Új hozzászólás Aktív témák

  • erdoke

    titán

    válasz BBéci #61539 üzenetére

    Elolvastam a véleményeket, és a szándékosságban vélem felfedezni a nézetkülönbséget. Szerintem is egyre kevésbé tartósak a "tartós" fogyasztási cikkek, de az oka sokkal inkább keresendő az említett felgyorsult termékciklusban, a felerősödött versenyben, és a megnövekedett vásárlóerőben.
    Szerinted tényleg reális egy töredékére csökkent értékű eszköz esetében elvárni, hogy ugyanolyan magas minőségben építsék meg, mint 15-20-30 évvel ezelőtt? Nekem is van olyan Sony CRT-m a 90-es évek végéről, ami még mindig működőképes, és ha meg tudnánk nézni, hány üzemórát ment, akkor napokig keresnénk az állunkat a földön, de akkoriban kb. nyolc havi nettó átlagkeresetbe fájt, most pedig meg tudunk venni egy 50GT60-at (ami szintén felső-középkategória, és a mostani átlag fölötti méret) két havi nettó átlagkeresetből. Negyed áron ugyanolyan építési minőséget szerintem nem reális elvárni.
    Egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos termékek olyan durván tömegcikké válnak idővel, hogy csak a prémium kategóriát éri meg a legmagasabb minőségben megépíteni, de még ott is gyakran előfordul, hogy a nagy brand belül egy átmatricázott, középkategóriás vas. Különösen igaz ez az elektronikai cikkekre.

    Mondok egy egészen más példát a munkaerő költség alapján. A "gazdag" országokban, ahol drága a munkaerő, sokkal magasabb az egyszer használatos termékek aránya, mint a szegényebbekben. Nem csak a műanyag tányérokra gondolok, hanem egészen spéci sebészeti eszközöket is említhetek, amiknek darabja több százezres tétel forintban. Nyugat-Európában mégse mosogatják, majd sterilizálják a fém megfelelőjét, mert nem éri meg. Kelet-Európában pedig megcsinálják, mert olcsó a nővérke (műtőssegéd?). Nem tervezett elavulás a (valóban sokkal kevesebbszer használható) műanyag változat, hanem kőkemény gazdasági számítás eredménye.

    A legjobb aláírás a héten

Új hozzászólás Aktív témák