a rendszer a diskre és átparticionálom inkább.
-
-
larryking
senior tag
Akkor a grub-ot telepitette rossz helyre, csak az lehet a gond. Nem talál betöltőt. Ha jól emlékszem, a telepités során, megkérdezi, hogy hova telepitse a grub-ot, na már most, valószinüleg az egye meghajtóra sda1-re rakta, de lehet neked a pendrive amire raktad az omvt sdc-sdd volt.
"We'll meet you where the lights are...."
-
GoZoL
senior tag
Próbálkozok a pendrivos módszerrel, arra telepítettem a rendszert. Egy probléma van, hogy nem indul el, bal felső sarokban villog a kurzor és semmi. 2 db pendriveval is próbáltam mind a kettőnél ezt csinálja. Ötlet?
-
lovi27
addikt
Lejárt a szerkesztési időm!
A linux miatt nem ajánlott windowsos particionáló program használata! Legalább is én ezt tapasztaltam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest