Curse of the Sea Rats teszt

Amikor először belecsöppentem az emberekből frissen paktányokká varázsolt tengeri csibészek kalandjába, akkor még fogalmam sem volt arról, hogy nem csak a játék szereplői lesznek elátkozva…

Vitorlát le, kalandra fel

Bár a 2D-s roguelike és a Metroidvania játékok az utóbbi években egyre inkább kezdik elárasztani az indie piacot (előbbinek kevésbé, utóbbinak jobban örülök), azért még mindig lehet olyan címeket kifogni, melyeknek sikerül a maguk sajátos módján csavarni egy kicsit a választott műfaj sajátosságain és egy új színt vinni bele. A Curse of the Sea Rats a második zsánerbe esik, az egyedi ízét és fűszerezését pedig egyértelműen a körítése adja: a helyszín, a történet és a karakterek megközelítése. Néhány üdítő kivételtől eltekintve a Metroidvania alkotások szeretnek a fantasy és sci-fi keretein belül mozogni (akárcsak a zsáner legendás névadói), egy szokásos középkori környezet, vagy egy elhagyatott űrállomás társaságában.

Nos, a fentebb taglalt receptet itt el lehet felejteni, a helyszín ugyanis az ír partvidék, a korszak pedig nem más, mint a XVII. század, amikor a spanyol és angol vizeket a kalózok tartották rettegésben. A történet szerint a királyi flotta zászlóshajója épp a karibi térségből tart vissza Nagy-Britanniába, hogy számos elfogott kalóz és rab fölött hirdessenek ítéletet az anyaföldön, amikor a legénységet megtámadja egy hírhedt kalóz-boszorkány, Flora Burn, aki a fedélzet minden tagját patkánnyá változtatja és elrabolja az admirális fiát. A játék innen veszi kezdetét, és rögtön lehetőségünk adódik négy eltérő nemzetiségű és háttértörténetű karakter közül választani, akik számára megadatik a remény, hogy tisztára mossák a nevüket és megmeneküljenek a bitófa alól, amennyiben sikeresen kiszabadítják Timothy-t, a kíváncsi és szószátyár kisfiút.


[+]

A röpke 4-7 órás kaland során nem csak az egészen változatos partvidéket tudjuk bebarangolni, de lehetőségünk lesz megismerni és segíteni számos bohókás, de a maga módján kedves és szerethető karaktert, ide értve például az egymással fasírtban lévő skótdudás szellempárost, a föld alatt rekedt óriás teknőst, vagy… az unokájának kötögető nagymamát. A szerethetőség pedig még az állítólagos főgonoszról, vagy az ő csetlő-botló csatlósairól is elmondható. Kis snittek formájában az előrehaladásunkkal párhuzamosan be-be tekinthetünk majd a közöttük zajló beszélgetésekbe, amikből kiderül ám, hogy legalább annyira emberiek ők is, mint mindenki más, csak éppen kicsit rossz útra tévelyedtek. Az egyik kedvencem az erősen Drakulára hajazó (és egyébiránt a Symphony of the Night előtt tisztelgő) kalóz vámpír, aki kikéri magának azt a sztereotípiát, hogy a hagyma árt a fajtájának, hiszen ő csak a leheletére való tekintettel nem eszik soha, és… szeret figurákat horgolni. 


[+]

Az írás nagyon sok ponton remekel, tele van szellemes dialógusokkal és helyzetkomikumokkal a játék, a szinkron pedig ehhez illően magas színvonalú, néhol megidézve számomra pár klasszikus Pixar és Disney animációs filmet. Ha valaki például látta a nemrég megjelent Csizmás, a kandúr: Az Utolsó kívánságot, és emlékszik az egymással civakodó medvecsaládra, akkor már lehet egy képe arról, hogy miféle humorra és párbeszéd-dinamikára lehet ebben a sztoriban számítani. Erre pedig még rátesz egy nagy lapáttal a négy játszható karakter a sajátos beszólásaikkal és személyiségükkel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • 9 Years of Shadows teszt

  Több, mint százezer dollárnyi Kickstarer pénz és három év után megjelent a 9 Years of Shadows, ami legalább annyi évnyi árnyékot fog vetni önmagára és fejlesztőcsapatára, mint amit a címe sugall.

 • Viewfinder teszt

  Van új a nap alatt: amikor azt hinnénk, hogy minden logikai játék a korábbi ötleteket remixeli, akkor a Viewfinder fejlesztői egy teljesen új ötlettel álltak elő.

 • Sonic Superstars teszt

  A mozifilmek, animációs sorozatok és képregények közt alaposan el vannak kényeztetve a Sonic-rajongók – most pedig egy új 2D-s epizód próbálja folytatni azt, amit a Mania elkezdett.

 • Skull and Bones teszt

  Tíz év, temérdek újrakezdés és olyan kétes hírnév, melyet egy kalózfejedelem is megirigyelne – a Skull and Bones végre kibontotta halálfejes vitorláit, a kérdés már csak az, hogy elkerüli-e a hajótörést.

Előzmények

 • The Settlers: New Allies teszt

  A széria a 30. születésnapját ünnepli ezzel a kiadással, mi pedig a régi Settlers legfontosabb ismertetőjegyeit siratjuk.

 • Atomic Heart beszámoló

  Megérkezett a Mundfish berkeiben készült FPS, amely számos hasonló stílusú játékból próbál meg meríteni több-kevesebb sikerrrel, hogy végül egy korrekt alkotás legyen belőle.

 • Returnal - PC technikai teszt

  A HouseMarque lassan kultstátuszba emelkedő akció-platformere közel két év után végre PC-n is tiszteletét teszi. De vajon hogy muzsikál egy olyan játék a gépünkön, ami már alapvetően egy újgenerációs (PS5) hardverarchitektúrára íródott, és mit vetít ez előre a jövő számítógépes címei számára?

 • Lil Gator Game teszt

  Miért játszunk: egy remek történetet akarunk élvezni? Kihívásokat akarunk leküzdeni, esetleg másokkal szeretnénk megmérkőzni? Az apró (alli)gátor kalandja ezek helyett fel akar vidítani.