Új hozzászólás Aktív témák

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Imilenni #3644 üzenetére

    Igazán nincs mit, viszont egyébként is kérhetsz mérődobozt nyugodtan, ha jól emlékszem még mindig nem kerül semmibe, meg van egy átfutási ideje, így minél hamarabb rendeled meg, annál jobb.
    Ami pedig a hibabejelentést illeti, egyszerűbb ha küldesz egy e-mailt szerintem, nekem anno rögtön foglalkoztak a problémával e-mailen keresztül, még a szerelőt is kiküldték házhoz másnap, holott a hiba szokás szerint nem nálunk volt, hanem az egész utcában, de ezt utána el is mondtam nekik.
    Egy e-mailben meg mindent leírhatsz, csatolhatsz kábeles és WiFi-s mérésről is képeket, bár utóbbi felesleges, mert általában nem szeretik, mert ugye arra nem adnak garanciát, bár ennyi erővel igazából WiFi-s modemet sem kellene adni és akkor nincs gond, hanem egy normálisabb sima modemet alacsonyabb előfizetői árral és akkor a user kigazdálkodna magának olyan routert, amit akarna, na mondjuk annyi a gond, hogy az átlag felhasználó nem jól választ, de gyakran a szolgáltató sem választ jól és itt egyben plömplöm-nek is megjegyezném, hogy a TC7200 sem egy híres HGW, igazából csodálkozom is hogy neki stabil, mondjuk nem a hardverrel van a gond ebben az esetben, hanem a rajta lévő szoftverrel, talán bridge módban jól működik, kérdés csak hogy plömplöm hogy használja, viszont a lényegre térve a gond az, hogy az Arris modem amit adnak az Puma6 chipset-es, a Puma6 chipset pedig már az elejétől kezdve több sebből vérzik, szóval ezek a modemek hardveresen szarok, szoftveresen vannak csak úgymond stabillá "tákolva", ha esetleg meg az végzi a HGW feladatot is, akkor kicsit megterhelőbb, én általában a bridge-be rakatást ajánlom mindenkinek és mögé egy normális routert, akkor már kevesebb a hibalehetőség, mert kicsit stabilabb lesz a modem, ha kevesebb feladatot kell ellátnia egy gyenge hardverrel.
    De egyébként ez is olyan téma, amit tárgyaltak a UPC és a Tarr topikban is (a UPC-nél ugye a Compal-os és Hitron modemek vannak Puma6-al, utóbbi talán stabilabb is, de azt inkább üzleti előfizetésekhez adják, Tarr-nál pedig ugyan ezek az Arris modemek vannak, illetve még az elődjeik, illetve egy újabb TC), sokan panaszkodnak ezekre az Arris-os modemekre ilyen szempontból, főleg ha router módban vannak, de ezt megint csak sziszi felvetésére írtam, mert én vele ellentétben bizonyított tényeket szoktam közölni, na mindegy, ezt a témát már elengedem.

    [ Szerkesztve ]

  • Kurzuh

    aktív tag

    Sziasztok!
    Városunkban épp a PR-Telecom teljesen kiépíti az optikát (eddig csak a koax volt nekik) és már többször láttam a város különböző pontjain, hogy az oszlopon lógnak a srácok. Elvileg 2021 végére kellett volna befejezni, ehelyett még csak múlthéten húzták az utcánkban (bár már novemberben elkezdték a várost). Szerintetek mennyi idő egy ilyen hálózat kiépítése? Gondolom itt is megvannak a folyamatok, tesztelés a végén, stb. Csak kíváncsiságból, hogy mikorra lehet számítani a lakossági felhasználásra? Kb. 12.000-es város vagyunk, Halásztelek.

  • plömplöm

    őstag

    válasz Kurzuh #3652 üzenetére

    még egy-két év. ez szolgáltató-független egyébként. attól, hogy béla és segédei felrámolják az adathordozót az oszlopokra, az adathordozási képesség még nem áll össze. nálam (szszm) a digi optikája két éve volt már szétterítve, szolgáltatás még nem volt, amikor bejelentettem egy hibát, mert lejött az optikájuk feszítőről és félméterre volt a földtől, béláék elbszták :) , a digi nem akarta felvenni a hibát, mert a területen nem is szolgáltatnak :D . aztán a kábel egyik nap már nem lógott és kaptam egy sms-t, hogy köszönik a bejelentést, elhárították...

    All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!

  • Zsolty20

    senior tag

    válasz Kurzuh #3652 üzenetére

    Halásztelek-Északon eddig is volt optika, szóval már csak a maradék munkát fejezik be valószínűleg. Sanszos, hogy 1 max 2 hónapon belül elindul a szolgáltatás, de a teszt időszak tuti, ha lesz egyáltalán.

  • plömplöm

    őstag

    válasz Zsolty20 #3654 üzenetére

    legyen így

    All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!

  • Akosman

    aktív tag

    válasz Zsolty20 #3654 üzenetére

    Már Dunavarsányba is húzza a PR az optikát. :) Tökölön és Taksonyba már kész vannak a helyi hálózattal. Szépen optikázzák a környéken a településeket. :)

  • Akosman

    aktív tag

    válasz plömplöm #3653 üzenetére

    Igazából ez is sokmindentől függ! Nálunk a DIGI-sek 2020 április végén kezdték kiépíteni az optikát a PR-Telecommal együtt. DIGI már december elején el is indította a hálózatot, és kötötték be az előfizetőkhöz. Annyi előnyük volt, hogy az invitel országos gerince már a településen volt, így azt nem kellett nekik kiépíteni. A PR-nek még elkellett hozni a faluba a gerinchálózatot is, mert csak invitel volt nálunk (Majosháza). Ők 2021 szeptemberében indították a hálózatot, és kezdték bekötni az előfizetőkhöz. :)

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Akosman #3657 üzenetére

    Azt azért ne feledjük, hogy a gerinc az egy olyan dolog, amit párhuzamosan is be lehet húzni a településre, miközben az FTTH-t építik, sőt ahol esetleg van földmunka az FTTH esetén, ott még elő is lehet segíteni a gerinc behúzását a fejállomásra, ennek a nehézsége meg attól függ, hogy hogy terveznek, milyen a település, hol van a fejállomás és így tovább, de a lényeg, hogy mivel a két művelet végezhető párhuzamosan, így igazából nem indokolja semmi, hogy a PR-nek miért kerül 6öbb időbe valami mint másnál, ez is szervezési és egyéb hiányosságokra utal igazából.

  • csibor

    őstag

    válasz Kurzuh #3652 üzenetére

    Almádiban kb 2 éve kész a hálózat, és még sehol a szolgáltatás.

  • Akosman

    aktív tag

    válasz Alteran-IT #3658 üzenetére

    Nálunk nem volt földmunka. Végig ELMŰ oszlopokon juttatta el a gerincet a faluba a PR. A fejállomás tőlünk kb 12km-re van Szigethalmon. Igazából engedélyekre vártak az elmondásuk szerint, hogy kitudják építeni a gerincet. Gondolom az ELMŰ engedélyeken felül, külön engedélyek kellettek azoktól a gazdáktól, akiknek a földjére rá kellett menniük, hogy az oszlopokra kihúzzák az optikát. :) De annyira nem értek hozzá, hogy pontosan milyen engedélyek kellettek ehhez. :)

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Akosman #3660 üzenetére

    Hát igen, a nem tudom én hány millió hülye országában, ahol a bürokrácia akkora, mint amekkora a gyök2IQ-s emberek EGO-ja, ott nem csoda hogy az engedélyek is több időbe kerülhetnek, viszont ha időben elkezdik az engedélykéréseket, akkor megint nincs probléma, így ez megint szervezési és egyéb hiányosságokra utal.
    Arról meg inkább ne is beszéljünk, hogy gerincet oszlopokon elvinni magas fokú ostobaságra utal. Régen ez internetet úgy tervezték, pontosabban úgy kezdték el tervezni, hogy akár egy kisebb atomháborút is túléljen és legyen működő kapcsolat a végpontok között, most meg jön egy kis szél, vagy valaki traktorral, vagy éppen egy kidőlt oszlop és szépen darabokra hullik a gerinc, amin nagyon sok aktív kapcsolat működőképessége múlik, ami lehet hogy akár életeket is menthet, főleg ha valahol csak mondjuk vezetékes telefon van, de éppen akkor nem elérhető, mert a szolgáltatónak nem volt túl sok esze.
    Mondjuk itt anno a földben vitték el az optikát, de vagy csak egy méter mélyen kaparták el, így csodálkoztak, hogy egy kis földmunka szétvágta, mondjuk ez nem azt jelenti, hogy akkor az oszlopon kell elvinni, főleg nem többszálas optikát, de ezek a hülyék sosem tanulnak.
    Nálatok is a fejálommás 12 km-re van, kb. mint itt, ami azért jó, mert ha elvágják az optikát, akkor több 10 vagy 100 szálat kell összehegeszteni, ami kb. 1 napnyi hibaelhárítás. Az ember azt hinné, hogy több ilyen alkalom után tanulnak a hibákból, de úgy látszik egyesek saját hibájukból sem tanulnak, mert amellett hogy egy nap egy ilyen kárt helyrehozni, még a bővíthetőség lehetősége is ugrik az olcsóbbik megoldással, ami ugye a szegmentáció, mert az még mindig olcsóbb mint a 10G-PON ha eléggé túlterhelt egy szegmens, de látszik hogy túl értelmes a tervezés.

  • tomee987

    tag

    válasz Alteran-IT #3661 üzenetére

    Ha tanultál volna egy kis hálózati ismerteket vagy hálózat tervezést, akkor nem írnál olyan hülyeségeket, hogy a PR optikája 1m mélyen van. Minden telkomm. cég optikája 1-2 m mélyen lehet, mert minden közmű alépítményi mélysége szigorúan le van szabályozva. Ezt nem a telkomm. cégek döntik el.
    Akármennyire szeretnéd te az optikai kábeled 50 m mélyre fektetni, nem fogják engedni...
    Itt Miskolcon a Telekom júniusban optikázta le az egész lakótelepet (még azóta sem lehet előfizetni optikára), egy kis Bobcatel ásták le kb. 1-1.5 mélyre az optikát mindenhol... De tudjuk a Telekom is hülye, szervezetlen, béna. Sőt a hatóságok is akik ezt előírták. Mert ha nincs internet 1 napig abba belehalunk. De ha egy főnyomó vízcsövet vágnak el, mert az optika van mélyebben a vízcső meg feljebb, abba nem halunk bele, hisz a net éltet, nem az ivóvíz :B

    [ Szerkesztve ]

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz tomee987 #3662 üzenetére

    Tanultam képzeld el, de egy tanult gondolkodó ember nem ért egyet minden dologgal, főleg nem a hülyeséggel amit tanult, vagy éppen ami van. Ez kb. az a logika, hogy egyet kell érteni a fidesszel, mert az van kormányon és ugye a kormány hoz döntéseket, törvényeket, a saját hülyéit ültetik oda is, ahol ezeket szabályozzák le, de attól nekem miért is kellene egyetértenem, főleg mikor én nem választottam őket? Attól mert valaki diplomás, vagy hatalom van a kezében, attól még csinálhat nagyon sok hülyeséget, gondolom az elmúlt 30-40 évben nem csukott szemmel éltél, vagx mégis? Szóval ez olyan dolog, amin lehetne vitatkozni, de nem érdemes.
    Egyébként szoktál a 2D-n kívűl több dimenzióban is gondolkodni? Mert nem úgy látom, ugyanis tudtommal semmi sem írja elő, hogy horizontálisan ugyan ott kell futtniuk pl. a távközlési kábeleknek ahol pl a víz vagy a gáz főnyomó csövének és csak vertikálisan lehet eltérés az elhelyezésben, innentől kezdve meg a hasonlatod nem csak hogy nem jó, de hülyeség is.
    Valamit meg eléggé kihagytál, ugyanis írtam a telefonos példát is, attól is függhetnek életek és milyen furcsa, az is a távközlési szférához tartozik és a legtöbb kapcsolat IP alapú már lassan a mobil szektorban is és ugyan úgy optikán megy a legtöbb esetben (kivéve mikor az oszlopok is valamilyen vezeték nélküli technikával vannak összekötve), szóval sok esetben életek függhetnek attól, hogy van-e távközlés, vagy nincs, de ezt tudhatnád már, a gond csak az, hogy ezt sem a hülye szolgáltatók, sem a hülye hatóságok nem tudják. Mondjuk a hatóságok csak egy dolog, mert az politika, az meg általában tele van hülyékkel, a gond inkább ott van, hogy a szolgáltatók sem nagyon próbálnak érvelni, hogy gyerekek, ez így nem jó, mert ha traktoros pista elvágja a kábelt, akkor ez és ez a probléma lehet, ami egy csomó költségbe és emberéletekbe kerülhet, főleg ha mondjuk közös az optika az egyik mobilszolgáltatóval és mondjuk egy halálos infarktus esetén nem tudod hívni sem a mobilról, sem vezetékes telefonról a mentőket, olyankor meg lehet nálad csapvíz, az nem fog életet menteni ebben az esetben.
    Tudod nekem mint IT-snek az a bajom, hogy a szakma tele lett felelőtlen buta emberekkek és ez a jövőben nem vezet semmi jóra.

    Egyébként a PR-re visszatérve, az a leggázabb náluk, ahogy még az egészet csinálják, vagyis többszálas optikával, amite te sem írtám semmit amivel elismered, hogy igaz és hülyeséget csinálnak mert egy egymódusú pl. kétszálas optikai gerinckábelt könnyebb és gyorsabb lenne kijavítani, mint ezt a többszálas kábelt amit a fejállomások számának a csökkentésére használnak, ami hosszú távon lehet hogy némi költséget spórol meg, de szakmailag baromság, ezt pedig több példával is bizonyítottam.
    Az meg megint gáz, hogy év eleje, iiletve az áremelkedések óta hozzá sem lehet szólni a fb posztjaikhoz, vicc az egész amit csinálnak.

  • Zsolty20

    senior tag

    válasz Alteran-IT #3663 üzenetére

    Mint IT-s mondom neked, nyugalom. Eskü olyan a kirohanásod, mint valami molesztált ministráns fiúnak. :D
    Van egy mondás, ha tudod jobban, akkor csináld. Ha nem, akkor fogadd el ami van.
    Úgy érzem emögött a rengeteg dühödt mondtad mögött valami nagyon erős negatív érzelem lapul. Bántott valaki?

  • tomee987

    tag

    válasz Alteran-IT #3663 üzenetére

    Ha ennyire okos vagy, biztos kaptál már engedélyt optikai hírközlő hálózat 30-50 m mélyre történő alépítményéhez. A személyes adatokat kitakarva másold be ide kérlek.
    Ha nem, akkor tényleg csak egy agyonfrusztrált ember vagy akit mindenki elutasít, lenéz, és utál a Földön élni, mert nem ő irányítja a világot a saját szemellenzős elképzeléseivel...
    Mobil esetében a 112 bármely hálózatról hívható és jópár bázisnak van vezeték nélküli mikrós backupja (kivéve DIGI mobil)

    [ Szerkesztve ]

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Zsolty20 #3664 üzenetére

    Ez nem kirohanás, hanem igazság, ha a kettő között nem tudsz különbséget tenni, fordulj egy értelmező kéziszótárhoz. Kirohanás akkor lenne, ha úgy csinálnék mint te, vagyis elkezdenék személyeskedni, mikor semmi szakmai érvem nincs a másik felszólalásával kapcsolatban, szóval úgy érzem, hogy ebben az esetben magadból indultál ki, ha gondolod, hívd fel valamelyik ingyenes lelkisegély szolgálatot és mond el, hogy ki moleszált, hátha segít :D
    Tényleg mikor nincs gógyi, csak személyeskedés, na az bántás, bár ebben az esetben sem úgy kezelem, ahogy kellene az ilyeneket, de azért visszavágtam, mert így kell.
    Amúgy tudnám jobban, a gond csak az, hogy minek? Már annyi távközlési szolgáltató van a piacon, hogy felesleges újként betörni, na meg akik valamit jól csinálnak, mint a DIGI, azt a kormány úgy is tönkreteszi.

    #3665 tomee987:
    Látom nem sikerült értelmezni, amit írtam, mondjuk hogy őszinte legyek, nagyon nem is vártam mást :D
    Attól, mert nem tetszik a hülyeség és leírom az igazságot, miért lennék agyonfrusztrált? Egyébként elmondom neked, a környezetemben nem nagyon néznek le és általában én szoktam elutasítani dolgokat, de te így ismeretlenben biztos jobban tudod, mint úgy minden mást :D
    A témára visszatérve, mobilhálózatok estén a vezeték nélkül backup sem biztos hogy mindig működik, a legjobb az, ha az alap optikai hálózat jól meg van csinálva és esetleg redundáns, tehát maga az optika az és nem a mikróval együtt, gondolom informatikában nem kell elmagyarázni, mi az a redundancia, és miért is jó, miért találták ki? Mondjuk ha egy olyan szolgáltatót védsz, ahol ismeretlen a fogalom, akkor lehet felesleges a kérdés :DDD

  • tomee987

    tag

    válasz Alteran-IT #3666 üzenetére

    Látom a kritikát továbbra sem tűröd senkitöl. De miért is lepődünk meg, általában akik el vannak nyomva az életben, mert okosnak hiszik magukat, de valójában mögötte nincs semmi, se tudás, se hatalom, se referencia.
    Látszik a DIGI-t sem ismered, mert ha ismernéd akkor tudnád, hogy pont Kelet-Magyarország hal le 4-6 hetente napi 6-10 órákra (Miskolc, Eger, Nyíregyháza), mert sz*r a gerincük. Elég csak az adott városok helyi fórumait megnézni, na meg ismerőseim is rendszeresen panaszkodnak, sokan már váltottak is emiatt. Ilyenkor packet loss az egekben, sávszél közelít a 0-hoz, a TV meg egy nézhezettlen pixelháború hisz arra sem jut sávszél csak kb. 0.1 Mbit/s.
    Ismered a PR országos gerinchálózatát vagy csak attól, hogy a te településeden nincs redundancia attól azt hiszed, hogy már máshol sincs? Nyilván egy országos mobilhálózat optikai gerincét nem nehéz körgyűrűbe kötni.

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz tomee987 #3667 üzenetére

    Akkor nem látsz valami jól, ha gondolod feliratok neked valami szemüveget, ami segíthet.
    A kritikával alapjában véve nincs gond. Az amit én csináltam az egy kritika igazság formájában, amit ti csináltatok most az egyszerűen instant személyeskedés, ami mögött nem hogy szakmaiság, igazság sincs. Ilyet én is tudok veled csinálni, lehet még csúnyábban reagálnál mint én.
    Nem mondanám elnyomottnak magam, sem olyannak aki okosnak hiszi magát, az hogy egy szolgáltató vagy ebben az esetben még egy hatóság fele igaz tényt állítottam kritikaként (mert hogy a hülyeséget pozitívumként nem lehet előadni, főleg úgy hogy még örülök is neki, vagy te örülni szoktál neki? Mert az mindent megmagyaráz.), az abszolút nem igazol téged, vagy visszatérhetünk oda, hogy nem tudod mi az igazság, nem látsz valami jól és mégis kellene valamilyen szemüveg? Az meg hogy a társadalomban a hülyék vannak domináns pozícióban, azon mit csodálkozunk? Ez általában így volt mindig is egy-két esetet kivéve, most sem véletlen halt meg az utóbbi 2 év során több mint 40 ezer magyar, mert a sok buta ember által megválasztott mégbutább emberek nem tudnak értelmes döntéseket hozni és érdekes mód, de lakosság arányosan más országokban nem haltak meg ennyien, ezen miért is nem csodálkozom, de ha szerinted jelenleg az országban nem a vezetői rétegekben van probléma, akkor ezt meséld a károsultaknak, akik elvesztették szeretteiket, vagy éppen a szar szolgáltatást "élvezik" a hülyék miatt.

    Ami a DIGI-t illeti, nekem is vannak DIGI-s ismerőseim, de ők nem panaszkodnak ennyit. Mondjuk ez lehet azért is van, mert nagyrészt nem igaz amit mondasz, másrészt ha igaz is lenne, akkor ott van az, hogy általában a DIGI jó minőségű szolgáltatást ad és ezért ha kicsit több ideig kiesik, az nem annyira zavaró, mint ha eleve szar lenne a szolgáltatás és amikor használnád, akkor még szarabb, már ha egyáltalán van.
    Nekem amúgy az is gyanús, hogy elméletileg a DIGI gerincek kapacitása nincs kihasználva, most is csak a 10G-PON miatt növelték, tehát ergo a TV-t nem kellene hogy érintse sávszélesség probléma, ha odáig ugyan azon a hullámhosszon osztozik (bár kétlem), az OLT-tól meg megint más hullámhosszon megy, szóval kicsit sántít amit állítasz.
    Mit is kellene rajta ismernem, mikor a legtöbb helyen nem is saját gerinchálózatuk van, az ilyen többszálas optikai HFC-s, illetve FTTH-s felhordóhálózatokat meg igazából nem nevezném gerincnek, tekintettel arra hogy nem is az, inkább ilyen spórolós tákolmány, amit egy hülye kitalált, az meg azóta százat csinált.

    Amúgy az a gond, hogy itt eléggé elterjeszkedett a PR és eléggé Patak központú, ha a hálózat struktúrából érted a célzást, szóval igazából illett volna már valami redundáns megoldást kidolgozni legalább patakig, ha komolyan gondolják a szolgáltatást, bár az a bajom, hogy a pályázati pénzekből sem igazán láttam semmi érdemi fejlesztést (pl. a HFC cseréje FTTH-ra, ami már illene), így nehéz úgy venni, illetve látni, hogy komolyan gondolják.
    Egyébként régen figyeltem a PR fb oldalát, elég sok településnél volt eddig gerincszakadás országszerte és valahogy a kiírásokon és a kommenteken nem azt vettem észre, hogy máshol lenne redundancia a PR-nél ezt a régiót kivéve, persze az nem azt jelenti, hogy nincs, csak valószínűleg az érintett szolgáltatási területek egyszámjegyű %-át érinti.

    [ Szerkesztve ]

  • Krystal_s

    addikt

    válasz tomee987 #3662 üzenetére

    "Mert ha nincs internet 1 napig abba belehalunk."
    "általában akik el vannak nyomva az életben, mert okosnak hiszik magukat, de valójában mögötte nincs semmi, se tudás, se hatalom, se referencia."

    Annyira szánalmas az ilyen hozzáállás, csak azért, mert te pont egy szerencsés helyen vagy ilyen szempontból. Kívánok neked olyan szolgáltatást, ami nagyon sok településen jelen van napi szinten. Amikor naponta többször szakadozik és instabil a net. Ja és nem lenne más jobb szolgáltató. Megnézném a hozzáállásod akkor, miközben téged néznének hülyének a szerelők, akiknek a szaktudása nulla. A normálisak felmondtak és ez minden szolgáltatónál már így van. A Telekomnál is. Többnyire nem is a szolgáltatók hibája egy rossz rendszer, hanem akik karbantartják....akiknek javítani kellene, amiért ők a fizetésüket kapják. Még az is a szerelőkön múlik milyen eszközt (Router, Modem, Ont, SetTopBox stb) adnak, használt régit, vagy újat, vagy másik fajtát. Mehetnél te a fogyasztóvédelemhez, akárkihez, ha a helyi szerelők bunkók, akkor kb semmit nem érnél el, csak idegileg kikészülnél.

    [ Szerkesztve ]

  • tomee987

    tag

    válasz Alteran-IT #3668 üzenetére

    Mivel nem Miskolcon laksz, így fogalmad sincs a Digi szolgáltatásairól. Jómagam 6 évig "élveztem" előfizetőként a Digi szolgáltatásait 3 külön helyen is Miskolcon, míg meguntam és inkább váltottam a HFC-s koax Vodára, ami már 3 év alatt kevesebb hibát produkált, mint a Digi fél év alatt optikán. Szóval az ilyen ismerőseim mondják dolgot én csak komolytalan rágalmazkodásnak szoktam venni, mert semmi hiteles nincs mögötte sokszor. Soha nem volt Telekom szolgáltatásom, így nem is mondok róla véleményt az ismerőseim azt mondták alapon. De elég átmenni itt a Digi topicba ahol egy volt Digi (most PR-es Ügyfél) is folyamatosan írja, hogy még DIGI TV-je volt minden baja volt. De ha kicsit bele is látnál a valóságba, akkor tudnád, hogy a Digi a legolcsóbb Huawei eszközöket használja pl. fejállomás szinten, így ilyet állítani, hogy tökéletes a TV-jük, inkább no comment... Egy olcsó kínai tákolmánnyal nem lesz tökéletes soha sem. A másik topicban hatalmas online táblázatot vezetnek kinek mikor akadozott egy-egy TV csatorna központilag.
    De lenne rá egy komoly összegem ha Digis lennél akkor neked a Digi lenne a dilettáns, hozzánemértő, rossz, fúj. :D

    Most végig görgettem a PR FB oldalát keresővel. Hát Szigethalom és környékén utoljára valamikor 2014-ben volt optikai szálszakadás, egy pesti aggloban meg rengeteg építkezés van, tehát szansos a redundancia. De pl. itt Miskolc környékén soha nem láttam kiírva szál szakadást (Nyékládháza, Mályi, Emőd), itt is sanszos a redundancia. De szüleim azt mondták tavaly náluk sem volt optikai szakadás (Sátoraljaújhely) egész évben. Szóval attól, hogy te nem látod a Szip fejlesztéseket nem kizárt, hogy redundáns vagy gerincbővítés történt.

  • tomee987

    tag

    válasz Krystal_s #3669 üzenetére

    Nem mondanám, hogy szerencsés helyen lakom. A PR szolgáltatást szüleim használják, nekik nincs rá panaszuk, bár eddig csak egy 60-as netjük volt, most lett 140-es, de atomstabilan hozza is non-stop (ünnepek alatt is) a 140/10-et kb 1 hónapja. Tavaly a CISCO modem adta meg magát de bejelentették, 1 nap alatt cserélték.
    Én 6 évig DIGI-s voltam, rengeteg hiba volt 3-4 hetente. De nem idegeskedtem miatta, ha nem ment a net leugrottam az edzőterembe :DDD Most HFC koax Vodás vagyok, itt is volt már 19 órás NODE leállás, meg központi net hiba is de jóval kevesebb, mint a DIGI idejében és szintén kibírtam.
    A probléma az, hogy a nagy cégek már nem saját maguknak javítanak, alvállalkozókat bíznak meg, akiknek meg igazából annyira nem érdeme a lelkiismeretes munka, hisz nem a cég közvetlen alkalmazottai, csak hát ugye a szolgáltató így tud spórolni (nincsenek járulékok, üzemanyag költség stb.). Egy alvállalkozó meg nem fog feltétlen szakembereket alkalmazni, mert nem fizeti meg őket. Pl. személyes tapasztalat amikor jött egy fiatal srác beszerelni a Vodafone boxot nálam, majd közölte, hogy ő még 2 hete felszolgáló volt egy étterembe csak bedobták a mély vízbe (nem is jól kötötte be a dolgokat a 3-as osztóba). Tehát a nem megfelelő munkaerőért első sorban a szolgáltatók a hibásak, mert olcsón próbálják meg kihozni.

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz tomee987 #3670 üzenetére

    Mit is mondtál anno, hogy panelben élvezted a DIGI-t az esetek többségében? Ha jól tudom az köztudott tény, hogy a DIGI nem csak Miskolcon, de még a Pesten is a panelházak esetében eléggé szarul szolgáltat, mert túl sok részre van osztva egy szegmens, ami nem bírja, ha jól emlékszem miután bevezették az 1000-es netet, vagy fél évvel, vagy max. egy évvel rá meg is szüntették FTTB esetén az előfizetési lehetőséget, sőt bizonyos esetekben az 500-as csomagot is, mert nem bírta a szegmens, ilyen sajnos van, ha jól emlékszem, a PR-nél egy koax szegmens ami jóval kevesebb kapacitással bír, még jobban szarrá van osztva, szóval miről is beszélünk igazából?
    Amúgy nekem ismerőseim nem nyilatkoztak rosszat a DIGI-ről, így különösebben nem történt ezzel az "ismerőseim mondták" dologgal rágalmazás, csak mondatot kellene tudni értelmezni.
    Egyébként a DIGI sem a legjobb szolgáltató, mert FTTB-n tényleg nem a legjobb, külföld fele régen eléggé sok probléma volt és volt hogy én a 120-as netettem külföldre nagyobb arányban mértem ki a sebességem mint egy 1000-es DIGI-s, csak az a baj, hogy pl. a PR-nél is eléggé leromlott külföld, szóval igazából a PR-t még mindig nem lehet hozzá visszonyítani.
    Egyébként mondtam én, hogy feliratok neked egy szemüveget és szerintem úgy is lesz, mert vagy nem látsz, vagy nem tudsz dolgokat, vagy mindkettő, de nem is emlékszel bizonyos dolgokra.
    Ha jól tudom, akkor a PR is a legolcsóbb és leggagyibb kínai Huawei meg Dasan eszközökkel kezdte el a szolgáltatást és ha jól tudom, most sem tart nagyon máshol, sőt ahol csak pl. TV szolgáltatás van, oda a legolcsóbb noname kínai node-okat rakják, szóval igazából a DIGI-t olyanért becsmérelni, amit a PR még szarabban még több kínai szarral csinál az eléggé nagy butaságra val.
    Mondjuk azzal megfogtál, hogy most fingom sincs hogy a legújabb településekre már milyen fejállomást raknak, már ha egyáltalán raknak és nem valahol bővítik a meglévő gagyi fejállomást és cigány módra egy többszálas optikai kábellel átviszik másik településre, mert ugye ez olcsóbb, de új településeken tényleg nem tudom milyen fejállomás van, viszont azt tudom, hogy a Huawei, Dasan és olcsó kínai noname node-ok most is vannak a PR-nél, szóval kár a DIGI hálózatát kínai tákolmánynak nevezni, mert az még mindig egy erőd a PR kártyavár szerű tákolmány hálózatához, mindegy hogy az optika, vagy éppen 20-30 éves leamortizált HFC, amit anno olyan jól kiépítettek, hogy nagyon bővíteni sem lehet már, főleg ami az internet részt illeti, mert letöltésibe talán még be tudnának rakni 4-8 csatornát, de a feltöltésbe már nem, DOCSIS 3.1 pedig halott ötlet egy olyan szolgáltatónál, aki DOCSIS 3.0-n sem tud rendesen szolgáltatni.
    Oké amúgy, abban van egyedül pozitívum a PR-nél mondjuk a DIGI-hez képest, de ott is csak HFC-n, hogy míg anno a DIGI a legolcsóbb Arris kábelmodemeket használta, addig a PR pl. Cisco-t kezdett el használni, de ezekkel a Puma 6 chipsetes Arris-os szarokkal már a PR megint ugyan ott jár, mint a kínai eszközökkel, szóval ami pozitívum volt, azt is elvesztette, a terheltebb hálózatokon meg a 8/4 csatornás modemek nem sokat érnek, nehezebb velük nagyobb sávszélességet elérni egy terheltebb időszakban, mint egy 16/4 vagy 24/8-as modemmel, amivel több csatornából lehet egyszerre sávszélt nyerni.

    Amúgy a nemlátásod mentségére, régebben téma volt, hogy a PR visszafele törölgeti a kiírt tájékoztatásokat a hibáról, anno ezen is volt itt bosszankodás, mert ez pofátlanság, de így nem csoda, hogy nem látsz nagyon kábelszakadással kapcsolatos problémákat.
    Figyelj, nem hiszem, az viszont tény, hogy tavaly én sem nagyon tudtam gerincszakadásról, de volt elég sok egyéb probléma is a változatosság kedvéért, amik nem hiszem hogy lettek volna a helyi HFC hálózatban, ha lennének normális fejlesztések, vagy legalább karbantartások.
    Egyébként az alvállalkozós, illetve szakemberes témára térve, azért a PR-nek néhány saját embere sem a lelkiismeretességről meg a jó munkáról híres, szóval kár rögtön az alvállalkozókra mutogatni, tény hogy vannak kivételek, de nem lenne annyi probléma, ha minden saját szerelő is normálisan végezné a munkáját.
    Én amúgy annak is örülnék, ha lenne már eléggé fejlett a PR rendszere és figyelné, valamint jelezné a hálózati rendellenességeket azt a szerelők mennének és csinálnák is, nem kéne mindig valakinek a bejelentésére várni, mondjuk múltkor azt sem vették észre, hogy az egész városban nincs szolgáltatás, szóval mit is várok ... 21. század, vagy inkább késő sötét középkor, néha nem tudom eldönteni, de inkább utóbbi :D

  • Akosman

    aktív tag

    Sziasztok!

    Ma beszéltem a PR ügyfélszolgálattal, hogy várható e optikai hálózaton fejlesztés nagyobb internetcsomagra lakossági részre, mint a 800/250Mbit/s. Jelenleg 1000/1000Mbit/s internetet tudnának biztosítani optikai hálózaton azt a választ kaptam. Azonban mivel "jelenleg nem mutatkozik nagy igény lakossági szolgáltatás esetén a PR-Net GP800 csomag feletti csomagokra", ezért egyenlőre nem tervezik az 1Gbit csomag bevezetését. :) Én úgy gondolom biztosan lenne rá igény, nem tudom mi lenne az a "nagy igény", ami után elérhetővé tennék ezt a csomagot lakossági szolgáltatásra. :)

    [ Szerkesztve ]

  • viktorhu

    veterán

    válasz Akosman #3673 üzenetére

    Lehet, hogy ez a felelős magatartás. 2,4/1,25 gigás kapcsolatot osztanak 32/64/128 felé a szolgáltatók. Na most adhatna rajta 2/1 gigabites kapcsolatot is, mint egy másik szolgáltató csinálja, de akkor egy ember le tudná foglalni kb. a teljes szegmens kapacitását, ha akarná.

  • coci

    csendes tag

    Sziasztok,
    2 kérdéssel állok elétek:
    1) GP csomag esetén (optka) hogy van megoldva a TV? IPtv vagy coax jön ki a modemből (vagy hogy máshogy lesz belőle dvb-c)?
    2) A PR hálózatsemleges-e vagy sem? aszfben lehetőséget ad magának portok szűrögetésére (és meg is teszi pl 25-ös esetén). Szerintem (és az nmhh iránymutatása szerint sem) egy hálózatsemleges szolgáltató ilyet nem tehet meg. - ha esetleg ez default beállítás, lehet kérni a szűrés feloldását dinamikus ip esetén?

  • viktorhu

    veterán

    válasz coci #3675 üzenetére

    A 25-ös portot nem azért nem használjuk, mert tiltják, hanem azért tiltják, hogy még véletlenül, butaságból se használjuk, mert valaki tele fogja spammelni a netet a te nevedben a szolgáltatód hálózatáról. Minden SMTP szerver tud titkosított forgalmat kezelni, de azt az 587-es vagy a 465-ös porton szokás.

  • coci

    csendes tag

    válasz viktorhu #3676 üzenetére

    Ez így erős csúsztatás. Két levelező szerver között a 25-ös porton történő adatcsere a szabványos. A többi opcionális, tehát vagy elveszik a levél, ha mást használsz vagy nem.- Ez a partner szervertől függ- de ugye minden email esetén ez más és más. Természetesen, a 25-ös porton ugyan úgy használhat titkosítást a két résztvevő (ha tud). - itt is, mint egyéb más port esetén amúgy is vizsgálni kell a levél feladóját/eredetét, biztonsági lenyomatát. - SMTP relay szerverrel meglehet adni más -akármilyen tetszőleges- portot is, de a végpont ott is a 25-öst fogja használni, ezek rendszerint extra feláras, fizetős szerverek, viszont ott a szerver szolgáltató vállalja a kockázatot, és ő kerül esetlegesen feketelistára. (más nevében email küldésére vannak más és egyszerűbb módszerek is, nem kell ehhez a 25-ös port. :) ) Persze a konfigurációs változatok határa a csillagos ég...
    Mindenesetre, emailes kérésre kb 15 perc alatt megnyitották, remélem, nem a dinamikus ip-hez kötötték. :C

    Viszont azt azért nem árt megjegyezni:
    "(Az előfizető)....tudomásul veszi, hogy a PR-TELECOM Zrt. az Általános Szerződési Feltételei (ÁSZF) alapján jogosan lehetetleníti el műszakilag az előfizetői végponton történő szerverüzemeltetést."

    Az első kérdés, továbbra is érdekel, hogy az üvegszálból hogy lesz nekem pixelháború a TV-ben. Szükséges-e a falban lévő coax hálózatot lebontanom a lakásban az elkövetkezendő 20 évben (amire kiépítik az optikát), vagy nem. (iptv-re már régóta lenne lehetőség a konkurenciánál, de amíg boxot adnak hozzá és nem egy univerzális applikációt, addig ez egy 'elmaradott technológia' marad számomra így maradnék amíg lehet a 'ko-kaxin'.)

  • kopi72

    aktív tag

    válasz Kurzuh #3652 üzenetére

    eleg nagy pofatlansag a pr-tol h jaszberenyben meg semmi ilyet nem epit. Az azert joval nagyobb varos.
    Meg a digi/invitel is bekaphatja, 2 ev alatt nem jottek

    [ Szerkesztve ]

    Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz kopi72 #3678 üzenetére

    Hát az még nagyobb pofátlanság, hogy egy 16 ezer lakosú városban a 30 éves HFC hálózatukat 30 év alatt nem tudták FTTH-vá alakítani és azért fizetünk kevesebb és szarabb minőségű szolgáltatásért többet, mert a PR vezetősége tele van szellemi hiányoságokkal.
    De szerencsére már nem sokáig, egyre több utcában látom feldobálva a T-s üvegszálat, valahol már elkezdték osztani is, szóval remélhetőleg vége az éven az uralmuknak és lesz egy normális alternatíva aki tud akár gigabit feletti sebességet is szolgáltatni normálisan, nem úgy mint a PR, ahol egy 120-as netet sem tudnak normálisan szolgáltatni 2022-ben.

  • viktorhu

    veterán

    válasz coci #3677 üzenetére

    Milyen levelező szerver? Lakossági csomagokról beszélünk tudtommal. Mégegyszer: nagyon sokan próbálkoznak még ma is különféle trükkökkel, hogy a titkosítatlan smtp-t tovább használják sima tudatlanságból, miközben már rég alap a tls/ssl a levelezésnél.

  • Akosman

    aktív tag

    válasz coci #3677 üzenetére

    Optikánál is koax kábel jön ki az ONT-ből, így nem kell a koax hálózatod megszüntetni otthon. Nekem 6 hónapja van PR-Telecom tv szolgáltatásom optikai hálózaton, és teljesen hibamentes. :) Nincs beltéri egységem se, csak modul, és kártya. :)

  • coci

    csendes tag

    válasz Akosman #3681 üzenetére

    Dícséretes, köszönöm, akkor maradunk a következő 20 évben is. Ha netalántán egyszer csak megjönne az 'optikus'. :) ! ....addig meg.... :O

  • lennerp

    újonc

    Üdv! Valószínűleg hamarosan olyan terültre költözök, ahol normális TV+net-re kizárólag a PR-nél van lehetőség (koax hálózat). Az a kérdésem, hogy a TV-hez/STB-hez kapott kártya párosítva van a modullal/box-al, vagy használható saját (normális tudású enigmás) boxban CCCAM, vagy OSCAM segítségével? Hogyha volt már erről szó itt a fórumon (eddig mág nem találtam meg), akkor segítség volna egy hsz. szám is.
    Előre is köszönöm a segítséget! :R

  • tomee987

    tag

    válasz lennerp #3683 üzenetére

    Nincs párosítva, ilyen esetben úgy tudom csak kártyát is kérhetsz, a CI modul nem is kell.

  • zolokas

    aktív tag

    válasz lennerp #3683 üzenetére

    én sajáttal használom, de a cccam oscam megosztás hozzá nem létezik szerintem, hogy ki kódólja a csatornáit, vagy is én nem hallodtam róla hogy lehet.

    Telekom TV L - Net L 1000 Mb/s / 1000 Mb/s - Xiaomi Poco X3 Pro Fekete

  • Imilenni

    addikt

    Sziasztok
    Péntek óta őrülten ingadozik a net sebessége, 1mbps - 360mbps között ugrál.
    Egyik pillanatban 1, pár másodpercel később már 200.
    User error lehet, vagy szolgáltatói?

    Press "F" to pay respects.

  • Hackware

    csendes tag

    válasz lennerp #3683 üzenetére

    Nincs párosítva, csak ha van rajta egy színes (általában narancssárga) matrica pötty.
    Simán megy az oscam. Én pcről omnikey kártyaolvasóval nyomtatom. Annyi hogy az EMM frissítés valamiért nem megy, de az valószínűleg az hibám. Úgyhogy havonta megcserélem a kártyáimat hogy frissek maradjanak.

  • Akosman

    aktív tag

    válasz Imilenni #3686 üzenetére

    Szia!

    Igazából jó lenne tudni melyik településen van ez a hiba. Nálunk tökéletes, stabilan jön 800mbps-el. :)

  • Zsolty20

    senior tag

    válasz Akosman #3688 üzenetére

    Azért nekem Parkerdőn hirtelen megszaladt 920-ra, aztán persze a végén "csak" 805 lett. :D

  • Akosman

    aktív tag

    válasz Zsolty20 #3689 üzenetére

    Igen ilyet mi is tapasztaltunk, hogy fentebb ment a maximális fölé, de a maximumot igazából hozza stabilan. :) A lényeg, hogy nincs olyan ingadozás, hogy egyik nap csak 300 mondjuk aztán másnap 800. :) De muszáj is, hogy stabil legyen a szolgáltatás, mert a DIGI és a PR mellett megjelent a Telekom is optikai hálózattal a környéken. Veletek szembe a varsányi dunasoron olyan 3 hete húzták az optikát az oszlopokon. :)

    [ Szerkesztve ]

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Akosman #3688 üzenetére

    Koaxos településen, említette is már itt a fórumon ha jól emlékszem, legalább is én tudom hogy melyik településről van szó, de igazából mindegy, mert koaxos településen szinte mindegyiken egy kalap szar az internet, valamelyik nap nekem is a 140-es jó ha 50-et tudott, a többi hibáról meg már nem is beszélek, hogy hirtelen belassul, illetve ha a sebesség megvan, akkor a válaszidő az egekben van és a böngészőben minden csak tölt és tölt és nem csak nekem, több ismerősöm is egyre többet panaszkodik ilyen hibákkal erre a ganéj szolgáltatóra és alig várják, persze velem együtt, hogy az utcákon lévő T-s optika végre üzemképes legyen és lehessen rá előfizetni, mert már vicc amit csinálnak ezekkel a 100 éves leamortizált koax hálózatokkal, amit mikor 30 éve felújítottak, akkor is szarul csinálták, mert annyira hülyék voltak, hogy nem tudtak a jövőre tervezni, közben meg nem fejlesztették, mert ugye minek is, csak "lelakták" a hálózatot mint a cigányok, ilyen a PR.

  • Akosman

    aktív tag

    válasz Alteran-IT #3691 üzenetére

    Hátha felétek is fejleszt majd valamikor optikai hálózatra. Most 3 településen adták át az új optikai hálózatukat ( Alsóberecki, Felsőberecki, Tiszaladány). Felénk is 3 településen korszerűsítenek. Koaxos hálózatot cserélik optikára. Erre felé is baj van a koaxos hálózatukkal, de az optikára szerencsére nincs panasz. Már többen is várják, hogy átadják az optikát a lakosságnak is. :)

  • tomee987

    tag

    válasz Alteran-IT #3679 üzenetére

    Nem tudom te hol láttál T-s optikát, mert én a hétvégén voltam Sátoraljaújhelyen és a PR fejleszt optikán több helyen, például szüleim utcájában a koax-szal párhuzamosan megy egy optika is már végig. De ugyanígy az Esze Tamás utcán is végig új PR-es optika megy, új kötésekkel, párhuzamosan a régivel. Valószínűleg ide ért a SZIP, hisz a sárospataki járást most adták át és ott is volt gerinc optika fejlesztés a cikk szerint bőven.

  • Matrox1995

    csendes tag

    válasz tomee987 #3693 üzenetére

    Legalább Újhelyen nekiláttak. Patakon tavaly feltettek egy pár darab tartót, meg még kevesebb kötődobozt. Utoljára szeptemberben láttam, hogy feltettek 1 db kötődobozt. Azóta nem jártak itt.
    Bár nem tudom a Telekomnak vannak-e tervei Újhellyel kapcsolatban, azt tudom, hogy itt Sárospatakon több lépcsőfokban fogják megépíteni. Az én utcámra pl. nyarat ígértek...

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz tomee987 #3693 üzenetére

    Biztos, hogy újhelyben jártál, illetve hogy meg tudod különböztetni a két cég optikázását? Mert a PR-nek már az Esze utcában meg még egy-két helyen régóta, sőt inkább úgy fogalmazok, hogy évek óta van az oszlopon pár száz méter optikai kábel feltekerve a HFC-s konverter mellé, illetve párhuzamosan futtatva az ezeréves koax hálózatukkal (bár legtöbb esetben az a szegmenst ellátó gerinckábel), de az azóta sem haladt szinte semmit a PR optikája, az új kábelek meg a legtöbb utcában tudtommal a Telekomé, nem a PR kábelei.

    [ Szerkesztve ]

  • tomee987

    tag

    válasz Alteran-IT #3695 üzenetére

    Az általam látott új optikai kábelek mind a PR tartóin futottak (amiken a koax is megy) így volt ez pl. a Deák utcán és a Budai Nagy Antal utcán is. Kizárt, hogy a Telekom a PR tartóin optikázna. :DDD

  • tomee987

    tag

    válasz Akosman #3697 üzenetére

    Amit én láttam, az Esze T, Kazinczy, Jókai, Budai N Antal, Deák utcákon azok mind a PR-es tartókon, közvetlenül a HFC koax alatt futó új optikai kábelek voltak:

  • Akosman

    aktív tag

    Igen azt írta a PR-is, hogy ők fejlesztenek Sátoraljaújhelyen. Felénk most Tököl, Halásztelek, és Taksony településeken építik az optikai hálózatot a meglévő koax helyett. :)

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz tomee987 #3696 üzenetére

    Figyelj csak, amiket meg én láttam újonnan felhúzott optikai kábeleket, azok jóval a PR koax kábele alatt futottak teljesen új tartókon, szóval ahhoz a PR-nek semmi köze, de ezek szerint a PR is külön elkezdett optikázni, mert beszartak hogy lehet elvesztik az előfizetői bázisuk jó részét, mondjuk okkal, de részemről mindegy, optikázhat a PR is, mihelyst az éven átadja a Telekom az új optikai hálózatot, mi meg még páran megyünk át hozzájuk, mert ha a PR optikai hálózata is ilyen szarul szegmentált lesz mint a meglévő koax (amire jó esély van), meg továbbra is egy napig kimarad a szolgáltatás ha elvágják az egyik szarul kivitelezett gerincet, akkor inkább nem kérek belőle, elég már a bohóckodásból, meg a túl késői döntésekről, már illett volna legalább 2-3 évvel ezelőtt elkezdeni és be is fejezni, nem pedig szórakozni és az utolsó percekig halogatni, majd sietni, mert már a Telekom is mindjárt kész a hálózattal, amit ők is megírnak neked, ha ráírsz az ügyfélszolgálatukra.

Új hozzászólás Aktív témák