Új hozzászólás Aktív témák
-
kovsol
titán
válasz Tuninger #22698 üzenetére
Feldobsz APS-C gépre egy 56 f1.4 -t egy arc portré esetében +-1cm lesz az éles rész. Ha egy felső testet portrét csinálsz akkor már +-2,5cm.
De egy MFT gépen egy 25 1.4 arc portré +-1,2cm, felső testes +-2,6cm.Szóval nem értek egyet azzal, hogy ez csak FF gépen probléma.
May the Force be with you!
-
Tuninger
Topikgazda
Fullframe F2 alatti obikkal áll fenn inkább ez a probléma. APSC-n nem hiszem hogy van elég fényerős obija vagy nagyon nem úgy használja az AF-et mint kellene.
Panánál megint csak túl sok a mélységélesség hogy probléma legyen.Messze túlhypeolt a probléma, de tény h maga a feature nagy kényelmet ad.
Srácnak is vagy 50x mondtam el hogy videónál minek az eye AF, ha ott még annyira sem tudsz belecroppolni pixel peepeléshez... az a baj hogy ő is azt várja hogy a kamera majd magától olyan felvételeket csinál amire majd mindenki tátja a száját, neki elég csak megnyomni a rec gombot.
Csak az a baj hogyha egy bizonyos look mindenki számára elérhető, lásd slider vagy gimbal, és elkezdi mindenki használni akkor az hirtelen nem is lesz olyan érdekes.
Ha lenne egy kamera ami instant Végtelen háború színvonalú anyagot tolna ki magából, leértékelődne a végtelen háború minősége...MrChris: régen volt itt bullsh1telés még a pana plazmáknál hogy 600Hzes meg 2500Hz-es panel... hogy tuti minden video villogasmentesen menjen. Meg hajdanan külön feature volt a true 24hz megjelenítés. Egyébként én is mindig azt nézem hogy mennyivel fluidabb ugyanaz az anyag TV-n, kikapcsolt képjavítókkal.
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz Tuninger #22689 üzenetére
Hát erről szoktam írni, hogy ami a 24/25p TV-n egész smooth, ugyan az a monyón korántsem olyan sima. Laikus számára egyáltalán, vagy alig észrevehetően (számomra szembeötlően) vízszintes képelvágások vannak a monitoron. Gondolom szintén az fps-képfrissítés szinkronizálatlansága miatt. Az én TV-m meg valszeg a többi is máshogyan pásztázza a háttérfényt és képtartalmat, az enyémen félkörök sorozata, míg a monitor a szokásos vízszintes sorok lefutása.
-
_q
addikt
válasz Tuninger #22695 üzenetére
Itt is D750-van a Nikonosok harmadának legalább, valahogy ez nagyon be van égve, na meg a tükrös mizéria. Amúgy pont ma mesélte egyik ismerősöm, hogy a barátnője is ezen rágódik, hogy egyszerűen nincs fókuszban a szem, igaz neki egy olcsóbb APS-C Nikon gépe van asszem. Panánál amikor megjelent a zöld négyzet, hogy az arc fókuszban van akkor nem tűtnt életlennek a szem. Nagyon nem akarok belemenni mert megkapom kovsoltól a magamét , de ha nincs szemfókusz a gépben, akkor hogyan lehet AF-al még is jól fókuszálni a szemet tág blendén?
Amúgy ezek a technikai dolgok mint, hogy van-e szemfókusz, záridő 180°, karcol-e az objektív eléggé stb. tényleg csak a fotósnak/videósnak lényeg legtöbbször. Sokszor kritizálom a saját kreálmányaim, miben lehetett volna jobb, mint beeső fény iránya, expozíció, magasabb záridő stb., de ezzel 90%-ban senki se foglalkozik csak hogy ő hogy nézett ki, még se volt jó az a ruha, a párja miért nem mosolygott...
[ Szerkesztve ]
-
Tuninger
Topikgazda
válasz Márton #22692 üzenetére
Várj, rárakok egy lapáttal, évekig azt hittem rossz a videókártyám (még az 7970) vagy a driverem mert a jatekoknál szétcsúszott a kép... aztan valamikor 3 éve rájöttem hogy a v-sync nem ördögtől való...
Bár a G-Sync mai napig nem tudom mire jó igaz nem is néztem utánaq_: utalta hogy a nikonnal nincs eye af es hogy az eskuvo buli fotok 5%-a nem ott éles ahol kéne. Annyira idegesitett a folyamatos elesseg mania hogy beultettem a hintaba, regota akart egyebkent milcre valtani. Egyetlen pofatlan kerdessel indult az egesz. Ő azt kerdezte kb 100adszorra hogy az A7 IIInal milyen az eye-af videonal? 100adszorra is az volt a valasz hogy nem tudja csak fotoban. "De neked a d750ben eleg jol mukodik az eye af fotonal nem?" "Mi az hogy olyan cuccal fotozol 2020ban ami nem tud eye af-et? Hol elsz te, 2014ben?" Na es igy kerul egy millioba a sonyra valtas nikonrol. Es a vegeredmeny? A menyasszonyok szemszogebol pontosan ugyanolyan kepek.... az en szemszogembol meg vegre kolcsonkerheto objektivek :P egyik legjobb haverom egyebkent ha ez nem is jon le.
[ Szerkesztve ]
-
-
Tuninger
Topikgazda
válasz Márton #22690 üzenetére
En teljesen abban a hitben voltam hogy a windows majd megoldja valami magicel hogy mindent az annak megfelelő kepkockasebességen framedobás nélkül lehessen látni. Vagy akár azt is feltételeztrm hogy az hogy a monitor villog az nem szól bele a video által lejátszott kép folytonosságába.
Én sem tudhatok ám mindent :D
-
Tuninger
Topikgazda
Ejnye urak ez a képfrissítéses beszélgetés bizony fontos.
Gerald Undone csinált egy nagyon szuper tesztet a záridő és a képkockaszám relációjában
ami már mindenkinek a könyökén jön ki (vagy mégsem? voltak itt eltévelyedések magasabb képkockaszámoknál..)
Most megkerestem az nvidia vezérlőpulton, be tudok állítani egyéni képfrissítést, áttoltam 24Hz-re és bizony bizony máshogy néz ki a végeredmény mint az eddig gyárilag használt 59,97Hz-en. Persze most a desktop "szaggat" de a youtube frankó. -
-
Tuninger
Topikgazda
Az einfin kb 6-800 eurot esik ez a kategoria az első évében. Az A73 2000 eur-on inditott most 1450. Az eos r és a nikon Z hasonloan. Az R3 3000 felett kehdett mostmár majdnem 2000. XT3 1500on kezdett most 900.
Ne félj az itthoni bolti ára akkor is 1 misi lesz ha már rég kapható az utódja :D -
Tuninger
Topikgazda
válasz kovsol #22679 üzenetére
Egy klasszikussal élnék, ha a hibás cuccokról van szó:
Statisztika szerint magyarországon 12 óránként hal meg valaki autóbalesetben.
<--- áááh tuti nem én leszek az
Az 5-ös lottó nyerési esélye: 1 a 44 millióhoz.
<-- sose lehet tudni, azért kitöltök egy szelvényt.Mondhatni "vállalom" hogy a 30%-al alacsonyabb árért megszívhatom egy hibás példánnyal. Egyébként einfis/eglobalos cuccokra is van 1 év gari és ahogy olvasgattam nem is annyira vészes az ügyintézés. Míg pl talán Vond linkelt pár hónapja valakit a Pana topicban aki kanosszát járt a 220 Voltnál mert nem voltak képesek neki egy rendesen működő objektívet adni. Persze sose kerüljön rá sor hogy meg kelljen tapasztalni a garis ügyintézést.
Meg hol húzza meg az ember az értékhatárt? Az A7s III itthon 1,6M, szürkén 1,3M. De ha 5 évre vetítjük munkaeszközként akkor lehet én is itthon venném inkább...
-
_q
addikt
Hivatalosan az 5 év garancia csak az első vevőre vonatkozik. A gyakorlatban nem tudom figyelembe veszik-e.
(#22676) kovsol
Nem kell, köszi.(#22677) Tuninger
Alapvetően egyetértek veled garancia ügyében, viszont ha szürke közeli árba kerül itthon egy (számomra) drága objektív/váz, akkor nekem is az a véleményem mint kovsolnak. Ha csak pár 10 ezer Ft-al drágább, akkor inkább a garanciát választom.(#22681) kovsol
Hírlevélben szoktál értesülni a sony pénzvisszafizetésről vagy időközönként felnézel a fotós webshopok oldalára? -
kovsol
titán
Sony cuccot az elmúlt pár akció keretében szürke ár alatt be lehetett szerezni.
Előszőr egy zoom obis, majd egy fix obis -20% kupon volt, ami összevonható volt más akcióval.
Most a A7III 518e Ft itthoni árazással. Minek vennék szürkén akkor.
Szürkét annak találták ki aki azonnal akarják, és olcsón. Normális esetben ki kell várni az akciókat.Tuninger van egy csomó hiba ami nem jön ki pár hét alatt. Vagy ha decenteres darabot kaptál akkor küldözgeted vissza a szürke szajrét?
A Sigma 24-70 meg hírhedten szarul szigetelt. Mindenki sír is rá rendesen, hogy alig bontja ki már tele van porral, és az időjárás állóságát is alapvetően megkérdőjelezi, hogy ennyire tele megy porral.
És a szórás is nagy, mert láttam én olyan példányokról tesztet ahol a Tamron volt az élesebb amúgy.[ Szerkesztve ]
-
aznem
tag
válasz kovsol #22673 üzenetére
Igen, az az 5 év gari jó dolog. Talán mindig van az az ár, amikor mérlegelni kezd az ember szürkén-használtan-rizikózni. Vázat én is lehetőleg itthonról veszek, de ez tán inkább paranoia, mint a hazai kereskedelem "támogatása". Mostanában van egy két meggyőző hazai akció, ami feledteti a szürke meglétét, vagy a túlárazott használt árakat. pl. lehetne az a sigma akciós ár, amitől elcsábul az ember és a plusz súlyt is feledi egy pillanatra ;)
-
kovsol
titán
Szerintem eresszük el ezt a témát.
Írtam is, hogy amint elkezded tekergetni az rekeszt nem fogja már állítani. Csak akkor állítja, ha nem nyúlsz hozzá miután beállítottad a legnyitottabb állásban.Szeretnél róla videót, vagy elhiszed szöveges formában is?
[ Szerkesztve ]
-
kovsol
titán
Meg a Tamronra itthon adnak 5 év garanciát is egyébként.
Mondjuk lehet én vagyok az egyetlen akit ez érdekel, és nem szürkén veszem a cuccokat.
Egyébként a legtöbb helyen az amcsi árat veszik alapul, ahol a sigma alig drágább, mint a tamron.[ Szerkesztve ]
-
aznem
tag
válasz Tuninger #22669 üzenetére
Mikor (1 hónapja) nézegettem, az hamar lejött, hogy még élesebb a Sigma -nagyon közelit a Sony hoz. De sajnos súlyban is hasonló a Sigma 830g, Tamron 550g. És hát kifogásnak is jól jön az a megállapítás, hogy nem csak az élesség számít Tamronos fotók (van pár SEL35F18 is közte) egy Ügyes fiatalembertől (fb): [Nikko Pascua]
[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
válasz MrChris #22668 üzenetére
Benéztem nagyon valamit.
(#22669) Tuninger
De az van, csak előtte volt 2-3 hónapig a kitobjektív azért említettem meg, hogy mint ha máshogy lett volna, de valószínűleg valamit összekeverek. Jelenleg a fix f2.8 miatt nem releváns persze.(#22670) vond
Bennem a tamron esetén is felmerült a kérdés, miért kellett a zoom és fókusz gyűrűt felcserélni, de szerencsére könnyen megszoktam. A sigma viszont jobban össze tudja zavarni az embert, ha van mellette mondjuk egy sony vagy tamron ahol meg máshogyan kell tekerni a gyűrűt. Mint kiderült az előbbi rekeszes témából engem meg valószínű biztosan összezavarna . Egyébként hozzá lehet szokni biztos ahhoz is, de a "miért"-re kíváncsi lennék én is. -
vond
MODERÁTOR
válasz Tuninger #22669 üzenetére
Igen, azt a Sigma 24-70-et meg kellett volna még említenem. Pont a múltkor néztem egy Gerald Undone videót, ahol rendesen összehasonlítja ezt, a Tamron 28-75-öt, meg a Sony G 24-70-et. Neki is az jött ki, hogy a Sigma a legjobb vétel, ha rá tudod szánni azt a plusz ~100 ezret.
Azt mondjuk rohadtul nem értem, hogy miért kellett megfordítani a zoom irányát.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
Tuninger
Topikgazda
Meggyőztem kedves fotós barátomat hogy ideje fellépni 2018as színvonalra és váltani Sony MILC-re a Nikon szettről hogy
végre használhassam az objektívjeittudjon végre videózni is.A7 III-hoz egy Sigma 24-70 F2.8 Artot rendelt einfiről.
Én sokkolódtam anno a Tamron 28-75-ön hogy milyen éles (Kovsol meg is mosolyogta), de ez a Sigma még rádob élességben és ott van az a "hiányzó" 4mm.
100 rongy a felár a Tamron 225k-s használt árához képest, de tényleg jobb obi, szóval ha valaki rá tud szánni 325 ezret, szerintem jelenleg nincs jobb ár/értékes választás fotóra / videóra, ez tényleg kivált egy fix sort._q: neked most nem a 28-75 van az A7 IIIon?
-
_q
addikt
Hát valamit nagyon elnézhettem, mert nekem az maradt meg, hogy nem állt vissza a legtágabb rekeszre, sony-nál nem használtam annyira sokáig, de panánál biztosan volt valami. Lényeg a lényegm jól benéztem és valamivel keverem, viszont sajnos nem tudom megnézni élesben miből jön az emlék.
(#22665) hibavissza
A-t használtam, kivéve videónál volt a full manuál. Videónál is ugyan így működik? -
vond
MODERÁTOR
Majdnem. Így a helyes:
"Ha 28 mm-en beállítom f2.8-ra és elkezdem feltekerni 70 mm-re, ahol mondjuk f5.6 a legtágabb rekesz akkor beállítja a váz f5.6-ra, majd visszaketekerem 28 mm-re, akkor folyamatosan állítja vissza egészen f2.8 -ra.
Ha viszont nem az legtágabb rekeszt használom, hanem 28 mm-en f3.5-re tekerem és így tekerem ki 70 mm-re, szintén felmegy f5.6-ra, de ha visszatekerem 28 mm-re, akkor folyamatosan állítja vissza egészen f3.5 -re."Nem akarom elhinni, hogy ezt eddig nem vetted észre egyik gépednél sem.
(#22663) hibavissza: Így van. Ha nem kellene hosszabb zoom, akkor én is inkább a Tamron 28-75-öt választanám. Az egy rakás fényerős MFT fixet. Kár, hogy nem 24-ről (vagy még lejjebbről) indul, de ez így is egy 14-37mm f/1.4 MFT-n, ha mindent "ekvivalizálunk". Kicsit olcsóbban akár a Sony G 24-105mm f/4 is érdekes lenne (ami ugye kb. 12-52mm f/2 MFT-n).
[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
válasz kovsol #22661 üzenetére
Akkor csak hogy tényleg jól értem-e.
Ha 28 mm-en beállítom f2.8-ra és elkezdem feltekerni 70 mm-re, ahol mondjuk f5.6 a legtágabb rekesz akkor beállítja a váz f5.6-ra, majd visszaketekerem 28 mm-re, akkor folyamatosan állítja vissza egészen f2.8 -ra?
Ha viszont nem az legtágabb rekeszt használom, hanem 28 mm-en f3.5-re tekerem és így tekerem ki 70 mm-re, szintén felmegy f5.6-ra, de ha visszatekerem 28 mm-re, akkor tartani fogja az f5.6-ot?Az a "baj" már nincs meg a kit objektív, így nem tudom ezt megnézni, de most elbizonytalanodtam, hogy is volt.
(#22662) vond
28-200 mm-en nekem se lenne rossz az az objektív, csak azért kérdeztem ezt az egészet, mert nekem úgy rémlik a rekeszértékekkel volt valami ezért a kit objektív esetén 28 mm-en sokszor nem a legtágabb f3.5-ös rekeszen ment, hanem f5.6-on, ha előtte 70 mm-en használtam. Sőt még a panánál hasonlóra emlékszek, de elbizonytalanodtam mit is tekergettem akkor. -
hibavissza
veterán
Én most nem tudnék dönteni egy xt4 és a73 közt. Valószínűleg a 3rd party obiválaszték miatt a Sony-t venném. Jelenleg 4 fix obit használok régóta. 20 1,7; 25 1,4; 50 1,4; 60 2,8, de csak azért, mert mft-n nincs épkézláb fényerős zoom. Egy FF 2,8 zoom mindent kiváltana és nem is foglalna több helyet mint ez a négy és lenne követő af. Novemberben végez az asztalos és utána....
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Kovsol már megírta. Beállítod a legtágabb rekeszt (esetünkben 28 mm-en), a többit meg az auto ISO megoldja.
Persze, hogy jobb lenne nekem is, ha végig f/2.8 lenne, de ez elég elképzelhetetlen egy ilyen átfogású objektívnél. Ha ilyet szeretnék, akkor ott a 28-75, de az nekem nagyon rövid lenne.
-
kovsol
titán
Ha mindig a nyitott rekeszen használod akkor magától visszavált. 28mm -en belövöd f2.8 utána ha zoomolsz magától visszarakja adott mm-hez tartozó nyitott értékre. Ha viszont mondjuk 50mm-en felrakod mondjuk f8, majd vissza mondjuk f5, mert ott az a legjobb érték, akkor f5 -t fogja tartani.
-
_q
addikt
Engem az zavar ezekben a gyújtótávolsággal együtt változó rekeszelésű objektíveknél, hogy mindig vissza kell tekerned f2.8-ra 28 mm-en, ha előtte mondjuk 70 mm-en voltál. Én a kit objektívnél az esetek nagy részében elfelejtettem, amikor eszembe jutott akkor pedig macera volt, főleg mikor másodperceken múlt a jól elkapott pillanat.
-
hibavissza
veterán
válasz Márton #22656 üzenetére
Most a melós 60 Hz-es monitoron néztem. Nekem mind a három bakkecske. Megnézem az otthonin este. Egyszer kiveséztük itt hasonló csak sk gyártott teszttel. Akkor még átállítgatta a lejátszóm a monitort és minden smooth volt kivéve a 60 Hz-es tesztvideót. Pedig ott natív 60 Hz-en ment a monitor mégsem volt jó. Nem tudom miért. Talán mert itthon 50 Hz az áram frekije és valahogy mégis befolyásolja az elektronikát?
Amcsik átállhatnának 230/50-re. Megkímélnék a bolygót fél Kínányi széntől évente.[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Teasüti #22653 üzenetére
Bizony kevered az A7RIV-et az A7SIII-mal. Nekem mondjuk elég lenne utóbbi 12 MP-es (fotós) felbontása is, de ha valaki nagy nyomatokat akar csinálni, vagy sokat crop-ol, oda már kevés lesz.
Igen, a Sony obik elég drágák, de Tamron, Sigma, és most már Samyang oldalon is nagyon jó kis lencsék vannak Sony E-re. Egy Tami 28-75mm f/2.8-cal nagyjából le is lehet fedni egy esküvői fotózást, videózást. Ha kevés az alja, akkor oda esetleg még egy 17-28-at be lehet vállalni. De telében is vannak gazdaságosabb lencsék, amik képminőségben, AF-ben, egyéb dolgokban nem sokban különböznek a drágább Sony, vagy Zeiss üvegektől (de biztos van, aki sok különbséget fedez fel).
Én mondjuk egy Tamron 28-200mm f/2.8-5.6-tal indulnék, ha átnyergelnék Sony FF-re. Persze főként a meccsek miatt, de máshova is nagyon jó lenne. Optikailag teljesen rendben van, viszonylag kicsi és könnyű, és nagyon jól tartja a fényerejét. Ha jól emlékszem, 35-ön még f/2.8, 50-en f/3.2, 70-en meg f/4, és csak 150-nél ugrik f/5.6-ra. Nálam ez most "ekvivalizálva" MFT-re egy 14-100mm f/1.4-2.8-nak felelne meg. Azért az nem gyenge. Kis kompromisszummal sok fixet ki lehet vele váltani. Persze nincs f/1.8, meg f/1.4, de nem is kell cserélgetni, és 3-4-szer annyit költeni.
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz hibavissza #22655 üzenetére
Videón jobb gomb és statisztika, ott szoktam megnézni. Aztán lehet, hogy van rá kiegészítő.
-
Márton
nagyúr
válasz hibavissza #22655 üzenetére
A YT nem írja ki (nem tudom van-e rá plugin), max a monitorod, hogy a windows éppen milyen frekin megy.
Ezen a kodi tesztvideón a felső sor teljesen sima, folyamatos 72Hz-en? Meglepne.Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
hibavissza
veterán
válasz Márton #22650 üzenetére
Nekem a 72 Hz jött be. Dell 2312+Nvidia+MPCHC-val megoldható az automatikus képváltás 75 Hz-ig, de 72 Hz-en én nem látok zavaró ugrálást semelyik fps-nél, szóval nem változtatom. Ráadásul 75 Hz-nél fura vibrálást láttam-éreztem, mintha az már sok lett volna. 72 Hz-en "nyugodtabb" a kép. Azt honnan lehet tudni, hogy a YT 24, 25 vagy 30 fps-en fut? Csak az 50-60-at jelzi nálam.
[ Szerkesztve ]
-
Tuninger
Topikgazda
válasz Teasüti #22653 üzenetére
Tudtam én hogy kevered a vázakat, gyanús volt az előző postodnál is, mert Az R4 videós képességei szinte semmit sem léptek előre az R3 óta, és mindkettő jelentősen gyengébb mint az A7 III. Meg meg is lepett volna hogyha a 61MP-s szenzor akkorát villantana high ISO-n.
Te az A7s III-ra gondolsz, ami tényleg csúcs, de pont fotós munkára kicsit vékonyka lehet a 12Mp-s szenzor. Ráadásul zaj terén az A7 III-hoz képest nem akkora ugrás mint gondolod, talán ha 1 ISO van benne pluszban.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Kukcaman #22630 üzenetére
Imádom az XT3-at.
De örülnék egy jobb ISO teljesítménynek és az új a7r4 nagyon durván jó low light-ban. Én meg elég gyakran vagyok kénytelen low light fotózni, amihez a Fuji-n fix üveg kell. A zaj lineárisan emelkedik és már ISO400-tól jól kivehető, ISO800 fölött már zajos a kép az én ízlésem szerint. 3200-ig engedem el, ami még értékelhető. 6400 még menthető ha nagyon muszáj, 12800 már csak utolsó lehetőségként ha minden más megbukott: utolsó esküvőmön a ceremónia félhomályban volt és nem használhattam vakut. A képek max telefonon néznek ki valahogy...
Ha csak a vázakat nézem, akkor a7r4-et választanám a hét minden napján. Dual natív ISO és 16000-en teljesen tiszta a 4K videó. Feltételezem akkor a fotók is jók még ott. Valamint a legjobb autofókusz és tracking. A jelenlegi legjobb 4K kamera, stb.
A jó fotós meg halad a korral.Viszont a Sony üvegek marha drágák. Az szól a Fuji mellett, hogy olcsóbb a rendszer. XT4 meg nem akkora nagy előrelépés a 3-hoz képest. Én vártam volna egy jobb ISO teljesítményt még legalább, mondjuk base ISO100-at 160 helyett. De semmit nem fejlesztettek a szenzoron. Sajnos a Sony durván ellépett a konkurenciához képest.
Én special csak natív üveget használok, Fuji-ra meg amúgy sincs nagy választék 3rd party-ból. Adapterezni meg nem szeretnék. Néztem speedbooster-t, de egy Metabones és egy Sigma már drágább, mint a natív megfelelője. A méretről és súlyról nem is beszélve, ami negálja az apsc mirrorless minden előnyét. Persze fényerősebb is jóval, de autofókuszban nem olyan jók az adapterek ami fájó pont. Sony-ra való obikkal meg Dunát lehet rekeszteni, ha gyárira nem lenne pénz.[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
-
Márton
nagyúr
-
vond
MODERÁTOR
válasz Márton #22647 üzenetére
Nekem az a fontos, hogy a 25 (és 50 fps) legyen jó, és ezek tökéletesek is. 60-asat meg amúgy sem nézek sokat, de ott sem látok zavaró ugrabugrát. Plusz a 23.976 is jónak néz ki.
(#22648) MrChris: Nekem ilyen van, ezen gond nélkül megy a 75 Hz is.
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
Eizo-okra nem jellemző, hogy váltogatnának. Mivel az enyém se ilyen váltogatós kérdezném, ha böngészőben megy a youtube átvált 50Hz-re a monitor ha 25/50p a videó? Vagy ha vlc-vel játszom le akkor átvált a videó frekiére? Vagy hogy működik? TV-mnél nincs ilyen gond, ismer mindent és nem is ablakban jeleníti meg.
-
hito
nagyúr
válasz hibavissza #22628 üzenetére
Legyen éles oszt' csók
Akkor nem csak én süllyedtem ebbe az "igénytelenségbe"Tuninger: tudom, jogos kritika
Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.
-
Márton
nagyúr
Hát ha nem olyan lejátszót használnak, akkor miért váltana? Továbbá vannak még egzotikus kijelzők, amik nem tudnak dvi-on 50-et csak 60Hz-et. Nekem is van egy ilyen (igaz régi) tft-m.
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Lac-coo
őstag
HI !
GX80-at érdmes áthekkelni 30 fpsre ? Nincs semmi kellemetlen mellékhatása ?
THX !
I love latte-avokado !
-
vond
MODERÁTOR
válasz hibavissza #22628 üzenetére
Barbárság, vagy sem, én igazából sosem foglalkoztam annyira vele. Ha tényleg nagyon durva a napsütés, és gyorsabb mozgás is van a képeken, akkor fetekerem a 3 EV-s ND szűrőt, hogy azért mondjuk 1/1600 helyett legyen 1/200 az 50 fps-hez. De ha nem mozog gyorsan a téma, akkor nem zavar az 1/400, vagy akár 1/800 sem.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
Nem Fuji sajátosság. Egyébként Tuninger tanácsára én teljesen elengedtem a záridő kérdést. (ugyanitt eladó variND ). Ahol nem tetszik valami azt post ban kezelem. Nincs időm két "– gyere már az isten szerelmére" közt még tekergetni is a gépet. Legyen éles oszt' csók.
[ Szerkesztve ]
-
hito
nagyúr
válasz hibavissza #22626 üzenetére
Most miattad legalább 2 dologra rá kell gugliznom Mindenesetre akkor nem Fuji sajátosság ezek szerint.
Márton: nem, legalábbis én egyáltalán nem veszem észre.
-
hibavissza
veterán
Svenkelésnél a sebesség is szàmít. Ha ràguglizol talàlsz egy tàblàzatot zàridő-làtószög-svenkelés sebesség összefüggésre. Sajnos ez is csak a filmes időkre érvényes. Míg nem lesz global shutter nem kapsz jó eredményt. És nem àrt egy kadencia helyesre skàlàzott megjelenítő sem. Én utólagos motion blurral próbàlom elkenni. Az fps-sel egyező zàridő ugyanez. Elkeni a villódzàst.
[ Szerkesztve ]
-
hito
nagyúr
Sziasztok! Nem tudok rájönni mi lehet az oka annak, hogy 30fps-hez 1/60-as záridőt használva sokkal darabosabb lesz a mozgás, mint 1/30-cal lőve. A váz Fuji X-T30, máshol ilyet még nem tapasztaltam. Az obi stabi nélküli (18mm f/2). Svenkelésnél kifolyik a szemem 1/60-at használva, 1/30-cal tökéletes.
-
vond
MODERÁTOR
Na, meg akartam csinálni ezt az olcsó HDMI»USB képminőség tesztet. Egy órát pöcsöltem vele, de sehogy sem tudtam működésre bírni ezt a szart. Nem tudom, mi lehet a kínja. Elvileg plug&play a cucc, meg is jelenik az eszközkezelőben, de képet nem ad sehol sem. Próbáltam OBS-ben, meg simán webkameraként is, pl. Google Meet-ben, meg több HDMI forrással is, nem csak a G9-cel, de semmi. Pedig amikor vettem, rögtön kipróbáltam, és rendben működött. Lehet, hogy állásában megadta magát? Na mindegy, úgyis jó szar volt a képe. Két pizza ára, na bumm. Ha szükség lesz rá munkához, akkor úgyis vennem kell egy normálisat.
Közben a V-Log L upgrade szállítása is csúszik. Nem tudom, azzal is mit tökölnek. Ha nem tudják beszerezni (amit nem is értek), akkor minek rakják fel a webshop-ba?
Egyáltalán minek szarozni csomagküldéssel, mikor egy kódról van szó? Ennél hülyébben meg se oldhatta volna a Panasonic se ezt az egészet. És még elkérnek érte 100 dollárt.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Tuninger #22423 üzenetére
Jah, lassan már a Resolve-ot is elfelejtem hogy kell használni.
LR lett a napi munkaeszköz.
Videót nem vállalok már/egyelőre. Túl sok a meló vele posztban.XT4 nem lesz. A másodgép is XT3 lett végül kellemes ár/érték arányban. Jó az a fénymérés külön tárcsán. Pont szoktam használni, hát nem lekerült a 4-esről?!
IBIS meg amatőröknek való.
Gyorsan le is lépek, mire olvassátok az előző mondatot!Ha most választanék rendszert, akkor viszont lehet Sony felé mennék.
Bár a natív üvegek Fuji-ra elvileg olcsóbbak, néha nem is kicsivel (helló Sony 70-200). De azért az az a7r4 az nagyon odab.szós. Ha videós lennék, akkor ott megindulna a nyál elválasztásom.[ Szerkesztve ]
-
Tuninger
Topikgazda
mivel 16:9-ben van 5120x2880, ezért a proci tudja, ráadásul tesztek szerint 90 perces üzemidővel. Remélem megoldják a teljes felbontást szoftveresen, vagyis a 4:3-as 5599x4223-at, mivel én alapvetően 4:3-ban megyek a legtöbbet.
A Horizont lock zseniális a front kijelző szuper, az üzemidő szuper, az hogy nem kell felfogató keret az nagyon tetszik tök jó hogy nagyobb a hátsó kijelző és jó a hang. Vagyis featureök tekintetében bőven túlnő a 7esen, csak képminőségben nem. Egyelőre marad mindegyik gopro aztán majd meglátom
-
_q
addikt
válasz Tuninger #22618 üzenetére
Lehet a processzor nem tudja 5k esetén a teljes pixel kiolvasást, mert lassú vagy nagyon melegednek és majd a következő verzió fogja tudni. Akár még direkt is lehet, egyelőre legyen elég az 5k, maradjon valami fejleszteni való későbbre is.
Akkor maradsz a 7-esnél vagy családi videózásra jó lesz a 9?
-
Tuninger
Topikgazda
Már egyszer volt szó róla hogy egy GH5-ön is milyen nehéz kirajzolni a 20MP-t mert túl kicsi a szenzor, és fullframere vetítve 80Mp rajzolására képes üvegre lenne szükség.
Itt meg ahhoz képest még sokkal kisebb a szenzor...De nem is a matek a probléma.
A 24Mp-s Hero 9-en csak az 5K mód a full pixel readoutos, minden más felbontásban 2x2-es pixel bining van. Így 4K-ban kb 5MP felbontást upscalel a kamera. Emiatt lágy a kép viszont emiatt jobb a zajszint. 1080p-hez ugyanezt a 2x2 pixelbint használja, így ott "oversampling van" így még kisebb a zaj mint 4K-nál, és a kép se sokkal rosszabb.A Hero 7-nél a legtöbb mód (4K összes, 2.7K 24-60fps, 4:3 24-30fps) full pixel readoutos, 2,7K az oversamplinges 4K, így majdnem ugyanannyi részlet van alacsonyabb zajjal mint 4K-ban. Ha a Hero 9 a fontosabb módokban 5K-n menne és meglenne benne a kráft az oversamplinghez, akkor nagyon jó kép eshetne ki belőle. Így a pixel biningel viszont nem az igazi.
Előny viszont hogy a mindenféle módokban, mint pl 4K Horizont Lock nem esik igazándiból a minőség, vagyis ahogy kapcsolgatod be a featureöket már nem lesz gyengébb a végeredmény. (bár ezt cáfolja a 1080p-ben a Hypersmooth On / High közötti képminőség zuhanás ami 4Knál nincs) -
Tuninger
Topikgazda
Írtam egy rövid véleményt a Hero 9-ről, ha valakit érdekel a gopro topicban megtalálja
-
Tuninger
Topikgazda
válasz Kukcaman #22613 üzenetére
Azért akar mindenki Arri Alexa look-ot mert az mennyire mozis.
Csak azt felejtik el, hogy Alexát nem Vér Pisták használnak gördeszkás videókhoz, szóval nem (csak) azért filmes mert olyan hűdejó a kamera hanem mert hozzáértő emberek használjákA lényeg: bármilyen kamerából lehet nagyon szépet, akár egy GX80-ból vagy A6000ből is értő kezekben.
Mivel a 4K az annyira 2019, itt egy modern összehasonlítás
Végre videónál is lehet 400%-on vizslatni melyik az élesebb -
Kukcaman
senior tag
válasz kovsol #22601 üzenetére
Tetszik benne, hogy összelegózgató.
Pár b-roll videót megnéztem ezekről a típusokról, mondjuk azokból nem lehet kilátni az újdonságokat. A könnyű balance is fajának tűnik.Ebbe nagyon tetszett a Tracking a szobor körül.
Taranis: Gondolkodtam, hogy feltegyek e ilyen kérdést, de azért nem hagy nyugodni.
Néztem jópár X-T3 és X-T4 "cinematic" videókat. Az utóbbinál sokkal több olyan videót láttam, ami elég profinak tűnt, mint az elözőnél.
Ez vagy azt jelenti, hogy aki X-T3-t vett azok többsége kevésbé ért a színezéshez, az X-T4-el szemben, vagy valamiben jobb az X-T4?
(X-T3-nál ezt tartanám mintának és az utódja is így néz ki).Azt néztem, hogy sokban nem is tér el az A7III-tól (ezért ne kövezzetek )
-
vond
MODERÁTOR
válasz Márton #22607 üzenetére
Laptop+OBS a legjobb szerintem. Egy közepes noti a 720p50-nel még elboldogul, ha nem effektezed, meg feliratozod szét. Nekünk vennünk kellett egy bika ZBook-ot a komolyabb élőkhöz (használtan bőven megéri), mert sok volt az átlátszó logó, felirat, meg eredményjelzőt is kellett csinálnom hozzá, plusz néha szükség van az 1080p50-re is.
De elvileg OTG-s megoldással működik mobilon is. Csak ráböktem egy videóra. Azóta lehet, hogy van újabb, másabb app is, mint ez a CameraFi.
[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
-
Márton
nagyúr
Engem meg az érdekelne, zártkapus kézimeccset hogy tudnék live-olni hdmi-s kameráról.
Egy ballagást már közvetítettem telóról (mobilnet + teló kamerája), de az mégsem az igazi, mert 30p volt és kint azért volt elég fény is. Most beltér lesz és sporthoz jó lenne az 50fps. A kamera ki is adja a tiszta hdmi jelet, és várom az olcsó hdmi->usb átalakítóm. Ha mondjuk ez tudna 720/50p-t az már egy lépés előre. De mivel streamelem ezt youtube-ra? Amit eddig használtam, az mind a teló kameráját engedte csak kiválasztani (CamON, Larix, Streamlabs). Létezik valami UVC-t támogató free app is androidra?Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
vond
MODERÁTOR
válasz taranis #22605 üzenetére
Persze. Ha nem felejtem el, a hétvégén megcsinálom. 1080p elég lesz, ugye? 4K-t mondjuk nem is lenne értelme csinálni a kis olcsó cuccal (bár azt hiszem tudja 25/30 fps-sel), mert már a FullHD is sok neki.
Természetesen tud egyszerre rögzíteni és jelet kiadni a G9.
[ Szerkesztve ]
-
taranis
addikt
vond: tudnál nekem csinálni bármilyen sceneről in-camera vs az olcsó hdmi capture stick felvételt? Ha tudja a váz egyszerre, az lenne a legjobb. Érdekelne hogy a te hdmi cuccod hogyan módosítja a forrást.
colorizer.net
-
hibavissza
veterán
válasz MrChris #22600 üzenetére
A nagy akciókat kivéve itthon nem érdemes fotós (műszaki) cuccokat vásárolni. Biztos van kivétel, de én még mindent olcsóbban be tudtam szerezni külföldről. Tévé, mosógép, stb van itthonról. Ezek olyanok mint a zongora. Egyedileg drága szállítani őket.
A BGH1 elég rétegmodell. Én továbbra sem látom kinek készülhet ez a váz nagy tömegben. Ha túl akar élni a Pana mft akkor lenne még mit fejleszteni máshol nem ilyenekre pazarolni az időt.... A tudása amúgy remek csak a 2000 eurós árszinten már rendesen van konkurencia.
[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
válasz hibavissza #22602 üzenetére
A 3D-360 nehéz kérdés.. Tökéletest, megfizethető áron még nem láttam.
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
kovsol
titán
DJI RS 2 és RSC 2 gimbalok közben megjelentek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Path of Exile 2
- Autós topik
- Nincs több iPhone 14, az iPhone Air-t viszont lassan már gyártják
- Milyen videókártyát?
- Windows 11
- Nők, nőügyek (18+)
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Napelem