Új hozzászólás Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    válasz grabber #14997 üzenetére

    Égre lehetőleg magasabb iso-t is jól tűrő váz kell, ráadásul nagy iso-n kell hosszú expót csinálni, tehát kevésbé zajosodó váz ajánlott. A D90 ilyen jellegű teljesítményét nem nagyon ismerem, de még FX-en is zajos már az így meglőtt kép. De ISO3200-t tudsz, meg kell próbálni.

    Zajszűrésre én programot használtam (Topaz csomag, abból a Topaz Denoise, amit szépen lehet paraméterezni), de Adobe Camera Raw alatt lehet próbálkozni luminance-el is, nyilván részletvesztés mellett.

    De ha az ember úgyis leméretez, akkor érdemes fordítva is, tehát előbb leméretezni és már csak a maradék zajt szűrni, amihez kevésbé drasztikus megoldás is elég. Vagy előtte is szűrni ACR-el valamennyit az alapzajból illetve leméretezés után is szűrni egyet, más algoritmussal.

    Leméretezéshez én csak és kizárólag "Bicubic (smooth gradients)"-t használok PS-ben, majd előbb zajt szűrök, aztán utóélesítek, de csak finoman (1920-ra 0.7px radius-al).

    A leméretezés, zajszűrés szerintem nem olyan, hogy "itt a recept, így csináld", mert minden váznak más a zaja, amit adott iso-n produkál és a felbontása is.. és az, hogy leméretezéskor mekkora lesz a végső kép az eredetihez képest, nem mindegy. Az sem, hogy úgy önmagában mekkora lesz a végső kép, egy 640x480-as képpel nem sok teendő van, míg egy 2MP körüli 1920x1080-as végső képet hiába méreteztél le az eredetiről, még sok munka lesz vele.

    Kísérletezz, játssz sokat a képekkel és előbb-utóbb rájössz. Gyakorolni kell. Város ne legyen a közelben, fényszennyezést kerüld, stb.. de ezek gondolom alap dolgok és megvannak.

    Könyvek: Kelby mellett mehet még 1-2 Joe McNally, hasonló, de mégsem.. nekem kicsit életközelibb, Kelby több stúdió, McNally több külső helyszínes.. és mindkettő profi vakuban és világításban (csak Kelby áruló lett és most utáljuk, mert azt hazudta a világnak, hogy a "skin tones" miatt váltott Canonra, McNally meg a D4 tesztjekor oda volt és vissza a "skin tones"-okért. Ennyit erről. Kelby egy köcsög.) ;] Aztán David Präkel mondjuk, így hasra. Sorozata van neki is, több könyv. Meg majd a többiek ajánlanak még.. :)

    Szerk.: ja, lehet járható út a több expó összefűzés is, ráadásul pár Canon váz ezt vázból is tudja zajszűrésnél, kihasználva azt, hogy minden képen máshova esik ugye a zajpixel, teljesen random módon, tehát a végső kép több tökzajosból elkészítve tisztább lehet, mint egyetlen kép ugyanazon az iso-n. De én ilyennel nem szórakoztam, aki igen, majd szól biztosan. PS-ben ez megoldható sztem.

    Szerk2: a Tejútrendszer FX 14 milibe alig fér bele, DX-en 35-össel max részleteket fogsz megragadni belőle. Nagyobblátó obi lenne ajánlott, fényerős, tök tágon is jól rajzoló.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák