Új hozzászólás Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    válasz JohnyBlue #1699 üzenetére

    Ne, mindjárt fülemen a német 8-tól. :DDD
    De tudok írni közben ... ;]

    Szóval, következő történik: adott ugyebár egy FX lapka. Van adott pixelsűrűsége, megapixeltől függően annyi, amennyi. Lősz egy képet vele 3200-n. Képződik zaj, lesz rahedli zajos pixel. A képet valszeg nem a teljes méretben nézed, hanem leméretezed, fullhd-re vagy még kisebbre, ki mennyire, attól függ (ritkán tárolok jómagam is fullhd-nél nagyobb JPEG-et, persze a NEF megvan ha kellene).

    Leméretezéskor a teljes megapixel állományt (D600 esetében 24-et) méretezed le, a zajpixeleket beleinterpolálja a képbe, picit "kisimul" a kép és a zaj nagy része "eltűnik" illetve az egész kép átalakul olyan "krémessé".

    D600/24MP-nél ha DX módot választasz, úgy 10MP körülnyi pixelmennyiséged marad. Egy kisebb szenzorterületből dolgozol ki képet (teszemazt, ismét fullhd-re), nyilván így relatív nagyobb pixelekkel dolgozol, nagyobb a zajpixel is, kevésbé "tűnik el", több marad belőle meg a végső képen.

    Ez nem a szenzor hibája vagy nemhibája.

    Nálam 36MP FX-ből 16MP DX lesz (tehát egy D7100 pixelsűrűsége nagyobb, mint a D800-é) :U . A 36-os képből ha csinálok egy 1920x1280-at és a kép mondjuk zajos (iso3200), ennek jó része eltűnik, a maradékot egy light-os Topaz DeNoise-al ki lehet szedni, vagy akár nem is.. pici korrekció itt-ott és kész, jónap. Ha a DX 16-osával csinálom ugyanezt, nagyobbak a zajszemcsék, nagyobb a gríz, a kása, az 1920-as képen is -> jobban kell szűrni. Ez pl. előnye a sok MP-nek - az egyik legalábbis. (A másik, hogy a portrékgyönyörűre sikerülnek úgy, hogy a szempillák tűélesek maradnak, a mitesszerek meg eltűnnek). :DDD

Új hozzászólás Aktív témák