Új hozzászólás Aktív témák

  • qfm

    senior tag

    Csak vissza találtam ide, tudtam én hogy volt ilyen ph-n! :))

    Sziasztok, lenne pár kérdésem, valószinüség számítás és statisztika témakörben, nem tudtam sok mindent kezdeni velük, igazából elindulni se nagyon tudok, hátha valaki segít.

    Az egyik feladat:

    Egy dobozban van 2 fehér 3 piros golyó. Visszatevés nélkül 2-t kiveszünk, átrakjuk egy kalapba. A kalapból 1 golyót kivéve, mennyi a valószinüsége hogy fehér lesz a kivett golyó?

    Próbáltam megoldani kombinatórikával, az elején a visszatevés nélkül 2-t teljesen kombinációnak néz ki, de engem zavar hogy vannak egyforma golyók. Meg akkor hogy számolom tovább a valószinüséget? Hiper geometrikus eloszlásnál voltak hasonló feladatok még, de ahoz sok közöm nem volt igazából.

    Van egy nagyon hasonló feladat:

    Egy dobozban van 2 fekete és 2 piros golyó. Visszatevés nélkül kiveszel 2 golyót ezeket betesszük egy kalapba, mennyi a valsége, hogy piros golyót veszünk ki a kalapból, ha a kalapban maradt másik golyó fekete?

    Az eleje ugye majdnem ugyanaz, na de a vége..

    Lenne még egy geometriai eloszlás amivel nem jutottam dűlőre, sajnos csak körülbelüli szövegezése van, de ha valaki ért hozzá, talán ki tudja találni mire gondoltak:

    a [0,1] intervallumon véletlenszerűen felveszel 2 pontot. mennyi a valószínűsége, hogy az összegük kisebb, mint 1/3?

    Ha bárki tud valamelyikre valamit mondani megköszönöm :R

Új hozzászólás Aktív témák