-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
Nincsen, remélem...
Akkor 50%50 lesz.
Még nem kezdtem hozzá, mert csináltam egy kávét, és utána jutott eszembe, hogy hideg gépnél kell.Csak egy tipp felső szűrőre, nem azért, hogy az esetleges vízkő ne akadjon fenn?
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
Szyszko
tag
azért durva:
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
ronin s8
senior tag
válasz Szyszko #26707 üzenetére
Ez tényleg durva...
Mármint az, hogy ez egy sunyi reklámcikk. Sehol sincs megnevezve a forrás. Csak olyan kutatókat említenek, akik nemesítéssel foglalkoznak. Mitől is halna ki a kávé..? Attól, hogy megisszuk? Ellenben rejtett kódolással végig arról szól a cikk, hogy "majd én kinemesítek nektek egy jó kávéfajtát!".
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Szyszko
tag
válasz ronin s8 #26708 üzenetére
Persze, egy ilyen cikkben lévő dolgokat erősen fenntartással kell fogadni, nem szabad az erős túlzásokban elveszni. Pláne ha mondjuk igaz is, ez sok sok évtizedbe mérhető, nem a mi életünkben.
Számomra ami érdekes benne, hogy azt simán el tudom képzelni, hogy a KV kutatás fejlesztésre, genetikai feltérképezésére töredék energiát fordítanak. Míg a búza kukorica állományok kutatása a csapból is folyik, pl szegeden is nagyon híres, KV-val kapcsolatban alig hallani ilyet. És gondolom, de ez lehet csak sztereotípia, az sem segíti elő, hogy milyen országokban honos a KV, és milyen körülmények között folyik a termesztés/feldolgozás."Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
ronin s8
senior tag
válasz Szyszko #26710 üzenetére
Baromság ez az egész cikk, úgy, ahogy van. A arabicának rendkívül sok fajtája van, mint ahogy önellentmondásosan említi is az elején a cikkíró, tehát elég nagy a diverzitás. Ne féltsük, évszázadok alatt nem pusztult ki, most se fog.
Kábé annyira hiteles, mint amikor a brazilok minden év elején beleböfögik a hírekbe, hogy rossz lesz a termés, azért, hogy felemeljék az árakat.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Szyszko
tag
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
zolnagy
őstag
Ma kávés szeánszot tartottunk a Kapuczinerben.
Jánossal elsősorban a Brasilia gépemet tesztelgettük a Ditting ipari örlővel, de ezalatt elkészítettünk több fajta kávét.
Rögtön az elején megkóstoltam egy french pressel készített világos pörkölésű Nepált. (most már lehet french presst is inni az üzletben)
Majd a következő kávék jöttek:
• indonéz tongkonan toraja
• kenya top
• el injerto guatemala
• pörkölő mester kedvence (tuxpal)
• kenya trendi (világos pörkölés)
• kenya (egy másik hazai pörkölőtől)
• kolumbia trendi
• tanzania trendiÖsszevetettük az ipari faemaval a végeredményt és ugyanazok az ízek jöttek ki azzal is.
Számomra ez azt jelentette, hogy a Brasiliaval elértem gépügyileg a csúcsot, innen sokkal többet számít a daráló/darálás az egyes ízekben.Megnéztük az egyes kávék kioldódását János műszerével és a kis Brasilia alig maradt el az ipari géptől.
A végén János kérdezte, hogy melyik a kedvencem a kóstolt kávék közül, de nem tudok és nem is akarok választani, mert épp az a jó, hogy mindegyik kávé egy kicsit más ízeket hoz. Nagyon finom volt mindegyik egyébként.Kicsit a fellegekben jártam, mikor hazaértem (ma több kávét már nem iszom...)
A torajaból hoztam haza, holnap reggel megkóstolom itthon is.
Csináltam pár fotót: [link][ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz zolnagy #26713 üzenetére
őrlők között volt összehasonlitás? otthon ilyen őrlő is van most?
milyen müszer méri a kioldást?!én mindig azt érzem amikor olyan kávét veszek amit kávézóban is ittam, hogy ugyanazok az izek jönnek, de a nagy gépen/őrlőn finomabb előadásban: jobban elkülönithetők az izek, finomabbak a savak, stb.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
Az örlőmet (Macap M2) nem vittem el, az lett volna az igazi teszt, de a gépet is elég volt elcipelni.
A műszert nem tudom, hogy hívják, a képeken a zöld műszer az.Én is éreztem mindig különbséget, ahogy Te is írod, de most már egyértelműen az örlő számlájára írható, mert ennél a tesztnél ua volt az örlő és itt nem éreztem különbséget a gépek produktuma között (jó az a Ditting örlő, még ha nem is szép)
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz Peti...(16v) #26716 üzenetére
Az igazság az, hogy a Brasilian sem állítottam a piden. Mindegyik kávé ugyanazzal a beállítással készült.
Persze lehetne játszani is vele, de arra már végképp nem volt idő. Mindenesetre mindegyik kóstolt kávé ízlett így, nem éreztem hőhiányosnak, vagy égettnek egyiket sem. De gondolom egy robusztás blendnek már nem lett volna jó a beállítás. -
Peti...(16v)
tag
válasz zolnagy #26717 üzenetére
Ez érdekes, ezek szerint a géped nagyjából arra a hőfokra volt lőve, ahol a kapuczíneres Faema üzemel. Ha nem így lett volna, biztos teljesen más ízek jöttek volna, nem?
Nekem most az a furcsa tapasztalatom, hogy a nyitott karral egész más ízű a kávé már többször egymás után, mint előtte kifolyóval... Szerencsére így is úgy is finom, csak más. Az alapanyag egyébként az örökös kedvenc Lady Paljoc Nyitott karral egy markáns mandulás íz került bele, ami nagyon bejön. Persze lehet hogy semmi köze a karhoz, mert nem próbáltam zsinórban egymás után mindkettővel, úgyhogy simán lehet, hogy vmi egyéb körülmény változott meg, pl. a kávé ért a csúcsára.
-
zolnagy
őstag
válasz Peti...(16v) #26718 üzenetére
Az lehet, hogy most is Kapucziner kávét iszom itthon, az új Dél-Amerikai blendet. Na nekem a tapasztalatom az, hogy a Dél-Amerikai kávék alacsonyabb hőt kívánnak, így amikor elkezdtük a tesztet 2 fokkal magasabbra állítottam a pidet és így pont jó lett ezek szerint. Szerintem teljesen nem lett volna egyébként más ízük, mert az egyes kávék jellegzetessége még más hőmérsékleten is visszaköszön, csak legfeljebb azt éreztem volna, hogy hőhiányos, vagy égett, vagy jellegtelen lesz az íze.
-
desigo
senior tag
Sikerült beszerezni olcsón (1200 Ft) a fogaskereket.
A cseréje sem volt bonyolult és legalább kipucoltam rendesen az őrlőt.
Azonban az új őrlemény nagyon durva lett és hiába állítottam finomabbra nem akart javulni a helyzet.
Öt másodperc alatt lezúg 50 ml híg lötty.
Addig állítottam egyre-egyre finomabbra amíg ma reggel ismét megszorult belül a mechanika és az új fogaskereket ugyanúgy ledarálta a fém tengely. -
jilian
addikt
Hello!
Van valakinek véleménye, esetleg tapasztalata DeLonghi ECAM 22110 - esről?
-
korte73
csendes tag
Laica kancsót használók.
Az utóbbi négy hónapban vásárolt szűrőim (Bi-Flux), két-három hét után "eldugulnak".
Régen 6-8 hetet is használtam egy patront gond nélkül.Valaki tapasztalt hasonlót?
-
mester6
tag
válasz korte73 #26722 üzenetére
150 liter víz szűrésére alkalmas. Egy hónapnál ne használd tovább! A szűrő dolga , hogy kiszűrje amit nem lenne jó ha meginnál, így ha "eldugul" csak teszi a dolgát! Tehát mehet a kukába!
Osztom a megfigyelésed a negyedik hét végén már tényleg lassabb az átfolyás.[ Szerkesztve ]
-
bl4ze
veterán
Üdv,
Használ itt valaki "Espresso Point" kapszulás rendszert ? (Lavazza stb.)
Ha igen, vannak friss kapszuláim ilyen rendszerre.
.:. bl4ze .:.
-
Z0mbi
senior tag
Hi,
van itt valakinek tapasztalata Krups GVX2 32 daraloval?
kocc -
dugesz77
őstag
Én ha "tömegterméket" veszek először is megnézem a német amazon oldalon a pontozást/véleményeket. Háklis-szókimondó egy "népség" hamar kiderül ha bármi turpisság van a termékkel. Sokszor segített már a döntéseimben. Az általad keresett Krups kávédaráló elég rendesen le szerepet náluk. Én nem adnék érte pénzt. Ha elfér akkor egy használt ipari ha nem vagy újban gondolkodsz akkor minimum egy Graef,Iberital. Ezeknél a legkisebb modellek is presszó képesek.
-
Z0mbi
senior tag
válasz dugesz77 #26729 üzenetére
Koszi. Kis olvasgatas utan en is rajottem hogy ez nem begyere.
Nos mivel most kezdtem hasznalni az uj gaggia classic omat (azt az ujfajta fost )
igy ennek megfeleloen nem akarok 50 ert venni hozza daralot. Utana neztem a meglevo hario skeleton ommal azert fogok tudni olyat daralni amibol jo presszom lesz. Ennek a daralonak a nagyobb szemcsemeretnel van gondja az inkonzisztens szemcsemerettel. Nem allitom hogy olyat tud mint egy 40k s villany de szertinem amennyibe ez volt azert ez odavag.
Sajna most egyelore varnom kell a kiprobalasig mert otthon maradt a daralom igy a bolti orlemenyel kell teszteljem az uj fozom.Ezzel kapcsolatos lenne a kovetkezo kerdes:
hogy hasznalom a gaggia classic ot?
a leiras ami van hozza nem tul jo.az egyik specifikus kerdesem az a kikapcsolas.
lefozom a kavet, brewing gomb kinyom ha kesz es iszom... ekozben visszamelegedik a bojlerben a viz feleslegesen.
Ha kikapcsolom akkor ottmarad szerencsetlenben a nyomas/forro viz. En kikapcsoltam es a panarellon keresztul kiengedtem belole a gozt/vizet.
Ez baromsag?Kell valamire odafiygelni ha sokaig akarom a gep elonyeit elvezni?
koszi -
soldier2
őstag
Az a 30ml víz fölösleges újramelegítése vsz nem fogja a családi költségvetést megborítani, a gyakori ki-be kapcsolgatással viszont hamarabb tönkremegy a gép.
Ahogy én csinálom: kávé elkészül, egy mozdulattal kar le (ne égjen, keseredjen bele a zacc) - ez nálad háromjáratú nélkül vsz nem járható, de egy próbát megér
Majd kávé megisz, örül, kis vizet kar nélkül csapol, felsőszűrőt, kartömítést letöröl, újból kicsit csapol, kar visszatesz, gépet kikapcsol. Te valószínűleg az utolsó lépést kihagyhatod, mert 10 perc alatt magáról kikapcsol az új.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
peestike
senior tag
sziasztok! 30-40k között nézegetünk eszpresszó gépeket. van ebben a kategóriában esetleg ami ajánlott?
vagy kábé teljesen mindegy, hogy saeco, delonghi, vagy gaggia?
a válaszokat előre is köszönöm!42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
soldier2
őstag
A háromjáratú egy spéci szelep, ami a csapolás végén leveszi a nyomást, és a felesleges vizet a csepptálcába vezeti. Mivel nálad ez nincs érdemes várni egy keveset, hogy a nyomás a karon/zaccon át essen le. Ha nagy nyomásnál próbálod levenni a kart jó eséllyel nem jársz sikerrel, hiszen a nyomás beszorítja a kart. Ha meg erőlteted, akkor ledobja a kart, jó esetben megúszod egy takarítással, rossz esetben eltörsz vele valamit
Peestike: espressózáshoz ez a keret sajnos kevés. Ennyiért már kaphatsz egy használt Gaggia babyt, de kell mellé egy daráló, ami 10k-tól kezdődik (kézi, Hario mini mill) vagy 30-50k-tól a motoros (Graef, iberital, Imat Lux). Ami ez alatt van, nem nagyon szokták javasolni. Olvasd el az összefoglalót a lap tetején, sok hasznos infót tartalmaz.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
5381
aktív tag
Bolti darához jó lesz a géped, de ha majd darálót is szeretnél venni, akkor a nyomásfokozós szűrőket cserélned kell hagyományosra.
Én egy Lux darálót vettem a gaggiámhoz. Nem túl drága, nem is valami extra, de én örömmel használom majd egy éve.
Ha esetleg normálisabb kávézás fele akarsz mozdulni(és ha már van egy jó géped, miért ne?), kell egy jobb daráló, cserélned kell a szűrőket, kell egy normálisabb tamper, esetleg mérleg és tisztítószerek/eszközök. -
Z0mbi
senior tag
hat igen az a budos nagy helyzet hogy en azt hittem ehez jar nyomas mentes szuro is. hat nem.
sot azt hittem a fenek nelkuli kar is jar hozza mert gondoltam megtanulom a hardcore cuccot is.
nem aggodok ettol fuggetlen mert megneztem ezt mind mind meglehet kapni hozza
idovel meg is lesz.
idovel masik daralom is lesz. elobb eljutok ahoz hogy az legyen a szuk keresztmetszet es ne en magam -
peestike
senior tag
válasz soldier2 #26734 üzenetére
tudom, hogy kevés, olvasgattam utána.
csak arra gondoltam, hogy amit ez az árkategória tud, abból melyik márka, vagy esetleg típus lenne jobb választás.
ebay-en nézegettem már a japán kézi darálókat, valami olyasmit gondoltam mellé.
a "valódi" eszpresszózás azt hiszem ki fog maradni az életünkből itthon.
kábé 2 hónapja próbálkozom french press-el, de nem vagyok megelégedve vele,
nekem hosszúkávés íze van. (8 gramm kávé/0,8-0,9 deci szűrt víz, 93 fokosan öntöm rá, 5 perc, lehet még a víz mennyiséget csökkenteni kellene)42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
soldier2
őstag
válasz peestike #26737 üzenetére
Ebben az esetben én még mindig egy használt Gaggia babyt vennék, szereznék hozzá egy nyomásfokozós kart, és azzal készíteném a kávét. Így megmarad a lehetőség, hogybármikor továbbléphess, ha meggondolod magad, vagy több pénzed lesz. A másik alternatíva egy brikka + olcsóbb (nem propelleres) daráló. Sőt, ennyiből talán ez a legracionálisabb választás. Egy brikka mindig jól jön ha utazik az ember.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Paqito
senior tag
Ahoy
Itt egy cikk, ahol korrektül leírásra kerültek a legfontosabbak
Tisztítószert például konkrétan itt is találsz.
Milyen gyakran? Az ajánlások között elég nagy a szórás, illetve nyilván alapvetően függ attól, hogy milyen vizet használsz, illetve mennyit főzöl. 6 hetente max. 2 havonta azért illik elvégezni a szeánszot.
Szintén nincs kanonizálva a víztartályba helyezhető vízlágyító. Én ilyet használok. Zacskós cucc, folyamatosan benne van a tartályban, évente 1X kell cserélni. Ha jól emlékszem 3e Ft körüli összegbe kerül.
"...a Jóakarat szétfröccsen a Butaság szökőkútján, kövér gyerekek gyűjtik a könnyeket egy vak koldus számára, aki egy falragaszt betűz remegő újjakkal: ez itt a pokol!" - Syrius
-
soldier2
őstag
-
Paqito
senior tag
A Brita/Laica és az ehhez hasonló, ugyanilyen elven működő vízszűrők némileg lágyítják is a vizet, de mindenekelőtt a vízben található apróbb szennyeződéseket fizikailag szűrik - ezért dugul el elsősorban. A másik fő feladata a nehézfémek réz, ólom, megkötése, és ezen túlmenően természetesen a klór kiszűrése. Elsősorban tehát egészségügyi szempontból játszik a kancsós buli, illetve a víz íze is "tisztább". Még 1X: valamelyest lágyabb vizet kap az ember kancsóval is!!!!
Én egyébként ÉS kapcsolatban használom (sőt a csapon is van egy átfolyós rendszerű szűrő - de nálam nagyon gyehenna a víz - köszönhetően a társasházban futó silány minőségű elöregedett csöveknek. Szóval nálam a folyamat úgy néz ki, hogy az átfolyós cuccból megy a Britába, onnan a kávéfőző víztartályába. Annak alján lakik Oscar.
Nálam a konkrét tapasztalat, hogy a kávéfőző víztartályának műanyag falán korábban tapasztalható nagyon finom fehér lerakódás megszűnt. A kazán felfűtése során jól ismert pattogó/sistergő hang még a szokásos periodikus tisztításhoz közeledve sem, vagy alig hallhatóan jelentkezik. Mogyorónyi agyammal én ezt úgy értelmezem, hogy a gépbe jóval lágyabb víz megy be, amióta ezeket használom.
A kávé íze azóta más dimenzióba került. Sokkal de sokkal lágyabb, harmonikusabb, "ezüstös reflexek, kerek savak..." ...........bla-bla
nagy $z@art, nem érzek érdemben különbséget, de gondolom kizárólag velem van a baj. A lényeg szerintem annyi, hogy az ember tudja valamelyest tisztább cuccot iszik, illetve a kávéfőző is meghálálja ezeket használva.
"...a Jóakarat szétfröccsen a Butaság szökőkútján, kövér gyerekek gyűjtik a könnyeket egy vak koldus számára, aki egy falragaszt betűz remegő újjakkal: ez itt a pokol!" - Syrius
-
-
And06
aktív tag
amindenit, ez a burundi most nagyon jó lett. bontás után a csomag felénél elraktam, és most 1 hét után újra elővettem.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- Mata összteleszkópos kerékpár
- Eladó 0km-es új elektromos roller (iScooter i9)
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás