Új hozzászólás Aktív témák

  • MageRG

    addikt

    válasz Miklós315 #24937 üzenetére

    Talán fókuszáljunk a történetre, ne mutogassunk...
    Ez engedelmesség nem feltétlen zsarnoki uralmat jelent, hanem hogy ne kérdőjelezzék meg Isten tekintélyét.
    A fa szimbóluma lehet ennek: az ember már nem parancsot követ, hanem megpróbálja értelmezni a szabályokat. Mivel nem lát benne értelmet, ezért nem látja azt sem, mi oka lenne követni azt. Ironikus módon ezt még az előtt, hogy megenné a tudást adó gyümölcsöt...
    Így párhuzamba állítható azzal, amikor egy kamasz/ifjú felnőtt értékeli újra a szabályokat.

    Érdekes módon a szabály létét nem validálja a történet. Ádám nem maga ébred rá tetteinek negatív következményeire és nem is ő az okozója. Isten aktívan bünteti meg, látszólag az engedetlenségéért - mert megkérdőjelezi a tekintélyét.
    Az Ószövetségben sokszor visszhangzik ugyanez az üzenet: az emberek nem követik Isten szabályait, ezért bűnhődnek. Nem a saját tetteik következményei miatt, hanem mert Istent feldühítik és bünteti őket.
    Mai szemmel a történet üzenete: ne kérdőjelezd meg a tekintélyt, mert megbüntetnek. Nehezen fér össze egy szeretetteljes Isten képével.
    A későbbi értelmezéssel szintén nehezen egyeztethető össze: Isten egyszerre szeretné hogy teremtménye kövesse szabályait és azokat ne kérdőjelezze meg, ugyanakkor azt is, hogy szabad akaratát gyakorolja. Ez a szabadság kontra biztonság örök dilemmája.

    Jézus áldozata egy cseppet sem cáfolja azt, hogy a szerző akkor a büntetést örök időkre értette. Jézus története több mint ezer évvel később íródott, és az ismert történetet retconolta.

    Az értelmezés kérdését meg már megbeszéltük: nem tudod megmondani a te értelmezésed mitől helyes, ahogy az 500 másik felekezet sem tudja.
    A zsidó vallásban egyébként hagyománya van annak, hogy a szövegekben új és új, rejtett értelmet találjanak. Ha ők is együtt tudtak élni többféle értelmezés létével, akkor talán el lehet nézni az enyémet is.
    És ez nem teológiai elemzés, szóval én nem mondom hogy ez az egyetlen helyes értelmezés. Történészek simán tudnak jobbat.

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

Új hozzászólás Aktív témák