Új hozzászólás Aktív témák

  • Peterhappy

    őstag

    Jövök mesélni :)

    Egy drága Fórumtársnak hála belekeveredtem egy szombat reggelenkénti futócsapatba. Jelenleg interval/fartlek edzések mennek, volt 30*100/100, majd 15*200/200 is, múlt szombaton pedig 4*1000/1000. Eléggé kilógtam a mezőnyből (lefelé), de még így is sikerült az 1km rekordomat megjavítani, 3:52-ről 3:43-ra.

    Ma meg egész nap sóvárogva néztem a négy fal közül, milyen gyönyörű futóidő van. Aztán mire hazaestem a melóból, éhes voltam, életkedvem se volt, nem hogy még futni menjek. Aztán leültem ide, látom hogy van vagy hatvan új hozzászólás, mondom "Futtok Ti rendesen???" - aztán úgy voltam vele, hogy én nem. :B Ezen felhúzva magam végül mégsem kajáltam, hanem kimentem futni. Mivel Tomasz a macska épp mára javasolta a tempós futást, gondoltam rápróbálok.
    Rebel cipő felhúz, az egyik kedvenc tempósabb-dallamosabb lemezem (H.E.A.T. - H.E.A.T. II) betesz, és mehet is a móka.
    Mivel mostanában nem futottam a maximum pulzusom közelében sem, ezért életkor+nyugalmi pulzus segítségével számítottam ki a zónáim - és majd korrigálom, ahogy új max pulzust érek el. Így a mai futás úgy nézett volna ki, hogy 75% (148) ki a pályára, ott 20-40 perc 85% (162) majd hazakocogás 65% (135).
    Mondom mi lett helyette :)

    Lejtőn rajtoltam el, hideg lábakkal, kb. 70-es pulzussal. Hogy hamar elérjem az üzemi hőmérsékletet, az 148 pulzust, gondoltam megpörgetem az elejét. Ez annyira jól sikerült, hogy mikor 0,5km-nél ránéztem az órámra, láttam hogy kereken két percnél járok. Pulzusom 100 alatt (az óra szerint - ami szarul mér). Mondom majd helyre billen az érték, én viszont annyira éreztem a lábaimban a boogiet, hogy nem volt megállás. Iszonyatosan vitt a lendület is, a szívem is. 2,8km-nél értem ki a pályára, itt már tudtam, hogy 5km PB a cél, s a pályán még 5,5 kört el kellett taposnom. Nem volt erőm bevinni a tempóm 4:00 alá, de meglepően stabilan tartottam a (lejtőn) megkezdett tempómat.
    20:22 lett a vége, majdnem egy percet faragtam az eddigi 21:18-as időmön. :)


    Rajta a semmitmondó HR is.

    Úgy éreztem kb. 3-4 mp maradt benne (feltartottak a pálya bejáratánál). Ugyanakkor lejtőn kezdtem, szóval az idő reális, talán még hízelgő is. Utána azt éreztem, menten végem van, kiültem öt percre megnézni, hipp-hopp jön-e Vuk.
    Nem jött. Úgyhogy én meg mentem tovább. :K

    Ha már sikerült így fejreállítanom az edzésem, gondoltam csorgok kicsit, mivel már letudtam a tempó részt. Elkocogtam a mosdóig, majd újult erővel visszatértem a pályára. Pillanatok alatt 160-ra ért a pulzusom, s mivel az eredeti terv az volt, hogy ~162 körül futok 20-40 percig, mondom na jó, hadd szóljon. Közben alkudoztam magammal, az 5km alatt kifutott 188 max pulzus felfelé korrigál, az az 162 lehet akár 165-166 is. Szóval engedtem, az iramosabb kocogás meg körről körre erősödött, egyre gyorsultam, "futni akartak a lábacskák". Magamhoz mérten egész erős 5km-et mentem, 24:00 alatti időt úgy, hogy tudtam, hogy lassan kezdtem. És basszus, közben egyre gyorsultam és gyorsultam :D De itt már el is engedtem a pulzust, örömfutás volt ez a javából.
    8km-nél már bőszen ment a matek, úgy számoltam, ha minimum tartom az akkori tempóm, ebből még akár 10km PB is lehet. Aztán 9,2km-nél rájöttem, hogy +1 kört rá kell tennem a pisiszünet miatt (hogy egyben legyen meg a 10km), odatettem végül azt is, de a vége nagyon-nagyon fájt, finoman szólva sem esett már jól. De sikerült az utolsó százast még így is felkapni (és futni egy olyan fél kilit, ami megegyezett a legjobb 5km-es kilim tempójával), más kérdés, hogy így sem lett meg a 45:00 alatti 10km.
    45:01-nél állt meg az óra. De az is derekas javítás az eddigi 46:02-es időmhöz képest. A részidőket elnézve bőven-bőven maradt még benne, arról nem is beszélve, hogy előtte már kicsit odacsaptam a rendszernek az öt kilis futással.
    5,5 és 10,5 km (kvázi 10,5 és 15,5km) között 21:30-as 5km-et pakoltam oda.

    Szóval az 5km PB után rögtön mentem egy 10km PB-t is :D Ami persze rögtön felveti a kérdést, mennyire futottam meg jól az első ötöst.

    Azt látom, hogy sebesség terén erősen korlátaim vannak, de azt is hogy ezen lehet még dolgozni, és tudok is. Csak kerüljenek el a sérülések (és legyen annyi eszem, hogy sokkal komolyabban veszem a nyújtást, a hengerezést és a masszázst).

    Mindenesetre Örülünk Vincent! Nem beszélem még annyira jól Tom nyelvét, de azt hiszem erre szokta Ő mondani, hogy "ADJA nap".
    Megyek aludni :)

Új hozzászólás Aktív témák