Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
total90
veterán
Hali,
keresek egy cserélhető objektíves gépet, amivel FullHD minőségben tudok videót felvenni elviselhető minőségben.
A keret nagyon max 400 euró/130 000 forint és csak is új jöhet számításba.Canon EOS 4000D esetleg? Hozzá egy 50 mm f1.8-at gondoltam...
Vagy valami más alternatíva? Esetleg valami jobb váz kitobival? A videók így is úgy is f8 körüli rekesszel lesznek felvéve. Világítás, SD kártya és hasonlók már megvannak.
Ha nincs jó, ló a szamár is.
-
total90
veterán
-
Ironizer
tag
Ha már egy FZ38 méretű:
(Szélesség 117.6 mm
Magasság 75.8 mm
Vastagság 88.9 mm
Súly 414 g)bridge-t sem szívesen viszek magammal, akkor teljesen felesleges ILC-ek (akár DSLR (haha), akár MILC) irányában nézelődnöm, ugye? Ugye? Beszéljetek le róla please. Vmiért be van ez kattanva nekem, vergődök már egy ideje, de semmi racionális okot nem látok rá. Főleg úgy, hogy látszólag semmi érzékem/igazi motivációm nincs a fotózáshoz. A minimál méret kritériumnak esetleg egy M100 vagy GX80 egy pancake obival megfelelne, de értelme nem hiszem, hogy sok lenne. Sokkal inkább egy RX100, nem?
-
konyi79
addikt
válasz Ironizer #51310 üzenetére
Dehogy beszélünk
A Bridge csak méretben* és formában tart a munkaeszköznek gyártott fényképezőgépek felé, nem képminőségben.
Mind az M100, mind a GX80 pedig képminőségben közelíti azokat. De érdemes akkor ha kicsi gép kell a PEN szériát is megnézned, ha meg EVF kell, élőben az E-M10 bármelyik verziója is igen kicsi. Az mft rendszer előnye pedig az igen kompakt méretű objektívek kínálata.Persze abszolút kicsi megoldás az RX100, ami szintén elég jó gép, de nem tudsz később cserélni objektívet. Tény, cserélhető rendszer mellett sokan használják utazós kis gépnek.
*FZ38 nincs a listában, összahasonlítani az FZ60-at raktam be, igencsak hasonló fizikai méretekkel.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Ironizer #51310 üzenetére
Kicsit nagyobb, és drágább is, mint az RX100, de szerintem sokkal jobb gép az LX100. Azt esetleg még nézd meg, ha tényleg nem fontos, hogy cserélhető legyen az objektív. A lencse ami benne van, simán ér magában is 100-150 ezret.
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
Ironizer
tag
válasz konyi79 #51311 üzenetére
Ejj, hát így bízzon bennetek az ember, hogy megkímélitek a felesleges költésektől.
Oké, ezzel a két objektívvel tényleg lehet nyerni pár centit mélységben, de ha bármi más "értelmesebb" obit rárakok, akkor már nem olyan rózsás a helyzet: [link]vond: Bocsánat, nem írtam, de a RX100 III-ra gondoltam, ahhoz képest az LX100 még olcsóbb is. Nagyon sokat szemeztem azzal is már, baromira tetszik, hogy mindenhez van külön fizikai vezérlő, meg hogy kicsit nagyobb a szenzora, mint az 1"-os kompaktoké, viszont fájó pont a fix kijelző. Térd és derékproblémákkal küszködve úgy érzem nagyon jól jönne a felhajthatóság. Ezt sajnos még az LX100 II sem tudja...
A legnagyobb félelmem az, hogy nem használnék ki egy ILC-et. Egyrészt nem fotózom annyit és olyan minőségben (itt nem a képminőségre gondolok, hanem a "jóságra", leginkább csak "turistafotó" kategóriájú képeket csinálok), másrészt ugye már az FZ38-at sem viszem magammal, úgy érzem főleg a mérete miatt. Viszont mégis baromira vonz a dolog, talán a cool-ság faktor miatt, vagy nemtom. Próbálom győzködni magamat, hogy elég lesz az RX100 III, de nehezen megy.
Elnézést, ha úgy néz ki ez a poszt, mintha már eldöntöttem volna, és csak megerősítő véleményekre várok, de borzasztóan zavar, hogy ennyire döntésképtelen vagyok ebben a kérdésben. Gondoltam terápiás jelleggel kiírom magamból, hátha jobb lesz.
[ Szerkesztve ]
-
kovsol
titán
válasz Ironizer #51313 üzenetére
Azt írod nem viszed magaddal. Most akkor mindig cipelni akarod, vagy csak turistáskodás közben nyaralás közben?
Nekem van RX100, és ez az a kategória amit akár az ingzsebbe is bele tudsz rakni, és tényleg el tudsz vinni mindenhova. Viszont ha csak nyaralni akarsz vele, akkor egy normális szíjat veszel a géphez, és észre se veszed, hogy viszed magaddal a kicsit nagyobb gépet is. Ilyen nyakba lógatom témánál én se preferáltam soha a nagy gépet, de ha oldalt lógatom, és a súly a vállamon van akkor kb észre se veszem, hogy rajtam van.RX100-al lehet jobban be lennél limitálva. Viszont ha tényleg az között kell választani, hogy otthon marad a kamera, vagy viszed, de kicsit gyengébb képet lő, akkor a második lehetőség a jobb szerintem.
[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
csacsi77
senior tag
válasz tomboy0013 #51318 üzenetére
Én biztos a 18-140-el venném, de az én vagyok. Nem szeretek obit cserélni és a 18-140 egy elég jó mindenes.
Ha neked kell a hosszabb tele vége, akkor kénytelen vagy megvenni a kétobis kitet. De ezt neked kell eldönteni.Öreg fater megoldja!!!!
-
total90
veterán
válasz Tin_Shield #51322 üzenetére
Ok, épp az lenne a lényeg. Köszi a választ.
Ha nincs jó, ló a szamár is.
-
grigo
őstag
Mindig kedvet csináltok a gx80-hoz aztán napokig agyalok rajta...
https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/
-
vond
MODERÁTOR
válasz total90 #51321 üzenetére
Szuper. A kérdésedre meg már megkaptad a választ Tin_Shield-től. Ha fotózás lenne a fő irány, akkor elgondolkodhatnál az Oly kiten is. De egyébként ott sem vall szégyent a Pana. Sőt, a 12-32 átfogása szerintem használhatóbb, mint a 14-42-é.
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
kovsol
titán
válasz Nagya21 #51324 üzenetére
És ez miben jobb, mint az RX100 mk3? Zeiss f1.8-2.8 és 24-70mm nek megfelelő átfogású objektívvel is nagyon kompakt a Sony. Nikon 1 hez a standrard zoom palacsinta fényerőben le van maradva nagyon. Ha nem kell neki nagy telezoom tartomány akkor ez egy nagyon jó utazós tartomány szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
tomboy0013
veterán
válasz tomboy0013 #51318 üzenetére
Másnak nincs véleménye?
-
Ironizer
tag
válasz kovsol #51315 üzenetére
Nyaralásokkor még csak-csak ráveszem magam, hogy vigyem az FZ38-at, de kirándulásra, bringázásokra már nem. Ott telefonnal fotózok, szeretem, hogy kis helyen is elfér, mindig nálam van, csak előkapom. De a vele készült képek nagyrészt csak arra jók, hogy legyen valami. Néha szembe jön egy-egy téma, ami rohadt jó(nak tűnik), és olyankor azt kívánom, hogy bárcsak lenne nálam egy jobb fényképező. Meg amikor látok egy frankó tájképet, akkor mindig rámjön, hogy szívesen csinálnék én is ilyesmit, de valszeg ehhez nincs elég motivációm, mert bizonyára az FZ38-al is lehetne szép képeket csinálni, ugyebár a kép "szépsége" elsősorban az emberen múlik, nem a technikán (tudom, van kivétel, asztrofotózás, stb). Magyarán nincs az, mint pl. ami vond-nál volt, hogy FZ300-al is jó képeket csinált, egyértelmű volt, hogy van érzéke hozzá, megy, és csinálja, stb. Én meg csak néha kattintgatok, erre felesleges egy ILC, de mégis vonz, valszeg csak a techgeek-ség miatt, vagy nem tudom. Félek, hogy ugyanúgy itthon maradna, mint most az FZ38.
-
Tin_Shield
őstag
válasz tomboy0013 #51330 üzenetére
18-140
-
csacsi77
senior tag
válasz tomboy0013 #51320 üzenetére
A minőségük kb. azonos. Ezek azért nem csúcs optikák. A 18-55, a 18-140 és a tele is kit obi. Mind kb. ugyanazt hozzák.
Csak ismételni tudom magam. Rosszul nem jársz egyikkel sem. Ha kell a nagyobb tele vég és bevállalod az obicserélgetést, akkor a két obisat vedd, ha kényelmes vagy, akkor a 18-140 a jó megoldás.
Persze akkor minek vesz az ember cserélhető objektíves rendszert, ha lusta cserélni. Egyszerű számomra. Kényelmes vagyok, de azért kell az objektív mögötti gép és érzékelő teljesítménye.Öreg fater megoldja!!!!
-
csacsi77
senior tag
válasz tomboy0013 #51335 üzenetére
Jó lesz.
Ha nekem kéne a tele vége, akkor is a 18-140-et venném és mellé a telét. Azt azért nem cipeli magával az ember mindenhová, csak oda ahová tudod, hogy kelleni fog. A 18-140-el meg egy jó minőség/méret/súly/ár kompromisszumot kötnék és az bárhol helyt tud állni (kivéve ahol kell a nagy fényerő, de most nem is ezen ment a beszéd).Öreg fater megoldja!!!!
-
Tin_Shield
őstag
válasz tomboy0013 #51335 üzenetére
Vedd meg a 18-140-et és használd pár hónapig. Sokan gondolják azt első lelkesedésükben, hogy kell az ekkora tele, de nem véletlenül van tele a használtpiac velük. Ennyi idő alatt kiderül valóban szükséged van-e a telére, és majd veszel akkor.
-
konyi79
addikt
válasz Nagya21 #51334 üzenetére
Az jó, ha neked bejött, és elégedett vagy vele, és minden kiegészítőt sikerült beszerezned, amire szükséged van.
Itt a nagy többség szerint ellenben az a rendszer inkább csak trollkodás volt a MILC-ek felé, amit bizonyít az is, hova jutott és mi lett helyette.
És hogy nem ajánlott ezek után a halott rendszer, az pont egy olyan ritka dolog, amiben nem szokott vita lenni a topikban.
Ha van, örülj neki és használd. Akinek nincs, az meg rendszert már ne akarjon építeni rá. -
kovsol
titán
Most a Canon M100 akciós több üzletben is, és asszony pajtás szeretne venni egyet magának. Egy 50mm f1.8 obit szeretne még mellé, hogy tudjon csinálni portrékat is háttér mosással. Kb nem is lenne másra igénye.
Mondtam neki ha kell nekem is van Canon EF mountos objektívem rárakhatja ha akarja.Itt jött képbe, hogy akkor kell egy adapter. A canon verzió elég drága, és ha jól tudom akkor megfelelne egy kínai adapter is. Ha egy ilyen Viltrox vagy Meike adaptert rendelek neki hozzá, akkor ez is jó lesz?
-
Keem1
veterán
válasz Mr.Csizmás #51343 üzenetére
Arra nekem is fáj a fogam De egyelőre nuku keret, viszont az októberi firenzei úthoz már harmadik obinak szeretném beszerezni.
-
MittuDomain_
őstag
válasz Mr.Csizmás #51343 üzenetére
Fain és drága, pedig nekem is ez az első számú célpont.
A második meg a Samyang/Rokinon halszem, ez is ilyesmi áron van.Si tacuisses, philosophus mansisses.
-
Mirman
őstag
válasz MittuDomain_ #51346 üzenetére
Én most vettem 32mm 1.4-et , parádés kis obi ez is , bár tény hogy rendszeren belül drágának számít .
-
kovsol
titán
válasz konyi79 #51344 üzenetére
Ha komoly gép kell ott az A7III, ez neki kell szórakozni, kirándulni, csinál képeket családról stb.
Az én gépemmel is ha fotóz csak a kijelzőt használja. 100e Ft kit obival. Jól tudjuk nem kell csodát várni. Ki is próbálta már MM-Ben.
Amúgy most több Canon objektívem van, mint Sony[ Szerkesztve ]
-
dioka7
senior tag
Sziasztok,
egy kedves ismerősöm keresett meg, hogy kellene neki egy fényképező. Az illető leány, szóval nem túl vaskos darab kellene neki. de íme a "kérdőív", melyet továbbítottam neki:
- Gépre szánt összeg? (Max és nagyon max). Ha csak gép, azt az összeget. Ha objektívvel együtt, akkor úgy megadni.
Objektívvel együtt 200k. Ebben a tartozékok nincsenek benne. Külön lesz majd táska+memória kártya. Ha ebben tudtok segíteni, típussal, hogy mi az, ami elég gyors írási sebességet tud, illetve ár-érték arányban is OK, azt is megköszönöm!- Felhasználás? (Lehetőleg "mindenre, bármire" kerülve legyen, próbáld minél jobban belőni, mi lenne kedvenc témád).
Kizárólag: természetképek, városi fotók, épületek, tárgyak, növények. Amiteljesen kizárt: sosem lesz sport és portré fotó készítve vele.- Méret számít? (Súly, foghatóság, hordozhatóság, strapabíróság).
Nekem egy hamarosan cserélendő Olympus E-PL6 van, valami hasonló méretű jó lenne, de nem baj ha nagyobb kicsit. A lényeg, hogy jó képeket lehessen vele készíteni. Az én nem hozzértő véleményem szerint talán az APS-C érzékelős gépek lennének jók, mégiscsak lány, azért súlyzózni ne kelljen vele. Pl ha túrázik, tudja majd vinni. Ahogy Ő fogalmazott: "strapabíró legyen, de dobálni nem akarom, csak ne hímestojásként kelljen bánni vele. A többiben rugalmas vagyok."- Videóra szükség van ? (Igen: komoly minőséggel és tudással, vagy csak átlagos minőségben ? Nem: teljesen hiányozhat akár, bár ez egyre ritkább, lassan minden gép tud video-zni).
Nem számít egyáltalán- Csak új gép jöhet szóba vagy használt is?
Csak új, mert külföldön él és most jön haza, kiárólag egyetlen napja lesz mindent beszerezni hozzá, mégpedig a kedd.- Egyéb kívánság, speciális igények?
Erre nem mondott semmit, de eddig csak egy pici kompaktja, meg a telefonja volt. Szerintem nagyon hasznos, ha minimum felhajtható a kijelző, ha pl gombát, vagy kicsi növényt akar fotózni, szóval ez legyen benne. Esetleg érintőképernyő, szintlén nem hátrány, de nem elvárás. Illetve talán még annyi, hogy ha bővítene, akkor elérhető áron legyen hozzá obi. Magyar menü, nem tudom van-e, amiben nincs benne gyárilag.Én a sony A6x00-et mondtam neki így kapásból, de nem értek annyira hozzá, mint ti, ezért érdeklődöm itt is.
Esetleg táskára is jöhetne ajánlás, ha van valami bevált. Ezt is kedden venné, szóval bolttal együtt jöhet
Nagyon köszönöm a segítséget a nevében is![ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Tudományos Pandémia Klub
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen mosógépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- World of Tanks - MMO
- Politika
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző