Two Point Hospital teszt (Xbox One)

Sajnálatos aktualitásba csöppent a kórházszimulátor konzolos portja, és bár koronavírus nincs, csomó más újszerű betegség nehezíti meg kórházigazgatónk dolgát.

A Theme Park és a Theme Hospital két olyan '90-es évekbeli játék, amivel kis túlzással mindenki játszott, akinek akkortájt volt lehetősége videojátékokkal elütni az idejét. Ügyesen megcsinált, nagyon jól értékelt és sikeres játékok voltak ezek, amik a maguk korában abszolút innovatívak és értékesek voltak amellett, hogy kellő humorral tették élvezetessé a vállalkozósdit, a tematikus "városépítést". Azóta persze eltelt 20 év, ez a műfaj, pontosabban alosztály aligha reprezentált a játékpiacon, és ez talán az egykori készítőknek fájt a legjobban, így egy új fejlesztőcégbe összeállva porolták le a régi konstrukciót új ötletekkel: Mark Webley, a Theme Hospital egykori producere megalapította a Two Point Studiost, amiben rengeteg egykori Bullfrog-dolgozó vette ki a részét.

A Two Point Hospital elnevezés nyilván arra utal, hogy ez afféle második része annak a bizonyos játéknak, aminek a jogai minden valószínűség szerint még mindig az EA tulajdonát képezik - tehát igazából még csak rágondolni sem szabadna a Theme Hospital kifejezésre, mégis mindenki tudhatja, miről van szó. A játék egyébként már 2018 óta elérhető PC-n, mi most azonban a vadonatúj konzolos portot próbáltuk ki, méghozzá Xbox One-on.


[+]

Aligha változott a design és a nézet a nagy elődhöz képest, persze valószínűleg egyébként is ez az izometrikus + alaprajzos megjelenítés áll a legjobban egy ilyen típusú játékhoz, a grafikai minőség és a kameramozgatási lehetőséghalom nyilván közelebb áll a mai sztenderdekhez, de realisztikusnak nem, inkább olyan mókásan grafikusnak lehet nevezni az összképet, különös tekintettel a karakterekre. A játék során rendkívül összetett feladatokat kell jól megoldanunk, ám közben mégis egy vicces, valós egészségügyi problémáktól jellemzően távol álló, fiktív betegségeket gyógyítunk, és ez valószínűleg így is van jól.

Ha jól dolgozunk, akkor gyakorlatilag egy teljesen üres épületből csinálhatunk egy álomszerű kórházat, ahol mindig tiszta, jól karbantartott és modern körülmények közt diagnosztizálnak és gyógyítanak a profi orvosok, a karbantartóktól a takarítókon át a gyógyításban szakképzett munkaerőig mindenki elégedett, és persze a jó fizetések mellett megtermel egy igen komoly, bővítésre és kutatás-fejlesztésre is elegendő hasznot. Igen, itt bizony nem csak arra kell figyelnünk, hogy a páciens afféle egyszerű elvárásokkal megérkezve, hatékonyan megkapja a szükséges ellátást, hanem várakozás közben érezze is jól magát, és persze vegye igénybe a fizetős szolgáltatásokat, leginkább egyen-igyon.


[+]

Közben szem előtt kell tartanunk, hogy nem zsigerelhetjük ki a munkaerőt, hanem ráhagyással, bőséges pihenőidőkkel kell védenünk az alkalmazottainkat, fejlesztenünk kell a képességeiket, és sokszor még a legjobban megszervezett rendszerbe is belecsúszhatnak olyan bakik, amiket a takarítók, karbantartók nem tudnak megoldani - felrobbanhat egy gép, egyszerre elromolhatnak apróságok, vagy épp szembetalálkozunk azzal a problémával, hogy a bélbetegektől kissé távol tettük a mellékhelyiségeket - efféle problémák tucatjait kell megoldanunk. Közben agyamentebbnél agyamentebb új betegségekkel és döbbenetes gyógymódokkal találkozunk

Rettenetesen sok időt bele lehet tenni a játékba: összesen 15 kórházat kellene a nulláról helyrehoznunk, és bár a szituációk valamilyen okból (elhelyezkedés, épület állaga, anyagi keretek, stb.) mindig másmilyenek, összességében mégis ismétlős hangulat törhet ránk néhány sikersztori után. Ez a játék nyilván platformfüggetlenül olyan, amit nem 24 óra alatt akarunk majd kivégezni, hanem elszórt töltelékjátékként foglalkozva vele egy év alatt letudjuk. A kontrolleres kezelést remekül megvalósították, sima Xbox One-on sem futottunk bele akadozásokba, az ára pedig abszolút nem túlzó.

Kicsit talán rosszkor érkezett, de alapvetően jó hangulatú kórházas játékként próbál sikereket elérni a fejekben a Two Point Hospital konzolos portja. Leginkább azoknak tudom ajánlani a játékot, akik a Theme Hospitallal eltöltött időkre boldogan emlékeznek vissza: ugyanazt fogják kapni modernebb külsővel és új kihívásokkal. A videókból árasztott könnyedség, lazaság persze ne tévesszen meg senkit: egy szinten túl ez kőkemény koncentráltságot kívánó, kifejezetten összetett játékká válik, valós kihívások tömkelegével.

Pro:

  • Pontosan azt nyújtja, amiért régen is szerettük;
  • nem találtunk hibákat a konzolos portban;
  • barátságos az árazása.

Kontra:

  • 15 különálló kórházat egyesével felépíteni - az első szakasz unalmassá tud válni;
  • jelenleg csak kampány mód érhető el (konzolon).

Értékelés: 75

A játékot Xbox One-on teszteltük, de elérhető PC-re, Nintendo Switch-re és PlayStation 4-re is.

szentkuti11

Azóta történt

Előzmények