Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keef_Lee
senior tag
válasz PredatorZoli #63194 üzenetére
Köszönöm.
Váltás: Az előző évi hozamom negatív volt vastagon és fogy a tagság is durván.
Szempont: elsősorban az értékállóság. Pl, ha év végén befizetek pluszba, akkor az növelje már, ne annál nagyobb legyen a hozamveszteség... -
szabog74
aktív tag
válasz PredatorZoli #63252 üzenetére
Szerintem gyalázatosan teljesítettek, pl. Aegonnál a reálhozam elég gyászos képet mutat:
Egyedül talán az Allianz kockázatvállaló portfólió teljesített jobban, ami 26% lett. [link] -
Lex Icon
senior tag
válasz Csabroncka #63254 üzenetére
Mivel azóta szinte minden esik. Ez normális is lenne, a gond csak az, hogy ha felfelé megy a tőzsde, ezek akkor se csinálnak neked (nagy) hasznot mert a te pénzedből fizetik az elemzőtől kezdve az ablaktisztító cégig mindenkit és jó sokan vannak, akik tartják a markukat, akár megdolgoztak érte, akár nem.
Ráadásul kis országunkban túl sok a biztosító/bank, túl kevés az ügyfél.[ Szerkesztve ]
-
bigdady
nagyúr
Más nem gondolkodik USD/CHF vételen, most hogy lassan tényleg háború lesz Európában?
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz bigdady #63256 üzenetére
Én a forintállományom leépítését 0-ra már e hónap közepére befejeztem, de euróra. És nyilván a befektetett pénznél a mögöttes termék számít. Lassan szerintem visszanézünk 370-hez.
Nem gondolom hogy az usd vagy frank annyival jobb lenne. Meg amúgy is oké, átváltod, és aztán mi, ülsz a devizán? -
bigdady
nagyúr
válasz PredatorZoli #63258 üzenetére
Gyors min 5%-ra biztos jó lesz de akar maradhat is a következő hullámig
-
bigdady
nagyúr
válasz PredatorZoli #63261 üzenetére
Háború esetén? Biztos szerintem
Leirtam tegnap ingatlan to ingatlan 5 év nem írom újra -
bigdady
nagyúr
válasz PredatorZoli #63263 üzenetére
“Háború esetén? Biztos szerintem”
Nincs benne több -
axioma
veterán
Tudom, hogy nincs adekvat valaszt, de a velemenyekre kivancsi vagyok. Jovedelmem egy resze reszveny, amikor alairtam a szerzodest abban 100 fabatka [x usd] szerepel, adott algo szerint y evre osztva [majd evente kesobb lesz kieg. csomag], leosztva kb. 30%-nyi resze a teljesnek.
A valosagban a 100 fabatkat kezdes utan egy adott honapi atlagarral atszamoltak z darab reszvenybe, majd onnantol 3 havonta kapok belole meg valamennyi darabszamot [vest], amire a kovetkezo negyedev elejeig sarcot [szja+szocho] fizetek.
Termeszetesen most ugy -10%-on allok vele... de a kerdes nem erre vonatkozik, hanem hogy itt mihez kepest erdemes [nem adougyi hanem sajat] teljesitmenyt szamolni? [Itthon elek, huf-ban koltok.]
1. szerzodeskori USD vagy HUF erteke a 100 fabatkanak
2. reszvenyre atvaltaskori usd vagy huf
3. vest-enkenti usd vagy huf
4. adozasi alapertek huf
Valamint ami mar megvan reszvenyben, es a nem tul tavoli jovoben lakashitel kell[het], hany % veszteseggel lehet racionalisabb eladni, mint pluszban az erteket lakashitelezni?
Racionalis-e a tovabbi vest esemenyekkor eladni legalabb adonyit [mivel pluszban venni kvazi az ado befizetesevel forintbol, az egyeb jobbfele megtakaritas hianyaban mint stock picking biztos nem...], akkor is ha szar az arfolyam, de hat adozni is az alapjan adozom?
Nagy multi, fix h forgalomkepes amikor akarom, kiveve az eladas-tiltasos negyedevente 1 honapot [nana' h akkor volt ath...].
Melohelyvaltas ill. mas konstrukcioju kompenzacio elerese nem opcio sehogy.[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz axioma #63265 üzenetére
Mindaddig, amíg nem adod el, egyedi részvény kockázatban ülsz.
Szerintem a racionális a vestáláskor azonnali eladás és a pénz áthelyezése a pénzügyi céljaidnak megfelelően (vagy részvény etf vagy lakossági állampapír).
Mivel itthon élsz, én HUF-ban mérném a nyereséget/veszteséget, de egyébként ez miért számít?
"Racionalis-e a tovabbi vest esemenyekkor eladni legalabb adonyit"
A részvényt azonnal eladni racionális. A befolyó dollárból váltani adónyit inkább úgy vizsgálnám, hogy most gyenge-e a forint vagy sem perpill. -
axioma
veterán
válasz mgoogyi #63266 üzenetére
Koszonom, meglep kicsit, mert maskor meg a kiulest latom itt ervnek eseskor, mondvan az ugralassal lehet elrontani.
Igazabol eddig a korabban csatlakozott m.tarsak nem is vettek ki sokszor semmit, v max vontak az adojukat, es ertelemszeruen evek ota mindenki piszkosul jol jart, most meg jottem en [meg mas is azert] ujkent csak rosszkor, es megszivtam... (bar 10% eses fizu 3%-akent nem kene annyira perdonto legyen). Nyilvan varhato uj ath csak nem mind1 az idotav. Mondjuk ez etf-nel is hasonlo, talan kisse kisebb az idobeli szoras...
[A mihez meres akkor szamitana, h milyen veszteseg-ara'nyna'l va'rni nagyobb emelkedest mint a lakashitel koltsege. Lakas elvileg nem surgos de funda is jar le meg gyerekek is mar megernek, logikusnak latszik ha jon jo konkret darab.] -
kavalkád
aktív tag
válasz bigdady #63256 üzenetére
szerintem nem rossz gondolat, én már tavaly átváltottam mindent USD-be.
ha háború lesz is, akkor sem hiszem, hogy az EU-t érinti - igaz 1 éve még azt sem gondoltam, hogy az oroszok ilyen messzire elmennek Ukrajnával -, az EU inkább magára hagyja az ukránokat, tekintve milyen töketlen politikát folytatunk EU-s szinten Oroszországgal. ebből én azt kombináltam ki, hogy az ingatlan is jó választás lehet még mindig, főleg ha Kárpátaljáról megindulnak az emberek felénk.
-
concret_hp
addikt
válasz axioma #63265 üzenetére
szerintem abban van eszme, hogy mindig annyit eladsz, amiből az adót becsengeted, többi meg gyűlik, de az egész sztori nagyon attól függ, hogy az egész összeg hogyan aránylik az össz megtakarításotokhoz, ha aránylag sok %, akkor lehet hogy gondolkodnék abban is, hogy eladom majdnem mindet és veszek helyette msci worldöt vagy ilyesmi.
vagy fullba vagy sehogy :D
-
axioma
veterán
válasz concret_hp #63270 üzenetére
Most magas %, ha penzbeli (instrumentumok) megtakaritast nezunk. Az msci world vasarlas viszont nem latom hol jo ha 1-2 even belul kene, ha meg biztosabba akarok atulni akkor meg me'g inkabb realizalom a (piac mai allapotabol is adodo) veszteseget... ezert me'g nagyobb a dilemma, pontosabban a bedobtak akaratom ellenere a melyvizbe erzes.
-
Phowba
újonc
Erste Netbrokerre lehet más bankban vezetett számláról átvezetni/beutalni eurót?
(Pl Wise-ról szeretném majd, ahol átváltom euróra és úgy be netbrokerre.) -
Phowba
újonc
válasz PredatorZoli #63273 üzenetére
Köszi, akkor az egyszerűbb úgy.
Bónusz kérdésként, ennek van díja mivel végülis eur utalás vagy ingyenes? -
Latency
senior tag
Csak nálam nem megy most a Randomnál a deviza váltás?
-
noiq_nolife
csendes tag
ti lattok arra esélyt, hogy komolyabb recesszióba torkollik a FED kamatemelés?
-
UberMutant
őstag
válasz noiq_nolife #63277 üzenetére
recesszió amikor nem tudnak annyit termelni, amit ne vennének meg az emberek?
-
kavalkád
aktív tag
több definíciója is van a recessziónak, attól függ, hogy melyiket nézzük.
[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
válasz noiq_nolife #63280 üzenetére
Ennek szerintem minimális a valószínűsége. FED infláció mellet pont ezek alapján határozza meg politikáját. Eszközárak alakulása már más kérdés.
What is your ikigai?
-
kavalkád
aktív tag
válasz noiq_nolife #63280 üzenetére
nem kötözködésképp, de az, hogy "komoly" még mindig nagyon szubjektív megfogalmazás
hivatalosan a NBER dönti el mikor van recesszió, feltéve, hogy az USA-ról beszélünk (gondolom igen, a FED miatt).
régebben akkor volt hivatalosan recesszió amikor két egymást követő negyedévben csökkent a GDP - ez indirekt módon magában hordozta a munkanélküliség figyelembevételét is - de most már valami bonyolultabb módon határozzák meg.
itt mindenféle okosságok alapján mutatják ki mekkora esélye van jelenleg egy recessziónak, ez most 7,7%-on áll. de ha lesz is (ahogy a pandémia alatt volt is) abból sem lesz depresszió, igazándiból az a fájdalmasabb.
az, hogy a tőzsde hogyan árazza be a FED kamatemelést, az megint más kérdést, szerintem messze vagyunk még az aljától.
[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
Na látjátok srácok, én szóltam
Pár napja vettem 99.48-on a VWCE-t, most meg már 96.32-t is elérte.
Még azért kicsit vacillálok rajta, hogy vegyek-e még, de most már egyre valószínűbb, hogy történik valami az orosz-ukrán fronton, és akkor eshet ez még tovább is...
Oh, those Russians...Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
SzGee
aktív tag
válasz Oppenheimer #63285 üzenetére
komoly ez a táblázat, Pearl Harbor-nál csak 3,8%-os volt az esés?
ezt manapság hír nélkül sikerül abszolválni... hihetetlen mennyire volatilis lett minden, ezermilliárdok égnek és főnixként születnek újra naponta... durva nagyon[ Szerkesztve ]
If you leave me, can I come, too?
-
Sempronius89
tag
Nem
-
.mf
veterán
válasz PredatorZoli #63284 üzenetére
Remélem a napokban lesz fizunapod, mert bár már nem számítottam rá (96.8~9 körül volt, amikor beadtam) teljesült 25 db limitáras 96.6-on, és az emiatt várható újabb eséskor majd még berakok 25-öt csak hogy kerek legyen
Ha lesz háború ("lesz", 2014 óta van proxiháború az oroszok és ukránok között), akkor én is azt remélem, hogy a mostani pánikhoz képest hamar elmúlik a hatása, ahogy Oppenheimer is linkelte; ha pedig nem, akkor esélyes, hogy jó beszálló volt.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
SzGee
aktív tag
én úgy gondolom továbbra is ki kell tartani a stratégia mellett, lehet eső lehet sár nem számít, vásárolni kell amikor csak lehet, hosszú távon csak ennek van értelme...
eltalálni az alját úgysem fogod, harminc év múlva 1000-es VWCE árfolyamnál meg mindegy, hogy 96.8-on vagy 96.6-on vásároltálIf you leave me, can I come, too?
-
Kukipapa_rr
tag
Pearl Harbor-nál csak 3,8%-os volt az esés?
1000-es VWCE árfolyamnál meg mindegy, hogy 96.8-on vagy 96.6-on vásároltál
2020 februárban a VWCE kb. 1 hónap alatt a 2/3-ra olvadt.
Tudom, hogy nem lehet pontosan időzíteni, de azért ez mégsem 3,8%.
Részemről DCA, esetleg ha közben nagyot esik, akkor soron kívül veszek, de én inkább türelmes vagyok most.
Aztán lehet, hogy ráfázom.
-
-
forceberg
veterán
válasz Kukipapa_rr #63290 üzenetére
Már a 3,8 % sem mindegy szerintem, mert 20 év múlva is annyi % lesz az!
Érdemes lehet most esetleg eladni?http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
dugo_
veterán
-
Moleman
addikt
válasz forceberg #63292 üzenetére
Nem mindegy, de nem látsz a jövőbe, nem tudod hol lesz az alja, hol lesz a teteje. Utólag nyilván minden egyértelmű, de az ellenkezője is megmagyarázható lenne.
Nekem erre az a kedvenc örök igazságom, amit itt olvastam, hogy ha most ezen az áron vennél, akkor miért adnád el, amid van? Én most vennék, amint megjön a fizetésem, tolom is bele az egészet. Legfeljebb ráfázom megint, mint 3 hete a 100.2-vel.
#63293 dugo_
Ú, ez nagyon jó, köszi. Eddig is DCA párti voltam, pont akkor csöppentem ide, mikor a DCA előnyének 60%-os valószínűségéről volt szó.[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
válasz Kukipapa_rr #63290 üzenetére
2020 februárban a VWCE kb. 1 hónap alatt a 2/3-ra olvadt.
2020 februárban nem volt háború, mert a táblázat erről szólt.
-
axioma
veterán
Erdekes iras, az teny.
Matematikailag fura, kevesnek tartom a duplat igy elso blikkre [az egyenletes sp500-ba befektetes a worst case-hez kepest], foleg h 15 eves kamat nelkuli gyujtesek vannak benne szamolva. Masreszt a multbeli hozamok nem jelentenek garanciat a jovobeli teljesitmenyre ;-), vagyis hogy ma kezdve is ugyanez lenne az se biztos, raadasul a kivet oldalon is lehet egy-ket idozitest benazni.
Valamint hianyolom azt a szcenariot, hogy sima evenkenti allamkotveny mit hozott volna, ahhoz kepest is nyero lett volna a benazo befektetes? -
kavalkád
aktív tag
válasz forceberg #63292 üzenetére
matematikailag teljesen helytálló amit mondasz, viszont a legtöbb földi halandó nem tudja elkapni a mélypontot. én örülnék ha az összes vásárlásom csak 3,8%-al a mélypont felett lenne, de sajnos ez ritkán jön össze
ha meg már 1000-et ér, ahogy a kollega mondta akkor már senki nem azon fog keseregni, hogy a profitja "csak" 1010% nem pedig 1013,8%. én tutira nem, csak jutnék már oda
-
forceberg
veterán
-
julius666
addikt
Ha jól számolom, ez a "portfólió" éves 4.8%-os nominális hozamot hozott összességében (kb. 6x a befektetett összegre az időszak végére - 2014), ami nem túl acélos. Összehasonlításképpen a választott index egy összegben az elejétől végéig tartva 7,6%-os éves hozamot nyújtott, több mint 16-szorozott összességében... (Valami értelmes DCA-s példára lusta vagyok végigszámolni)
Mindezt a választott időszakot nézve a legjobban teljesítő indexalap vételével, ami visszanézve tök triviális választás, de adott időpillanatban nem feltétlenül tűnt volna annak (lásd pl. a japán csodát) és a jövőben se garantált, hogy jó választás lesz. Pl. a Nikkei indexre elsütve ugyan ezt a poént (vagy akár csak sima DCA-zást) egész más lenne a végeredmény, mezei USA államkötvénnyel valszeg jobban járt volna az ember.
Szerk.: az megint egy más kérdés, hogy ezeknek a hipotetikus gondolatkísérleteknek a poén faktoron kívül mennyi gyakorlati haszna van. Pl. mennyire reális az, hogy valaki a teljes vagyonát részvényben gyűjtögeti és soha nem kell hozzányúlnia mondjuk ingatlanvásárlás vagy egyéb probléma okán, nem kell brókert váltania, nem kell adóznia, stb...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest