Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Aaron14 #36044 üzenetére
Bármi előfordulhat, lehet csak boltban felbontott, de nem megvásárolt példány, de az objektíveket szokták a gyártás során is tesztelni. Ha semmilyen más nyom nincs rajta, lencsék tiszták és szépen fókuszál, akkor szerintem ennek semmi jelentősége, kaptál rá gondolom bolti garanciát is pont mint egy vadonatúj példányra.
-
Jahno
veterán
válasz Aaron14 #35992 üzenetére
Bááááz egyszer filmeztem egy sminkest, kérdezi, hogy odébb is lesz -e kép, mi a terv, hol mozgunk milyen háttérrel. Megegyeztünk mi legyen, Ő meg mondta, hogy azért mert ott más a szinhő és másképp kevertek a fények, másik helyen meg másképp árnyékos és akkor a jelenetek közt igazít rajta a körülményhez viszonyítva. Én meg csak pislogtam, hjvy hát ilyen is-e van-e, mert ez nekem scifi. Mondjuk azóta sem volt és inkább értetlenkedve néztek egyszerűbb dolgokra, csak meg ránézett a színházi spotokra és mindent tudott a fényről :-O
-
Jahno
veterán
válasz Aaron14 #35989 üzenetére
Na, így mentem el most év elején egy portrés valamire, de ott aztán nem vol idő, úgy tekergett a kiscsaj. Meg a szituval sem bírtam mit kezdeni, nem is éreztem a csít, rendesen ki sem volt találva. Persze lett ezer képem, mert megnyomtam a sorozatot, aztán most párat ki kellene szelektálni, ha meg már helyzet adott és szívunk akkor még utoljára nagylátóztam mielőtt eladom, meg 1 tekercset elvertem analóggal is.
Asszem ezt adtam oda, hogy felőlem tegye ki Instára, túlzottan ez egész sorozathoz sem nyúltam:
Na majd tavasszal haver szervez egyet és nekirontok, de koncepció is kellene meg körítés, szemem sem áll rá, hátamittomén. Mindig ott kötök ki, hogy gyakorlat kellene, de az, hogy sokat fizetek egy szervezett kiscsoportoson és valami fehérneműs csajt felfektetnek a zongorára és lekattintjuk ugyanazt, az nekem kevésbé adja. Más meg nincs. -
Jahno
veterán
válasz Aaron14 #35988 üzenetére
D90 is fent van listámon, ami tetszik, de eddig nem volt, most meg már kb. nem is lesz.
Bejött az a vas nagyon, fent talán emlegettem, hogy ezekhez és sokkal modernebb tükrösökhöz képest már minden űrtechnika. Bár legtöbb csoport és teszt ezen szokott elmenni, amit itt az adapterekről mondunk, hogy egyesek szerint teljesen jó és ugyanúgy működik, mint a tükrösön. Néha az sem, de ha ugyanúgy működik akkor pont ez a baj, mert a Z-s vázak sokkal többre képesek. Egy natív obival. Csak aztán fog a kezébe egy közepes vagy közepesre butított űrtechnikát és nem értik, hogy ennél sokkal jobb is lehetne akár árában, vagy tényleg nem nagy befektetéssel.
-
veterán
válasz Aaron14 #35985 üzenetére
Néhány negatívum, ezek egyrésze szubjektív, másrésze objektív, de tények:
- A kereső kicsit lassú. A legtöbb esetben nem fogod észrevenni, de ha például svenkelni próbálsz, vagy akár csak futó lovat fotózni, pláne sorozattal, akkor azt fogod tapasztalni, hogy a téma a képeken szépen lassan "kicsúszik" a kompozícióból.
- DualGAIN ISO: na, ez a legótvarabb része. A gépnek gyakorlatilag két natív ISO-ja van, a 100 és a 800. A 100, a 200, 250 jól használható, de 320, 400, és pláne 640 helyett válassz mindig 800-at, mert ezeknél az értékeknél irreális a képzaj mértéke. ISO400-on konkrétan akkora, mint 1200-nál, 640-nél pedig akkora, mint ISO1600-nál. Erre figyelni kell, az elején engem szétakasztott ezzel. A probléma még súlyosabb, ha AUTOISO-val fotózól, mert a maximumot meg lehet neki mondani, de azt nem, mely értékeket kerülje, és naná, hogy használni fogja ezeket is.
- Akku. Csak a gyárit használd, utángyártott lutri. JUPIO-t nem szerette.
- Portré markolat: elég szűk a kínálat, sokáig csak a gyári volt, most már van vele egyenértékű JUPIO is, fele annyiért.
- Vezérlőgombok. Nincs külön gomb az AF módok váltására, a WB állítására. Előbbi kiváltképp idegesítő, ráprogramoztam a REC gombra, de így meg nem annyira esik kézre.
- FTZ kérdés: az adapterezett lencsék lassabbak és pontatlanabbak lesznek. A tesztek szerint nem, szerintem meg igen. Rád bízom, kinek hiszel, de nem véletlenül cseréltem le a teljes F sorom.
- Szemkövetés: nem annyira tapadós, mint egy Canon vagy egy Sony. Kissé félrefordítja a fejét a modell, és máris ugrik a fókusz. Ilyen helyzetekben jobb, ha object tracking módot használsz, rendezvények esetén lehet ez a habozás probléma.
Röviden ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
Jahno
veterán
válasz Aaron14 #35985 üzenetére
Használsz mellette egy nagyobbat és akkor menet közben jönmegy az étvágy. Ez még a Nikon fejlesztések eleje. Meg kicsik a gombok és pont nem jó szögben vannak, de ez lehet csak az én bajom, de megfogtam és egyből lenyomtam szerintem az összes gombot is meg pluszban még két nem létezőt
-
veterán
válasz Aaron14 #35917 üzenetére
Ha tükrös, akkor csak a D750. A jóval újabb Z6II mellett nézve semmivel sem rosszabbak a képei. Amióta megjelent az Ai alapú zajszűrés a Camera Raw / lightroom vonalon, szerintem a zajával sincs probléma. Mostanában nagyon szép darabokat adnak 220 ezer forint körül is. Én is gondolkodom az eladásán, mert már csak tartalék váz, de őszintén szólva az 50 1.8G-vel ez még mindig egy olyan kombó , ami szinte bármire jó. A MILC-nek két előnye van számomra, és én is portrét fotózok: a szemfókusz és az expo szimuláció. Minden más területen pont úgy meg lehet oldani a feladatot egy tükrössel is.
-
randras_83
addikt
Én anno D5300-rol váltottam D750-re, ez kb olyan az állad leesik kategória. Ez D90 esetben is hasonló lenne. Majd D750-ről ugrottam a Fujira. D750-hez képest a T3 is űrtechnika volt bizonyos tekintetben, és azóta is Fuji vonalon vagyok. A D-s üveggel nem lesz autofókusz. Viszont a back/front focus probléma megszűnik én ezzel szívtam eleget nikonon fix sor mellett is. A D600 tényleg régi cucc és valóban tud nyűgös lenni az olajos szenzor. Szerintem már szerviz támogatás se nagyon van rá. Egy milc azon túl hogy jó sok év technikai fejlődés van benne biztos hogy értékállóbb lesz mint egy régi tükrös. Ha viszont maradsz a tükrös vonalon akkor inkább a D610/D750
https://www.flickr.com/randras83/
-
Jahno
veterán
Mi az, hogy "nem vonz"? Ki kell próbálni, aztán úgyis ez a jövő vagy nekem már lassan a múlt, mert kb. 12 éve van MILCem, D90 egy elég klasszikus darab, de békebeli cucc, mondjad milyen obik vannak és mit csinálsz, utána lehet okosabb lenni de ha a klasszikus vonal bevált és nem ugranál nagyot, vagy ilyenek akkor APSC teteje nekem a D7500as Nikon, lehet tolni és kész. Stúdió tök más, mint amit én művelek, oda a 10 éves cuccom is még teljesen jó lenne.
-
FerNandor
őstag
Én D7200-ról váltottam Z6-ra és nagyon szeretem, elég nagy a különbség... Először én is DSLR full frame-ben gondolkodtam, de egy másodpercig nem bánom, hogy Milcre váltottam, sőt, főleg, hogy videózni is szoktam. Elég jó a szemkövető fókusz, még akkor is, ha elmarad a jobbaktól. De még a pici gyerekek mellett is használható, ha meg nem talál, átrakon single pointra. Videóban lehetne intelligensebb az autofókusz. Egy Z 50mm 1.8S ég és föld az 1.8D-hez képest. Jelenlegi használt áraik is tükrözik ezt, de én nem adaptereznék. De ezt mondják a natív obikra, leginkább talán az S line-ra. Én csak 2 obit használok. Ezt az 50-est és egy Viltrox 28mm 1.8-at.
[ Szerkesztve ]
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
p_adam
addikt
Amennyiben DSLR vonalon maradnál, én inkább D700-at vagy D750-et ajánlanék a lényegesen jobb AF rendszer miatt. A D600 egyes darabjaiban a szenzorra rakódó olaj esetleg probléma lehet, ami pl. D610-ben már nem gond.
Használok MILC-t és DSLR-t egyaránt, de ár/képminőség arányban a D700-at a szenzora és speciális színszűrője miatt semmivel nem tudom felülmúlni.
AF-re oda kell figyelni, cserébe sokkal inkább 'képet' látsz a keresőben (ahogy azt eddig is megszokhattad).
Szerintem általánosságban az értékvesztés nem attól függ, hogy DSLR vagy MILC, hanem hogy hozzájutsz-e olyan olcsón(és megfelően jó állapotban, ill. azt megtartva), hogy onnan már igazából nincs hova csökkennie tovább.
Z5 II lesz pár hónap múlva, tehát ott várható változás, bár az új modellek olyan árakon nyitnak, hogy nem okoznak hirtelen értékcsökkenést.[ Szerkesztve ]
-
Rapid136
őstag
1. folyamatosan nő a MILC eladás a DSLR-rel szemben, nem véletlenül (már át is fordult szerintem)
2. a technikai előnye pl. portrénál az, hogy nem kell elvenned a szemedtől a gépet, hogy visszanézd a képet, ellenőrizd az élességet
amúgy gyakorlatilag az később elkészített képet látod folyamatosan a keresőben
3. az e-shutter sok esetben igen hasznos tud lenni
szóval ha tudsz élni a folyamatos elveszem a szememtől a gépet, hogy visszanézzem a képet mozdulat nélkül
a gyári objektivekkel a back és front fókusz gyakorlatilag ismeretlen, bár a fixekkel ez a tükrösön sem gondSony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
mrmarkus
aktív tag
válasz Aaron14 #18841 üzenetére
A dolog lényege az, hogy kényes témájú fotókat nem kiskorú modellekkel kell abszolválni, még szülői belegyezés esetén sem, mert ha a bíróság úgy dönt, akkor nemcsak a fotóst, de a szülőket is elmeszelheti kiskorú veszélyeztetése miatt! ez természetesen a kényesnek mondható témákra vonatkozik, de mit minden ilyen dolog, megítélése ennek is meglehetősen szubjektív.
Más témába, személyek fotózásakor bármilyen írásos engedély a későbbiekben vissza is vonható, csak a dolgok megítélését helyezheti az engedély korábbi megléte más megvilágításba.
Ha visszavonják az írásos engedélyt, akkor "szerencsétlen" fotós nem tehet mást, mint bírósági útn kéri a feémerült költségeinek megtérítését.Freedom of Information
-
Lassú Víz
addikt
Csak kocafotós vagyok, de gyakorló lányos apuka és ebből a szemszögből nézve elég ingoványos talajra tévedtél. Az ELTE gólyatáborban történtek miatt meg mostanság különösen. Szóval szerintem jobb ha lenyeled a békát, keresel egy 18 évest, kötsz vele egy korrekt szerződést és újrafotózod az anyagot. A mostaninak meg törlöd a képeit. Fiatalkorúról soha nem készítesz olyan képet amit ne merne a szüleinek is megmutatni.
Ha majd egyszer lesz egy 16 éves lányod te is meg akarod védeni attól, hogy az osztálytársai a róla készült képeken csámcsogjanak. Sajnos a kamaszok annyira nem mérik fel a tetteik esetleges következményeit, hogy hasznos a felnőtt kontroll. Az meg nem az első eset lenne, hogy amikor kiderül mit csináltak azzal védekeznek, hogy ők nem is akarták ezt az egészet, csak rávetted fenyegetéssel, (érzelmi) zsarolással stb, hogy ilyen képek is készüljenek. Ez még akkor is igaz lehet, ha te észre sem vetted, hogy ez történt. Felnőttekkel is simán meg lehet csinálni, nem véletlenül került törvénybe az árubemutatók utáni elállási jog.
(#18844) A Zéé: +1
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
A Zéé
addikt
Szerintem a legegyszerűbb, és legsimább, ha nem publikálod az anyagot, mert ha perlekedésre kerülne a sor, akkor abból sok károd származhat.
Biztos vannak itt jogban jobban jártasak, én csak annyit tudok ezzel kapcsolatosan, hogy nálunk a sportegyesületnél, ha 18 éven aluli a a játékos, és a törvényes képviselő nem járul hozzá ahhoz, hogy a gyerek akár csak edzésre jöjjön, akkor a gyerkőc otthon kell maradjon. Illetve 18 éven aluli játékos amatőr sportolói szerződést se köthet szülői jóváhagyás nélkül, szóval szerintem a ráutaló magatartás ilyen formán tök nem számít a te esetedben sem.
Gondolom papírozni nem papíroztatok, vagy ha igen, akkor abban részletezni kell legközelebb, hogy milyen képek készülhetnek, és hogy kik mit engedélyezhetnek, tilthatnak.szerk: offba rakom, mert nem konkrét tanács ez, csak a személyes véleményem.
[ Szerkesztve ]
Just a simple Lineman...
-
scarabaeus
őstag
válasz Aaron14 #17624 üzenetére
"megfelelő minôségű"
Ez rugalmas kifejezés.
Mivel nem vadvízre lecsapó vadszárnyas vadászását kell lefényképezni befagyasztott vízcseppekkel, hanem, feltételezem, mozdulatlan dolgokat, jó fényviszonyok között (kültérben), én azt mondom, egy jobb stabilizált ultrazoom is megteszi.
Jönnek erre majd ellenérvek, hogy "elkeni a részleteket", de ha a részletek nagyobbak annál, amit elken, akkor nem gond, fény van, nem kell magas ISO, stabilizátor van, nem kell magas ISO. "Nem lehet kitartani", de, ki lehet tartani, a kompakt szektorban is van 3 fényértéket vagy többet adó stabilizátor. Simán ki lehet tartani. Ha egy kis vacak elegendő arra, hogy kézből készült képen láthatóak legyenek a holdkráterek a Hold félfokos látszólagos átmérőjén belül, akkor a 60-70 méterre lévő céltárgy félfokos látószögén belül is ott lesznek részletek.Persze ha a feltételek nem a fentiek, akkor OK, csakhogy akkor a feltételekről is szót kell ejteni. Saját dokumentálásra, kiadványba, hová, mekkora tárgyakról stb.
[ Szerkesztve ]
Quoth the Raven "Nevermore."
-
Damage
senior tag
válasz Aaron14 #17624 üzenetére
Mekkora az objektum, amivel ki szeretné tölteni a képet?
42 méterre egy ember méretű tárgyhoz nagyjából 800 mm-es objektív kellene. 4 millió Ft. Akkor már belefér a Canon 1Dx is a keretbe (+1,7 millió).
63 méter mellett 1200mm-es lencse kell ember méretű tárgyhoz.
[link]''Az ember a legkegyetlenebb állat.'' Nietzsche
-
biggamer
veterán
válasz Aaron14 #1030 üzenetére
Be kell zacskózni.
Na szóval van egy olyen hegesztő gép, ami két műanyag lapot olvaszt össze.
Az a lényege, hogy fogod a képed, és a két felére teszel 1-1 átlátszó műanyag lapot ( kicsivel nagyobbak mindenhol, mint az A4-es lap ).
Bekapcsolod a gépet, megvárod amíg felmelegszik, a nyílásához teszed a 3 összefogott lapot ( 1 lap + kép + 1 lap ), aztán ő behúzza.
A 3 lap forró hengereken megy át, aztán kijön a végeredmény kb. 1 perc múlva.
Mind a négy szélén összeragasztotta a 2 műanyag lapot, benne a képpel.
Jó néz ki, okleveleket is lehet vele borítani.
Az a '' baj '', hogy ez A4-es méretben dolgozik.
A műanyag lapokat külön lehet hozzá venni.
De gondolom lehet más méretű képet is védeni vele, csak pontosan méretre kell vágni.Ha az életben minden fontos dolgot szemmel el lehetne intézni, akkor az utcákon csak halottak és terhes nők lennének ... WOT / BF3 / BF4 ... biggamerHUN
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest