Új hozzászólás Aktív témák

  • shalafi66

    veterán

    válasz eclipse006 #32612 üzenetére

    :) Maga a bipoláris nem egészen jó kifejezés, a helytállóbb a "nem polarizált elkó" lenne. Biztosan változik a magastartomány átvitele, de nem biztos, hogy jó irányba, az elkót fóliára cserélve a hiányzó ESR érték miatt jóval hangosabb lesz az 5-8kHz fölötti tartomány, mint eredetileg. Ezt az 1-2-3dB többletet látszólag "megtáltosodásnak" érzékeled, de valójában könnyen lehet, hogy ezzel már elrontod az átvitel egyensúlyát. Logikus, mert a mélyközép nem változik, a magas hangosabb lesz, ezért mindenképp ki fog emelni abban a tartományban ahol a magashsz szól.

    Emlékszem, hogy egyszer néztünk valami kétutas hangsugárzót, nem tudom, hogy ez még mindig ugyanaz-e. A képek alapján a mélyközép csúnyán rezonál 1,5 és 5kHz körül, nagy torzításokkal. Ezt jól kezelni csak mérések után lehetne. Anélkül nem kivitelezhető a pontos hangváltó.
    Enélkül, meg lehetne próbálni egy másodrendű szűrést a mélyközépnél, viszont a magasat szintben illeszteni kellene hozzá, ez pedig mégiscsak méréseket igényelne. Ha megsaccolom, nem lesz pontos, lehet, hogy kevés lesz, de az is lehet, hogy sok a magastartomány.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Új hozzászólás Aktív témák