Új hozzászólás Aktív témák

  • liszi70

    nagyúr

    Már szerintem írtam, bocs, de most nagyon idevág.

    Nekem drámai megvilágosodás volt a placebó jelentőségével kapcsolatban, amikor írott és eredeti CD-ket hasonlítottam össze. Betettem az eredetit, aztán az írottat, cserélgettem őket többször is, valóban jelentős volt a különbség. Részletességben, dinamikában, konkrétan hallható volt, mennyivel jobban, szebben szól az eredeti. Aztán össze-vissza kevergettem a CD-ket a kezemben és vakon tettem be, hogy ne lássam, épp melyik kerül a lejátszó fiókjára. Minden felborult! Rendszeresen képes voltam sokkal jobbnak hallani a másoltat, és fátyolosabbnak, részletszegényebbnek hallottam az eredetit. Pedig egészen biztos voltam benne, hogy most például az eredetit hallgatom, mert sokkal jobban, dinamikusabban, részletesebben szólt. Pedig az írott volt. Sokszor csináltam meg ezt a cserélgetést, képtelen voltam eldönteni, hogy mikor melyik van bent a lejátszóban, pontosabban egészen biztosra meghallottam, hogy melyik van bent, de általában nem az volt. :D

    A másik hasonló élményem tápkábeles, Tamoo-val próbálgattunk az Arcam erősítőmbe tápkábeleket, ahol valóban lehetett hallani különbséget. Egészen addig, amíg tudtuk, melyik van bent. Mihelyst egymás tudta nélkül cserélgettük a PC-s és a "komoly" tápkábelt, mind a ketten megbuktunk.

    Mindemellett sem az írott és eredeti CD, sem a jobb és gyengébb tápkábelek (de semmilyen kábel vagy hangfaltüske vagy készülék-alátét vagy bármi) különbségét nem vitatom el, biztos vannak olyan rendszerek, akusztikák és fülek, amik kihoznak pici eltéréseket is. De abban már egészen biztos vagyok, hogy óriási jelentősége van a placebónak, sokkal nagyobb, mint amit sok hifista, házimozis, vagy videofil gondol.

    VAKTESZT!!! Én már csak abban hiszek! :D

Új hozzászólás Aktív témák