Aktív témák
-
Mec
aktív tag
Ime a kapcsolasi rajz. Eleg hevenyeszett, de hat ez van.
A pontokkal jelolt helyeken volt a 4 karakter megfelelo ledje kozositve.
Minden karakter kozositett katodjat sajat tranzisztor huzta a foldre, igy oldottam meg a mar emlitett multiplexelest.
[L]http://mecsystem.laza.hu/kapcs.htm[/L]
[Szerkesztve]mecsystem.uw.hu
-
Mec
aktív tag
válasz raven10011 #37 üzenetére
Nekem 4 darab smd led vilagitotta volna meg. Felig kesz is van. Mar csak a ledeket kellene beszerelni.
mecsystem.uw.hu
-
törölt tag
OK:)) Olyan prog letezik ami kikudi a 8 bitkent (ugy decimalisan max 256) a parhuzamos portra a winbondbol kiolvasott erteket? mert ha van ilyen, akkor telleg csak egy egyszeru kombinacios halozat, amivel atnyomnam a kijelzomre, mindenfele proc terheles nelkul... ezek az lcd vezerlo programok nem jok ilyemire? Vagy inkabb kezdjek el gondolkodni azon hogy kene irnom/de leginkabb iratnom egy ilyen progot?
-
Hequila
őstag
a hőmérőhöz tudnál adni valami linket/árat mondani? Látom, nagyon rá akarod sózni valamelyik balfaszra ;]
A honlapomrol toltsd le a bannert es rakd fel a sajat tarhelyedre. Ugy jo lesz.
Úgy van!
[Szerkesztve]''Nem kell hajó, nem kell repülőgép, | Van mit ennem, van hol aludnom még!'' Tankcsapda
-
Mec
aktív tag
A port vezerleserol egy TurboC progi gondoskodott. A problem az, hogy az alaplapi homero programokbol nem tudtam kiolvasni a homerseklet ertekeket. Nem is nagyon foglalkoztam vele, de valahogyan biztos megoldhato.
Szoval, a kapcsolasi rajzot egy ora (4 szamjegy) -rol tudok adni.
Ennek a mukodese: a TC program a rendszeridot lekerdezi, majd 4*7 bitet kepez belole.
O(1)O(0) : P(1)P(0)
Elso lepesben az 0(1)-nek a 7 bitjet irja ki a portra. Ez utan torli, majd O(0) bitjeit irja ki, es igy tovabb.
Megfelelo frissitesi sebesseggel mind a 4 kijelzett szamjegy egyszerre latszik.
Ez igy mukodott is, de sajnos egyeb program inditasa miatt a frissitesi ido megvaltozott, a kijelzett kep villogni kezdett.
Szumma: tanulmanynak jo volt a cucc, de nem volt eletkepes teljesen, sajat kontroller nelkul.
Merlegeltem, es rajottem, hogy eleg bonyolult muvelet lenne.
Ekkor vettem meg a Coolink homerot. Van rajta 2 szenzor. Oda ragasztod, ahova kell. Mar a vilagitast is elkezdtem kiepiteni bele.mecsystem.uw.hu
-
Hequila
őstag
De én nem akarom procin keresztül vezetni az érzékelést, ugyanis egy k6-2-esről van szó, és az nem belső érzékelős. Nekem olyan kellene, ami önmagában egy külön kis hőmérő.
OFF
Nem jön be a kép??? Nálam bejön, a linkeléssel sincs semmi baja. Én b@sztam volna el valamit?
/OFF''Nem kell hajó, nem kell repülőgép, | Van mit ennem, van hol aludnom még!'' Tankcsapda
-
Mec
aktív tag
Mar csinaltam paralell portra ora kijelzest. Mukodott.
A multiplexelest egyszeru kapcsolassal meg tudod oldani, csak akkor
az a baj, hogy nagyon terheli a procit.
Ajanlatom, hogy rakjatok bele valamilyen kontrollert. En PIC-el akartam megcsinalni, de a lustasag nagy ur....
Nehany info a PIC-rol:
[L]http://alpha1.obuda.kando.hu/~konya/[/L]
(nekem ez tananyag volt.....)
//a link teljesen jo, csak a kep nem jon be, de az nem is fontos///
[Szerkesztve]mecsystem.uw.hu
-
Hequila
őstag
sajnos nincs szabad 5,25-ös helyem. Nekem mindenféleképpen az eredeti ötletem megvalósítása kellene! Egy másik topicban az egyik csákó csinált egy ilyen kapcsrajzot, csak sajnos egy low level format eltöntette, és nem volt róla másolat. Én ugyan nem bnagyon értek az effajta dolgokhoz, de szerintem nem lehet annyira bonyolult egy ilyen kapcs.rajz. De később még hátha megérkeznek az elektronguruk, és ők majd okosabbá tesznek.
''Nem kell hajó, nem kell repülőgép, | Van mit ennem, van hol aludnom még!'' Tankcsapda
-
Hequila
őstag
Én is hasonló cipőben járok, mint a leírhatatlan nevű topicindító koléga, csak annyi különbséggel, hogy nekem nem az alaplapi érzékelő adatait kellene kiolvasni (mert nincs alalplapi érzékelő), hanem egy termoellenállás (vagy mi a neve) ''áteresztőképességét'', és ezáltal a hőmérséklet érzékelése meg lenne oldva. Nekem is a fent említett 2*7 szegmenses kijelzőre kéne kiíratni az adatokat.Ötlet?
''Nem kell hajó, nem kell repülőgép, | Van mit ennem, van hol aludnom még!'' Tankcsapda
-
törölt tag
Elso link nem jon be... a masik meg tul altalanos nekem:))
Szal nem ugy megy h a parhuzamos portra 8 biten elkuldi az lcd-nek valamelyik progi az erteket? Nekem csak egy szinkron-halozatot kell terveznem ami a 8 bitet megjeleniti a 2db 7szegmenses kijelzon... vagy nem? Eddig a legnagyobb problemat az jelenti szamomra, h valamilyen progi mindefele driver nelkul kuldje a parhuzamos portra a 8 bitet... onnan egyszerunek tunik... -
törölt tag
persze lehet h az egesz nem igy mukodik:) szal hogy is van ez?
-
törölt tag
Szal a kerdes igazabol az lcd-s topicban emlegetett progok hany bitet kuldenek nekem, mert kapukkal/flip-floppokkal siman atalakitom a panelnak fogyaszthato formatumba... csak kene tudnom h hany bitre szamitsak... es igy mar nem ertem h ez miert terhelne jobban a procot, mint egy lcd panel... az is bitekben megkapja az erteket, es a sajat elektronikaja atnyomja kijelezheto formaba nem?
-
törölt tag
OK. Esetleg valaki tudja h mit kell tudni egy vezerloelektronikanak? Mert megepitenem, csak nemtom mik a specifikacioi... vegul is nem lehet olyan bonyolult azt a par jumpert helyettesiteni...
-
Mec
aktív tag
codix.hu
Elég jó méret és tipusválaszték.mecsystem.uw.hu
-
törölt tag
[L]http://kep.tar.hu/egyszercsaksikerul/index.phtml?aid=27623822&pid=4297679[/L] na valami ilyesmi meretu lcd-t lehet szerezni? mert ha az a vegso megoldas, akkor legyen... mert nagyon szepen van megoldva ennek az elhelyezese, es egy homersekleten kivul nincs is szuksegem masra... tehat ennek a vezerlese teljesen eselytelen?
-
Mec
aktív tag
Hat, nemtom mennyivel lenne olcsobb szerezni egy PIC mikrokontrollert, es azzal vezerelni, de kb 3000 forint korul van. En mindenkepp LCD-t javaslok, vagy ha mas nem, Coolink gyart 2 szenzorral ellatott analog homerot, viszont ennek nincs hattervilagitasa. Ilyenem is van, esetleg el is adom.
mecsystem.uw.hu
-
törölt tag
Nem akarom az egeszet hasznalni:) Csak annyi kene h a 2 7szegmenses dologra kikeruljon a proc homerseklete... es a lenyeg az olcsosagon lenne:) szal kihagynam az lcd-t foleg azert mert nemtom majd beepiteni ennek a helyere... itt kb egy 2*5cm hely van a kijelzonek+3*5 cm az elektronikanak... tehat kb egy 5*5 os ''kocka'' az egesznek, es a 2*5 osbe lehet a kijelzot belesulyeszteni
[Szerkesztve] -
törölt tag
Nos ilyesmit szeretnek... Egy LCD panel miert terheli kevesbe a procit? Ha sikerulne feltoltenem kepeket, akkor meg is mutatnam h mim van... 1db 2 szegmenses szam+ 2db 7 +melle egy mhz felirat... mindemelle 32 db jumper a vezerleshez... szoval erdemes szorakozni vele? mert jo volna ha mukodne...
-
Mec
aktív tag
Igen, minden szegmens 1-1 LED. Anno epitettem ora kijelzest, 2 darab ilyen kijelzobol, paralell portra.
1 karakter 7 szegmens volt (ez 7 adatlab a porton), plusz 4 darab szegmens kivalaszto (tovabbi 4 adatlab). Multiplex kijelzes volt, ami azt jelenti, hogy egyszerre csak 1 karakter vilagitott. Megfelelo sebesseggel valtogatas eseten folyamatos kijelzes volt lathato.
Sajnos ez elegge leterhelte a procit.......mecsystem.uw.hu
-
j.bravo
addikt
Nekem úgy dereng hogy azok a ''kijelzők'' külön-külön LEDek voltak, amiket külön-külön lehetett állítgatni jumperrel hogy turbo be/kikapcs esetén világítson-e vagy sem... Szóval én kevés esélyt látok a vezérlésére, vagy ha igen, hát bonyolultan, de hátha jár erre egy okosabb kolléga és megmondja.
Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
törölt tag
Nos nem egy teljes panelra gondoltam... en a beepitett 2 szamjegyu izet szeretnem hasznalatba venni. A legjobb az lenne ha valahogy a winbond-tol szerezne az informaciot, de az se baj ha egy sensort kell beszereznem es hozza fabrikalni.. csak igy bonyolultabb gondolom...
-
törölt tag
A kerdes adott:) Remelem korabban meg nem foglalkoztak ezzel itt, ha igen kernek linket mert nem talaltam. Szoval az lenne a kerdesem h megvalosithato -e, hogyha atraknam a gepem egy regi AT-s hazba, kisebb atalakitasok utan, akkor a proc sebesseget hivatott kijelezni 2 szamos kijelzo dolgot ra tudom e birni valahogy h inkabb egy homersekletet mutasson? vegul is 2 szamnak elegnek kell lennie egy proc homersekletet mutatni:) szal megoldhato a vezerlese?
Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest