Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Aszpirin

    senior tag

    válasz M1995 #119377 üzenetére

    Wow, sikerül megint ítéletet mondanod, és persze az jó, ami számodra természetes.
    Pedig az általad linkelt cikk sem ítélkezik

    Nos, akkor lássuk, hogy miről is beszélünk.
    Tegyünk egy írással teli papírt a szemünk elé, és kezdjük el olvasni. Az éles látómezőnkbe csak egy része fér el a píprlapnak, tehát hogy haladjunk az olvasással, két dolgot csinálhatunk:
    1. vagy a papírt mozgatjuk a szemünk előtt felfelé, miközben a szemünket nem mogatjuk
    2. vagy a szemünket mozgatjuk lefelé, miközben a papír marad ott, ahol van.

    A számítógép-analógia: a kijelző (vagy azon egy ablak) a szem, a kijelzett dokumentum a papír.
    Valamiért úgy döntöttek, hogy az 1. módszert "natural"-nak nevezik, de Te a valóságban mit mozgatsz: a szemedet, vagy a papírt? Na ugye, melyik valójában a "natural".

    De ez még a játékokban is így van, akár gombokkal, akár joystick-kel vezéreljük: ha jobbra gombot nyomunk vagy jobbra húzzuk a joystick-et, akkor balra mozog a kép, és így van ez minden irányban. Miért kellene egy egérrel vagy nem-megjelenítő tapipaddal másképp legyen?
    Nem gondolod esetleg, hogy épp azért volt így évtizedekig, mert ezt érezték természetesebbnek, vagy szerinted évtizedekig kellet várni, hogy rájöjjen a világ, hogy az eddigi képernyőtartalom-mozgatási módszreink természetellenesek voltak?

    Más a helyzet egy telefon vagy tablet esetében, ahol rá vagy kényszerítve, hogy a "papírt" mozgasd. De amint a kamerára váltasz, rögtön felfelé fog mozdulni a kép, ha lefellé billented a "kamerát", szóval érted...

    Maradjunk annyiban, hogy mindkettő mellett van épp elég érv és magyarázat ahhoz, hogy legyen akinek a "natural" a természetes, és legyen akinek a "reverse", és én a két esetet egyenlőnek érezzem Jó, hogy választhatok, és nem erőltetik rám a "natural"-nak mondott görgetési irányt, mert én a "reverse"-t tartom természetesnek a fenti okok miatt, de elfogadom, ha más nem így gondolkodik.
    De ne degradáljunk már mások preferenciáját azért mert mi nem úgy preferáljuk. Nem, nem kényszer, és nem is megszokás kérdése.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák