Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• kutyek

senior tag

válasz biker #61194 üzenetére

Nincs "normál gyalog tempó" - illetve van, de abba beletartozik a kocogás, futás is. Futhatsz a busz után is. Ahogy egészséges felnőtt a kis lábain haladni tud, az normál gyalogos tempó.
    Egyébként az a magánvéleményem, hogy aki képes zebrán gyalogos útját keresztezve járművel haladni, az béna balf@5z, és nem kellene vezetnie, max áramot. Még amúgy béna, tehetségtelen, járműidegen vasárnapi vezetők is képesek arra, hogy zebrára kanyarodva a felfestés előtt megállnak, és csak akkor mennek tovább, ha minden gyalogos átment / eleve nem is volt senki a környéken se. Ennyire bárki képes lenne.
    A konkrét esetben 100% az autós a hibás, ez egyértelmű kellene legyen mindenkinek, akinek jogsija van.

[ Szerkesztve ]

• kutyek

senior tag

válasz Vampyr #60419 üzenetére

Nem "tilos elhaladni", hanem tilos folyamatosan (megállás / extrém lassítás nélkül) elhaladni a zebra előtt párhuzamos sávban álló jármű mellett, még akkor is, ha az autósnak zöld van, a gyalogosnak pedig ennek megfelelően piros. Ezt mondja a KRESZ, az értelmét többen is írtuk 5 HSZ-szel feljebb. Ez van.

Én hozzátenném, hogy szerintem aki jól vezet, az eleve így tesz (reflexből), hiszen ha a zebrán a takarásból potenciálisan kilépő gyalogosra készülve figyelsz, akkor a takarás miatt lassítani kell. Megkockáztatom, ez nem csak zebra közvetlen közelében releváns, minden párhuzamos sávban álló (nem parkoló, hanem közlekedésben részt vevőnek tűnő) jármű mellett mindig így kell elhaladni, hiszen történhet(ett) épp sofőr / utas kiszállás, baleset, műszaki hiba, figyelmetlen fa**kodás stb. Készülni kell a potenciális zavaró vagy vészhelyzetekre, és mindig úgy kell megválasztáni az elhaladás sebességét, hogy minden irányba megmaradjon a hatékony figyelem (vagyis amit meglátsz, azt ki tudod védeni megállással, kikerüléssel stb.)

[ Szerkesztve ]

• kutyek

senior tag

Elsőre valóban hülyeségnek tűnik a 36. § 6.c) pont, de természetesen van értelme. A megfejtés egyszerű: azért tilos ilyenkor, akár a gépkocsiknak zöld jelzés mellett is, elhaladni (megállás / extrém lassítás nélkül) a zebra előtt álló másik autó mellett, hogy azt a gyalogost se üssük el, aki már a neki piros jelzés alatt fejezi be az áthaladást, és így takarásból lép elénk.

Bevallom, erre explicite én sem emlékeztem - most átolvastam a vonatkozó részeket, valóban így van, és röviden utánagondolva az ok is világos. Mentségemre szóljon, hogy ilyen (és hasonló, gyalogos potenciállal rendelkező) helyzetekben a passzus pontos ismerete hiányában is zsigeri extra figyelemmel, lassítva, fékkészültségben haladok el - lényegében azért, mert mindig durván figyelni kell a gyalogosokra mindenhol, ahol ésszerű számítás szerint felbukkanhatnak, és ilyesfajta takarásos szituációkban ehhez lassítani KELL.

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák