Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
tuzpenge
őstag
Sziasztok!
Anyumnak van egy 2017-& macbook air-je, és az a probléma, hogy megtelt a 128-as ssd-je. A gond csak az hogy nem tudjuk mivel. A tárhelykezelő szerint a rendszer foglal el 106 gb-ot, de sajna ha megnyitom a tárhelykezelést a “rendszer” szürkén jelenik meg, és nem tudok gyomlálni onnan semmit. Ha jól rémlik még high sierra van a gépen, de nem is lehet frissíteni sem mert azt írja hogy szabadítsak fel 16 gb-ot, de azt meg nem tudom megtenni.
Milyen megoldási javaslatotok van?
Köszönöm! -
bmakszim
senior tag
-
FőDudu
veterán
Almas 14" vas vasarlasan gondolkodom.
14" Macbook Pro M4 (16gb/1TB) Space Black vagy valami hasonloban gondolkodom.Van almas gepem, nem ujdonsag az oprendszer. Akad melle iPhone, iPad, AirpodsPro2 is.
A mostani Razer Blade 15 gepemet is TB dokkolon hasznalom - elegge hozza szoktam mar az egy kabeles megoldashoz.
Foleg tavmunka - VPN/SSH/Logmein/RDP - amit csinalok, CS:GO az sehogy sem menne rajta, igy nem eroltetnem az erosebb GPU-t es tobb memoriat. Videot nem szerkesztek, nem vagok, neha 1-2 virtualis gep, de azt is meg tudom oldani data centerben es ezert feleslegesnek tartom a bivalyeros gepet.
Erdemes lenne a TB5 miatt a 16" gepet vasarolni? Vagy eleg a 14" M4 (nem pro) egy ilyen atlagos hasznalatra?
14" M4 is hajlamos az USB port altal eloidezett SSD halalra? (vagy az csak a 16" gepek atka (volt))
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Smiley #126496 üzenetére
"Amugy 20 ev mulva meg rohogunk, hogy hogyan lehetett 512GB-bal barmi erdemi melot vegezni."
De az 20 év múlva számít majd kevésnek, most pedig (pláne az arcpirító Apple felárral) csak ablakon kidobotott pénz a legtöbb felhasználási területen (videózásban egészen biztosan). Amúgy egy vállalkozás sem tervez 20 évre egy számítógéppel, három év alatt kipörög leírható költségként, utána minden év csak ajándék.
"A mai napig latni meg mindig studiokat, ahol valoszinuleg 20 eve a kimaxolt verzioban hozzak az igat."
Ezt erősen kétlem. Nem fut modern MacOS a 20 éves vasakon, még a munka szoftvereidet sem tudod feltelepíteni. Ezért sem érdekes, hogy mi lesz 20 év múlva.
-
Smiley
addikt
válasz
Stauffenberg #126494 üzenetére
Ezt elfogadom. Amugy 20 ev mulva meg rohogunk, hogy hogyan lehetett 512GB-bal barmi erdemi melot vegezni. Olyan, hogy eleg memoria szerintem soha nem lesz. Itt van a labamnal a Powermac G5 2005-bol es ebben 16GB memoria lehet. A mai napig latni meg mindig studiokat, ahol valoszinuleg 20 eve a kimaxolt verzioban hozzak az igat.
-
Victory99
csendes tag
Na, újabb váratlan húzás az Apple-től az árakat tekintve. És ha jól látom, most már nem is elérhető az M3 csak refurbished-ként? Mondjuk nincs nagy különbség (szerintem) teljesítményre a két gép között, talán a kamerája valamivel jobb, meg nyilván az M4 M3 különbség, ami pontosan nem tudom hány százalékot jelent, de itt szerintem inkább a 'jó-árasítás' miatt lesz ez best buy.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Smiley #126493 üzenetére
'"A videovagas csak egy pelda volt"
Én (meg mások is) csak annyit mondtunk, hogy nem jó példa, nagyon nem nekünk készült (szakmabeli vagyok, ezért a többes szám egyes személy).
"legyen az barmifele vallalkozas, ki fogja matekolni hogy mi hogyan eri meg neki"
Tudnék mesélni egy csomó videósról, akik multi cégektől jöttek el egy szabadabb élet reményében, felélték minden tartalékukat és kevesebbet keresnek, mint valaha.
Én nem vagyok annyira biztos a vállalkozók fejlett matematikai képességeiben.
-
Smiley
addikt
válasz
Stauffenberg #126490 üzenetére
Ezek nem masok mint szerszamok, legyen az barmifele vallalkozas, ki fogja matekolni hogy mi hogyan eri meg neki. Ha nem lenne piaca akkor nem csinalnak, hidd el komoly piackutatast vegeztek elotte. A videovagas csak egy pelda volt, de ahogy irtak itt a nyakunkon az AI is.
-
-Skylake-
addikt
válasz
Stauffenberg #126490 üzenetére
emvy mar leirta. semmi koze se a videohoz, se a zenehez, se a kepekhez, semmihez.
azert van olyan opcio, hogy 512 GB ram mert abba nagy llm modellek is belefernek. pont. ez A (nem egy, A) usecase ami miatt ez a konfig letezik.
es egyebkent abban is igaza van, hogy arra nem draga (szemelyes velemenyem szerint igazabol arra kb ingyen van). 512GB VRAM-ot kellene venned, es az meg csak a natur vga, nincs korulotte gep. szoval igazabol az 512-es studio nem kicsit "bestbuy" , ha arra veszed amire gyartottak. az en velemenyem az, hogy ez folyamatosan varolistas lesz, mert 10ezer dollarert nagyon nagyon nehez jobb konfigot venni AI-ra.[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Smiley #126480 üzenetére
Feltételezem szabadúszó videósokról beszélsz és nem azokról, akiknek a stúdió teszi a segge alá. Ez nem egy videovágós konfig, ahhoz overkill (nem kicsit, hanem nagyon, még 6,5K vagy 8K-ra is), de ha belép a képbe a VFX vagy 3D render (ami viszont nem videóvágás), akkor is megkérdőjelezhető néhány komponens kimaxolása (pl: 16TB SSD helyett 4TB majdnem 2 milliót a zsebedben hagy, úgyis 10G Ethernet NAS-okon tárolunk és biztonságosabb is). A kisebbik M3 Ultra + 96GB RAM és 4TB SSD amúgy 2,5 millióból megvan, az közel 4,5 millióval kevesebb és még az is kegyetlenül erős videóvágásra.
Így nem lehet vállalkozást csinálni, hogy ellocsolsz 4,5 milliót teljesen feleslegesen, mert akkor 4,5 milliót ki kell termelned valamire, amit meg sem kellett volna venni (és ahol ilyen mentalitás tombol, ott másra is elfolyik a pénz feleslegesen).
Nagyon jó lenne ha így menne a szakmában ahogy leírtad, de ez egy irreális kép. Sajnos.
-
bollokcs80
Korrektor
válasz
bmakszim #126484 üzenetére
De a kedves AI fejlesztő kollégának igényei voltak ám....
Ha jól emlékszem, M4 Pro lett 14/20 mag), 48 GB RAM és 1 TB SSD.
Én csak egy Handbrake-es videókódolással teszteltem meg, amit az én M3 Airem megcsinált kb. 37 perc alatt, annak ez volt mondjuk 18 perc. Ha úgy vesszük kétszer olyan gyors - csak háromszor annyiba kerül. -
sirály69
őstag
Céges gépnek belépnék a Macbook air M4 világába. Még nincs apple gépem, csak telefont használok egy fél éve.
Szerintetek erre mennyire elég erre a feladatra a 16Gb/512 Gb-os verzió?
Videót nem fogok vágni vele....[ Szerkesztve ]
-
bmakszim
senior tag
válasz
bollokcs80 #126482 üzenetére
Egymillió-hat... hát azért már konfigurálni se kell! Bemész és "leemelsz a polcról" egy 14" M4 Maxot, még csak nem is a legfullosabbat.
-
válasz
Smiley #126480 üzenetére
Ez nem videovagasra van kitalalva. Ez AI kiserletezesre valo, es arra nem draga (egy NVidia A100 hasonlo osszeg).
Egyebkent a munkahelyemen szinten 1.5M korul mozognak a laptopok (PC-k is), hiszen ha 3 evente veszel egy masfel millios gepet, az elhanyagolhato koltseg a fizetesekhez kepest (egy senior fejleszto koltsege havonta joval magasabb ennel, tehat 3 evre elosztva nehany szazalek csak a hardverkoltseg).
Szoktam is mondani, hogy _teljesen mindegy_, hogy mennyibe kerul a hardver. Meg kell venni a full kimaxolt verziot, aztan kesz.
[ Szerkesztve ]
-
bollokcs80
Korrektor
-
Smiley
addikt
válasz
M1995 #126479 üzenetére
Ha havi 1 millát kitermel, akkor az kicsit több mint fél éven belül visszahozza az árát. Akik videót vagdosnak 4k-ban szerintem ott ez a pénz hamar megvan, és ha nem kell várni a gépre akkor az mégtöbb pénz. Ezt átlag ember fejével nézni nem igazán érdemes, nem is nekik készül. Most bármelyik reality show 2 reklámblokkja több bevételt termel mint ez a gép kimaxolva.
-
M1995
aktív tag
válasz
bollokcs80 #126478 üzenetére
Nem is annyira az ára érdekes, hanem több mag van benne mint egy dinnyében és 512 GB RAM. Az hány Chrome tab?
Remélem valamelyik milliomos youtuber megveszi poénból. -
M1995
aktív tag
Kimaxolt Studio [kép]
-
-
válasz
szebe #126470 üzenetére
Ahhoz képest, hogy közben mekkora infláció volt (2021 januártól2022 decemberig már több, mint 20%, és ebben nincs benne 2023 és 2024… ) ez egy igen barati változásnak tekinthető.
Ugyanakkor aligha van köze az inflációhoz, inkább a dollár-forint átváltási árfolyam alakulásához. Az sem pite -
szebe
addikt
válasz
bollokcs80 #126464 üzenetére
Ha már ár.
Az M1 is 999 dolláron kezdett, mint most az M4. Csak akkor az 430k huf volt, most meg 500k[ Szerkesztve ]
-
mattheus
őstag
Én egy hete vettem az M3-as modellt, ha tudtam volna biztos várok vele.
Álmomban sem gondoltam volna, hogy olcsóbb lesz, mint a korábbi, így is 30E-el olcsóbban vettem a mostani listaárhoz képest, de akkor is na van benne némi keserűség.
Persze ott van a 14 napos elállás, de én valahogy én erre nem vagyok képes, hogy ezért visszavigyem..... -
i400
senior tag
válasz
bollokcs80 #126464 üzenetére
Mint a VAG konszernnél az autók!
-
i400
senior tag
válasz
Raymond #126460 üzenetére
Ugyanez a dilemmám base 14" macbook pro m4 vs. 15" air m4 16/512re extrázva 100k a különbség. Ram és ssd párosban nem szeretnék visszalépni a jelenlegi szintről, viszont kijelzőből nagyobb kellene a jelenlegi touchbaros 13 pronál. Semmi olyan teljesítményigényes dolgot nem csinálok, amit mostani ne szolgálna ki.
-
Raymond
titán
válasz
M1995 #126459 üzenetére
Nem rossz, de ugyanaz a helyzet mint mindig - vagy eleg az alapkiepites aminek jo ara van vagy jon a szopas. Pl. en a 15" nezegetem ott pedig mar 1500EUR a kezdoar a 16/256 verzional. Erre marmit rakok akkor mar nagyon hamar 2000EUR felett vagyok es azert ez eleg sok penz egy Air-ert.
-
M1995
aktív tag
Az új M4 Air eléggé best buy lett!
-
bollokcs80
Korrektor
válasz
Stauffenberg #126457 üzenetére
Az a natúr titán nekem is bejön(ne).
Egyébként az alap Iphone-oknál is voltak szép árnyalatok, pl a 13-as széria kékje. Viszont a telefont tokban hordom, így ott kevésbé zavar(na) a szín.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
bollokcs80 #126455 üzenetére
iPhone vonalon már ez megy egy ideje. Az alap iPhone-ok kapják a szivárványszínű házakat, meg egy egyenfeketét arra az esetre, ha egyik sem tetszene, míg a Pro vonalon meg dúskálunk a nagyon menő, de egyben elegáns "színekben" (pl: natúr titán).
-
krisi047
senior tag
Sziasztok! Muszáj vagyok Microsoft Word-öt használni a napi munkám során, és ezt november óta Mac OS-en teszem. Viszont az azóta érkezett frissítésekkel egyre rosszabb: összeomlik, rohamosan nő a bugok száma, még a helyesírás ellenőrzés is kezd használhatatlan lenni. Valakinek esetleg van azzal tapasztalata, hogy a Parallels igénybevételével, virtuális Windows-t alkalmazva mennyire működik jól a Win verzió Mac-en? Köszi!
-
bollokcs80
Korrektor
válasz
Stauffenberg #126454 üzenetére
Nem hiszem, hogy színekkel ennyire variálnának, de ki tudja....
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
bollokcs80 #126453 üzenetére
Vagy csak annyira jól néz ki az asztro-grafit-akármilyen-szürke, hogy ezt fenn akarják tartani Pro privilégiumnak.
De amíg a klasszikus ezüst kapható, addig engem nem különösebben érdekel. Gondolkoztam, hogy a következő sötétebb (de nem fekete) legyen, de nem dőlök kardomba ha megint klasszikus ezüst lesz.
-
NavySeal
senior tag
válasz
Stauffenberg #126450 üzenetére
Kösz, kb én is így látom.
-
-Ben-
veterán
válasz
bollokcs80 #126442 üzenetére
Alapvetően én is inkább az általad említett színeket szoktam választani, pl. az M3 Air asztroszürke lett… Viszont erősen meglepett, hogy kivezették a szürkét…
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
NavySeal #126448 üzenetére
Én egy M1-en vágok videókat, jelenleg 141,96 GB foglalt a belső SSD-n és pár éve megvan már. Amit tudok külső SSD-n és felhőben tárolok. A szoftverek nyilván a belsőre vannak telepítve.
Elkérni 100 ezer forintot +256 GB-ért a pofátlan rablás kategória.
Jelenleg 115 ezerért lehet Alzán lőni egy 4 TB-os Samsung T7 külső SSD-t, ami egy elég jó hírű darab (nálam is szolgál egy kisebb méretű amióta megvan a MacBook). Csak szólok.
Ha már rá akarsz költeni többet, akkor inkább több RAM legyen, automatikusan jár vele az erősebb M4 (8 helyett 10 GPU maggal), videó vágásnál ezzel többet nyersz.
Ha nem akarsz (mindig) rádugott SSD-vel videót szerkeszteni (ahogy én sem), akkor csinálj a belsőre a klipekből kis méretű 1080p proxy fájlokat. Én egy 100 GB-os 4K H265 200 Mbps anyagból könnyedén csinálok 5-10 GB-os proxyt és az elfér a belsőn is, aztán mikor a nagy monitor elé ülök color gradelni meg a végső exportot csinálni, csak visszadugom a külsőt SSD-t és mehet a teljes felbontásúval tovább.
Szerk: Persze várjuk meg a 256 GB-os belső SSD-ről a benchmarkokat, mert az M2-nél eljátszotta az Apple, hogy simán lefelezte az alapmodell sebességét, ami swapolás esetén földbe döngölt teljesítményt okozott.
[ Szerkesztve ]
-
NavySeal
senior tag
válasz
bollokcs80 #126447 üzenetére
Néztem én is az új M4-eket. Nem volt még Mac gépem eddig. Watch, Ipad, Iphone van otthon.
A kérdésem: érdemes és megérős a 256Gb helyett az 512Gb-ra költeni, vagy el lehet lenni a 256Gb-on is. Majd később szeretnék otthoni videokat vágni rajta, de ezen kívül amúgy normál webes feladatokra használnám.
Tehát elég egy 256Gb + SSD külső vagy inkább az 512? -
Årpi
őstag
válasz
Ron Swanson #126434 üzenetére
Nekem nem kellett múlt évben 1x sem. 1 Macbookot vettem meg egy iPadet.
[ Szerkesztve ]
-
-
miresz
veterán
válasz
bollokcs80 #126442 üzenetére
Hát sajnos az asztrót el kell felejteni, az M4 air-el kivezették! Nekem is az ezüst meg az asztró tetszik a legjobban.
-
cSuwwi
senior tag
A dual monitor az M4 airnél a gyakorlatban hogy menne? Van 2db 4k monitorom, van rajta usb-c, a mostani M1 airemmel az egyiket így használom és ezen tölti is.
Feltételezem lehajtott állapotban mindkét usb portra dugva menne (és töltene is, egyből 2 forrásról is). Ugye tud így tölteni, nem kell magsafezni külön?
Ez az egyetlen ami felcsigázott az m4 air kapcsán, most filózok érdemes-e váltani miatta, mert másban lényegi változást nem látok az m1 airhez képest (13-as 16/512 M1 airem van). Köszi.[ Szerkesztve ]
-
-Ben-
veterán
válasz
bollokcs80 #126425 üzenetére
… és nagyon tetszik az égkék szín … De pusztán ezért nem érné meg lecserélni egy 2 hónapos M3-as modellt…
Jobban jártam volna ha várok, de most már ez van.
-
bollokcs80
Korrektor
válasz
Ron Swanson #126434 üzenetére
Utólag bekérhetnek egy jogviszonyt igazoló dokumentumot, de állítólag szúrópróba szerűen csinálják.
-
HoTDoG
tag
válasz
Raymond #126433 üzenetére
Egy évvel ezelőtt amikor kijött az M3 Air, a 13-as, 16/512 konfig 720k HUF volt. Most ugyanez a konfig 599 k HUF. Pedig a dollár sem volt lényegesen erősebb.
Sajnos én tavaly vettem a megjelenéskor. Ha most kéne vennem, én örülnék ennek tudatában.
Egyébként a kamerája végre normális lett. Valamivel mégiscsak el kell adni, hogy új és jobb. -
Ron Swanson
senior tag
Apple oktatási áruházból vásárolt mostanában valaki? Kell diákigazolvánnyal igazolni hogy diák vagy?
-
bmakszim
senior tag
válasz
Némileg olcsóbb is lett. Nettó 100 dollárral kerül kevesebbe az USA-ban, ami nálunk 30 ezer Ft csökkenést jelentett.
-
joey04
titán
válasz
The new MacBook Air now comes in an all-new color — sky blue, a metallic light blue that joins midnight, starlight, and silver — giving MacBook Air its most beautiful array of colors ever. It also now starts at just $999 — $100 less than before
meh. -
atees
őstag
Megoldható az, hogy van egy mac mini m4 és mondjuk egy air m1 es a kettő egymás tükörképeként lenne használva?
Anyagilag jobban jönnék ki egy mac minivel mint egy airel és egyre ritkábban hordom a gépet ugyis. -
atees
őstag
válasz
Így van, bár az 512es 600ért tovabbra is durva
-
Garada
őstag
-
weinmaker
őstag
válasz
GeneraL_XTX #126409 üzenetére
Majdnem jogos, vagyis igazából jogos. Ugyan nekem m1 van, de munkára csak visítva alkalmas sokszor annyi idő alatt és kényelmetlenséggel, mint az m1-es macbook-om.
-
_q
addikt
Szereztem egy külső tápos dokkolót, amit leírás szerint is támogat a macOs. Dual HDD dock ezen keresztül használva is csak 1 HDD esetén látszik a merevlemez a finderben, 2 HDD esetén semmi látszat. Windwos alatt nem volt gond ezért az ugreen dual HDD dock macOs-el való inkompatibilitására tudok csak gondolni.
Van valaki aki egyszerre minimum 2 HDD-vel használ bármilyen M1 vagy feletti mac eszközt? Tényleg külön HDD/SSD sata ház kellene minden tárolónak külön külön vagy van valakinek bevált dual HDD dock-ja?
#126414Sz4bolcs
Évente többször van, black friday-nél biztosan, de talán tavasszal is szokott vagy nyáron. Általában vagy a pack-ot tudod megvenni amibe minden Affinity termék benne van viszont minden platformra működik akkor a licence ha jól emlékszek, vagy külön külön az egyes termékeiket, viszont akkor a licence csak arra a platformra lesz jó, amire megvetted. -
Sz4bolcs
senior tag
Mikor szokott Affinity akció lenni?
-
Garada
őstag
válasz
bollokcs80 #126410 üzenetére
Az tényleg a vicc kategória bár lehet tényleg csak proci korlátok vannak. Ha nem lett volna AI, akkor szerintem simán bejátszotta volna az idei MB Air-nél is a 8GB induló RAM-ot az apple.
-
Sefter
veterán
válasz
bollokcs80 #126410 üzenetére
Igen, bár azt nem tudom az abban levő A16 proci tudná-e
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
bollokcs80 #126407 üzenetére
jah, egy ipad-be most őszintén egy M1 is sok, nemhogy egy M3
-
Sefter
veterán
válasz
bollokcs80 #126407 üzenetére
hogy szinten tudják tartani az árát..
-
tl-x
addikt
válasz
bollokcs80 #126403 üzenetére
Hála nekik mindenki fellélegezhet!
Új hozzászólás Aktív témák
- Overwatch 2
- PlayStation 5
- Path of Exile 2
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Gitáros topic
- Nők, nőügyek (18+)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Mobil flották
- Eredeti játékok OFF topik
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- További aktív témák...
- IdeaPad 5 Pro 16ARH7 16" QHD+ IPS Ryzen 7 6800HS CE RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe IR kam gar
- Lenovo ThinkPad T480 / i5-8350U / 8GB RAM / 256GB / FHD / Több darab / Számla /
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 Yoga Gen1 - i7-10G I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i7-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 Gen2 - i7-1165G7 I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I W11 I Cam I Gar
- Lenovo ThinkPad T490, T590, E490, E590, P53s, E15, P43s gyári új touchpad (01YU054, 5M11B95876)
- Használt Lenovo ThinkPad T480s T490 T14 E480 E490 L480 L380 L390 gyári billentyűzet
- Újszerű ASUS ZenBook 13 UX325E OLED 13,3"
- Apple MacBook Pro 16" 2019 (i7 6 mag, 16GB RAM, 500GB SSD, 4GB Radeon VGA)
- 850.000 Ft helyett - M4 iPad Pro 13" 512 GB WIFI + Cellular - Apple Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest