Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
vodkaboy22
addikt
válasz Happy187 #33698 üzenetére
Ne sajnáld! Nem tudhatsz mindent ! A fórum azért van, hogy értelmes KEDVES választ kapj!
Ne foglalkozz az erősebb hangulatvételű hozzászólásokkal és ne kérj elnézést a tudatlanságod miatt azért jöttél ide, hogy kérdezz és mivel teljesen rendesen kérdeztél rendes választ érdemelsz.A lényeg nem szoktunk se egymás után se egymással párhuzamosan kötni hangfalakat az erősítőre. Nem ajánlott. De nem azt mondom, hogy nem lehet vagy nem szokták PROFIK is párhuzamosan kötni ha kell.
Viszont tudni kell azt a tényt, hogy ha párhuzamosan kötsz valamit akkor az eredő ellenállásuk csökken.
Ehhez viszont olyan erősítő kell ami ezzel a kisebb ellenállással tud mit kezdeni vagy olyan hangfalak amiket párhuzamosan kötve sem kapsz 4 ohmnál kisebb eredőt.
A te esetedben a 6 + 8 ohmból 3.5 ohm lenne kb. Ami nem olyan vészes még (van 3-4 ohmos hangfal.), de nem ajánlott mivel nem 2 ugyanolyan hangfalról beszélünk és ezért az egyik hangosabb lesz mint a másik és torzítani fog a zene.
Nyugodtan kösd a 6 ohmos jobb dobozt az erősítőre, ha nagyon hangosan hallgatnád sem biztos, hogy gond lesz csak erőteljesen torzítani fog. Normál hangerőn viszont nem lehet gond.Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
bajnokpityu
félisten
válasz vodkaboy22 #33703 üzenetére
Statikus ellenállás esetén igaz a képlet. Semmilyen hangszóró nem statikus ellenállás, se egy-,se többutas. Ráadásul előferdül, hogy lényegesen kisebb "ellenállása" van egy hangfalnak 1-1 frekvencián.
Csicseregtek verebek már olyan 8Ohmos hangfalról,ami párszáz Hz-en alig volt 2Ohm fölött.
eladó topping dac
-
Happy187
tag
Értem. Valójában én úgy gondoltam, hogy az erősítőn van két gomb, amivel a rákötött hangfalpárokat (A és B ) lehet ki és bekapcsolni. Azokra külön külön kötni a párokat. Nem pedig párhozamosan egy aljzatba kötni őket. De valószínűsíthetően ennek sem lesz több értelme...
-
andorra
őstag
Ezeket az említett PROFI-kat, milyen irányban tudnánk a legbiztosabban elkerülni ?
-
vodkaboy22
addikt
válasz bajnokpityu #33704 üzenetére
Igaz nem eléggé kiemelten írtam le a legfontosabbat : csak 2db ugyanolyan hangszórót kötünk párhuzamosan, hogy a dinamikus változás ne a két terhelésnél egyforma legyen.
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
törölt tag
De ugye nem akarod azt állítani, hogy ne kapott volna a kolléga "értelmes KEDVES (...) rendes" válasz(oka)t?! (Amely válasz(ok)ban egyébként minden benne volt, amit te újólag leírtál.) Hogy jön ide az "erősebb hangulatvételű" (helyesen hangvételű) hozzászólások témája?
(#33705) Happy187: Annak már van értelme, hogy a kapcsoló segítségével vagy az egyik vagy a másik hagdobozpár szól. Csakhogy ebben az esetben nincs mit kérdezni arról, hogy a dolog működik-e, hiszen természetszerűleg igen, mivel erre a jelek szerint fel van készítve az erősítőd, és ez esetben mindig csak az egyik hangdobozpár van az erősítőre kapcsolva, a kapcsoló állása szerint.
-
vodkaboy22
addikt
válasz andorra #33706 üzenetére
Szerinted egy több sok hangszórós hangfalat hogyan építenek? Mind az 5+ hangszóróhoz külön hangváltóval viszik a hangot???
Több ilyen alapból gyári aranyárban mért audiofil hangdoboz is létezik, amit ha felbontasz a 9 hangszóróból párhuzamosan 3-3-3 van kötve.
De hangosítást végzők nap mint nap kötnek párhuzamosan hangfalat.Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
vodkaboy22
addikt
-
vodkaboy22
addikt
válasz vodkaboy22 #33709 üzenetére
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
törölt tag
válasz Happy187 #33711 üzenetére
Vissza az origóhoz?
Az egyszerre bekapcsolással visszatérünk az eredeti problémához, miszerint konkrét készülékek konkrét jellemzőinek a függvénye, hogy okoz-e bajt vagy sem. Feltehetőleg az így felkészített erősítő ellenállóbb az alacsony és zavaros impedanciákkaé szemben, mint az "átlagos" erősítők - de lehet, hogy nem. Továbbra sem tudunk semmit a fontos adatok közül.(#33712) vodkaboy22: De ugye azért tudatában vagy, hogy ez a téma egyáltalán nem kapcsolódik az eddig tárgyalt témához?
[ Szerkesztve ]
-
ozzy711
őstag
válasz vodkaboy22 #33712 üzenetére
Ez is lehetséges, bár akkor a kábelezés bonyolultabb lenne.
A sok hangszórós dobozoknak a váltóját nagyon bonyolult módon tervezik. Az azonos frekvenciasávon működő hangszórókat általában párhuzamosan kötik egymáshoz és elé tesznek egy megfelelő értékű és teljesítményű ellenállást, amivel elviselhetővé válik a terhelés egy normál erősítő számára.
Ha sorosan kötnék össze, ott már a lengőtekercs induktivitást is figyelembe kell venni, ami végképp nem egyszerű.
Ennek a doboznak is trükkös lehet a váltója...[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz bajnokpityu #33704 üzenetére
pl Tannoy.......
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
törölt tag
válasz Happy187 #33714 üzenetére
A konkrét hangdobozok típusa és mérési adatai, leginkább az impedanciamenetük, amiből többé-kevésbé ki lehetne számolni a körülbelüli eredő impedanciamenetet a frekvenciamenet függvényében, ami jelezné, hogy milyen extrém alacsony impedanciák érik az erősítőt. Ezután érdekes a konkrét erősítő típusa és mérési adatai, leginkább a komplex terhelés hatására mutatott kimenőteljesítmény grafikonja, amiből látszik, hogy a készülék mennyire érzékeny az extrém alacsony impedanciákból adódó extrém terhelésekre, elbírja-e a jelentkező extrém alacsony impedanciákat és a belőlük következő, esetlegesen extrém magas teljesítményeket. Ezekután a következő kérdés, hogy a hangdobozok bírnák-e az erősítőből kijövő, a frekvencia függvényében előálló extrém alacsony impedanciákból adódó esetlegesen extrém magas teljesítményeket. Mindezek alapján már körülbelüli sejtést lehet arra nézvést tenni, hogy kb. mekkora hangerőállásig várható, hogy nem ég le az erősítő vagy a hangdoboz a négy (2+2) hangdoboz párhuzamos rákötése esetén. (A párhuzamos rákötést itt értelemszerűen a közösített kapcsolóállás jelentené.)
De mint mondottam, a négy (pontosabban 2+2) hangdoboz együttes működtetése a hangminőség szempontjából is elvetendő cselekmény, egyetlen értelme a több helyiség egyidejű behangosítása lehetne, arra azonban megintcsak vannak speciális készülékek.[ Szerkesztve ]
-
Happy187
tag
válasz #71562240 #33719 üzenetére
Hűű ez nem semmi. Valamelyes értem amit leírtál, de ezekhez egyértelműen nem tudok segítséget nyújtani. Azt hittem a hangzásbeli romlás csak az egy aljzatról történő működtetésnél okozna gondot, valami számomra rejtélyes okból kifolyólag, azért bátorkodtam még egyszer rákérdezni. Most már világos a helyzet komplexitása. Köszönöm a széleskörű felvilágosítást a válaszadóknak!
-
törölt tag
válasz Happy187 #33720 üzenetére
Ráadásul bonyolultabb is a dolog, hiszen a teljesítmény és frekvenciafüggő torzítási függvények is lényegesek, úgyhogy sokváltozós a probléma, én csak leegyszerűsítve írtam le.
A közösített kapcsolóállás a gyakorlatban éppen azt jelenti, hogy egy aljzatról van működtetve, hiszen a két aljzat valahol összeér - jelen esetben a kapcsoló érintkezőinél.
(Mint mondottam, az ilyen A vagy B és A+B működésre felkészített erősítők általában ellenállóbbak a tárgyalt problémákkal szemben, de ez csak az esélyeket növeli, ám hogy valóban működne-e a dolog valamilyen (és mekkora) hangerőhatárig, abban a konkrétumok döntenek.)[ Szerkesztve ]
-
Slownz
senior tag
Ez az állvány mennyire lenne szerencsés választás szerintetek? Vagy tipikusan annak az esete, hogy meg kellene fülelnem.
szerk. Amit az olvasottak alapján hátrányként fel tudok sorolni: nem tölthető, fából van (bár ez nem feltétlen), valamivel szélesebb és hosszabb, mint a dobozom.
Előny: Olcsóbb, mintha csináltatnék, pont ideális a magassága.[ Szerkesztve ]
-
DDL
őstag
válasz ozzy711 #33716 üzenetére
Az azonos frekvenciasávon működő hangszórókat általában párhuzamosan kötik egymáshoz és elé tesznek egy megfelelő értékű és teljesítményű ellenállást, amivel elviselhetővé válik a terhelés egy normál erősítő számára.
Vagy (és ez a valószínűbb) nem 8 vagy 4 ohmos hangszórókat használnak. Hanem mondjuk 10-16 esetleg 32 ohomsat...
Üdv: DDL
Messziről jött ember azt mond amit akar. http://logout.hu/blog/ddl/index.html
-
andorra
őstag
válasz Slownz #33724 üzenetére
Ez nem "tipikusan annak az esete", mert a hifiben, szinte csak ilyen esetek vannak. A legvalószínűbb, hogy egy nevesebb gyártó fémállványa adná a legjobb eredményt, sokkal inkább, mint egy bárki által legyártott állvány. Azt ki sem tudod próbálni, hacsak nincs egy referencia példány belőle. A faállvány próbája is úgy lenne hatásos, ha össze tudnád hasonlítani egy alternatív állvánnyal.
[ Szerkesztve ]
-
Rumcsaka
tag
Hűha Doboz nélkül [link]
-
vodkaboy22
addikt
válasz #90933760 #33734 üzenetére
youtube alapján hangról mondtok egyáltalán véleményt???
Én hallottam élőben openbaffle-t azóta ilyet akarok csinálni!
De ez ami itt youtube-ban volt egyes openbaffle szabályokat "Khm nem igazán követ "Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
Slownz
senior tag
válasz andorra #33731 üzenetére
Igen, csak az esetek többségében esélytelen kipróbálni. Ez is speciel Pécsett van, én meg Budapest közeli vagyok. Ő az eredeti terv, pont a dobozom méretéhez lenne igazítva, fémből is van, csak hát kicsit drágább lenne.
Szerk: A gyári állványok meg irreálisan drágák az én olcsó kis hangfalaimhoz.
[ Szerkesztve ]
-
bajnokpityu
félisten
válasz Slownz #33736 üzenetére
60cm magas Atacama nexust anno 17ér vettem,használtan. Hátterek alatt vannak. Nem lehetetlen márkásat venni ugyanannyiért. Hogy jobbak-e, fingom nincs,de vettek maguknak hifichoice csillagokat.
tetején a 13cmes háttérsugárzós dobozaimat beraktuk a nappali közepébe, egy csöves HTAval, árukhoz képest jó szinpaddal, és kanapérezgető méllyel szóltak.
[ Szerkesztve ]
eladó topping dac
-
andorra
őstag
válasz Slownz #33736 üzenetére
Sajnos, az esetek többségében nem is beszélhetünk ideálisan kialakított rendszerről. még a felhasználó szempontjából sem. A rendszerek összeállítása, tehát legtöbb esetben, -az adott anyagi kereten belül- a tulajdonosának olyan típusú szellemi teljesítményén múlik, amely egyébként egymásnak gyakran ellentmondó információ halmazból képes megtalálni, a számára követendő rendszerépítési stratégiát. Ez a fórum sem több, mint egymásnak ellentmondó információk halmaza, melyből bárki összeállíthat egy remek és egy csapnivaló rendszert is.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz vodkaboy22 #33735 üzenetére
Mert ez nem openbaffle.
(#33724) Slownz: A konstrukciójához képest nem tűnik drágának, kár, hogy nem tudjuk az anyagát, hiszen arról csak annyit ír, hogy bútorlap.
[ Szerkesztve ]
-
Slownz
senior tag
válasz bajnokpityu #33737 üzenetére
Valóban fel szoktak bukkanni nem is olyan drágán márkás állványok. A problémát az okozza, hogy nekem az ideális magasság valahol 75-80 cm körül lenne. Az ilyen állvány elég ritka, legalább is én már pár hónapja figyelem az apróhirdetéseket, és nem találkoztam ilyennel.
-
Felliic
tag
Sziasztok, adott egy Edifier R1600T, ASUS Xonar DS-el hajtva.
Kicsit keveselltem a mélyet, ezért apám nekem adja az egyik subwooferét.
Egy Yamaha YST-SW225-t. Elvileg aktív ez is. Össze tudom kötni valahogy a kettőt? Vagy mindenképp szükségem van erősítőre? Költeni most nem nagyon tudok rá, ezért lenne jó megoldani.
Köszi! -
ozzy711
őstag
válasz Felliic #33741 üzenetére
Az Asusnak ( elvileg ) 7.1-es analóg kimenete van. Ha így van akkor az analóg szub kimenetet kösd össze a Yamaha "line" bementével és kész. A további illesztéseket már a hangártya driverben vagy a szub erősítőjén el tudod végezni.
Az, hogy a hangdobozod aktív, különösebben nem lényeges. Tulajdonképpen így hm. erősítő nélkül kvázi külön végfokról hajtod meg a dobozokat, ami ( nálam is így van ) szerintem nagyon jó megoldás.[ Szerkesztve ]
-
ozzy711
őstag
válasz andorra #33745 üzenetére
Miért ne lenne jó sztereó zenehallgatásra?
Már régebben írtam, hogy külön végfokokról megy az 5.1-s rendszerem. Ebből a sztereó rész a kiemelt minőségű ( a két mono végfok egy házban + a két hangdoboz ) a többi pedig az elfogadható kategória.
A pc + hangártya ( a hangerő szabályzást is a pc-n végzem ) hajtja meg a végerősítőket ( sztereóban és 5.1-ben egyaránt ).
Ez miért ne lenne jó? -
ozzy711
őstag
-
andorra
őstag
válasz ozzy711 #33749 üzenetére
Én is ezt mondtam, hogy neki jó, Viszont sosem szabad megfeledkezni arról, hogy ezt a fórumot sokan mások is olvassák, köztük sokan olyanok is, akik nem eléggé tájékozottak. A hozzáfűzött megjegyzés ennek figyelembe vételével íródott. Vagyis, hogy ezt a megoldást ne tekintsék követendő példának ! Egyébként sosem kötelező a házimozi erősítő, semmilyen felállásban.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen autót vegyek?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- ASUS routerek
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Hardcore café
- OpenWRT topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Panasonic LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Bontatlan Lenovo ideapad 3 "Kis Gamer" Laptop -25% 15,6" RYZEN 7 5700U 16/512GB FHD Radeon 2GB!!!
- Honor 200 Lite 256GB, 1 Év Garanciával, Kártyafüggetlen
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával,
- Samsung Galaxy S24 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest