Hirdetés
- Assetto Corsa Competizione
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- PlayStation 5
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- Call of Duty: Black Ops 6
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Konzolokról KULTURÁLT módon
-
GAMEPOD.hu
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ereshkigal
őstag
válasz dgyuri0123 #85900 üzenetére
Ez elég nagy baromság...
Ha már témánál vagyunk: múltkor olvastam, hogy valaki azzal szórakozott, hogy különböző compilerekkel fordította linux alatt az mpd adott verzióját, és az egyes változatok között aztán hangban különbséget vélt felfedezni.
[ Szerkesztve ]
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz Ereshkigal #85901 üzenetére
Talán lehet rá valamilyen tudományos magyarázat, hogy erősebb fényben a közvetítő közeg is sűrűbb, de az hogy ezt meg is halljuk, na ez a baromság része.. szerintem.
"csak a zene van"
-
törölt tag
válasz dgyuri0123 #85902 üzenetére
A levegő hőmérsékletének van hatása a hanghullámra, pl. a sebessége is változik. Tudtommal a fényhullám és a hanghullám közötti hatásra még nincs tudományos megállapítás.
-
törölt tag
Nem létezik gyorstalpaló hangmérnök képzés, ez diplomához kötött szakma, minimum 3 éves felsőfokú oktatással . Nem keverendő a hangmesterrel, ami középfokú végzettséghez kötött. A hangfelvétel készítés és a zenélés viszont semmilyen végzettséghez nincs kötve, az ORI vizsga is megszűnt már régen.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz dgyuri0123 #85904 üzenetére
Mit akarunk meghallani?
-
salesman
őstag
Türűűűdrááá!
-
fehér_ember
addikt
Pedig szerintem elég jó volt. Nem úgy mint pl. az a Martin Logan, tudnám hogy egyesek mit esznek ezeken, az érzetre óriási lyukkal rendelkező hangképpel bíró sztatikusokon?
Persze nekem semmi sem jó : Teljesült ugyanis a kívánságom, sok helyen már nem volt jazz, de ehelyett még sokkal de sokkal értelmetlenebb, azaz totál modern, totál elektronikus zenék is előlkerültek (ráadást "ének" és "dob" nélkül). Na azokkal próbálj meg valamit felmérni hangdobozok képességeiből. Persze hogy teljesen lehetetlen, de hogy ez kinek jó?
Szóval még a számomra nem kedvelt jazz-t is több helyen visszasírtam, a meditálós ökörségekkel ugyanis mégjobban meg tudnak őrjíteni. Miért nem lehet olyan hangszeres zenéket, amiben van legalább minimum ének, zongora, hegedű, dob.[ Szerkesztve ]
-
Snoop-y
veterán
válasz salesman #85907 üzenetére
Martin logant hasznaltan relative "olcson" lehet mar kapni.
Mondjuk eleg finnyas hangfal mind meghajtas mind idotallosag szempontbol. Az idosebb modellek elektrosztatikus paneljei gyakran meghibasodnak illetve azt is nehezen turik ,hogyha direkt napfenynek voltak kiteve egy szobaban...
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
bta1
őstag
válasz gordonfreemN #85910 üzenetére
Nincs itt semmi túlgondolva, közelről sem élőben, sem mikrofonokon keresztül nem jön több zene. Hangkonzervnél inkább a fordítottja szokott történni: ha a prezenszkiemelős hifi tovább torzítja a modern felvétel szükségszerűen természetellenes belső arányait (az újhifisták általában ezt vélik részletezőképességnek - köszönjük meg szépen a dilettáns, botfülű sajtónak!), akkor borítékolhatóan szétesik a zene, amit a hangmérnök -jó esetben- befogadhatóra rakott össze a mozaikokból.
(Változatlanul komolyzenéről, nagyzenekarról beszélek.)
Re: "beugrom a nagybőgőbe"
-
Snoop-y
veterán
Potolhato de altalaban az megegyezik a full hasznalt arral amiert megvetted "olcson".
Amugy 15 evet ir a gyarto illetve azt ajanlja ,hogy ennyi idonkent legyen cserelve. Magyarul ez egy olyan technologia ami eleve uzemoras es plusz meg ahogyan hasznalod vigyazol/nem vigyazol ra.
Nalunk (svajc) eleg sokat hirdetnek. Olyan 1-2K korul lehet altalaban kifogni jo peldanyokat.
Masik "problema" amit fentebb irtam. Elegge kenyes az erositokre. Rock solid power kell. 100-200W csatornankent amit nyug nelkul le is tud adni.
However, it is important that the amplifier be stable operating into varying impedance loads: an ideally stable amplifier will typically be able to deliver nearly twice its rated 8 Ohm wattage into 4 Ohms and should again increase into 2 Ohms
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
bta1
őstag
válasz dgyuri0123 #85904 üzenetére
"hallanád, ha lenne rá tudományos magyarázat"
Jól értem? Nem hallja, de ha netán a brit tudósok előállnának valami magyarázatnak tűnő dologgal, 180 fokos fordulatot venne a történet? Na, hallja...
-
VoidXs
Topikgazda
válasz bkercso #85919 üzenetére
Ha más időpontban érnek hozzád a hangok a módosult hangsebesség miatt, megváltoznak az erősítések és kioltások mindkét fülnél. Az abszolút csúcs stúdiókban ezért lövik be a hőmérsékletet hatalmas pontossággal.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
dgyuri0123
nagyúr
"milyen az a rendszer, amin meg is hallanád, ha lenne rá tudományos magyarázat?"
Így szólt az eredeti kérdésem. Te ezt picit (Besenyő István módon) ferdítve idézted.. És ebben benne van a válasz is, mert szerintem nem létezik olyan rendszer, ami ezt meg tudná mutatni, még akkor sem, ha lenne rá tudományos magyarázat.
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
Ribi
nagyúr
válasz gordonfreemN #85926 üzenetére
Esetleg a padlóla süt a nap ami attól jóval melegebb lesz és a felette lévő pár centi levegő is.
-
törölt tag
válasz gordonfreemN #85926 üzenetére
Ok, de a hanghullámok nagy része bejárja a teljes helyiséget. Sokkal nagyobb problémák vannak a teremakusztikában, mint a hőmérsékletkülönbség által létrehozott pár tízezred másodperces eltérés a hanghullámok között.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz #92251648 #85924 üzenetére
Nyilván nem egyszerre lesz két különböző hőmérséklet a szobában, hanem időben máskor.
(#85925) bkercso: 5 foknál már 2%-os változásról beszélünk, az kicsit sem elhanyagolható.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
törölt tag
válasz VoidXs #85931 üzenetére
Kicsit számoljunk! 2 fokos léghőmérséklet változás a hangsebességben kb 1 m/s eltérést okoz 20-25 fok között. Ez a sebesség változás kb. 0,3 %. 10 méteres terjedési útvonal esetében 0,0001 sec, azaz 0,3 millisecundum időbeli csúszást okoz, azaz a hanghullám 0,03 másodperc helyett 0,0301 másodperc alatt teszi meg az útját, kb 3 cm-rel marad le, vagy siet. Ennyit a hallgató is mozog zenehallgatás, filmnézés közben, tehát nem érzem komoly veszélynek a jelenséget.
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
Topikgazda
válasz #92251648 #85932 üzenetére
10 centi alig szűkebb egy ember fejénél, egy fejnyit pedig biztos nem mozogsz semerre. Ha pedig nem az út hosszához, hanem két hangszórótól a hang hozzád érkezéséig eltelt idők arányát nézed, ott még durvább számok jönnek elő, márpedig az ember által érzékelt tér azon alapszik, nem az összesen megtett úton.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz VoidXs #85933 üzenetére
No de ha változik a hőmérséklet, akkor az mindegyik csatorna hanghullámának sebességére hat, mindegyik ugyanúgy 1 %-ot fog változni az út megtételéhez szükséges idővel együtt. Sejtem, mire gondolsz, hogy a különböző távolságú hangforrásoknál ez más abszolút értékű késést okoz majd, ami néhány fokos fázistolást eredményezhet, de továbbra sem érzem veszélyesnek a jelenséget a hallható tartományban. Én nem szoktam vigyázzban ülni sem zenehallgatás, sem filmnézés közben.
-
-
AMDFan
addikt
válasz #92251648 #85932 üzenetére
Érdekesnek tartom, hogy ezt a tényezőt elhanyagolhatónak tartod, miközben például digitális lejátszóprogramok vagy processzorok között érdemi különbségekről számolsz be. Pedig utóbbi esetben ennél lényegesen apróbb különbségekről beszélhetünk.
És nem kötekedni akarok, mert amúgy rengeteg hasznos infóval és hasznos szemlélettel szolgálsz a zenehallgató közösség részére, egyszerűen csak nem tudom ezt a kettősséget hova tenni.
(#85935) VoidXs: megelőztél.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz VoidXs #85929 üzenetére
1kHz-nek 34cm a hullámhossza. Annak 5%-a 1,7cm. Te mereven tartod a nyakad, miután cm-es pontossággal belőtted pozícióba a fejed? Ugye nem?
A tér egyébként a fázison alapszik, ami relatív, vagyis, ha mindkét csatorna késik, akkor a térérzet azonos marad.Na és a páratartalommal mi a helyzet?.....
[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
bta1
őstag
válasz dgyuri0123 #85921 üzenetére
"szerintem nem létezik olyan rendszer, ami ezt meg tudná mutatni, még akkor sem, ha lenne rá tudományos magyarázat"
Ez így még gázosabb, mindenesetre hasznos hozzászólás: tökéletesen érzékelteti az előítélet erejét. Neked így már felesleges belenézni a távcsőbe, hiszen valószínűleg nem fogsz
látnihallani semmit. És nem a hangrendszer miatt (annyira csak nem rossz..). -
gordonfreemN
addikt
válasz #92251648 #85928 üzenetére
Jah viccnek szántam, ezekkel nekem nem kell foglalkozni, nincs annyira hallásom hogy meghalljam a különböző hőmersékletű levegőben terjedő hullámok közti különbséget.
És igen a szobám akkusztikai hibái amiket észrevettem azok zavarnak
¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
bta1
őstag
válasz bkercso #85937 üzenetére
"A tér egyébként a fázison alapszik"
A hallásunk lokalizációja legalább három ismert mechanizmuson alapszik, de ezek között az elektroakusztikai fázis, mint olyan,nem szerepel... a népszerű félreértés a tankönyvek kellő előképzettség nélküli olvasásából jön, ugyanakkor a szerzők is hibáztathatók: miért nem a tökéletesen egyértelmű időkülönbség szót használják?
-
törölt tag
válasz AMDFan #85936 üzenetére
Ahogy írtam, ennek a sebességeltérésnek kb annyi következménye van, mintha a fejünkkel biccentenénk egyet a moziban. Ha ettől szétesik a térhatás, akkor ott valami nagyon nem stimmel. Jó szándékom jeléül 10 méterrel számoltam, de a lakószobákban szokásos 3-4 méteres hallgatási távolságnál az időkülönbség még kisebb, távolságra átfordítva 1-2 cm-t jelent. Melyik zenehallgató az, akinek ennyit sem mozdul a feje zenehallgatás közben? Tudatában annak, ennél mennyivel durvább hatása van a teremakusztikának a hangnyomás görbére, fázismenetre, torzításra nézve, valóban mellékesnek tartom a leírt jelenséget. És hát ugye a többség az akusztika jelentőségét is hanyagolja.
A lejátszó szoftverek produkciója közötti különbséget a többség nem veszi észre, jellemzően azért, mert szerintük nem is lehet eltérés. Én néha hallok, néha nem. Van olyan hobbitársunk, aki ennél enyhébb eltéréseket is hall(ani vél). Kinek van igaza? Nekem teljesen mindegy. Szerintem mindenki hallgasson a saját fülére, ne másokéra!
-
adodaniel
őstag
Sziasztok!
Itthon hol lehet venni Abasco tápot? Nem találom sehol...
-
bta1
őstag
válasz dgyuri0123 #85940 üzenetére
"Mert Te biztosan meghallanád az atomok közötti eltérő sűrűség hangra gyakorolt hatását"
Ez tényleg gázos lenne, dehát az a nagy helyzet, hogy én ilyesmit nem állítok. Még csak hasonlót sem.
Lenyűgöző a "brit tudósokat" meghazudtoló zsenialitás és könnyedség, ahogyan a magyar hifis fórumokan az abszurdnál abszurdabb teóriáikat elsütik, hogy aztán szalmabábként felmutatva "érveljenek" vele. Szegény Fapaci hiába írta meg korrekt módon, hogy a jelenség létezik, de nincs rá tudományos magyarázat... falra hányt borsó volt.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz #92251648 #85943 üzenetére
Azért lejátszószoftverek különbségének tesztelésére pont létezik tökéletes módszer, rögzíted digitális kimeneten, és megvan a válaszod, ami az, hogy esetfüggő, de pl. az MP3 jó tesztalany, szinte mindenhol más. Ettől függetlenül én nem veszem észre, de ha ingyen kapok jobb minőséget, akkor hiába nem hallom, igazán megtehetek annyit, hogy a jobbik szűrőket használom.
[ Szerkesztve ]
-
AMDFan
addikt
válasz #92251648 #85943 üzenetére
Nem vitatom, hogy kb jelentéktelen az az eltérés az időkülönbségek miatt.
Arra próbáltam rávilágítani, hogy mint látod, számokkal levezetve alátámasztottad azt, hogy valójában elképesztően kis különbség jöhet létre hangban, ahogy írod "a sebességeltérésnek kb annyi következménye van, mintha a fejünkkel biccentenénk egyet a moziban"Ennek ellenére nyilván bárki állíthatná azt, hogy márpedig az ő hifije tök máshogy szól 18 fokban mint 25-ben, aztán vagy ráhagyod vagy nem. Ebben az esetben azért kicsit vitába szálltál ebben a témában, mert a magad részéről bizonyítva látod azt, hogy valójában elképesztően apró különbségről van szó.
A lejátszóprogramokra visszatérve, képzeld el azt a helyzetet, hogy van aki pontosan tudja (nem hiszi, nem képzeli, nem tippeli), hogy nem lehet két bitpontos lejátszószoftver között hangbéli különbség, hogy nem lehet FLAC és WAV között különbség, hogy két processzor nem szólhat másképp, mert tudja, hogy hogyan működik a háttérben a számítógép, az oprendszer, a lejátszó. Azért sem értem, hogy miért gondolod azt amit, mert szakmádból adódóan semeddig sem tartana felvenni két lejátszóprogram kimenetét, és összevetni egymással. Mint ahogy semeddig sem tartana két különböző procival rendelkező géppel, vagy akár különböző OS-el eljátszani ugyanezt, és levonni a konzekvenciákat.
Amúgy az akusztika hatásában szintén egyetértek. Egy darab akusztikai panel is valósabb változást, javulást hoz létre mint akármelyik "ultra hd"-nek nevezett lejátszóprogram.
(#85948) VoidXs: és gondolom mp3nál is azon múlik két lejátszó között a különbség, hogy aktuálisan melyik mp3 dekódert használja a szoftver? Én legalábbis nem nagyon látok más hókusz pókuszra lehetőséget.
[ Szerkesztve ]
-
bta1
őstag
válasz dgyuri0123 #85947 üzenetére
"Mondjuk én a sötét/ vilagos hangra gyakorolt hatásáról beszéltem,"
Ez egyre érdekesebb... milyen módszerrel tesztelted a fényerősség (akarod mondani, a megvilágítottság) hangra gyakorolt hatását?
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs