Új hozzászólás Aktív témák

  • Gyulus76

    aktív tag

    BD3D témához:

    A formátum maga teljesen kompatibilis a BD2D-vel. Ezért van, hogy sima 2D lejátszóval is lejátszhatók a 3D lemezek. Az, hogy ez esetenként mégsem lehetséges, csupán a lemez programozásán múlik. Olyan ez, mint a régiókód: vagy megengedett a lejátszása vagy nem. Tiltásnak elvileg akkor van értelme, ha konvertált a 3D, mivel ekkor a két nézetet a 2D kép buherálásával hozzák létre, ami rontja a 2D képet. Ennek ellenére nem mindig a józan ész vezérli a döntést, olykor a marketing erősebb. Pl. a Rio BD3D nem lejátszható 2D-ben, holott animációs film, így biztosra vehető, hogy a második nézetet csak le kellett renderelni. Ugyanígy nem lejátszható pl. a 2014-es Herkules sem 2D-ben.

    Érdekesség, hogy ezek a tiltott lemezek is gond nélkül megnézhetők 2D-ben, de csak akkor, ha van hozzá 3D technika. A lejátszó ugyanis letiltja a lejátszást, ha a lejátszó vagy a megjelenítő nem képes a 3D-re. Viszont ha már megy a lejátszás, a tévén simán kikapcsolható a 3D megjelenítés. A lejátszónak ugyanis a tényleges megjelenítésre (szerencsére) már nincs kihatása. Az említett Herkulest is így tudtam 2D-ben megnézni a 3D lemezről. Még meg is szívatott először: a tévét nem kapcsoltam be, készenléti állapotban volt. Betettem a lemezt, a Viera link hatására a tévé bekapcsolt, de addigra a lejátszó már ellenőrizte volna a 3D alkalmas megjelenítőt, így elutasította a lejátszást. A lemez újra beolvastatása oldotta meg a problémát. Sasoltam, de nem láttam semmi gondot a 2D képpel.

    A 3D-nél egyébként csak pici szögeltérés van a két nézet képe között. Első ránézésre nem is szembetűnő a különbség. A lényeg, hogy mindkét nézet teljes értékű 2D kép, így általában véve szerintem sima ügy a kifogástalan 2D kép a Real3D tartalmú BD3D lemezeken.

    És hogy miért tehetik az extrák miatt a 3D lemez mellé a filmet is 2D-ben? A magyarázat egyszerű: minek gyártsanak külön csak extra lemezt is, ha a 2D film mellett úgyis ott van minden extra?

Új hozzászólás Aktív témák