Új hozzászólás Aktív témák

  • Keddkem

    csendes tag

    válasz kpityu2 #5998 üzenetére

    Én sem borulok le a PTC nagysága előtt, de ettől az még tény marad, hogy maga a direkt technológia innen származik, és jóval több kutatás, fejlesztés van mögötte, mint bármi más mögött ebben a modellezési módszerben (hívjuk akár direktnek, explicitnek vagy szinkronnak).

    Szerinted melyik szoftver a kiforrottabb? Az amit több, mint 15 éve tesztelnek és használnak felhasználók százezrei, vagy az amit, csak pár éve kezdtek el egyáltalán fejleszteni?

    Még egy kiegészítés:
    a szinkron technológia nem színtiszta direkt modellezés, hanem direkt modellezés a parametrikus technológiára ültetve. Ez a Pro/E, vagy most már a Creo Parametric Flexible Modeling-jére hasonlít leginkább.

    Mindkét fenti implementáció parametrikus alapgondolkodású környezetben teszi lehetővé a direkt módosításokat. A megvalósítás azonban különböző. A SE szétbontja a modellfát (ha jól tudom, javítsatok ki ha nem így van) két blokkra: parametrikus és szinkron alaksajátosságokra. Nekem ez egy kicsit kutyulásnak tűnik.
    A Creo Parametric-ben viszont egyetlen modellfa van, a direkt művelet beépül a parametrikusok közé, de azért jól megkülönböztethető. Érdekesség viszont, hogy a direkt műveletek paraméteresen is módosíthatók utólag, mert a szoftver megőrzi a direkt műveleteknél a transzformációk méreteit (pl. ha egy furatot odébb vittél 10 mm-rel egy import modellen, ő ezt megjegyzi. Ha később újra módosítani akarod a furat helyzetét ezt megteheted az iménti méret átírásával, vagy újabb transzformációval is). Így megmarad a modell teljes logikája.

    A Creo Elements/Direct ezzel szemben teljesen más alaptechnológiára épül, színtiszta, alapjaiban direkt modellező rendszer. A szoftver kizárólag a geometriát tárolja, semmi történetet, semmi feature-t. Emiatt tömörebbek a modellek bármi máshoz viszonyítva, és ezért mindegy neki, hogy a saját natív modelljén vagy importált modellen dolgozik-e. Itt alapértelmezésben nincsenek függőségek, referenciák a modellek között, viszont utólag bármikor komplex logikát építhetsz bele, parametrizálhatod a modellt ha akarod. Ahogy az előadó mondta a FOCUS-on, nem a modellek az okosak, hanem a szoftver. A szoftver menet közben felismeri a sajátosságokat, és a módosítás idejére felkínálja a méreteket, utána megint "buta" geometriává válik a modell. Ezért tud hatalmas összeállításokat gyorsan kezelni közönséges gépeken is.

Új hozzászólás Aktív témák