Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    A mint-es topikban épp ez a kernel 4.15 vs. 5.0 téma ment. Említettem, hogy a CentOS 6 még 2.6-os kernelágon van, ami még mindig támogatott, pedig lassan muzeális, retró darab. Íme egy extrém teszt a CentOS 6-7-8 sebességét összehasonlítandó. Extrém, mert 40 processzormagot 80 szálat felvonultató dualprocis szerverrel nézték, de az azért szépen látszik, hogy az ősrégi disztró sebességben és optimalizációkban hogy le van maradva. Na, ez az, amit mondtam, hogy az ilyen 5-10 évig támogatott LTS verzióknak is ezért nincs értelme. Vagyis nem csak ezért, az újabb szoftverekkel sem kompatibilis, mivel a verziófüggőségek nem elégíthetők ki, de ha ettől eltekintünk, akkor is szépen látszik, hogy mekkora egy régi rendszer lemaradása. Ez a CentOS 6 már sok éve is egy őskövület volt, amikor én álltam át teljesen Linuxra, akkor pl. a kernel már a 3.1 környékén járt. Az azóta eltelt 6 év nemigen növelte a fényét a 6-os CentOS-nek, de ezzel a rendkívül hosszú supporttal lélegeztetőgépen van tartva, csak nem tudni minek. Lényegében ezekkel az 5-10 éves supportálásokkal a lusták és kóklerek kényelmét próbálják kiszolgálni, akik nem akarnak egy rendszerbe időt fektetni, normálisan karbantartani, nem akarnak a korral haladni, egyszer feltelepítenek valamit és akkor elvárják, hogy az örökké működjön, meg mindenki ezt tiszteletben tartva hozzájuk igazodjon. Csak ott számítják el magukat, hogy az IT meg a gyorsan változó Linux világa nem így működik.

    (#16528) ubyegon2: valójában egyetért velem, azért tette a szmájlit oda a végére. Legalábbis én így értelmezem.

    Ami még a systemd-t illeti meg a CentOS-t. A stabilitásával egyiknek sincs gond. Ezt nem is állította senki. A systemd-nek a bloatságával van a baj, meg hogy lassan átveszi az egész Linux felett az irányítást, rég túllépve az initrendszer szerepén, míg a CentOS-nek a túl hosszú support, meg a túl régi csomagok.

    Egyébként meg mindig előhozzátok ezt a stabilitást. Én még instabil disztrót nem láttam. Olyat igen, hogy valami rosszul forgatott kernelmodul, nem hardverhez megfelelő, utólag telepített driver miatt fagyás fordult elő, vagy egy rendkívül friss, pár hete megjelent hardverrel bugzott a kernel, meg DE bug miatt voltak gondok, meg egy-egy frissítéskor eltört valami, de ezek mind megoldható gondok voltak. Ezért én nem tudom értelmezni, hogy mitől lenne egy disztró „instabil”. Ezt olyanok szokták valamire rámondogatni, akik egy adott disztrón nem tudják a problémákat megoldani, hanem elvárják, hogy mindent a disztrókészítők oldjanak meg helyettük. Ez is tipikusan Windowsról behozott hozzáállás, hogy a fejlesztőkre várnak mindig, hogy azok majd csinálnak valamit.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák