2019. szeptember 19., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Sleed


Sleed
(aktív tag)

Sziasztok, nézegettem a fórumon, de sehol nem találtam Arduino-val (vagy hasonló mikrokontrollerrel) foglalkozó témát (csak a lentebb linkelt blogbejegyzések hozzászólásait, amik viszont egy idő után mind kihaltak), ezért úgy döntöttem, hogy nyitok egyet.

Itt megoszthatnánk egymással az elkészült/készülő/tervezett projektjeinket, segítséget nyújthatnánk egymásnak a megfelelő board kiválasztásától kezdve a programozáson át egészen a megvalósításig.

Hasznos anyagok:

Arduino.cc - Hivatalos honlap
Arduino Kezdőknek - Fizikus írása a hobbirobot.hu-n
softguner blogja - Letesztelt Arduino-s modulok leírásai
bővítsük!

Bemutatók:
Arduino – digitális Lego nagyoknak - DarkByte írása
Ujjgyakorlatok Arduino alapon - ngabor2 írása
Arduino mikrokontroller programozása - balintdavid írása
bővítsük!

Könyvek:
bővítsük!

Sleed

[ Módosította: Karma ]

(#2) Sleed


Sleed
(aktív tag)

Kezdeném a jelenlegi projektemmel:
Az alapkoncepció az volt hogy valamivel motiváljam magam az egészségesebb életmódra, valamint az időm jobb kihasználására.
Azt találtam ki, hogy az interneten található várható életkor kalkulátor eredményét jeleníteném meg egy led mátrixon, napokban számolva. Ez a szám ugye naponta csökkenne, az életmódom változásának megfelelően meg néha újrakalkulálnám. Kiegészíteném majd egy ethernet shielddel is, hogy az adatokat közvetlenül a netről kérje le.
Van valakinek tapasztalata esetleg ezzel?
Ugyan azt tudja mint a rendes shield?

(#3) KaiotEch


KaiotEch
(veterán)

Nekem tetszik a nyitási ötlet, igaz fél éve tuti a polcon hever az enyém, még semminek sem láttam neki. Ambilight-ot tervezek, csak nem szeretném összeragasztani a monitoromat. :)

Állítólag csak a halál a biztos, bár amióta valaki okos kitalálta a nekromantákat, már az se. Ha nem működik jól a Xiaomi telefonod és fejfájást okoz, akkor az a MIgrén? ™ || Adottságaim miatt meghívtak egy p0rnófilmbe szerepelni. Én vagyok a férj, aki elmegy otthonról.

(#4) JasL


JasL
(senior tag)

Jó ötlet a topik, kedvencnek jelölve :)

(#5) bacus válasza Sleed (#2) üzenetére


bacus
(senior tag)

én a rendes shieldet még nem próbáltam, de ilyet már használtam, működik.

Saját függvénykönyvtára van (a linkelt oldalon ott van a letöltése), van minta, használható.

"Nagyon rossz lány voltam. Meg kell büntess !" nyögte a fülembe, így aztán telepítettem a windows 10-t a laptopjára... https://www.paypal.me/engiman/15

(#6) Melorin


Melorin
(őstag)

Üdv.
Én jelenleg egy Arduino vezérelte digitális hangerőszabályozón dolgozok.
A digit IC 0-255 tartományban működik, 0-nál teljesen halk, 255-nél max hangerő.
Most távirányítóval szabályozom, ha nyomok egyet a hangerő-fel gombon, akkor hozzáad az aktuális értékhez +1-et. Ha hangerő-le, akkor -1.
Szeretném kibővíteni valahogy egy potenciométerrel, amit az Arduino analog bemenetére kötök. Sikerült már potival egy LED fényerejét PWM-ben szabályozni, ami ugye szintén 0-255 érték. Csak itt az a gond, hogy ha tekerem, ha nem a potit, akkor is beolvassa az értéket a program, így tegyük fel, ha jelenleg a hangerő 192 érték a poti állása miatt, akkor ha a távirányítón növelem ezt az értéket, akkor vissza fog ugrani a hangerő értéke a poti állásához.

Van valami ötletetek, hogyan lehetne csak a poti tekerésekor kiolvastatni az értékét?

(#7) doc válasza Melorin (#6) üzenetére


doc
(veterán)

eloszor is, az Arduino AD convertere 10 bites ha jol emlekszem, vagyis 0-1023 lesz a tartomany :)

A potinal meg tarold el az aktualis allasat (akar negyedelve, vagyis 0-255 tartomanyra csokkentve) es az aktualis hangerot is. Ha a gombot fel-le nyomod, akkor valtoztatod a hangerot (hozzaadsz/kivonsz egyet), fuggetlenul a poti allasatol. Ha a potit tekered, vagyis az aktualis allasa mas mint az eltarolt, akkor meg annak megfeleloen allitod a hangerot.
Ennek megvan az a hatranya, hogy ha pl. potival feltekered a hangerot, majd a gombokkal leveszed, akkor a potihoz hozzaerve megint felugrik. A 'szep' megoldas ha nem potit hasznalsz hanem vegallas nelkuli tekerot, igy lenyegeben azzal fogsz fel/le leptetni a tekeres iranyatol fuggoen.

1N23456.HU - A Veszprém megyei motorkölcsönző

(#8) Sleed válasza bacus (#5) üzenetére


Sleed
(aktív tag)

Köszi, megrendelem akkor :)

(#9) happy555 válasza Melorin (#6) üzenetére


happy555
(aktív tag)

Hello!

Legjobb lenne rotary encoder-t használnod!
Nekem ez bevált!
Pofon egyszerű két digital pin-t használ. Nyomógomb is egyben (+még egy pin-ért).
/poti amúgy is billeghet, azért is hanyagolom/

[ Szerkesztve ]

Nem vagyok babonás, mert az szerencsétlenséget hoz!

(#10) JoeYi


JoeYi
(őstag)

sziasztok

csatlakozok a témához. Én egy napelem alapú projektbe vágtam. A technika lényege az lesz hogy egy napelemet mindig a legerősebb fényforrás felé fordítson a legideálisabb szögbe, ezzel maximalizálva teljesítményt. Gyakorlatilag egy napraforgó.

A projekt szoftveres része 70%-os állapotban van, a hardveres része volt megakadva. Korábban lego-ból álltam neki, de az egyszerűen gyenge ilyen célra, nyeklik/szétesik/törik. Aztán beszereztem egy fém építőjátékot és abból kezdtem építkezni. Most így áll:

Alapvetően jó is lenne, de nem sikerült rendesen megfogatni a léptető motorok tengelyét.
A kérdésem hozzátok: tudtok-e kifejezetten ilyen motorhoz való kiegészítőket, amik pontosan passzolnak, jól megszorulnak a tengelyén?


[link]

Köszi ha van ötletetek.

[ Szerkesztve ]

(#11) Sleed válasza JoeYi (#10) üzenetére


Sleed
(aktív tag)

szia,

tudom hogy ez nem arra való, de ezt az egyetlen dolgot találtam amit direkt ehhez a motorhoz árulnak. Hátha ebből kiindulva találsz valami mást is, ami hasznos.

Másik ötletem egy kicsit sufni, nem is biztos hogy működik, de megpróbálhatnál valami keményebb, vastagabb (2mm legalább) gumit vagy puhább műanyagot kilyukasztani és azt valahogy ráhúzni hogy nagyon szoruljon rajta, esetleg valami zsugorcsővel még rá is gyógyítani.

üdv.

(#12) JoeYi válasza Sleed (#11) üzenetére


JoeYi
(őstag)

köszi a tippeket, még nem tudom mi lesz a megoldás. Fura hogy nem találok milliónyi megoldást, lehet rosszúl keresem

(#13) krisztianAMG


krisztianAMG
(senior tag)

A lap mennyire tolerálja, ha az érzékelőkről a jel pár méternyi vezetéken halad keresztül? Mondjuk ha egy hőméerő modult szeretnék kivezetni az ablakon kívülre, vagy NFC kártya olvasót az ajtóhoz (2-4 méteres távolságokra gondolok).

Egyébként egy újabb taggal gyarapodik a tábor. Ma volt egy kis időm utánaolvasni, és mindenre találtam azonnal megoldást amit szeretnék megoldani. Szóval rendeltem egy megát, meg egy maréknyi érzékelőt kínából. A szemeszter végére remélhetőleg ideér minden, és a szünetben majd lehet szórakozni. :)

^Ez nem szentírás,csak egy vélemény. || Agyamban hangprocesszor lohol, szivem helyett membrán dobol.

(#14) JoeYi válasza krisztianAMG (#13) üzenetére


JoeYi
(őstag)

pár méter még nem oszt nem szoroz szerintem. A vezeték ellenállása növekszik a hosszal, meg zajokat vehetne fel, de nem hiszem a hogy a te esetedben ilyesmivel kellene számolni

(#15) krisztianAMG válasza JoeYi (#14) üzenetére


krisztianAMG
(senior tag)

Majd kiderül, elég sok szórt mágnese tér van a szobámban... Villamosmérnöknek tanulok, érdekel minden, amin áram folyik keresztül.

Vigyünk egy kis életet a topicba:
Ki mit hozott össze össze az áramkörrel/mire használja?

Nálam egyelőre ébresztős rádió, hőmérő, mozgásérzékelős világítás, spektrum analizátor a terv. Inkább csak a tanulás a cél.

^Ez nem szentírás,csak egy vélemény. || Agyamban hangprocesszor lohol, szivem helyett membrán dobol.

(#16) KaiotEch válasza krisztianAMG (#15) üzenetére


KaiotEch
(veterán)

Én ambilight-ra használnám, ha egyszer valahára nekileselkednék :)

Állítólag csak a halál a biztos, bár amióta valaki okos kitalálta a nekromantákat, már az se. Ha nem működik jól a Xiaomi telefonod és fejfájást okoz, akkor az a MIgrén? ™ || Adottságaim miatt meghívtak egy p0rnófilmbe szerepelni. Én vagyok a férj, aki elmegy otthonról.

(#17) JoeYi válasza krisztianAMG (#15) üzenetére


JoeYi
(őstag)

nekem továbbra is a #10-es hsz-ben látható projekt van folyamatban. Alkatrész problémáim vannak jelenleg, illetve a kábelek is nyűgösek két 360 fokban forgó motornál. Szoftver már ok, tökéletesen belövi hol nap :)

(#18) .DLL válasza doc (#7) üzenetére


.DLL
(veterán)

Ha mégis potméter lenne a készüléken, a hirtelen ugrás problémája orvosolható némi késleltetéssel, ami a potméterből érkező jelet "elsimítaná", és szép lassan finoman állna be a hangerőt, a betekert értékre. Amúgy sem jellemző, hogy a potmétert rángatnánk, néha feljeb tekerjük, néha kicsit lejjebb, az, hogy az átmenet mondjuk ~1mp alatt megy végbe, még kellemes is lehet szerintem. Ilyenkor a poti megmozdításánál sem fogy a hangerő hirtelen az arcunkba ugrani, van idő lereagálni és lejjebb tekerni. :)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Én is most kezdtem az Arduino-t, de már a kezdő példáknál is felfedezni vélek néhány következetlenséget, vagy legalább is ami számomra nem egyértelmű, hogy egyiknél ez, a másiknál az miért nem ez? Holott elvileg elég szigorú szabályok vannak, valamit nem úgy írsz, akkor kész, nem működik a program.
Pl. deklarálásnál egy vátozó után írt szám néha pinout-ot jelent, néha egy értéket, amivel a változó kezdi az életét.
Fade példából:
int led = 9; // the pin that the LED is attached to
int brightness = 0; // how bright the LED is
int fadeAmount = 5; // how many points to fade the LED by

Néha használ setup()-ot és ott deklarál, néha nem, és a loop()-ban... néha a #define-t használja pin deklarálásra, néha az int elé teszi, hogy const. aza hogy ne állandó, nem mintha egy pin véletlenül megváltozna (legalábbis egy elég egyszerű példa volt).
Szóval kicsit következetlennek tűnik, hogy mikor mit használnak a példákban, és miért úgy. :B

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#19) JoeYi válasza .DLL (#18) üzenetére


JoeYi
(őstag)

a példádban az int led = 9; ugyanúgy változó mint a többi a felsorolásban. Csak olvashatóbb lesz tőle a kód hogy nem azt látod hogy pinMode(9, OUTPUT); hanem hogy pinMode(led, OUTPUT);. Plusz amikor megváltoztatnád hogy melyik lábra van kötve a led akkor elég egy helyen átírnod ezt a változót (mert ugye több helyen is hivatkozhatsz a led-re, míg ha a led helyett minden egyes esetben leírnád hogy 9, akkor szopóroller lenne végigkutatni a kódot)

Az hogy a setupban deklarál vagy a loopban: ugye amit a loopban deklarálsz az minden ciklusban beállítódik a loop elején leírt értékre pl, de amit a setupban deklarálsz az ott beállítódok és ha csak nem írod át az értékét a loopban akkor a futás alatt végig annyi marad. Mondjuk ha a loopban is csak egyszer állítja be és többször nem nyúl hozzá akkor tényleg nem logikus oda rakni (bár nem ástam magam bele de vszinű erőforrás igényesebb)

(#20) .DLL válasza JoeYi (#19) üzenetére


.DLL
(veterán)

Óh, nagyon köszönöm, ez hasznos volt, és jobb kedvem is lett! :D

Az én projektem egy brushless bimbal motor finom vezérlése, tehát 3 fázisú PWM meghajtás kell. Lehet, hogy egyszerűbb lenne léptetőmotorral, de az outrunner-ek jobb önsúly/nyomaték aránnyal rendelkeznek, és most számít a súly.

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#21) kagzer


kagzer
(aktív tag)

Hogy már másoknak ne kelljen keresgetnie:

Ha feltöltéskor nem válaszol a programozó:
Az Arduino mini pro feltöltéskor nem resetel, manuálisan kell resetelni a lapot amikor eljut a feltöltésig.

(#22) .DLL válasza kagzer (#21) üzenetére


.DLL
(veterán)

Ez az összes 328P alapúnál így van nem?

Én most azon gondolkodom, hogy UNO-t vagy Leonardo-t vegyek-e. Utóbbinál szimpatikus a 2,5KB RAM, de az nem hogy Reset-eléskor megszakad a kapcsolat is a géppel.

(P.H.)

(#23) Des1gnR


Des1gnR
(őstag)

Üdv mindenki!

Valaki használt már Arduino-val GSM shieldet?
Nekem egy ilyen modulom, van, de a példaprogramok nem működnek. Ha benne van a SIM és NetLight led megfelelően villog akkor egyáltalán lehet csörgetni a telefont?

[ Módosította: radi8tor ]

A tejes dobozra, miért nem oda írják hogy meddig jó, ahova oda írják, hogy hova írják hogy meddig jó!?

(#24) happy555 válasza JoeYi (#17) üzenetére


happy555
(aktív tag)

Szerintem válts másik motorra.
Valami ilyesmi kellene mint az MG995.
Illetve akár ez jó is lehet, ha több kell mint 180 fok fordulás akkor meg lehet hackelni :)

.DLL:
Amúgy a const int deklaráció lényege az hogy mivel az érték nem változik fix számként fordítja a progi, így kisebb lesz a kódod. (próbáld ki vele és const nélkül a fordítást)
A #define ugyanezt a célt szolgálja, csak ott akármilyen szöveget számokkal is használhatsz, amit behelyettesít a kódban. (space nélkül, összefüggőnek kell lennie!!)
pl.:
#define led_on digitalWrite(13,HIGH);

később bárhol elég beírnod: led_on

[ Szerkesztve ]

Nem vagyok babonás, mert az szerencsétlenséget hoz!

(#25) JoeYi válasza happy555 (#24) üzenetére


JoeYi
(őstag)

wow. Köszi a tippet :)

(#26) DrojDtroll


DrojDtroll
(addikt)

Sziasztok.
Az lenne a kérdésem, hogy Arduinoval meg lehet e csinálni egy wireless follow focus-t.
Wireless Follow Focus
A cikk középen található video mutatja be hogy miről is szól ez a fotós dolog.

(#27) JoeYi válasza DrojDtroll (#26) üzenetére


JoeYi
(őstag)

ha jól látom a lényege hogy egy motor tekeri a fókuszállítót. Ezt meglehet csinálni, csak rf kiegészítők kellenek, meg egy motor vezérlő elektronika: [link]

(#28) DrojDtroll válasza JoeYi (#27) üzenetére


DrojDtroll
(addikt)

Ez jó hogy nem kell wifi-t venni hozzá :)
A motorvezérlőről ami szükséges tudsz linket küldeni, szervó motorhoz kellene.

(#29) JoeYi válasza DrojDtroll (#28) üzenetére


JoeYi
(őstag)

én ilyet használok: [link] de másfélék is vannak

(#30) DrojDtroll


DrojDtroll
(addikt)

Az Uno lap ugye megfelelő erre a feladatra?

(#31) Des1gnR válasza DrojDtroll (#30) üzenetére


Des1gnR
(őstag)

Persze :K

A tejes dobozra, miért nem oda írják hogy meddig jó, ahova oda írják, hogy hova írják hogy meddig jó!?

(#32) DrojDtroll


DrojDtroll
(addikt)

És hol vegyem meg?
Ebay-n ha látok kb 4 ezerért (megát, unót is) azt meg szabad venni?
Mega-t is akarok venni, az egy robothoz kellene.

(#33) .DLL válasza DrojDtroll (#32) üzenetére


.DLL
(veterán)

Saját webshopjukból is megrendelheted, az tuti eredeti, illetve a Distributors menüpont alatt van Magyarországra vonatkozó viszonteladó is.

(P.H.)

(#34) Des1gnR válasza DrojDtroll (#32) üzenetére


Des1gnR
(őstag)

Én ebay-en vettem az enyéimet. Nyugodtam vedd meg onnan.

[ Szerkesztve ]

A tejes dobozra, miért nem oda írják hogy meddig jó, ahova oda írják, hogy hova írják hogy meddig jó!?

(#35) happy555


happy555
(aktív tag)

Ha számít az ár akkor:
[NANO]
Persze várni kell pár hetet. ...

Nem vagyok babonás, mert az szerencsétlenséget hoz!

(#36) DrojDtroll válasza happy555 (#35) üzenetére


DrojDtroll
(addikt)

Örülök, hogy nem kell rá sokat költenem :)
Mega lesz ugy néz ki.

(#37) bacus válasza happy555 (#35) üzenetére


bacus
(senior tag)

Ha az ár számit (és a méret), akkor Mini Pro :) , azért amiért egy nanot veszel 3 mini jön ki, persze egy db usb soros átalakitót is kell vegyél, ha még nincs ilyen.

"Nagyon rossz lány voltam. Meg kell büntess !" nyögte a fülembe, így aztán telepítettem a windows 10-t a laptopjára... https://www.paypal.me/engiman/15

(#38) happy555 válasza bacus (#37) üzenetére


happy555
(aktív tag)

Tudom, és vehetne atmega8-at is mert 9-et kap egy nano áráért, és az is kiszolgálja ezt a projektet!
De:
Olyat ajánlottam ami ugyanazt tudja mint az uno, csak kisebb.
Valahol el kell kezdeni. ....

Nem vagyok babonás, mert az szerencsétlenséget hoz!

(#39) .DLL válasza happy555 (#38) üzenetére


.DLL
(veterán)

És a Micro mennyire ajánlott? Nagyon kedvező az ára, akárcsak a Leonardo-nak.

(P.H.)

(#40) DrojDtroll


DrojDtroll
(addikt)

Due lesz a robothoz, mert ez a legmegfelelőbb számomra hozzá

(#41) DrojDtroll


DrojDtroll
(addikt)

A wireless follow focus-nál miért használnak wifi-t rf helyet?

(#42) .DLL válasza DrojDtroll (#41) üzenetére


.DLL
(veterán)

Nem használnak. ;)
Esetleg van, ami használja (pl. androidos kontroller) de nem jellemző pont a zavarvédettség miatt.

(P.H.)

(#43) DrojDtroll


DrojDtroll
(addikt)

Valaki használta már Raspberry PI-vel együtt az arduinot? Mármint úgy, hogy kommunikáljanak és együtt dolgozzanak.

(#44) JoeYi válasza DrojDtroll (#43) üzenetére


JoeYi
(őstag)

még nem, de nincs elméleti akadálya. Pl kábelen: [link]

drótnélkül meg mégegyszerűbb lehet. Wifi/bluetooth mind-mind szabványos, rf-nek is működnie kellene

(#45) DrojDtroll válasza JoeYi (#44) üzenetére


DrojDtroll
(addikt)

Úgy érzem az egész nyáriszünetet ezzel fogom tölteni :)

(#46) DrojDtroll


DrojDtroll
(addikt)

Raspberry pi-nél van a következő probléma:

Megcsináltam egy szervó motornak a vezérlését interneten talált program és leírás alapján, de van két gond:
-a szervó nem áll meg egy állásba hanem rezegni kezd ott
-a szervó 0-állásban áll, ha 30 fok alatti állásra állítom, akkor rossz irányba indul el, ezért megfeszül
(30 fok felet jól fordul, csak rezeg az adott helyen)

Miért lehet ez?
Arduino-nál is lesz ilyen gond ugyanazzal a szervóval?
Valaki találkozott már ilyennel szervó motor használat közben?

(#47) JoeYi válasza DrojDtroll (#46) üzenetére


JoeYi
(őstag)

hát ez mondjuk már nem arduino-s téma, de kódrészlet és hardver speckó nélkül nehéz bármit mondani. Léptető motorból is többféle megoldás létezik, lehet nem a neki megfelelő módon vezérled.

A rezgés kilövésére a gyorsmegoldás az lehet hogy minden jelszintet 0-ra állítasz ha elforgattad a jó irányba. Mondjuk a motor vezérlő még így is rezegtetheti. Másik próba az lehet hogy léptetsz vele egyenként akkor van-e olyan állapot ahol nem rezeg (lehet eltudod forgatni olyan helyzetbe ami nem számít stabil állapotnak és ezért rezeg)

Én egyébként nem tapasztaltam ilyet a saját projektemben.

(#48) DrojDtroll válasza JoeYi (#47) üzenetére


DrojDtroll
(addikt)

Azért írtam ide, mert későiekben Ardunio-val szeretném vezérelni ugyanazt a motor. Majd leírom hogy mit tapasztaltam. Meg vannak rendelve a dolgok, várom, hogy minden megérkezzen, kb nyári szünet elejére jön majd szóval pont jó lesz :)

(#49) DrojDtroll


DrojDtroll
(addikt)

A szükséges kiegészítéseket (ellenállások, ledek, tranzisztorok, stb), hol szerezzem be?
Neten rendeljem, vagy a helyi boltban vegyem, ahol vannak ilyen dolgok?

(#50) Robert7x válasza DrojDtroll (#49) üzenetére


Robert7x
(aktív tag)

Arduino tanuláshoz nagyon jó oldal lehet a [link] lap Tippek/Trükkök része. Mintákkal, egyebekkel.

Ha pedig van egy mailcímed és szabadidőd, akkor a 0-ról építkező "60 nap alatt Arduino" ingyenes tanfolyam segít. A 0-ról a 60. napra komplett adatgyűjtőt építünk. És a lényeg: [link]

Arduino, mikrokontroller, fejlesztőKIT-ek, szenzorok, robotika -> http://shop.tavir.hu

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.