Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
És akkor meg lehet tenni a téteket, hogy az MKEU meddig fogja húzni 2024-ben. Vajon a GMK által visszatartott nagy szállítmányt még ki tudják fizetni teljesen és leszállítják a vevőket, vagy már előtte összeomlanak és egy másik vendornak kell közbelépnie
Pedig akad náluk most Monokei Standard tényleg jó áron, ha valakinek ANSI hotswap TKL kell QMK/VIA és BT támogatással (a K8 Pro fölé tenném a billentyűzetet), de lassan raktárkészletről vásárolva sem merem őket ajánlani a Paypal védelem ellenére.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #87747 üzenetére
Szívesen, de miért csuklom?
És azt az akciós Topre kitet feleslegesen linkeltem tegnap?
Amúgy egészen olcsón ki tudsz próbálni négy különböző gyártót/profilt, hogy aztán levond a következtetést, amit eddig is tudtál, hogy XMI, JCS vagy CRP kell neked
-
dqdb
nagyúr
válasz
ricogsm #87746 üzenetére
Gyárilag kent (és jól kent) kapcsolókat ajánlottunk neked, azokat nem kell kenni, a G Pro 3.0-nál még a rugó is meg van kenve. A stabilizátor lehet még problémás, ha a gyártó nem/rosszul keni meg, de az a tapasztalat, hogy a Keychron Q sorozata egészen jó szokott lenni ezen a téren.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #87734 üzenetére
GMK-t én manapság csak akkor vennék, ha
1. nagyon bejön egy kupakkészlet egyedi designja (mint például a Mictlán volt), vagy
2. valami olyat nyújt, amit más készlet nem (mint például a tegnap záródott ASCII esetében az R0 és R5 volt), vagy
3. extrém akciós (mint az 55 eurós MKEU készletek voltak, amilyen sosem lesz, bár ha körülnézel, akkor láthatod, hogy hármat kettőért akció is megy éppen a Novelkeysnél a kupakkészletekre), vagy
4. nem a Cherry, hanem MTNU profilról van szóKeykobónál az árazást nem értem sokszor, egyes készletek nagyon jó áron mennek, míg mások eszméletlenül túl vannak árazva, és nem látni az okát, hogy miért van így. Mindegy is, mert sem a GMK-nak, sem a Keykobónak, sem egyetlen doubleshot Cherry profilos készletnek nem én vagyok a célpiaca.
Nagyon remélem, hogy holnap reggelre elfogy ez a DCS készlet, mert a kosárban van, és kellene, de közben nem kellene, mert van elég kupakkészletem és egyetlen futárcéget sem utálok még megközelítőleg sem annyira, mint a FedExet, de kellene, mert bejön a design, a profil pedig főleg.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Furious #87675 üzenetére
Még csak a kínai IC van kint, a nemzetközire várni kell.
A hype a Cycle7 alapján van megelőlegezve, amit eddig bárki próbált, oda és vissza volt ár-teljesítmény arányt és abszolút értelemben vett gyártási minőséget is tekintve. Ebből eddig csak a kínai group buy-t szállították le a vevőkhöz, a nemzetközi valamikor januárban indul el a vendorokhoz, és remélem, hogy februárban a vevőkhöz, így hozzám is.
A Cycle7 barebone-ként úgy került nettó 140 dollárba (vagyis a Keychron Q sorozatnál kevesebbe), hogy
1. a CNC és anodizálás minősége a 300+ dolláros kategóriában is eléggé jónak számítana
2. az anyagfelhasználás is a 300+ dolláros kategóriát idézi a nagyméretű külső és belső súllyal
3. a billentyűzetet úgy tették olcsón gyárthatóvá, hogy az a hangot nem érintette, bármiféle szivacs és mod nélkül megépítve is jó hangja van (de adják hozzá a szivacsokat, ha valaki arra vágyik)
4. az árban benne van egy ~20 dolláros hordtáska is
5. ilyen szinten tudtad konfigurálni, hogy mit szeretnél, sok szín, sokféle plate, sokféle súlyItt van egy részletesebb review a Cycle7-ről. A videóban szereplő komplett build kapcsolókkal és kupakokkal együtt is megállt nettó 200 dollár alatt, ez akkori árfolyamon bruttó 100e alatti árat jelentett (a Cycle8-ről még nem láttam nyugati anyagot ezen a showcase-en kívül, csak Bilibili videókat találni).
A kínai IC-hez képest annyi újdonság van, hogy a ClickClack megerősítette, hogy a Cycle8-hez lesz ISO hotswap támogatás is (a Cycle7-ből ez forrasztós móka volt).
Persze mivel group buy, ezért várakozni kell rá, csúszás lehet, stb.
-
dqdb
nagyúr
válasz
ricogsm #87732 üzenetére
tl;dr amit kinéztél, az teljesen megfelelő arra, amire szeretnéd.
Aztán majd 1-2 hónapon belül kiderül, hogy jól gondoltad-e. Ha nem gondoltad jól, akkor 1-2 hónapnyi tapasztalattal a hátad mögött valamivel jobban fogod tudni, hogy mi is kellene valójában. Ha pedig jól gondoltad, akkor olcsón megúsztad.
-
dqdb
nagyúr
válasz
ricogsm #87727 üzenetére
Ha olcsón kell tényleg jó minőség, akkor dyesub PBT-ból a feljebb említett JC Studio vagy XMI, esetleg Shenpo.
Ha olcsón kell valami színes doubleshot ABS vagy "PBT", akkor jó lesz a linkelt darab is, úgy nézem, hogy a Blue Samurai változat ISO támogatása rendben van (UK ISO-t támogat vagy UK-terminal ISO keveréke rakható ki, a kupakokhoz tartozó sor feltüntetése nélkül nem lehet megmondani).
----
[link]
50 dolláros DCS készlet a Novelkeysnél, szállítási költséggel és áfával együtt 98 dollárra jön ki a vége (IOSS a bolt)[link]
Wooting 80HE, a TKL szót eléggé érdekesen sikerült értelmezniük, árazás nincsen, van egy olyan érzésem, hogy sikerül DOA címkét ráaggatniuk -
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #87725 üzenetére
Bármi, ami AliExpressen van és GMK néven fut, az garantáltan nem GMK. Eleve a GMK csak bérgyártó, önmaguktól nem gyártanak (pontosabban van egy saját designjuk és ennyi), nem gyárthatnak csak úgy készleteket maguktól, csak abból és annyit, amennyit megrendeltek tőlük.
A GMK Red és Blue Samurai a Dropnál futott kizárólag, csak tőlük lehet megvenni ezeket a készleteket (pár variáns most is készleten van), AliExpressről klónokat tudsz megvenni.
úgy tudom, ők csak ABS-t gyártanak
A GMK-nak jelenleg két termékvonala van: CYL és MTNU.A CYL a "klasszikus" Cherry profilos vonal, doubleshot ABS, amit a Cherrytől megvásárolt öntőformákkal kezdtek el.
Az MTNU egy vadonatúj, középmagas, szférikus profil, doubleshot PBT (bármiféle idézőjel nélkül), ezt még nem álltak le másolni Kínában.
Miért nem lep meg, hogy a közösségi felületeken hemzsegnek a minimális "hatalomtól" megrészegült fasiszták, és még szépérzékük sincs?
Nevelő jelleggel vágnának ki, és azonnal visszaengednénekA custom közösség két legfontosabb alapja a hagyományok tisztelete és a mémek (igen, a mondat leírása közben is láttam az ellentmondást). Ugyanaz a közösség, ahol a mod pipe és mod tilde komoly vitákat vált ki (hagyománnyal szembe megy), és a vintage máig befolyásoló tényező, termelte ki a GMK Dots, Greg vagy Panels készleteket (a Handarbeitet nem sorolom ide, az maga történelem) vagy az iS0 billentyűzetet.
Ha már szépérzék, akkor a GMK Star az, amit senki sem ért, hogyan jöhetett létre, miért gondolták a vendorok, hogy jó ötlet a MOQ-ot kivásárolni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
agaron #87709 üzenetére
Nem túl szerencsés az ék alakú csuklótámasz, amit keresel, mert éppen a funkcionalitásának nagy részét veszti el ezzel a designnal.
Csuklótámasz nélkül is lehet gépelni, csak annyi a teendő, hogy a csuklód a levegőben lebegjen, és gépelés közben a csuklódat az alkaron folytatásaként egyenesen tartsd, ne törjön meg (persze nagyon leegyszerűsítve csak, mert ez csak egy dolog egy hosszú listában). Ha ez nem megy ösztönösen/gyakorlással, és a csuklód az asztalon pihen gépelés közben, a kézfejedet pedig hátrafeszíted, akkor kell csuklótámasz, ami csak annyit csinál, hogy nem engedi letenni a csuklódat az asztallapra. Ezek a nagyon vékony és/vagy ék alakú csuklótámaszok nem emelik meg kellően a csuklódat, így a hatásuk is csak korlátozott.
Olyannal tudsz kísérletezni, hogy fordítva teszed a csuklótámaszt a billentyűzet elé és/vagy nem tolod fel a billentyűzethez, hanem 1-2 cm-re teszed le.
Én sokáig használtam csuklótámaszt, aztán egy eléggé alacsony építésű mechanikusnál kényelmetlenné volt használni. Ekkor elpakoltam a szekrénybe, azóta pedig elő sem szedtem más billentyűzetekhez sem, mert rájöttem, hogy nekem felesleges.
-
-
dqdb
nagyúr
válasz
Ereshkigal #87699 üzenetére
Az MT3 a Drop saját profilja, csak ők árulják. Vagy náluk veszed meg direktben, van az Amazon boltjukban tőlük.
MT3-ból a PBT készleteik drágábban mennek, mint az ABS-ek, és az elérhetőségük is korlátozott, ha ISO is kell, akkor főleg. Ha nem vágysz extrém rücskös kupakfelületre, akkor MT3-ból én ABS-t vennék (van mindkét változatból több készletem is), olcsóbb, többféle is elérhető bármikor, rendszeresen van BOGO akcióban (MT3-at csak így szabad venni), és még extrém smirgli bőr mellett sem igazán lehet kifényesíteni csúszósra a mélyítés miatt.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Táltos Suhan #87688 üzenetére
Vannak ilyen hotswap nyákok. Ezeket nem igazán szeretem, mert akár ANSI, akár ISO kiosztással építed meg, 1-2 kapcsoló 90 fokkal el lesz forgatva, és az MX kereszt két szára nem egyforma a kapcsolókon, így szűkebb kupakot meg tud repeszteni.
Forrasztós kivitelben pedig alap dolog többféle kiosztást támogatni, amitől még nem lesz ementáli a nyák és a plate.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #87671 üzenetére
Igen, ez így van. Azonban neked vagy nekem könnyű ezt mondani és könnyebb várni is, mert addig is van már valami nagyon jó az ujjaink alatt.
Közben kezdek rájönni, hogy az 1800-as kiosztás nem nekem való.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Furious #87668 üzenetére
Csak ANSI változat van belőle, ha nem zavar. Emellett furcsa design döntés, hogy F-sor nem a megszokott 0.25u (= 4,76 mm) távolságra van az alfanumerikus résztől, hanem 0.5u (= 9,5 mm) távolságra. A gyárilag mellékelt szivacs mindenképpen kell bele. Érdemes megnézni, hogy hirdetik-e használtan, mert szokott akadni jó áron (egyet látok az MKEU Discord szerverén kupakokkal kapcsolókkal 225 euróért).
Ha hajlandó vagy várni, akkor Cycle8, de az valószínűleg a nyárra fog csak megérkezni hozzád, mert még a group buy sem indult el.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Táltos Suhan #87666 üzenetére
Kizárólag olyat írtam, amiből van ISO változat.
Jelenleg alumínium házas 65%-ból a legjobb választás a szuper akciós Q2, vagy a Neo65 extrák lesznek hamarosan a Candykeysnél/Prototypistnál.
75%-ból én a V1 Max mellett döntenék, hiába nem fém, a Q1 szerintem nem éri meg az árkülönbséget, de ennél kell várni az ISO változat megjelenésére. Fancybb vonalon a Zoom75 extrái nem férnek fele a keretbe, de a QK75N extrák a Candykeystől vagy a ProtoTypisttól igen, de erre várni kell.
FRL/70%-os vonalon Cycle7 extrák a ProtoTypisttól, de ez még kicsit arrébb van.
TKL méretben műanyag K8 Pro vagy megvárnám a műanyag V3 Maxot a Keychrontól. Sokáig várakozós megoldás alumíniumból a Cycle8 lesz.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Táltos Suhan #87655 üzenetére
szerintem az Alu 65-75% már egész jól körvonalazza amit szeretnék
Vagyis valamit a nettó 80-550 dolláros árkategóriából. -
dqdb
nagyúr
válasz
Táltos Suhan #87652 üzenetére
A GMMK Pro egy nem túl jól sikerült darab. Úgy könnyebb lenne, ha leírnád, hogy mit szeretnél, és mennyi lenne a keret.
Ha műanyag házas billentyűzet a cél, akkor ott tipikusan a Keychron a király, ha a kívánt méretben van V Max, akkor az, ha nincsen, akkor K Pro, ha az sincsen, akkor V sorozat. De barebone-t tőlük tipikusan nem éri meg, mert annyira kicsi az árkülönbség. Aztán persze van az, amire Varmilo a válasz, vagy Akko, vagy ki tudja, hogy mi.
Ha alumínium házas billentyűzet a cél, akkor a helyzet bonyolultabb. A Keychron Q sorozat állandóan kapható, ez a nagy előnye, de szinte mindig van valami ajánlat a piacon, ami ár-érték arányban megveri, de ez időben változik, ilyen 65%-ban a Neo65 (vagy olcsóbban a Mr.Csizmás által linkelt nagyon akciós Q2), 75%-ban a QK75N, 70%-ban a Cycle7, TKL-ben nem tudok semmit sem jelenleg (a karácsony előtt ajánlott jó áras Freebird TKL már nem elérhető).
-
dqdb
nagyúr
válasz
agaron #87612 üzenetére
Ha nem csörög-zörög, akkor a stabilizátort nem kell bántani. Egyes gyártók megkenik és jól, egyes gyártók megkenik és rosszul, egyesek meg sem kenik, a Ducky One 3 nem tudom, hogy melyik kategóriába esik.
A teszteléshez a legegyszerűbb megoldás a sound test videókban látható spammelés, azaz nagyon gyorsan lenyomogatod a stabilizált billentyűt a bal oldalánál indulva fokozatosan haladsz jobbra eközben. Ha nincsen csörgés-zörgés, akkor jó vagy. Ha ott csörög-zörög, ahol amúgy nem nyomnád le (például a Space jobb oldala, miközben te bal oldalon vagy középtájon nyomod le), akkor én magasról tennék erre a problémára.
Cserélni akkor cserélném, ha a gyárit még megfelelő kezelés után sem sikerült értelmesre varázsolni, mert abba a Duckyba plate mount változat kell, abból pedig rossz és nem jó létezik csak a piacon, nem lesz akkora a különbség.
-
-
dqdb
nagyúr
válasz
[Prolixus] #87603 üzenetére
Ennek a billentyűzetnek a tartóssága volt a problémája, sokaknál sorban törtek a kupakokon a rögzítő fülek. Amúgy egy teljesen jó ollós darab lett volna.
-
dqdb
nagyúr
[link]
forrasztásmentes Mill-Max-szerű megoldásaz jó kérdés, hogy a gyakorlatban mennyire működik, kapható lesz-e egyáltalán, vagy eltűnik, mint pár hasonló “revolutionary” billentyűzetes dolog, amitől kevés dolog állt távolabb, mint az a jelző
-
dqdb
nagyúr
Pedig a low profile Gateron red egészen kemény a pirosak között.
És akkor most jön a low profile hátránya: csak a Gateron és a Keychron választéka áll rendelkezésre, amiből van 1-1 fajta lineáris, a Kailh Choc V2 nem, hiába lenne abból többféle változat is, mert fizikailag a nyák oldaláról nem kompatibilisek (normál méretben mindenki a de facto szabvány Cherry MX-et másolta, így ott szabad a vásár pár megkötéssel, itt egy elterjedt megoldás méretezésének átvétele helyett mindenki ment a saját feje után, nem másolták le a legnépszerűbb Kailh Choc vonal méreteit).
A kapcsolót van esélye, hogy csipesszel kell kinyitni, mert nem biztos, hogy a Kailh Choc V1-hez tervezett kapcsolónyitó jó ehhez is. És ha kinyitottad, akkor a rugó szintén kérdéses, mert ugyan kapható rugó a Kailh Choc kapcsolókba, egyáltalán nem biztos, hogy a Gateron LP-kbe ugyanakkora átmérőjű rugó kell. Rugó terén a kompatibilitásra a biztos megoldás egy zacskónyi Gateron Blue vagy Gateron Banana berendelése lehet, és abból átteszed a 10 grammal nehezebb rugókat.
Szóval vagy megszokod, vagy kísérletezel, aztán ha szerencséd van, akkor sikerrel jársz, de nem garantált.
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #87534 üzenetére
nem tudom van-e értelme az n-edik féle über switchet próbálgatni
Semmi értelme sincsen, mert nem vagy long pole fan, csak érdekességből linkeltem, hogy van ilyen is. -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #87435 üzenetére
-
dqdb
nagyúr
az alsó és felső házrész között, ezért tk nem sokat ér
Ez a klasszikus gasket mount, és ha gyártó nem rontja el a kompressziót, mint a Glorious a GMMK Prónál, akkor nagyon jó tud lenni.Amúgy a Neo65-ben is a ház felső és alsó része között van rögzítve a gasket, csak másképpen néz ki.
Lehet nem gépelek elég keményen ahhoz, hogy kijöjjön a különbség, nem tudom. Ha kézzel megnyomkodom szépen látszik, ahogy mozog.
Nem látni kell, és nem is erősem érezni, a jó gasket mount észrevétlenül csillapít-tompít és közben nem trambulinként viselkedik.Ha érezni és látni akarod, akkor pin mount vagy leaf spring mount, mint az Owlab Link65 és Spring modelljeiben (ezen a néven egy rakás megoldás fut, a képen létható megoldásra gondolok), vagy egy másik leaf spring mount, ahol a top mount rögzítésű.plate a kialakítása rugózik, mint a Rama Thermal vagy AKB OGR, vagy egy rakás flex cut.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #87471 üzenetére
Amúgy a mágnes kapcsán kíváncsi vagyok mennyi ezeknek a kapcsolóknak az élettartama és hogy pl a szoftveresen beállított értékeket pl kapcsolási távolságra tudja e évek múlva is tartani, mert a mágnesek tudtommal idővel gyengülnek.
Igen, a mágnesek idővel gyengülnek, de az "idővel" az eléggé idővel, emlékeim szerint pár százalékról van szó évtizedes távlatban.Mágneses és kapacitív kapcsolók esetében megszokott dolog a kalibráció éppen az ilyen esetek miatt (általában a gyárban elvégzik már, sokszor a szoftverbe is ki lehet vezetve, Cipulot QMK-képes EC nyákjainál például a VIA-ba van integrálva). Kalibráció során minden billentyűt tövig kell nyomni, így a billentyűzet rögzíteni tudja a maximális értéket, ezenkívül a billentyűzet minden csatlakoztatáskor rögzíti a nem lenyomott billentyűkhöz tartozó értékeket is, így meglesz neki az aktív értéktartomány, amivel számolhat működés közben.
-
dqdb
nagyúr
Hát ez valami baszott halk lett így, ezt még szokni kell.
Ez történik, ha van egy jól megkent lineáros kapcsoló megfelelő műanyagból és nem problémás rugóval, beleteszed egy olyan házba, ami jól meg van tervezve, nem peng, nem rezeg, rugalmas gépelési érzetet ad, és műanyag plate-et használsz. Szivacsokat beletetted, vagy anélkül? -
dqdb
nagyúr
[link]
Zoom75-ből érkezik Hall-effect változat 199 dollárért, és a mostani tulajdonosok számára HE belső 89 dollárért.A komplett billentyűzet a Wootingokat egy csapásra túlárazottá teszi, a modul (ami eléggé jó áron megy, a HE kapcsolók nem olcsók) az amúgy is túlárazott Wooting 60HE+ module árazását teszi nevetségessé.
a mostani tulajdonosok számára HE belső 89 dollárér
Helló Keychron, mi is a helyzet azzal a Q1 HE belsővel a mostani Q1 tulajdonosok számára -
dqdb
nagyúr
[link]
ma estig akciós a Freebird TKL, alumínium ház, ISO hotswap PCB, gummy O-ring mount, hordtáska, 62.5e forintra jön ki bruttóban szállítással együtt a barebone, kapcsolók, kupakok és stabilizátor kell hozzáextrák itt, sajnos a plusz nyákot drágán adják hozzá
----
[link]
Keychron V5 Max, compact 1800 kiosztás, USB-C/BT/2.4G, gasket mount, hotswap, QMK/VIA, műanyag ház -
dqdb
nagyúr
válasz
PROTRON #87427 üzenetére
Az összes lock billentyű állapotát az operációs rendszer tartja nyilván. A billentyűzet csak a lenyomást vagy felengedést küldi el, a LED-et nem önmagától kapcsolgatja, hanem a számítógép felől érkező adat hatására.
Ha a numlock állásától függően fixálni szeretnéd egy billentyű háttérvilágítását, akkor ez alapján lehet megírni azt, a LED sorszámát itt tudod megnézni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
PROTRON #87425 üzenetére
a VIA-n breathing effektnél ilyen nincs
Saját QMK fordításnál tudod jobban konfigurálni az effektet, vagy egyedi kódra lecserélni azt.Én azt szeretném, hogy alapjáraton a del melletti 2 gomb legyen a home és end, de ha megnyomom a num-lock, akkor ezek 0 és , karakterek legyenek.
Kell pár sornyi kód a keymap.c fájlban található process_record_user függvénybe, ami a numlock állásától függően lecseréli a lenyomot billentyű kódját egy másikra:bool process_record_user(uint16_t keycode, keyrecord_t *record)
{
switch (keycode)
{
case KC_P0: keycode = KC_HOME; break;
case KC_PDOT: keycode = KC_END; break;
default:
return true;
}
if (host_keyboard_led_state().num_lock)
return true;
if (record->event.pressed)
register_code(keycode);
else
unregister_code(keycode);
return false;
}Az ANSI változathoz a források már elérhetőek,
-
dqdb
nagyúr
A Keygem 60-at ír, az ábráról én 70-et olvasok le, Theremingoat 65-öt mért (a világoskék és sötétkék között elvileg csak a kenés a különbség), szóval passz, várd meg micafighter mérését is.
A Gateron termékinformációk mennyisége és elérhetősége terén eléggé jó, kivéve a bottom out erőt, mert azt sehol sem tüntetik fel.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #87414 üzenetére
Poénkodás nélkül: a kukázott kapcsolókból mindig megtartok pár darabot, hogy fel tudjam idézni, miért nem szerettem azokat.
A DHL Express nem semmi, a kedd reggeli impulzusvásárlásomat ma hozzák ki, és ebbe a két napba belefért a szállítás Dél-Koreából vámolással együtt (nem, nem Geon
).
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #87404 üzenetére
Ezekről az új anyagból készülő Gazzew-ekről van amúgy tapasztalat?
Korábban rendszeresen láttam taktilis Boba buildet, aztán amikor Gazzew bejelentette az új verziót, akkor nagy volt a pezsgés és hype, megjöttek a kapcsolók, több helyről is azt hallottam, hogy az új kapcsolók nem jók vagy egyenesen rosszak, és azóta csend van, és egyáltalán nem láttam Boba buildet mostanában.A korábbi Boba U4T hívők közül többen BBN Tactile-ra tértek át. Ez utóbbit ki akartam próbálni, aztán megláttam az árát, és gyorsan elmúlt
-
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #87398 üzenetére
A Cream kapcsoló maga nem long pole (mármint az eredeti). A stemje hosszabb a szokásosnál és ezzel együtt a lyuk a stem számára is mélyebb, így a kettő együtt kiegyenlíti egymást. Azonban ha a stemet átteszik másik kapcsolóba, akkor ott a hosszabb a stem hamarabb bottom outol, és meg is születtek a long pole kapcsolók először frankenswitch formájában, majd direkt így gyártva.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #87384 üzenetére
Erőteljesen megoszlanak a vélemények ezeknek a gépeknek a hasznosságáról, ahogyan a stem mechanikus polírozásáról is.
A gépekről azért, mert a butábbak mindig ugyanúgy nyomják le a kapcsolót, így nem a kapcsoló járatódik be, hanem a kapcsoló egy bizonyos szögben és bizonyos erővel lenyomva. Az újabbak már ennél okosabbak, de azok sem olyan alaposan (sokféle szögben, sokféle erővel) járatják be, mint egy ember.
A mechanikus polírozás ellen azt hallottam érvként, hogy a gyémántpor roncsolja a stem felületén a műanyagot, erről megfelelő anyagismeret nélkül nem tudok és akarok véleményt formálni.
A legjobb bejáratási módszer még mindig az, hogy kölcsönadsz valakinek 1-2 hónapra egy billentyűzetet.
-
dqdb
nagyúr
Boba esetében az 55g a bottom outra vonatkozik.
Én ennyiből vennék AliExpressről egy adag Gateron KS3X47 Prót, egy jó kapcsolónyitót, és mellette a Keygemtől még két-háromféle TX rugót, hogy megnézzem, mit is kedvelek. Szerintem nagyon túlárazott, és itt még a magasabb ár mellett az sem hozható fel, mint az U4-nél, hogy olyat nyújt, amit más nem.
Synthwave: Alpaca vagy NK Cream?
Az Alpacát is túlárazottnak nevezném a mai választék mellett, sokkal olcsóbban megkapod az a simaságot, 2020-ban még egyedül volt a JWK/Durock ezzel a piacon, mára már minden gyártó utolérte/megelőzte őket.Az NK Cream az még ma is tud egyedit nyújtani, de a Cherry MX-ek mellett ez a kapcsoló a másik mintapéldája annak, hogy előbb be kell járatni 1-2 hónapig, majd utána meg kell kenni, és ekkor egy nagyon jó kapcsolót kapsz, de stock állapotban vagy stock állapotban megkenve eléggé rossz lesz.
-
-
dqdb
nagyúr
[link]
érdekes új Gateron clicky kapcsoló, Clickiez-szerű click leaf belsővel, annál olcsóbban (bár még mindig drágán) -
dqdb
nagyúr
[link]
Taeha interjúja a GMK CEO-val -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #87355 üzenetére
A Leopold magának gyárt. És valószínűleg ugyanazért, amiért a Varmilo sem gyárt másnak: nem éri meg nekik anyagilag a gyártásbővítés.
A Black Snail árazása nagyon becsapós. Ránézel, hogy 79 dollár és GMK, milyen olcsó, aztán amint mellécsapod a numpadet és a spacebart, hirtelen 130 dollárnál vagy, ahol egy átlagos GMK készlet hasonló lefedettséggel.
A 10 dolláros Aifeihez azért tedd hozzá, hogy Taobao és nem AliExpress
-
dqdb
nagyúr
Nem gonosz voltam, csak a realitást mutattam meg, hogy míg világos alapon sötét feliratos kupak olcsón előállítható jó minőségben, addig sötét alapon világos feliratok kupak nem egyszerű dolog (az okokat Molydeus részletezte). Persze egy 33-40 dolláros doubleshot ABS/ABS-PBT blend Aifei az AliExpressről eléggé jó minőséget fog hozni, de alatta fog maradni a felirat minősége/konzisztenciája egy hasonló árú szintén kínai dyesub PBT-nek.
Reverse dyesub PBT-t pedig senki sem tud jó minőségben gyártani, és egy dyesub fekete sosem lesz olyan fekete, mint egy anyagában színezett fekete. Ha holnap eszembe jut, akkor egymás mellett le tudok fotózni SP SA-t és GMK-t ABS-ben, valamint reverse dyesub PBT-ben Infinikey-t (és KAT-ot, ha megtalálom).
Az extrák mindig drágábban mennek, az a 139 euró 99 euró volt júniusban cserébe 5 hónap várakozásért. És az időzítés sem mindegy, 1 hónapja válaszként a TKL méretben éppen 46 euróra leakciózott SA Spectrát is linkeltem volna, de az mostanra elfogyott, ahogyan EPBT-ből is sokkal nagyobb választék volt.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #87353 üzenetére
Már régen megérkezett, akkor toltam róla pár képet, és azóta is a dobozában pihen, mert nem építettem semmit azóta és kupakot cserélni is lusta voltam
-
dqdb
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #87339 üzenetére
A PR anyagban csak és kizárólag render van, így persze, hogy tökéletes
Ez group buy esetében még rendben van, hiszen nem létezik a termék, de raktárkészletről kapható kupakkészletnél nagyon nem (sok vendor egy group buy extráinak eladásához készít fotókat is a termékoldalra, hogy tényleg a valóság látszódjon).
Ez a készlet tökéletesen alkalmas arra, hogy kimaxold a felhasznált gyártási technológiák lehetséges hibáit, mint PBT banánosodás (jelen), reverse dyesub miatti párnásodás (jelen) és foltosodás, eltérő anyagokat használó doubleshot miatt a két anyag szétválása (az a PC-PBT kapcsolat nem túl bizalomgerjesztően néz ki), és bónuszként pocsék kitting, amit a hiányos ISO támogatás koronáz meg.
A készletet északra néző LED-ekhez tervezték, oldalra és felfelé áttetsző az anyag, neked délre néző LED-ekkel van ellátva a billentyűzeted, szóval a fény eléggé nagy része a kupakon belül fog maradni.
Ennyiért már lehet tényleg jó kupakkészletet is venni, még messzire sem kell menni érte köszönhetően az MKEU helyzetének: ez, ez és [link] mind bőven 30 euró alatt van. Vagy ha extrémebb színek/kinézet a cél, akkor 30 euróért ebből is kijön a base kit + numpad + ISO hármas.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #87326 üzenetére
Alan[HUN]: GEON egyébként repülőgép-alkatrészeket gyárt
Igen, tudom, csak nem akartam jobban belemenni. Nála a billentyűzetes üzlet az tényleg szerelemprojekt, de ehhez képest eléggé keményen tolja -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #87312 üzenetére
Hasonlóan szoktam én is plate-et gyártani. KLE-ben megcsinálom a kiosztást, ai03 generátorával a DXF-et belőle, utána megnyitom a billentyűzethez tartozó plate fájlt, lemérem a bal felső kapcsolókivágást mindkét irányban, hogy pontosan 14 mm-es-e, ha igen, akkor a távolságát a felső és az oldalsó éltől, kitörlök minden kapcsoló- és stabilizátorkivágást, átmásolom a generált plate-ből a kivágásokat, és beigazítom a bal felső kapcsolót.
Lényegesen jobban néz ki, mint bármi, amivel univerzális pléte címszóval eddig találkoztam.
És jobban is tart, egyszerűbb megépíteni, stb. -
dqdb
nagyúr
[TB8 TKL]
újabb tetszetős és papíron jól mutató budget TKL, ami végre támogat top mountot is kétféle gasket variáns mellettEgy hét alatt kijött ez az IC, a Cycle8 IC és a Neo80 is, nem semmi, sosem volt ilyen nagy választék jó* billentyűzetekből.
* persze azt, hogy tényleg jó, csak pár build stream után lehet kijelenteni, de papíron jól néz ki, az akkufedél/belső súly anyaga kérdéses és az, hogy a nem wireless opció esetében kapunk-e valamit a két lyuk kitömésére
-
dqdb
nagyúr
A streamerek közül Taeha szoftverfejlesztő volt, mielőtt főállású streamerré vált (és úgy rémlik, hogy Alexotos is). Brian, a Top Clack legutolsó felállásának egyik fele krupié, Jae, a Top Clack másik fele 15 évig volt project manager és rokonbeosztásai egy banknál, mielőtt vendornak állt, Blacksimon marketinges, a megszűnt MechsOnDeck szakállasabb fele tanár.
Vendorok oldaláról a ProtoTypist mögött álló Jae-t említettem, a Cannon Keys mögött álló Upas szoftverfejlesztő volt ahogyan az MKEU mögött álló David is, a Monokei mögött álló Caleb általános iskolai tanár, a SandKeys mögött álló Baul finance vonalon mozog, míg a Novelkeys mögött álló Mike farmer volt, az Omnitype mögött álló Dixie pedig grafikus.
A gyártóknál Salvun liftszerelő volt, először mellékállásban tolta a CNC-t, aztán egy ideje főállásként. Geon pedig már a billentyűzetek előtt is egy CNC gyártó tulajdonosa volt.
Tervezői vonalon pedig még színesebb a kép, marketinges, informatikus, sürgősségin dolgozó orvos, építészmérnök, gépészmérnök, vegyészmérnök, ami most hirtelen beugrik.
Felhasználói oldalról pedig még változatosabb a helyzet.
Streamerek között csak páran tudnak megélni ebből, Taeha főállásban streamer, Alexotos a Novelkeysnél dolgozik mellette, a legtöbben hobbisták. Tervezőként nem igazán van olyan, aki megél csak ebből, AKB James volt freelancer egy ideig, de ma már a Cannon Keysnél dolgozik a szintén tervező ai03 mellett (terveznek is, de nem ez a fő munkájuk).
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #87304 üzenetére
A KLE nem tesz rá semmiféle kivágást, hiszen ott layoutot állítasz össze, nem plate-et. Ha ai03 plate generátorára gondolsz és ott az accoustic cutoutra, akkor igen, felesleges.
Synthwave: Amúgy X-raypadnál tetszőleges mintával gyártanak neked Aqua Controlt, Equate-et, amit akarsz, húszféle méretben.
Köszi, ha gyártatni akarok, akkor tudom, hová kell menni. Azonban én venni akarok, nem tervezni és gyártatni. Ezen a téren pedig designban, választékban, ötletben a billentyűzetes vonal megveri saját területén az egeres vonalat. Oké, teljesítményben nem olyan jók ezek a deskmatek (bár úgy, hogy nem próbáltad, nem tudhatod), de mivel nem játszom, így az utolsó 10% nem érdekel, ellenben az igen, hogy valami nekem tetszetős fedje az íróasztal felületének közel 30%-át.Azt az SA készletet most már én is bánom.
Ne bánd, mocsok drága volt maga a készlet. Mármint SP SA szinten is mocsok drága, numpaddal, ISO-val, split Space-szel és a Math kittel 300 euró fölé jött ki (persze a novelty felesleges, 100-ból 99-szer hidegen hagy, azonban szerintem ez a készlet azzal együtt komplett, de anélkül is közel 300 euró lett volna). Hiába tetszett a szín és és az APL feliratok (ezek az öntőformák drágították meg ennyire), ezt kihagytam az ára miatt, mert ennyiből két másik SA készletet veszek. Vagy 10 darab JCS Studiót/XMI-t. -
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #87288 üzenetére
Érdemes megjegyezni, hogy sokan vannak, akik két egeret használnak, egyet játékra és az MX Master az "irodai" egér, így azt használják streamen is.
Azonban egy billentyűzet streamer sosem fog olyan deskmatet venni, amit te értelmesnek tartasz. Náluk mindig is kupakkészlethez vagy a billentyűzetes világhoz tartozó deskmat kerül az asztalukra, mert ebben a világban aktívak.
Én is sokkal jobban érzem magam, ha lenézve például egy Busy Town néz szembe, mintha egy dög unalmas egyszínű valami lenne. Gyorsan végigpörgettem az első 300 találatot a Maxgamingen, egyszínű, gagyi nonfiguratív, weeb a legrosszabb fajtából váltogatta egymást, egyetlen ötletes vagy számomra tetszetős sem akadt.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #87278 üzenetére
Nem. Mindkét gyártónak vannak alapszínei (SP, GMK), de ezek teljesen eltérnek egymástól (az RGB kód a listákban természetesen csak tájékoztató jellegű, a két gyártótól megvásárolható színminták számítanak), emellett van lehetőség egyedi színekre is (a GMK tudom, hogy a RAL kódot preferálja, mert arra gyorsabb a color matching, mint Pantone-ra). Előfordult többször is olyan, hogy egy SP kupakkészletből lett GMK verzió vagy fordítva, ilyenkor a helyzettől függően vagy a másik gyártó legközelebbi alapszínét használták, hogy olcsóbb/gyorsabb legyen a készlet, vagy ment a color matching a már létező kupakkészletre.
Az egyedi színek és a color matching nagyon nem egyszerű téma.
Nem tudom, miért van ez, de csomó ilyen billencses YouTubernél mittomén 1 millió van billencsben körülötte és akkor még a szekrényeket nem nézted, de túlárazott hulladék egeret (bazalttömböt) használ, sokszor valami gagyi paddal vagy egyenesen az asztallapon.
Ahogyan az egeres youtubereknél pedig hulladék billentyűzetek vannak:Mi van éppen a fókuszban. Amúgy teljesen igazad van, tipikusan egy MX Master 3 figyel az asztalon.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #87262 üzenetére
Az isolation mountról jutott eszembe egy olyan 60%-os, amiben a komplett belső cseréje akár 20 másodperc alatt megvan, ha van minden nyákhoz külön gasket (vagy olyan 1 perc, ha nincsen): J-02 Blackout Edition és későbbi modellek. A ház felső része mágneses rögzítésű, lekapod, megemeled a nyákot, kihúzod a JST csatlakozót, ha van nincsen extra gasketed, akkor lehúzod a kiszedett nyákról és ráteszed a másikra, mehet be a JST, beteszed a nyákot, és végül vissza a ház felső része. A ház a legtöbb JST csatlakozós 60%-ossal kompatibilis, két hibája van: WKL és az ára.
Synthwave: néhányan azt csinálják split space + DCS esetében, hogy színben passzoló GMK spacebart hasztnálnak
ATI: egy ilyen művelet rám is vár a
közeljövőben (pontosítva egy problémás JST csatlakozó cseréje), jó ideje halogatom már -
dqdb
nagyúr
bármelyik hotswap Keychron + egy adag Kailh Box White kapcsoló, ha wireless játszanál is, akkor Max változat, például a V1 Max
Arra felhívnám a figyelmedet, hogy ez egy könnyű clicky kapcsoló, és lehet, hogy az MM háttérzaja mellett halkabbnak tűnt, mint amilyen az otthon csendjében lesz.
-
dqdb
nagyúr
Még kiegészítésként annyi, hogy eddig két billentyűzeten használtam DCS-t, mindkettőn a korábban leírt hangprofilt hozta.
Azonban közben beugrott, hogy mindkettőt MX Blackkel építettem meg és mindkettő plateless (az egyik tadpole mount, a másik PCB gasket mount), szóval lehetséges, hogy csak ilyen körülmények között hozza a DCS azt a hangkaraktert. Ha végre sikerül megkenni a két éve szétszedett Ink kapcsolókat, akkor megépítek egy billentyűzetet, és arra akkor elsőre DCS dobok majd rá (a belseje isolation mount, a gasket mounthoz áll legközelebb csak itt még kisebb a kontaktus a plate és a ház között).
Synthwave: ha elméleti szinten a Q8-re tennéd a DCS-t, akkor nem árt tudni, hogy nem tökéletes a profilban a short bar támogatás, mert az összes 6u-nál rövidebb space konkáv, mint egy Shift és nem konvex, mint egy normál Space lenne. Ez sokaknak kényelmetlen lehet. Ez a Signature Plastics egyik nagy adóssága, az SA is csak idén kapott konvex short bar öntőformákat.
-
dqdb
nagyúr
válasz
0xmilan #87255 üzenetére
Hmm, jó tudni.
Annyi eltérés van, hogy a Keychonokban lévő low profile kapcsolók a Choc V2 designt követik, azaz MX stemet használnak a két pöcök helyett. Talán ott is szerencséd lehet, és van elég hely a kupak alatt, mint a videóban látható MBK profilos kupakok esetében.
-
dqdb
nagyúr
Én a jobb Shiftet kettészedném, nekem ott kényelmes a jobb kezes Fn. Osztott BS-t próbáltam (fényesedés alapján a bal oldalát nyomom eleve), a jobb felére dedikált Escape került, de ez utóbbi nem vált be, nem esett kézre, továbbra is a layeren lévő kombinációt nyomtam.
Ha plate nélkül építed meg, akkor simán tudsz kísérletezni, mert csak 1-2 kapcsolót kell kiforrasztani.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #87247 üzenetére
DCS-t kizárólag a Signature Plastics gyárt. DSS-t is, a profiljaik közül csak az SA és DSA érhető el másoktól is.
A Hammer gyártotta CRP annyira rendes Cherry, hogy a dyesub PBT Cherryk másolatának készült minden téren (CRP = Cherry Reproduction Profile). Azt persze hozzá kell tenni, hogy még az őskori Cherryben sem teljesen egyforma a dyesub PBT és doubleshot ABS változat.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #87242 üzenetére
Nincsen tervben DCS eladása, eleve csak pár készletem van, azoknak meg megvan/-lesz a helye. Sőt, DCS-t inkább vennék még én is, de a legtöbb már group buy-ban olyan drága volt, hogy kihagytam, aztán az extrákban megint, hiába tetszett nagyon (a DCS Vert azóta is fáj, de annyit nagyon nem ért, mint amennyibe a Chad alfákkal együtt került volna).
Ha valamitől megszabadulok a közeljövőben, az talán KAT lesz, de még ott sem tudom, hogy egyáltalán lesz-e nagytakarítás, és ha igen, mekkora és mikor.
Amúgy időgépet kell építeni
aztán az MKEU-tól az október-novemberi nagytakarításból 34-60 euróért kell venni DCS 9009-et (most már csak az Alps kompatibilis kit kapható náluk és eredeti árán), vagy a ProtoTypisttól 50 fontért DCS Alchemyt (a Keygemnél most is kapható, de közel az eredeti árán). És ugyan a DCS Windbreaker sosem volt akciós áron Oblotzkynál, de az a készlet minden pénzt megért
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #87228 üzenetére
A DCS úgy vékony, hogy a felső része is vékony, és sokkal jobban érzed a kapcsolót, mint bármelyik másik profilnál (ezért is volt rossz ötlet vadonatúj Cherry kapcsolókra DCS-t tenni a bekoptatási időszakban, mert a reszelést hatványozottan éreztem
).
De miközben vékony, nincsen olcsó hatása, nem érződik rossz minőségűnek, ez talán annak köszönhető, hogy a gépelési felület vékony, az oldalfalak vékonyak, de az élek meg vannak erősítve, talán emiatt van az egyedi(bb) hangprofilja is.
A képen a fekete-sárga Enter és a Space GMK, az Enter alatti vastag dyesub PBT kupak CRP, a többi DCS Alchemy.
-
-
dqdb
nagyúr
válasz
Mosqu!to #87198 üzenetére
A Keychron és az Afterhours oldalát kell megnézni, ha ott nincsen, akkor sehol sincsen.
A low profile-nak erőteljesen választékkorlátozó hatása van manapság még úgy is, hogy közben hatalmas előrelépés történt (1-2 évvel ezelőtt még az sem látszott, lesz-e egyáltalán valaha bármilyen magyar feliratos low profile mechanikus).
-
dqdb
nagyúr
Az O-gyűrű mindig saját elfoglaltság, ha nem halkított kapcsolós billentyűzetet veszel, és a bottom out hang egy részét gumis érzésre cserélnéd.
Ha a low profile kitétel, akkor a halkságnak búcsút lehet mondani, mert nincsen halkított low profile kapcsoló és még O-gyűrűt sem lehet tenni ezekre.
-
dqdb
nagyúr
Jó ötlet. Vagy ha van a közeledben 3D nyomtató, akkor ez jól jöhet. Vagy használj Cherry kapcsolókat, azok tökéletesen fognak állni (a nyákon a furatokhoz az ő adatlapjukat szokták használni, amihez képest a többi gyártó öntőformája tizedmilliméterekkel eltérhet).
Azt javasolnám, hogy elsőre csak a távolabbi lábat forraszd be, aztán amikor végigértél a soron, akkor az ónt megolvasztva tudod korrigálni az elcsavarodásokat, és után jöhet a másik láb.
micafighter: az eléggé korrekt ár, AliExpressről 16 euróra jön ki egy normálisnak kinéző 60%-os POM plate, ez pedig egyedi igényekre gyártott darab.
-
dqdb
nagyúr
A rugócsere mindig megoldás lehet az ilyen problémákra, és ahonnan tudsz Haimu x Geon kapcsolót venni az EU-n belül, ott akad jó minőségű rugó is. A rugóerő mellett szokatlan lehet még a szokásosnál hosszabb rugó, az ebből eredő nagyobb előfeszítés, ami miatt a kapcsoló nagyobb erő hatására fog megindulni, mint ugyanolyan erejű, de rövidebb rugóval.
Ha maradnál a Gateronnál, akkor inkább a KS-3X47 Próra nevezz be a sima helyett, de ügyelj arra, hogy mindenképpen 5 pines kapcsolót vegyél, különben forrasztás közben pár percenként bánnád meg a 3 pines vásárlást
A plate hiánya miatt még 5 pines kapcsolónál is hosszadalmasabb lehet a forrasztás a kapcsolók igazítása miatt.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Domonkos #87171 üzenetére
A Halo True előnye egyben a hátránya is: azért nem "lehet" bottom outolni, mert 100 grammos rugót tettek bele, ami a legtöbb embernek sok (bár ismerek 150 grammos rajongót is), de ez azzal jár, hogy a taktilis huplihoz is nagy erő kell, mindössze 0,5 mm út után a 60 gf az sokaknak rengeteg, és egy 55-60 grammos bottom outhoz szokott embernek nagyon nehéz lesz a kapcsoló maga.
Többször próbáltam a sajátjaimat, mindig ugyanazért repült, amiért az össze nehéz taktilis: pár nap után kellemetlenül nehéznek érződött nálam az összes ilyen.
És a hangja is eléggé tré. Sokszor mondtam már én is itt, hogy egy billentyűzet nagyon nem csak a kiosztásból áll, még ha a látvány-hangzás-érzés három fő paraméter közül az érzés felé eltolod a dolgokat, akkor is az érzés nem csak a kiosztásból áll.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #87149 üzenetére
csak egy pdf van, ami csak egy rajz, tervnek nem mondanám
Fura és érthetetlen, ilyet eddig még nem láttam annál a pár típusnál, ahol megnéztem.Az a PDF alkalmatlan arra, hogy megrajzold magadnak annak alapján plate-et, mert miközben teljesen lényegtelen méretezéseket megadtak (teljesen szabványos kapcsoló- és stabilizátorkivágások), a leglényegesebb méretezések közül "csak" a fülek mérete (szélesség, mélység) és a kapcsolók körülötti keret (szélesség, magasság) hiányzik, vagyis ami egyedivé teszi a plate-et.
egy Q4 vázhoz csinálok split-Space támogatással Plate-et és Waffling60-ast rakok alá, mert ahhoz csak pdf van.
A JST csatlakozónál nagy eséllyel fennakadtál volna. -
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #87147 üzenetére
A Keychron oldaláról letölthető a plate fájl, minden billentyűzetüknél a oldal utolsó negyedénél vannak ezek a linkek.
Az acélnál szerintem bármi jobb, kivéve ha atommerev plate a cél, ahol a flex nulla és csak bounce van. A CF merevsége a szövéstől (és a bevágásoktól) függ, lehetne az acélnál is merevebb, de a plate-eknél tipikusan használt variáns az alumínium és az acél közé esik.
Nagyon leegyszerűsítve a CF az acél pengésmentes megfelelője és az FR4 az alumínium pengésmentes megfelelője, de mindkettő némileg rugalmasabb a fém megfelelőjénél.
-
dqdb
nagyúr
Úgy néz ki, hogy a Deskthority megállt, és nem tudni, hogy átmenetileg vagy örökre. Ha örökre, akkor nagyon nagy kár a wikiért és a fórumban található nagy mennyiségű és pótolhatatlan vintage infóért
-
dqdb
nagyúr
válasz
Domonkos #87129 üzenetére
azokat a tulajdonsagait, amikben jobb; am szerencsetlensegere ezek leginkabb csak akkor tudnak elojonni, ha az ember epp nem (rendeltetesszeruen) hasznalja a klavit
Ha nem rendeltetésszerűen használsz egy aluházas billentyűzetet, azaz használat közben rajta pihen a kezed, akkor éppen a hátránya tud kijönni, hogy az alumínium jó hővezető és kellemetlenül hűti a csuklódat.Rendeltetésszerű használat mellett egy jól megtervezett fémháznak éppen az előnye jön ki, azaz a hangra gyakorolt pozitív hatása, amit egy fröccsöntött műanyag nem tud hozni.
Az esztétika pedig ugyan szubjektív, de ugyancsak nem elhanyagolható szempont, megvan a varázsa egy klasszikus bézs műanyagnak is, ahogyan eg szépen anodizált darabnak is.
Annál a Keychronnál szerintem is jobban járt a fémkeret nélküli verzióval.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Phobion #87111 üzenetére
Mindkettő stabilizált billentyű, ha más kapcsoló nem peng, akkor inkább a stabilizátorokra gyanakodnék.
t256: tökéletesen összefoglalt tanács.
dugo_: it is a TS-100 volt az isten (mármint az FX-888 után), de amióta elérhető a Pinecil sokkal olcsóbban hasonló tudással, azóta ezt veszik az emberek.
Én egy hasonló korú és típusú 2,5 kilós tekercs maradékát "örököltem", sosem fog elfogyni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #87099 üzenetére
Éppen, hogy CF-et szoktak leaf springre használni általában, egy ilyenen gépelek. A tenyeremet a kupakokra téve teljes súllyal rá mertem tehénkedni a billentyűzetre, és ennek a belseje mozog ~3 mm-t lefelé. Fusion azt mondja, hogy 1 mm széles a belső keret és azon 1 mm-esek a távtartók, szóval 8 mm² tartotta meg a súlyomat. Ha van hozzá erőd és skilled, akkor az Enter környékét én fix ANSI-ra vagy fix ISO-ra alakítanám át.
Meg különben is, mire elfáradna, addigra úgyis újraépítenéd mással
Én inkább az alumíniumnál félnék töréstől, az képes elfáradni, de ennél a plate-nél attól sem.
Frog Minihez ilyen "leaf spring"es a gyári alu plate
Igen, kell az az idézőjel. -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #87097 üzenetére
Alumínium és többféle fém: LaserBoost (spanyolok)
FR4 és CF: csak AliExpress linkem van (hmm, most nézem, hogy alumíniumot is vágnak már, oh és van PP, erre mióta várok)Ha nem vagy türelmetlen, akkor beszámolok majd a második linkről, sürgősen PP plate-eket kell rendelnem
Már csak PA66 kellene a boldogsághoz.
Synthwave: gondolom, ezt a videót láttad már. Igen, a belseje klasszikus handwiring
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Hamarosan foghatja a kezét a Copilot a játékosoknak
- Formula-1
- Megkapja az FSR 4-et a PlayStation 5 Pro
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Windows XP
- Autós kamerák
- Milyen asztali médialejátszót?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Opel topik
- További aktív témák...
- YMDK GH60 halkított, angol feliratozású PBT kupakos, programozható, hot swap mechanikus billentyűzet
- Hyperx Alloy Origins Core (TKL, linear red kapcsoló)
- Keychron PBT Dye-sub Cherry Profile Keycap Full Set MX-style - Iceberg
- Logitech G915 LIGHTSPEED Vezeték Nélküli Mechanikus Gaming Billentyűzet
- Cooler Master Masterkeys Pro S RGB ISO/magyar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest