Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
válasz Mentolka #20899 üzenetére
Nem linkeltél semmit, a ledszalag pedig elérhető 12V és 24V kivitelben is, amúgy egyformán 9,6W/m és 600 lumen/m.
10 méteren tehát 96W-ot fogyaszt. Erre illik rászámolni 20% veszteséget (tápegység hatásfoka), tehát inkább 115W környékén nézelődj. 120W-os már lesz.A tápegységnél is fontos, hogy kültéren, vagy beltéren akarod-e elhelyezni. Kültéren ugyanúgy IP-védettnek kell lennie, illetve a kültéri kivitel a nedvesség mellett a nagyobb hőmérsékletingadozást is tolerálja.
Ja igen, a 96W 8A csak 12V mellett teljesül. Nehogy beleess abba a hibába, hogy a táp és a fogyasztó feszültsége eltér!
Amúgy szerintem jobban jársz 24V-os szalaggal és táppal, kevesebb a feszültségesés a 10 méteren, középen elég megtáplálni, ahol a 2 db 5 méteres szalag találkozik.
12V 10A 120W IP67, 24V 6,25A 150W IP67 tápegység.A kültéri ledszalagok szilikonba vannak ágyazva, a hátulján öntapadós felülettel. Személy szerint ebben az öntapadó dologban nem bízok. Egyrészt pormentes, zsírmentes felület kell neki, ami főleg kültéren igényel némi előkészületet. Másrészt a ragasztó hőre lágyul és ha más nem is, maga a szalag termel némi hőt, de kültéren amúgyis kalandosabb mindennek az élete. Harmadrészt a ledszalag által megtermelt hőt el kell vezetni, mert a ledek ellensége a hő. Az vezeti el, amire ragasztottad: verébdeszka, vakolt fal, stb.
Inkább alu profilba tenném búra alá. A profil elvezeti a hőt, a búra megvédi a leeséstől, elemektől és a profilt tudod csavarral rögzíteni direktben, vagy klipszekkel.A kültéri fogyasztókat illik külön kismegszakítóra tenni, esetleg külön Fi-relére is. Könnyen lehet kültéren zárlat akár csak ideiglenesen is, például páralecsapódás miatt. Nem baj, ha a ház többi részétől külön szakaszolható.
látni is kéne alatta
- Mit akarsz látni? Nálam a pultvilágítás 2400 lumen/m, kb 60 centire a pulttól. Nálad negyede fényáram lesz legalább ötször ilyen messze. Kocsival beállni, gyereknek biciklizni a ház körül okés, de kiülni nyári estéken keresztrejtvényt fejteni lehet, karcsú.
A 1,5×4,5 méteres erkélyünkön két falikarban van egy-egy 10W-os e27 ledlámpa, összesen kb 2500 lumennel. Beszélgetéshez, sörözéshez, laptopozáshoz, teregetéshez kiváló, a balkonládában lévő eper szüreteléséhez már erősen véleményes, könyvolvasáshoz kevés.
Használhatsz ledszalagot, szó se róla, tehetsz mellé 1-2 darab 20-30 W-os led reflektortt, vagy ledpanelt kiegészítésnek, ha komolyabb fény kell esetenként.Nálam az ablaktalan étkezőben van 12 db e14 led (500 lumen/db), 3 db e27 led (1650 lumen/db és 1,5 ledszalag (2400 lumen/m). Ez majdnem 15.000 lumen azon a 18 m2-en, nagyjából szétterítve a 265 cm magas mennyezeten. Hát, nem vakoskodunk, az biztos.
[ Szerkesztve ]
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Mentolka
senior tag
válasz macilaci78 #20898 üzenetére
Sziasztok,
Kültérre (tető alá) szeretnék tenni világítást (10m hosszan), ami nemcsak hangulat/dísz, hanem látni is kéne alatta.
Az SlightLed boltban ezt ajánlják: SL-3528WU120 S-LIGHTLED LED szalag 120LED/m IP54 szilikon 4000K
Ehhez pedig a kalkulátoruk szerint ilyen táp kéne: 96W 8A. De ilyent nem árulnak...Van javaslatotok, hogy mit kéne felszerelnem?
-
macilaci78
nagyúr
válasz tPedro_ #20897 üzenetére
Igen, ez a fazonú táp nálam a bevált.
A feszültségre, áramra figyelj! 24V vs 12V.Igen, a Fehérvárit szerettem, itt volt pár saroknyira. Mondjuk, elköltöztem Zuglóba, robogóval most az sincs messze.
S-Light Led árul vágott szalagot is, a szűrője szerintem élhető. Amúgy meg ha megvan, mit keresel, akkor a lehetőségek szerint leszűkíted és utána az oldalon Ctrl+F.
-
tPedro_
őstag
válasz macilaci78 #20896 üzenetére
pl ez? https://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/25158/om/132
A többit elég drágának találom.Az állítható fehérből a max az 1550 lumen, jó lenne tudni, hogy az elég lesz-e.
Vagy akkor veszek sima, nem állíthatót.A konyhában nálam is S-Light Led-től van szalag, akkor még volt boltjuk a Fehérvári úton.
Próbáltam kideríteni, hogy melyik típus, de nem látom ráírva.Van még az Anro-hoz hasonlóan jól kereshető online bolt? Néztem többet is (vtac, ledmaster, s-lightled), de vagy sokkal kevesebb a szűrési lehetőség, vagy csak 5m-es szalagokat árulnak.
-
macilaci78
nagyúr
-
tPedro_
őstag
Sziasztok,
Íróasztal feletti polc aljára szeretnék led világítást.
Van is egy elképzelésem, amivel kapcsolatban a véleményeteket szeretném kérni.A polc kb 110cm széles, 2db 1-1m-es led szalagot raknék rá:
- egy fehéret előre, ami a munkafelületet világítaná meg
- hátulra pedig egy színes hangulatvilágítástAz alábbi alkatrészeket nézte ki hozzá:
- Fehér LED szalag - 2600-6500K Állítható színhőm
Itt 3 féle is elérhető az Anro-nál: 2835-120 1550lumen; 3528-120 1056lumen; 5050-60648lumen- RGB LED szalag - RGB+CCT: színváltós + 2700-6500K
Itt 2 féle érhető el: 5050-60 1680 lumen; 5050-60 2400lumen;- vezérlő a fehér szalaghoz: FUT035S+
- vezérlő az RGB szalaghoz: FUT037S+
- távirányító: FUT092B
- táp
Engem nem zavarna a fém házas sem, de érintésvédelem miatt inkább a kettős szigetelésű felé hajlok, plusz mivel villásdugóról kapná az áramot, ez a típus pont kapóra jött.Mennyire lenne rendben ez az összeállítás? Az elérhető LED szalagokból melyiket érdemes választani?
Minden tanácsot szívesen fogadok.
Köszönöm előre is.
Üdv. -
macilaci78
nagyúr
válasz sakal83 #20892 üzenetére
A lámpánál megadott lumen a lámpa teljes vetítési képén értelmezhető, míg neked csak a lépcső felületére érkező fény az érdekes.
Vagy olyan lámpatestet nézel, ami oda vetít, vagy olyan erőset, amiből elég jut oda is.Egy lépcsőház mondjuk 2*3 m területű, 6 méter magasságról ez kb 30°-os szöget jelent, ami elég szűk. GU10-ből vannak ilyenek, de kb 7W/db-nál, 600 lumennél megáll a történet. Kellene belőle vagy 6 db.
Vagy egy foncsoros lámpa akár E27 vonalon. Esetleg R7s foncsoros lámpa, ha találsz megfelelőt.Még egy ötlet: belógatni, ha amúgy a terep engedni. Egy függesztett lámpa lefelé néző E27 foglalattal, bele egy 20W körüli led. Ha kevés, átalakítóval E40 foglalat és olyan 18.000 lumenig ki vagy fizetve.
-
edk-
őstag
válasz sakal83 #20892 üzenetére
5000 lumen csak elég lesz...
Belógatós lámpa is megoldás lehet. Mondjuk ezek igencsak drágák.
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://l2g.hu/edkelado
-
sakal83
addikt
válasz macilaci78 #20891 üzenetére
Koszi.
Abbol kaphato vmi esztetikusabb fajta?
Egyebkent az e 27es led izzok is korlatozottak ebben a magassagban?
-
sakal83
addikt
Sziasztok
Segitseget kernek az alabbiakban.
Adott egy ketszintes haz, a szintek kozotti "lepcsohaz" majdnem 6m magas, es ertelemszeruen a lepcsovel "csokken". Az okos tervezo a plafonra terveztetett 1 db kiallast... A falra mar nem tudok rakni lampat, mert ott egy ablak... Segitseget szeretnek kerni:
1. Igaze, hogy a ledes lampaknak kb 2.8m-ig van fenyereje altalaban, igy ha a plafonra teszek egy 5000-6000 lumenes ufo lampat akkor is lesznek nem jop vilagitott terek.
2. Milyen megoldast javasoltok?
Köszönöm
-
qqzs
őstag
Sziasztok. Van egy kinai csoda kapcsoloval valtoztathato szinhomersekletu plafon ledem. Ha gyorsan kapcsolgatom mindig mas szinhomerseklettel kapcsolodik fel (hideg, meleg, natural) ha lassan mindig a hideggel. Van valami magic amivel lehet fixalni hogy melyik legyen az alap? Szetszedtem de nincs benne semmi allithato. Talan ha osszekotom a hideget meleget a ledcsatlakozonal az megoldas? Nekem mindig a natural amikor a hideg egyutt vilagit a meleggel, kene
Eladó: GTS450
-
Mákdaráló
tag
Sziasztok! Kis segítséget szeretnék kérni.
LED szalagot szeretnék cserélni az egyik szobámban. Jelenleg 7Wos 3000K-nek hazudott, zöldes fényű szalag fut végig körben a falon, kicsivel a mennyezet alatt.
CCT-t szeretnék, fontos lenne a változó színhőmérséklet.
Érzékeny a szemem, nem bírom az általános trafók fényerőszabályozása által okozott vibrációt. Úgy olvastam, erre nyújt megoldást az áramgenerátor alkalmazása.
Ha ilyet veszek, a vezérlő ugyanúgy működik vele, mint eddig a normál trafóval? Illetve kapható-e 150W-nál nagyobb teljesítményű? 144W lenne a 10m ledszalag max teljesítménye, ha jól tudom, ennél 20%-kal nagyobb áramgenerátort kell választani.Köszönöm
A matt kisperec sokkal finomabb a fényesnél.
-
macilaci78
nagyúr
Az összefoglaló végén lévő cikkeket érdemes átnézni, talán ezt leginkább.
Nem tudom, mire kell, amiben kijön a COB előnye. Sima RGB 60-120 led/méter szalagot töredék áron lehet venni és opál búrával szórja az is a fényt.Az se mellékes, hogy én az első magyar találatot adtam be, ami a
COB RGB led strip
-re jött.[ Szerkesztve ]
-
denko
senior tag
válasz macilaci78 #20885 üzenetére
Köszönöm szépen! 60 ezer 15 Méterre ( annyi kellene), nem semmi Akkor nekiállok keresni olcsobb alternatívát, ilyesmire gondoltam egyébként:[link] csak nem ennyiért, gondoltam van valami topicon belül bevált alis eladó akinél minden is találhato
-
denko
senior tag
Sziasztok,
Új vagyok témában és lehet hülyeséget kérdezek, de azért megteszem
Nappaliba akarok RGB világítást csinálni, és tetszenek nekem ezek a COB szalagok, mert ezek legalább ne törnek meg, nem csavarodnak idővel stb. Létezik olyanból RGB-s? -
Jenne
őstag
válasz macilaci78 #20880 üzenetére
Szia!
Nem azt írtam, hogy 2 év alatt meghaltak a Samsung V-TAC LEDek, hanem azt, hogy jelenleg majdnem 2 évesek és azóta hibátlanul működnek. Én is azt gondolom, hogy 5-8-10 évet fognak bírni az én napi használati időmet figyelembe véve.
A Kanlux LED spot izzóim döglöttek meg 2 hónap után.A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
macilaci78
nagyúr
2 év tapasztalatom nekem is van a Kanlux-szal, hibátlan.
A V-Tac ledjeivel még a Samsunggal való összeborulása előttről van tapasztalatom, ez alapján nem érdekelt a Samsungos.2 év, hű! Ha tud szellőzni, akkor 5-10 évet várok el. Az nem előrelépés, ha a nagy fogyasztású, de olcsó izzószálas fényforrás helyett a drága, de kis fogyasztású led ötöd annyi időt sem bír. A környezetvédelem jegyében sem tetszik a pénzégetés gondolata.
-
Jenne
őstag
válasz macilaci78 #20865 üzenetére
Szia!
Nálam itthon a fürdőszobában (2 db izzós foglalatban) és a konyhában(3 db izzós foglalatban) ilyen Samsung V-TAC LED spotlámpa izzók vannak már lassan két éve és azóta is kifogástalanul működnek. [link]Ha felkapcsolom a világítást, világosabb van mint kint a szabadban...
Előtte a fürdőszobában hagyományos, halogén izzós GU10 foglalatos izzók voltak, de szinte azonos napon mindkettő kiégett és a legközelebbi villamossági üzletben (WEBS) Kanlux izzót adtak, akkor jelenleg csak ebből a Kanluxból volt a nekem megfelelő legalább/minimum 7-8 W teljesítménnyel. 1550 Ft/db áron vettem anno és ilyet: [link]. Hát nem voltam eldőlve tőlük - bár jól világítottak - főleg, hogy az egyik alig két hónap múlva a bekapcsolást követően másodperceken át villogott/vibrált, mint egy rossz neon cső, de utána már folyamatosan világított. Amikor a másik is elkezdte ezt a villogást, hát visszavittem mind a kettőt garis cserére. Éppen nem volt raktáron ezekből, azaz csak kisebb teljesítményűek voltak más gyártóktól is, hát választhattam. Vagy elfogadok kisebb teljesítményű izzókat garis cserére vagy pénzt vissza. Pénz vissza kértem és rögtön elmentem a helyi V-TACLEDBOLT nevű üzletbe.(előtte nem is tudtam róluk, hogy léteznek itt a városban) Ott vásároltam 5 db fentebb, a hsz. elején belinkelt izzót Kettőt a fürdőszobába három a konyhába.
Most volt akcióban - küldtek SMS-t mint régi vásárlónak, pedig csak 1x vásároltam Tőlük - ugyan ebből a linkelt izzóból 830 Ft/db áron, azonnal bevásároltam még 5 darabot.
Nálam mint írtam is lassan 2 éve rendben működnek ezek a Samsung LED spot izzók. Remélem még pár évet kitartanak.
A Kanlux az nem tudom miféle lehet, de többet abból a márkából biztos, hogy nem fogok venni.[ Szerkesztve ]
A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
veterán
válasz macilaci78 #20876 üzenetére
Köszönöm! De ugye elég ha fordítva dugom be a dugvillát, nem kell átkötni semmit mert azzal ugyanazt érem el?
Itt nincs kapcsoló beiktatva, vagy a kapcsolót a mozgásérzékelőre érted hogy az csak a nullát szakítja meg?[ Szerkesztve ]
iPhone 16 Pro Max
-
veterán
Sziasztok
Vettem egy 50W-os mozgásérzékelős led refit az udvarra. Az a helyzet állt elő hogy bedugtam és minden frankó, viszont mikor kikapcsol a világítás akkor halványan világít az összes led.
Keresgéltem mi lehet a baj de nem jöttem rá. Utolsó kísérlet gyanánt elfordítva dugtam be a dugvillát és rendbe is jött, egyáltalán nem világítanak a ledek kikapcsolt állapotban.
Szerintetek ezt mi okozza? Rossz lenne a dugvilla? A refi nem hiszem hogy gagyi mert egy Schneider Murevat vettem.
Így néz ki a dugvilla belül, láttok esetleg valamit rajta ami ezt a hibát okozhatja?
iPhone 16 Pro Max
-
félisten
Doboz nélkül is kötelesek szervizelni, elálláshoz viszont kell.
Nekem az AQUA játszotta el, hogy csak dobozzal működik a jótállás, gondolom csak így tudták visszaszállítani a külföldi nagykerbe...
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
-
macilaci78
nagyúr
Nem tudom, mikori a törvény, de egy ideje már így van. Csak a 14 napos elállási jog érvényesítése végett őrzöm meg, vagy ha felmerül a későbbi eladás, szállítás lehetősége.
Pl a 8 éves TV saját dobozában költözött. Kb minden más dobozt kiszanáltunk.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Met
nagyúr
válasz macilaci78 #20869 üzenetére
Tudom, de ha ez a feltétele annak hogy akár 3 éven belül cserélik akkor elrakom, széthajtva lapos, nem foglal sok helyet.A garanciális érvényesítéshez minden esetben a vásárlást igazoló számlára lesz szükség! Megértésüket köszönjük. Természetesen a dobozra nincs szükség! / aki ezt kéri a garancia érvényesítéséhez, az azért teszi ezt, mert abban bízik, hogy úgy sincs meg a doboz és így nem tudják vissza hozni a rossz terméket, tehát átveri a vásárlókat!/
Régen kérték a dobozt.
Na mindegy."If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
szente
addikt
Sziasztok!
5m 2812-es LED szalagot érdemes mind a két irányból megtáplálni árammal, vagy elég az egyik oldalról?
-
szotyika77
aktív tag
Köszönöm a segítséget, mindent értek mostmár! Teszek egy próbát az Asalitetal, annyit megér.
-
Met
nagyúr
Nekünk egy V-Tac van, egy állólámpában, telefon kameráján nézve látszik hogy villog.
A többi helyen leddiszkontos cucc van, azok nem villognak.
Garidőn belül ha elromlik szó nélkül cserélik, számla és doboz ellenében."If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
macilaci78
nagyúr
válasz szotyika77 #20864 üzenetére
A V-Tac-kal szakítottam, nekem nem vált be. Rá egy-két évre kijöttek a Samsung chipes, 5 év garis ledjeikkel, azokról nincs annyi panasz.
Gyakorlatilag a chip tényleg stabil, az elektronika tudja megadni magát, ha nincs meg a kellő hűtés. Zárt búrás lámpában könnyebben elpusztul.A másik márkáról nem hallottam, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne prémium. A Maybach-ról sem hallottam sokáig.
Cégnél kb 200 db GU10-es spotot cseréltünk ledesre. Első körben olcsót nézett a főni, kb a negyede hullott el gariidő letelte előtt, de senki sem vette a fáradtságot, hogy gariztassuk őket. Második körben Philips-eket vettem majdnem kétszer annyiért, a sarki szaküzletből. Főni azt mondta, hogy ez jóval drágább...
Aham, csak kb a tizede ment ki és 10 perc séta meg belefér ügyintézni.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
szotyika77
aktív tag
Sziasztok!
Új izzókat szeretnék venni a lakásba, és a helyi villanyboltban Asalite és V-Tac márkájú Led izzók kaphatók. Az Asalite drágább valamennyivel mint a V-Tacos, mondta is a kishölgy, hogy az Asalite az kb prémium minőség.
Mennyire megbízatóak ezek a márkák, hétköznapokra az olcsóbb V-Tacos is megfelel? -
st6969
őstag
válasz zeus_2k14 #20862 üzenetére
Xiaomi yeelight okosizzóm van, de nem gu10, hanem E27. Sok sok éve kiválóan működik. Nyilván abban jóval több hűtés elfér, de a cég általában jó minőségű cuccokhoz adja a nevét.
Azt még vedd figyelembe, hogy ha a fali kapcsolóval kapcsolod le, akkor offline állapotba kerül, nem tudod vezérelni. -
zeus_2k14
senior tag
Sziasztok
Pár hete költöztünk át egy másik lakásba. A lakásba mindenhol LED lámpák vannak felszerelve, amibe GU10-es foglalatú led égők vannak. Van ahol 3000K, de van ahol 6000 Kelvines égők vannak. Engem zavar, illetve 4 db égő ki is van égve. Ki szeretném cserélni az égőket pár helyen. Mivel össze vissza vannak az égők , én úgy terveztem, hogy a folyosón, mivel oda nehezzebben jut be a fény, oda mondjuk 6000 Kelvin körül, tehát a lényeg, hogy oda nem meleg fehér sárga árnyalatut akarok, mivel oda azt szeretném, hogy minél világossabb legyen.
A kisebb helységekbe, az illem, illetve a fürdő helysébe oda meleg sárgás árnyalatú színüt szeretnék. Viszont, jön a legfontosabb. A szobába olyasmit akarok , hogy egy úgymond okos izzót szeretnék ( neten olvastam, hogy van, ezt néztem : [link] ) Ez mennyire lenne megbízható?Az előző, amit kiszedtem, az ez a fajta volt. Ez helyett vehetek bármilyet, lényeg, hogy GU10 legyen a foglalat, vagy pedig azért nézzek is valamit? Sajnos ebbe az égő témában nem vagyok otthon.. a lényeg, hogy úgy akarom, ahogy azt leírtam. Tudtok segíteni? Köszönöm!
-
macilaci78
nagyúr
válasz AssAssynn #20859 üzenetére
B5 Passatom volt még egy hete... 1999-es gyártmány, a gyári lámpa csak pislákolt. +200% Osram NightBreakert bele. Jobb lett, de a jó nem ilyen.
Felpolíroztattam a búrát kívül. Jobb lett, de a jó nem ilyen.
Kicseréltem új Depo lámpára. Rendes fénye lett, de a vetítési képe szar.
Itt megbántam, hogy kidobtam a régi gyári lámpát, vettem egy felújított bontottat. Jó lett a fénye, de tákolt volt a lámpatest. Belül a vezetékek megégve, a búrában a foncsort tartó csonk törött, stb.
Elküldtem egy fb-csoportban dícsért és a szerelőm által is ajánlott maszekhoz, megcsinálta faszára.
3 hónap után alacsony sebességgel összetörtem a kocsit.A lámpás sztori kb 200 ezerbe fájt, mire a végére jó lett. Ha az eredeti gyári lámpatest felújíttatásával kezdem, 60 ezerben megállt volna és lett volna 5 szép évünk együtt.
A tulajnak üzenem, hogy írjon privit és megadom a gyöngyösi maszek elérhetőségét. Ha nem tudja megcsinálni, vagy tényleg használhatatlan a típus lámpája, azt ingyen is megmondja.
-
AssAssynn
őstag
Igen, tudom, hogy ez off-road-nak számít majd, de kötve hiszem, hogy bárki lesegetni fogja, úgyis nagyon el van dugva. Egyedül azon gondolkodtam, hogy nehogy vakítsa a másikat, de majd úgy állítom be a magasságot, hogy ne legyen gond. Az izzó különben is, ilyen xenon foncsorhoz hasonlító kis búrában van benne.
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
AssAssynn
őstag
válasz macilaci78 #20854 üzenetére
Búra biztos, foncsort sajna nem látom, és nagyon szét kellene szedni, hogy hozzáférjek, de minden tulaj arra panaszkodik, hogy halovány neki a fényszóró, ezért gondoltam valami tuningra.
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
bekesizl
csendes tag
válasz Dr. Szilikát #20856 üzenetére
Köszönöm szépen!
Elvileg megfelelő alkatrészeket választottam, de úgy tűnik nem véletlenül nem találok ilyen fényerővel márkás izzót: a technika még nem igazán engedi ezt meg.
Az előző, kisebb fényerejűek meg azért nem bírták, mert azok még a pár évvel ezelőtti technikai szinten voltak, ami még azt se annyira engedte meg.Egyenlőre megpróbálok lapos LED panelt keresni és odatenni a meglévő furat fölé vagy tényleg GU10-esre váltani.
-
macilaci78
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #20856 üzenetére
Vagy eleve nagyobb teljesítményűt vesz valaki, amit leszabályoz és így növeli az élettartamát.
- Én is ezt csináltam, megvettem a 2400 lumen/m ledszalagot és egy legegyszerűbb analóg vezérlővel levettem kb 70%-ra.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz bekesizl #20852 üzenetére
Véletlenül a második linken le is írja a tudnivalókat, noha laikus módon "váltóáramú trafónak" nevezi az elektronikus trafót.
Viszont így a stabil DC 12 V tápellátás rendben van. A lámpák minőségi problémája, hogy nem bírják sokáig a hőterhelést, illetve a hűtés sem úgy van tervezve, hogy alacsonyabb lenne / lehetne az üzemi hőfok.
A vibrálás LED-hiba általában, túlhevülés miatt megég, szakadozni kezd, majd meg is szakadhat teljesen. Elegendő, ha belül csak egy chip (tok) megy tönkre, a soros kötés miatt az egész lámpa hal le.
Csökkentett feszültségről tovább bírná elvileg, de akkor a fényerő is kevesebb értelemszerűen. Vagy eleve nagyobb teljesítményűt vesz valaki, amit leszabályoz és így növeli az élettartamát.
[ Szerkesztve ]
-
AssAssynn
őstag
Ha már itt vagyok. Van egy autó, amibe H11-es fényszóró izzó való, viszont sajnos nem sokat látni vele, még az újjal sem. Lehet ezt helyettesíteni olyan led-essel, ami nem dob hibát? Tudtok ilyenről?
-
bekesizl
csendes tag
válasz Dr. Szilikát #20851 üzenetére
Ilyen tápegység, elvileg LED-hez való (nem régi halogénhez, nincs is olyan a házban, csak egy régi állólámpa)
https://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/25167
és ilyesmi izzó
[link] (szerk.)Az jutott még eszembe, hogy nem süllyesztett lámpát teszek, hanem a furat fölé vékony LED panelt.
[ Szerkesztve ]
-
AssAssynn
őstag
válasz macilaci78 #20846 üzenetére
Próbálom olcsóba megúszni, így én szerelném be. Minimális ismereteim vannak, meg a biztit én is letudom nyomni.
-
macilaci78
nagyúr
válasz bekesizl #20847 üzenetére
Nálam savmart tükör mögött volt 2 m 5050/60 WW ledszalag (kb 1000 lumen/méter) és hozzá egy talán 3A-es kültéri tápegység. Az 50×70 cm tükörlapot egy kb 10 centis bútorlapkeret emelte el a faltól, ebben az üregben volt a led és a táp. Alul a két sarkában 1-1 szilikonpötty volt, felül két kampóra akasztva. Semmi baja nem volt, 5 év után így adtuk el a lakást.
Fényerőben sokat levett a ledszalag, de nekem borotválkozáskor sokkal többet ért, mint bármilyen más világítás eddig. Feleségemnek nem tetszett.Most Kanlux karos lámpa van fehérben a tükör fölött úgy, hogy a tükör sarkához hozzáér a zuhanyfüggöny. Komolyabb IP-védelemről kár beszélni, GU10-es foglalatok vannak benne. Köszöni szépen, minden rendben van, pedig télen még a műanyag villanykapcsolóról is csurog a víz, ahogy Párom fürdik...
Én amondó vagyok, hogy GU10 spot felé kacsintgass. 400 lumen simán benne van egy izzóban, nálam az Osram nem vibrál, 230V, nem kell trafóval, táppal foglalkozni.
Persze nálam van Fi-relé, új kivitelezés a teljes elektromos hálózat, leföldelve vízcső, gázcső, kád.A másik opció: ha egyenáramot kér az MR16 leded, akkor 12V mehet akkuról is. Évekig használtam tárolóban 80 centis maradék ledszalagot 8,4V, illetve 9,6V kiszuperált Ni-Mh akkuról, 0,8-3,3 Ah névleges kapacitásúak. Volt, ami 1 óra használat alatt lemerült, de volt belőlük több darab, a lakásban konnektorról tudtam tölteni.
10 cella (ceruzaelem) kiadja a névleges 12V, persze teljesen feltöltve inkább 14,4 V lesz az. Ez plug&play, teljesen hagyományos AA ceruzaakku kb minden háztartásban van.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
bekesizl
csendes tag
A fürdőszobai világításunkkal kapcsolatban lenne kérdésem.
Egy szekrénybe a tükör fölé 4db GU5.3-as MR16-os szpot van beépítve 2 külön 12V-os tápegységgel.
A lámpák IP védettebb keretbe vannak beépítve.
Már évek óta küzdök azzal, hogy 1-1 lámpa elkezd vibrálni. Van üzemideje elég sok, 2-3 óra is (korábban volt több is), melegszik is szépen. Jellemzően a két tápegység közül csak az egyikre kötött lámpa, de nem konzisztens melyik. Cserélgettem már sok mindent (például a tápegységet dupla teljesítményűre), de mind csak 1-2 hónapra oldotta meg a helyzetet.Gondolkodom, mire tudnám lecserélni őket, de a mostani fényerőre (>4x00lm, természetes fehér) képes alternatív megoldást még nem nagyon találtam.
1) Sajnos a kis porcelán foglalat helyett nem igazán van alternatíva, mindenhol ugyanazt lehet vásárolni.
2) Süllyesztett LED panelt sem igazán találok hasonló fényerővel, ami beférne a kb. 58mm-es furatba (amiben most a szpot tartója van).
3) Gondolkodtam már abban is, hogy teszek mellé valami brutál fényerejű led szalagot alu lécben, dimmelhető kivitelben, hátha az tartósabb lenne. Az nem tudom, ez mennyire vakítana.Küzd más is hasonló problémával?
Van esetleg javaslat alternatív megoldásra? -
-
AssAssynn
őstag
válasz macilaci78 #20844 üzenetére
Pont ezen gondolkodtam, hogy lehet nem is a refi volt távirányítós, hanem külön eszközzel volt megoldva. És akkor erre te is ezt ajánlod.
Amúgy nem vagyok villanyász. De akkor ha jól értem meglehetne azt csinálni, hogy van egy villanykapcsoló, amire sorba rá lennének kötve a refik, aztán a kapcsoló után bekötni egy ilyen rádiós eszközt, a kapcsolót állandóan felkapcsolva tartani, és akkor a távirányítóval döntöm el, hogy világítsanak-e vagy sem. Ez így jó megoldásnak tűnik."Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
macilaci78
nagyúr
válasz AssAssynn #20843 üzenetére
Tetszőleges 230 V fényforrás (pl ledreflektor) és egy rádiós relé. A linkelt mondjuk a rádiós távirányítója mellett wifi-s is, amin keresztül időzítő és egyéb jóságok is beállíthatóak.
-
AssAssynn
őstag
Hali.
Távirányítós LED reflektort használ valaki?
Tehát frankót távirányítóval be-kikapcsolható érdekelne, nem mozgásérzékelős, nem nemtudom milyen.
Régen, egy korábbi bérelt háznál volt ilyen, megszerettem, gondoltam ide is jól jönne, csak nem tudom sajnos az milyen típusú volt.
Van egy hosszabb autóbeálló, a végén kanyarral, majd úgy egy nyitott garázsba behajtással, és ezt akarom kivilágítani, ha este jövök haza is lássak mindent, mert tolatva kell beállni."Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
edk-
őstag
A D diódát jelent a LED rövidítésben. Folytassam?
-
Met
nagyúr
válasz macilaci78 #20839 üzenetére
mint a vezeték nélküli egered nincs
Szerinted emlékszem hogy 5 éve hogy kötöttem be?
Szerinted láttam rajta jelölést?Ha nem fekete lenne a két vezeték akkor még el is gondolkoztam volna hogy melyiket hova.
"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
Met
nagyúr
A ledszalagok érzékenyek hogy hogy vannak bekötve?
Festés miatt leszedtem a konyha felső szekrényt, vissza raktam a szekrényt, rá a tápot, szalagot, bekötöttem, felkapcsolom semmi, a tápon van egy zöld led ami világított.
Lekapcs, felcseréltem a két vezetéket amit a szalagról a tápra kötöttem, felkapcsolom, világít.
Felkapcsolt állapotban megmozgattam a vezetékeket de nem villogott."If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
ati888
senior tag
válasz macilaci78 #20835 üzenetére
Igen, azt valahogy elrejteném. Végül 2 db 120 cm-es lenne, közte kb 3-4 méter vezeték. Szalagot vennék és vágnám 120 cm-nél. 10W/m-es elég lehet konyhába vagy erősebbet nézzek?
-
macilaci78
nagyúr
válasz ati888 #20834 üzenetére
Igen, meg lehet csinálni, de ugye azt sejted, hogy a vezetéknek az egyik bútorelemből a másikba el kell jutnia. Ha ez megoldható, akkor tényleg csak a kellő hosszúságú vezeték kell.
Na meg az is számít, hogy milyen teljesítményt kér a két szalag külön-külön.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
ati888
senior tag
Sziasztok!
Konyhai pultvilágítót szeretnék ledszalagból. A gondom az, hogy kell egy 80cm-es és egy 120 cm-es és a kettő között van egy ablak, ahol ugye nincs bútor. Össze lehet hozni a két szalagot úgy, hogy egy tápról és kapcsolóról menjen? Azaz valahogy a két szalagot toldani egy rejtett vezetékkel, ami több méter hosszú is lehet.
Köszi
Ati
-
macilaci78
nagyúr
válasz Zsmester89 #20828 üzenetére
Az S-Light Led-nél vettem 2400 lumen/m ledszalagot és MeanWell műanyag házas tápot.
Nagyon régen még próbálkoztam e-bay beszerzéssel, de volt, ami már a próbaüzem alatt elfüstölt, vagy az azonos rendelésből származó szalagok színhőmérséklete nem egyezett, stb. Ráuntam, bármennyibe is kerül a szar, drága.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
4D4M
aktív tag
válasz Zsmester89 #20829 üzenetére
Ezzel a COB szalaggal akár víztiszta búrával is megépíthető, mert teljesen homogén a fény. A 24V-nál fele akkora a vezetékeken eső veszteség.
Elég 1 oldalon megtáplálni őket.
30-35W-os táp is elég....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
edk-
őstag
válasz Zsmester89 #20829 üzenetére
10 W/m, tehát a te mennyiségedhez egy 12V 3A-es táp bőven elég (2.5 A is).
-
Zsmester89
őstag
válasz Zsmester89 #20828 üzenetére
Bocsánat a duplázásért, lejárt a szerk. idő.
Egy ilyen szett működőképes lehet akkor:
- Led szalag
- Sín
- TápegységSzámít valamit, hogy 12v vagy 24v rendszert épít ki az ember? Árban nagy eltérés nincs.
Egy 80cm-s darab és egy 2m darab lenne, ezeket elég 1-1 oldalon táplálni, vagy a 2m-es már igényli, hogy mindkét oldalt adjak neki?
Kell egyáltalán ez a nagy tápegység?A "Hogyan lehetsz milliomos?" c. könyvet egy csomagban árusítják a BTK-val.
-
Zsmester89
őstag
Köszönöm a tippeket. Az Ikeás Mittled tetszik nagyon, a fényerő szabályzásnak nem látom indokoltságát...az ára viszont (2db 60cm+2db 80cm+4 vezeték+táp+tápkábel)....
Maci, milyen tápra és led-re gondolsz konkrétan? Esetleg megbízható típus?
BullZeye leírása alapján az ambilightot is megcsináltam, nem gondolnám, hogy ez ne menne s jóval olcsóbban jönnék ki véleményem szerint.A "Hogyan lehetsz milliomos?" c. könyvet egy csomagban árusítják a BTK-val.
-
macilaci78
nagyúr
válasz Zsmester89 #20825 üzenetére
Esztétikában szerintem a bemart ledprofil viszi a prímet. Ha nincs asztalos, aki azt a 18×6 mm-es nútot bemarja, akkor rakj külső szerelésű profilt.
A profilt és a bútorlapot átfúrba a szekrénybe jut a vezeték, igény szerint vezérlő, tápegység. Tápegységből a műanyag házast javaslom, kétszeresen szigetelt, nem kell neki földelés nem üti agyon az asszonyt az áram, amikor vizes ronggyal törli ki a szekrényt.
Nálam a szekrény oldalában is van egy 6×4 mm-es nút, ott megy fel két szekrény között a 12V kábel a szekrény tetejére, ahol a tápegység van. A szekrény mögött pedig mehet a 230 V-os vezeték be a falba, onnan a fali kapcsolóhoz. Nekem az sima ON/OFF kapcsolás megfelelt, nem akartam sem színhőmérsékletet, sem effektet, sem színt állítani, a fényerőt sem variálom.
Persze ehhez ideje korán el kellett kezdeni gondolkodni.
-
-
Zsmester89
őstag
Sziasztok!
Konyhabútor (Ikea-s) felső szekrénye alá szerelhető - esztétikus - világítás szeretnék vásárolni. Valakinek erre egy tuti tipp? Vagy ötletek, hogy milyen legyen, vagy milyen ne?
KöszönömA "Hogyan lehetsz milliomos?" c. könyvet egy csomagban árusítják a BTK-val.
-
szimcsi
senior tag
válasz szimcsi #20795 üzenetére
Sziasztok!
Asztali ledes, hajlítható lámpát keresek, vezetékeset. Gyereknek lenne tanuláshoz.
Mi ajánlott mostanság? Jó lenne 10-15 ezer környékén megúszni, bár nem tudom az árakat.
Köszi.Ezeket ismeri valaki? Ezek megfelelhetnének?
-WILIT LED asztali lámpa vezeték nélküli töltővel Q3Q
-WILIT LED asztali lámpa vezeték nélküli töltővel U15XP
-
Exodion
aktív tag
válasz macilaci78 #20820 üzenetére
En csak a sajat rendszerembol tudok kiindulni. Nalam igy nez ki "minden" vilagitas vezerles:
Magyaran megy egy fazis/nulla a fali "vezerlohoz" kapcsolohoz es egy fazis/nulla/fold a taphoz (mar ahol van). A tapok utan van egy "controller" (ezt hivom en vezerlonek) es utana vannak kotve a vilagitasok. Led szalag (1szinu / CCT), GU10 spotok, led panelek.
A kapcsolo es a kontroller wifin kommunikalnak egymassal (2.4GHz). Persze ennek a hatranya hogy hiaba van lekapcsolva a vilagitas, aramtalanitani kell ha a tapot cserelni szeretned mert hat van benne bizserge .
Viszont nekem jo, es minden dimmelheto es szinhomerseklet szabalyozhato (kiveve a furdoben a tukorvilagitas meg a ket kanlux led panel (ezek csak dimmelhetoek). Na es persze 1fali kapcsolonak van 4 csatornaja szoval pl nappaliban 1kapcsolorol tudom kapcsolni a fovilagitast (GU spotok 8db), a ket polc vilagitast (also/felso CCT 24V szalag) meg a rejtett vilagitast 24V CCT).[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz Exodion #20819 üzenetére
Milyen wifi? Milyen vezérlő? Egyszínű szalag, egy teljesen alap nyomógombos vezérlő van csak, beállítva rajta a fényerő és eltemetve a tápegység mellett. Nincs igényem a konyhában/előszobában sem effektekre, se színekre.
A nappaliban van egy RF vezérlő megintcsak eltemetve a táp mellé, gyakorlatilag a 25% és a 100% fényerő közt váltogatom a fehér szalagot ott is attól függően, hogy takarításhoz/olvasáshoz/varráshoz kell-e a fény, vagy csak valami háttérvilágításhoz.
A hálóban van csak egyedül RGB szalag, egyszer 6 éve beállítottam a fade effect-et az IR vezérlőt és azóta is úgy van, pedig még költöztünk is... A távirányítóból is kivettem az elemet, a konyhai mérlegben ki is szolgált.
Még az íróasztalban van ledvilágítás a billentyűzethez, itt egy ON-OFF-ON kapcsoló vált a 10%-ra beállított analóg vezérlő és a direkt 12V között. Na jó, itt a táp fix áramon van, de egy jól méretezett Mean Well műanyag házasról van szó, nem zúg, nem cicereg szerencsére. Ha lenne hangja, akkor valószínűleg nem a direkt 12V és a vezérlő között váltanék, hanem a két tápegység között.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Exodion
aktív tag
válasz macilaci78 #20816 üzenetére
Hat mert mennyivel kenyelmesebb ha fazis nulla kapcsolonal es fazis nulla a tapnal, aztan a vezerlot 2.4Ghz-es wifi-n vezerled .
-
toto0569
addikt
Mondtam neki,hogy rejtsen el egy vékony vezetékszálat a kapcsoló (sín mellé) és a vízcsaphoz vagy a falba tekert csavarhoz rögzítse.
Akkor egyszerre ér a kapcsolóhoz és a szálhoz is.
Így működni fog...[ Szerkesztve ]
-
4D4M
aktív tag
Esetemben például azért választottam az érintős verziót, mivel az egy nagyon kényelmes feature, hogy bárhol állok a pultnál, fel tudom kapcsolni a LED-et tartalmazó aluprofil megérintésével. Azt nem hiszem, hogy kilométereket sprólok ezzel, de nem cserélném le semmi pénzért egy fali kapcsolóra (:
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
toto0569
addikt
válasz macilaci78 #20814 üzenetére
Köszi!
Szerintem cserélteti majd másik fajtára.
Bár,nem értem,hogy a boltban miért nem adtak neki egyből egy olyan tipust amivel működne "csap simogatás" nélkül... -
-
toto0569
addikt
Köszönöm a választ!
Ő nem ért hozzá,hogy milyen cuccal lett bekötve.
Elvileg villanyszerelő készítette el a bekötést.
De a választ ő sem tudja erre a problémára.
Gondolom a fázist a trafónál jó helyre kötötte és a nullát is.
A földelés hiányát én is mondtam neki.
Majd hazafele bemegyünk a boltba ahol vásárolta és rákérdezünk.
-
4D4M
aktív tag
válasz toto0569 #20811 üzenetére
A különböző védettségű tápok esetében néha szükséges, hogy a földelés át legyen kötve a táp utáni szakaszra is, hogy működni tudjon a kapacitív érzékelő. A konkrét táp és szabályozó típus lehet, hogy közelebb hozná a megoldást, de valószínűleg ebben az irányban érdemes keresgélni.
-
toto0569
addikt
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Az egyik ismerősöm érintőkapcsolós ledsort szerelt be a konyhában.
Ha mezítláb van működik
Ha papucsban van nem működik...
Mi lehet az oka?
-
AssAssynn
őstag
válasz Dr. Szilikát #20809 üzenetére
Nem érdekel a só része. A lényeg, hogy keveset fogyasszon és ne melegedjen át, nehogy megsüsse a gyerek kezét.
-
AssAssynn
őstag
válasz Dr. Szilikát #20807 üzenetére
Nagyon köszönöm.
Ez minden jel szerint az lesz. Tehát G5.3 elvben. Bár a kereső erre mind duci "spotlámpákat" dob be. Meglepő módon emagon is van ilyen foglalatra kategória, de ott is spotlámpák vannak csak. Azokat egyébként GU5.3-nak hívják. Látom már, hogy fentebb is ugyanezt írta a fórumtárs, csak akkor arra rákeresve nem találtam ilyen vékonyat, mint ami nekem kell.
Amit te linkelsz, az biztos jó, bár én most pont ledeset keresek.
Emagon találtam egyet, aminek a nevében a G5.3 szerepel, bár a leírásban már G4 van... fene tudja."Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
4D4M
aktív tag
válasz AssAssynn #20804 üzenetére
Bármi lehetséges nyilván, de ez a fajta foglalat érintésvédelmi szempontból 12V-ot kívánna. Eleve arra lettek kitalalva. Az egy érdekes dolog, hogy az izzón semmilyen megiras nincs. Meglepődnék ha összhangban lenne az EU-s irányelvekkel.
-
AssAssynn
őstag
Netes képek alapján ennek a foglalata ugyanolyan, mint az enyém, viszont ebből, mind ilyen duci kinézetű, mintha GU10 lenne, viszont ahogy látod, az enyém nagyon vékony, és mivel sólámpában van, így a nagy bele sem menne. Ja és mondom, szerintem nekem 230V, mer nem hiszem, hogy az a mini foglalat letranszformálná kisebb V-ra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest