Hirdetés

Judgment (next-gen) teszt

Az RGG Studio az újgenerációs konzolokra is kiadta a Yakuza sorozat mellékszálaként funkcionáló Judgmentet, ami egyúttal bepillantás is lehet a csapat munkájának jövőjébe.

Hirdetés

Kamurocho utcáin

Három évvel ezelőtt már világszerte bőven dübörgött annyira a Yakuza sorozat, hogy a fejlesztői, a lassan legendássá váló Ryu Ga Gotoku Studio és a Sega megengedhette magának egy teljes értékű mellékszál elkészítését. A Japánban 2018-ban, majd fél évvel később a többi piacon is megjelenő, akkor még PS4 exkluzív Judgment vadonatúj főszereplővel és alapfelállással dolgozott. Alvilági bűnözők helyett egy detektív bőrébe bújhattunk, aki gyilkosságokat és más ügyeket oldott meg a jól ismert tokiói piroslámpás negyed, Kamurocho neonfényes éjszakáiban.

A játék a „nagy” sorozathoz hasonlóan kritikai és pénzügyi sikereket is elért, nem véletlenül: a kipróbált és bejáratott, kvázi nyílt világú verekedős akciójátékot nyomozós és más kisebb játékmechanikák dobták fel, ami új színt és ízt csempészett az RGG népszerű játékai közé. Aki az eredeti kiadásról szeretne megtudni minden részletet, annak ajánlom 2019-es tesztünket. Hogy miért vettük elő ezt a címet, annak egyszerű oka van: a játék az újgenerációs platformokra (Xbox Series X|S, PS5, Stadia) is elkészült, így mindenképp érdemes róla néhány szót ejteni.

A Judgment ugyanott játszódik tehát, ahol a Yakuza sorozat legtöbb epizódja, viszont teljesen modern (2018-as) környezetben, ami a széria rajongóinak néhány izgalmas fejlesztést tartogat – érdemes látni például, hogyan fejlődik a híres-hírhedt kerület. A főszereplő Takayuki Yagami, egykori ügyvéd, aki egy korábbi, tragikusra sikerült ügy miatt most már inkább magándetektívként keresi a kenyerét. Amikor azonban a neonfényes utcákon kivájt szemű hullák kezdenek feltűnni, Yagami egy olyan szövevényes ügybe keveredik, aminek szálai a legmagasabb körökhöz vezetnek, ő maga és barátai pedig életveszélybe kerülnek. A jakuza kapcsolatoktól a rendőrségen és az ügyészségen át több csoport is belefolyik az eseményekbe, amiből egy jó 35-40 órás, viszonylag lassan induló, de annál izgalmasabbá váló, szerintem parádés történet születik.

Judgment Xbox Series X

Nem szeretnék részletesen belemenni a játék rendszereibe, hiszen a next-gen kiadás ilyen szempontból semmiben nem tér el az eredetitől, azt pedig Grath már kivesézte. Röviden a stúdió többi játékához hasonlóan egy többé-kevésbé nyílt világú, valós idejű verekedős harcrendszerű akciójátékkal van dolgunk. Kamurocho kicsi, mégis hihetetlenül aprólékosan kidolgozott és változatos kerületében tevékenykedünk (pontosabban nem csak itt, de ez a fő helyszín), a fő kampányküldetések mellett mellékes feladatok is megnyithatók, valamint a város jó néhány lakójával barátságba kerülhetünk. Ez utóbbi növeli Yagami reputációját, ami újabb ügyeket nyit meg, és így tovább. Természetesen a szabadidő eltöltésére is van mód, van itt kaszinó, darts és persze Sega játékterem is, olyan címekkel, mint a Space Harrier, Fantasy Zone, de akár a Virtua Fighter 5-öt is megtalálhatjuk az egyik sarokban. Ha csak egy szimpla Yakuza koppintás lenne, már akkor is megérné az árát, de a Judgment szerencsére mást is tartogat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • SEGA

Előzmények

 • Yakuza: Like a Dragon teszt

  Szinte felsorolhatatlanul sok minőségi, de igen hasonló epizód után a Yakuza-sorozat szakít hagyományaival, és akcióorgia helyett szerepjátékként szórakoztat.

 • Judgment teszt (PS4)

  Tokió, jakuzák, rengeteg bunyó és csodálatosan megrajzolt ételek – a Yakuza fejlesztőinek új játéka nem merészkedett messze az alapoktól.

 • Yakuza 6: The Song of Life teszt

  Egy kisgyereket pátyolgatva még nehezebb az egyszeri jakuza-szökevény élete – a Yakuza továbbra is különleges élményt jelent.