Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
Na ez így már igen.
Egy dolgot nem értek, de már régebb óta. Miért van az, hogy az n csatornás feteknél a pozitív ágba kell tenni a fogyasztót, a p csatornásnál pedig a negatívba? Látom ennél a rajznál is azért van egy p csatornás bevonva, hogy az osztót a negatív ágba lehessen tenni ( a pozitív oldalon nem lenne értelme az osztónak).Teasüti: tranzisztoroknál és feteknél a "nyit" és a "zár" nem pont fordított értelemben használatos, mint a kapcsolóknál?
[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
"Miért van az, hogy az n csatornás feteknél a pozitív ágba kell tenni a fogyasztót, a p csatornásnál pedig a negatívba? "
A neten számos leírás van rá, itt röviden nehéz lenne leírni.
pl.:
link30-36. oldal
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Sziasztok,
Egyelőre még tájékozatlan vagyok ezen a területen, nagyon ne kövezzetek meg ha hülyeséget kérdezek.
Létezik olyan Arduino aminek Gigabites Ethernet interface van?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
_q
addikt
válasz Janos250 #9002 üzenetére
Köszi a linket. Elég hasznos és tök jó leírás.
(#9000) Teasüti
Már nem emlékszek sajnos a linkre, de volt egy feszültség monitorozós projekt, ott
a következőt használták: 2N7000. Itt 0.3-3V között kapcsolható a FET. Ez ha jól értem akkor egy GPIO ki-be kapcsolással vezérelhető, így nem kell a plusz tranzisztoros kapcsolás. Ha más FET van használva, aminél nem kapcsolható a FET direkt módon, ott lehet kell plusz tranzisztor.[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
Sajnos pont a relevans reszbe (high side p-chanel mosfet) csuszott egy kis bibi. Igy mar helyes is:
(No, elsore nekem sem sikerult...)(#9001) aryes válasza xboy89 (#8997) üzenetére
Nagyon egyszeru. Az n-csatornas novekmenyes mosfetnek ahoz, hogy kinyisd, a gate-re a source-nal nagyobb feszultseget kell adni. Ha a high-side-ra kotod, akkor a source feszultsege valtozik a kimenettel egyutt, es raadasul a teljes kinyitashoz a tapnal nagyobb feszultseget kell raadni, ami nem mindig egyszeru.[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
nagyúr
Ezt már olvastam, de pont arról nincs benne szó, hogy az n-csatornás fetnek miért a pozitív oldalára kell tenni a kapcsolgatni való "fogyasztót", miért nem jó, ha a gnd felőli oldalra teszem.
szerk.: Jó sokáig írtam a hozzászólást, közben megérkezett a válasz.[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
Igazad van! :-) Rajtad kívül ezt még senki nem vette észre, hogy rossz a rajzjel. Az már így marad.
Igen, a tokon belül a szubsztrát az S-el van összekötve. Szerencse, hogy nem a kapcsolásban van hiba, hanem a rajzjelben. :-)
Gondolom, copy-paste, S és D átírva, nyíl meg maradt.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
AcCEsS
senior tag
Köszönöm a millió ötletet, nagyon rendesek vagytok, de én még mindig ugyanott tartok. Habár a rajzokon cikkcakk varrásminta meg a célkereszt nekem is teccik! Nagy segítség lenne, ha valami egyszerűbb, biorobot nyelven írnátok le: A Wemos A0 lábát kösd a mosfet (az a háromlábú bigyó?) "S" lábához, utána... stb. Na jó, ennyire nem kell lealacsonyodni, de ezek a kapcsolási rajzok nekem túl magas szintűek (ez mennyivel egyszerűbb!), - pedig próbálok folyamatosan utánaolvasni a dolgoknak - főleg a többlábú alkatrészek esetén érzem bajban magam. És milyen típusú/értékű alkatrészeket kell beszereznem? xboy89 rajzán azok jók? Bocs, a totál amatőrségért!
[ Szerkesztve ]
AcCEsS (https://www.metalenciklopedia.hu)
-
MineFox54
őstag
Sziasztok!
[link]
egy ilyen dimmert szeretnék vezérelni egy Nano PWM pinjeiről. Milyen értékű LPF-et javasoltok a PWM jel "kisimításához"? Jelenleg szemmel látható a villogás. -
gyapo11
őstag
válasz MineFox54 #9011 üzenetére
Nem pwm-mel kellene hajtani, hanem a null átmenet érzékelésétől kell mérni az időt, max 10 ms, ennyi egy fél periódus, és ebben a tartományban minél később kapcsolod be a triakot, annál kevesebb teljesítmény jelenik meg a fogyasztón. Ez is villog 100 Hz-cel, de az már nagyjából jó, csak a sasszeműek látják.
És a mocxxxx-ből is olyan kell, ami nem nullátmenetes, hanem bármikor bekapcsolja a triakot.[ Szerkesztve ]
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
_q
addikt
Utánajártam, ez kellene:
BATT_EN-el vezérled. LOW nincs mérés HIGH méri a feszültséget. Ha kevesebb áramkörrel akarod akkor a Q1 és alsó 100k nem kell, ez esetben a Q2-100k között van a BATT_EN, ekkor fordított logika lesz. LOW esetben mér, HIGH esetben nem mér. Feszültség osztót pedig úgy érdemes megválasztani, hogy passzoljon az aksidhoz.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Még véletlenül sem kéne felhúzni a portot az akku feszültségére!
Az egy dolog, hogy 4,1V-os akkunál és 3,3V-os vezérlésnél a Q2 PNP fet talán kapcsolható*, de ettől függetlenül a mikrovezérlő lábát nem lehet felhúzni 4,1V-ra! Ráadod a HIGH értéket, kap a port egy visszirányú áramot és pápá mikrovezérlő.
Ebben az esetben az R54-et el kell hagyni!*Ami egyáltalán nem garantált, hisz az IRLML6302 Vgs(th) feszültséget -0,7 és -1,5V közé írja, a 4,1V-os akkuval és 3,3V-os mikrovezérlővel meg ugye -0,8V-ra lehet csak beállítani a Gate-et ami még nem biztos, hogy elég a teljes nyitáshoz. Ha 4V alá merül az akku, akkor már elvileg jó lesz.
Konklúzió: PNP tranyóhoz kell a driver.
[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
válasz Teasüti #9015 üzenetére
Miért lenne a mikrovezérlőre kötve az aksi feszültsége? A rajz alapján ha a GPIO alacsony akkor a Q1 nem kapcsol, GPIO GND-n lesz. Ha GPIO magas, Q1 kapcsol, Q2-t és 100k-t lehúzza GND-re.
Mivel a VGS -0.7-1.5 V és ha mérünk, akkor Q2 GND-n lesz azaz 0V-on, így kapcsolni fog, nem 3 V-ra kerül a Q2 Gate.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Teasüti #9015 üzenetére
& Janos250:
Mivel esp8266-ot fog vezérelni, aminek a kimenetei 5V toleránsak, a védődióda helyett beépített snapback áramkör pedig csak 6V-nál nyit ki, ezért jó eséllyel meglesz a gate-en az aktuális akkufeszültség, tehát tökéletesen fog zárni.
Vagy tévedek, és esp32 lesz a páciens? Mert akkor nem mondtam semmit...
[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
Igen, azt mondják, hogy 5V toleráns. Akkor elhagyhatónak ítélem én is, de azért a PNP meghajtást korrektebb 2 fettel csinálni. És én OD-ra állítanám a lábat, ha elmarad a másik FET, és külső ellenállóval a bat-ra húznám.
Hogy biztosan zárva legyen, amikor az kell.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
_q
addikt
Korábban szóba került az I2C, hogy mekkora távon működik. Akkor azt mondtam, hogy rövid 10 cm körül. Most teszteltem és 20 cm-en már nem működik, 10 cm-nél még igen, közteset nem teszteltem. Felhúzó ellenállás 10k. Ezt cserélni nem tudom, mert a hőmérő nyákon van rajta.
-
Teasüti
nagyúr
Akkor vmit rosszul csinálsz szerintem.
Több beszámoló szerint is működik néhány méterig, ha a busz kapacitása határértéken belül marad.
Csináltam egy gyors mérést 10cm-es és 10 méteres vezetékkel, 100 Khz-en. Felhúzó mindkét esetben az Uno belső ellenállása volt (50k körül, ha jól emlékszem).10 méter telefon vezeték (ez már nem működik):
Próbaképp beraktam egy-egy 10k-s külső felhúzót. Nem igazán láttam különbséget a felfutási és lecsengési időkben. Nem teszteltem sokáig, mert már késő van. De majd lesz kedvem játszadozok vele egy kicsit.
Mindenesetre nem tűnik annyira vészesnek, egy feszesebb felhúzóval talán életre kelthető.Ami nekem fura ezen, hogy a hosszú vezetéken hogy tud megjelenni 5,6V az 5V-os Unóról USB-ről táplálva?
Talán vmi indukció a vezetékben? Fel van tekercselve.[ Szerkesztve ]
-
RAiN91
őstag
Sziasztok. Sikeres lett a garázs riasztó, ha akció van, felhív telefonon, egy regi Siemens telefon gombjait nyomkodja a NodeMCU optocsatolókkal.
Megtetszett másnak is, így csinálok még, ehhez két kérdés.
Nodemcu helyett érdemes D1 Mini-t használni? Ha jól tudom, ugyan úgy kell programozni, de. legalább kisebb az egész, bár azt nem tudom, butább-e? Árban hasonló.
Telefont váltanám ki valami GSM modullal, tudtok ajánlani valamit? SIM 800L-et neztem, ami 3-4$, mást nem találtam ami hasonló áron van.
Köszi.
-
_q
addikt
válasz Teasüti #9026 üzenetére
Én nem mértem rá szkóppal. Nagyon más okát pedig nem látom azon kívül, hogy a vezeték hossza számít. Egyébként kínai jumper wire köteget használtam, aminek a minősége megkérdőjelezhető akár, illetve próbapanelen toldottam meg a 10 cm -10 cm távolságot, mert egyben nem volt 20 cm-es vezetékem. Elképzelhető hogy ezek együtt okozták a gondot.
(#9025) aryes
Azt is próbáltam hogy az első 10 cm és az utána lévő 10 cm közé próbapanelen kötöttem még egy-egy felhúzó ellenállást. Ez se igazán javított, igaz az ellenállás értékét nem tudom, panelen volt 2 egyforma, talán 1k lehetett.[ Szerkesztve ]
-
AcCEsS
senior tag
Köszönöm, huhhh, azt hiszem felfogtam a bekötési sémát. Írtad, hogy a "Feszültség osztót pedig úgy érdemes megválasztani, hogy passzoljon az aksidhoz". ??? Az is legyen zöld színű? Ok, ez egy fárasztó poén volt, de kb. ennyire értek hozzá. Feltételezem, hogy a két ellenállás értékét kellene jól megválasztanom, de nem tudom hogyan kell... Az ábrán látható 270k és 976k az nem jó? Panasonic NCR18650B 3400mAh aksit használok. Ja, és az egyik alkatrész, a BSS670S2L fet még a Google számára is eléggé ismeretlen, legalábbis a magyar találatokra szűrve.
[ Szerkesztve ]
AcCEsS (https://www.metalenciklopedia.hu)
-
_q
addikt
Én ebayről vagy aliexpress-ről rendelném. Esetleg lehet keresni hasonló paraméterekkel alternatívát. ID, VGS, VGS(th), rDS(on) ezeket figyelve.
A feszültség osztót úgy értettem, hogy ha mondjuk laptop aksikat használsz akkor lehet lesz 6 V-od is akár. A mikrovezérlő mondjuk ha 8266-ot használsz és bírja az 5V-ot, akkor úgy leosztani hogy az AD konverterre max 5 V kerüljön de inkább kevesebb. Ha ESP32-t akkor meg max 3 V körül. Ellenállásosztó képlettel kiszámolható, hogy Ube = 6 V esetén, pl. Uki = 4 V, hogy véletlen se érjük el a GPIO-ra kapcsolható max feszültséget, marad R1 és R2, R1-et tetszőlegesen megválasztva mondjuk 10k, akkor R2 kiszámolható a belinkelt képlet átrendezésével.Az, hogy a max GPIO-ra kapcsolható feszültséghez képest mennyit választasz nem számít szerintem most, mivel nem uV az amit mérni szeretnél (persze 0.5 V-ot nem biztos érdemes). Lényeg hogy a végén a feszültség számításakor vedd majd figyelembe. Tehát ha számolod a feszültséget alapból úgy kellene, hogy (6V-os aksi esetén) 6*mért érék/4095 (12 bites AD-nél). Viszont az AD nem fog 6 V-ot mérni mert az ESP tegyük fel 5 V toleráns, le lesz osztva feszültség osztóval. Ezért az előbbi számításban a 6 V helyett 4 V-al kell számolni (vagy amit szeretnél), mivel ez lett beállítva az osztón, majd arányosítani a 6 V-hoz, azaz 6/4 V -os viszonyszámmal vissza kell szorozni, így a mért értéket a 6 V-hoz képest kapod meg, tehát 4*6/4*mért érték/4095. Ez viszont ugyan azt adja vissza, mint ha 6 V-nak vennénk az AD által max mérhető feszültséget így ezt külön nem kell leprogramozni. Max könnyebb megérteni vagy jobban összezavar
Ha valakinek van kedve végigkövetni a logikát és nem jól írtam javítson ki
[ Szerkesztve ]
-
-
Janos250
őstag
"Panasonic NCR18650B"
Jó választás, tényleg tudja 3000 mAh feletti értéket. Mértem."BSS670S2L"
Majdhogynem bármilyen NPN FET-et használhatsz, aminek nem magas a "Gate threshold voltage" értéke. Ez az a küszöbfeszültség, ahol a FET elkezd nyitni.
Pl. IRL sorozat. A tokozás lehet gond, mert a nagy áramúak TO220, a kisebb áramúak (pl. BSS670S2L) többnyire SMD. Attól függ, Neked melyik a jobb.
Lehet, hogy egy olcsó BS170 is megfelelne, de abban nem vagyok biztos.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
nagyúr
Az ábrán megadott feszültségosztó ellenállás értékek alapján 4,2V akkufeszültség esetén pont 3,3V lesz a bemeneten, ez így jó, kivéve, ha az akksi teljesen feltöltve 4,2V-ot meghaladja. Igaz, hogy a FET-en is esik valamennyi feszültség, talán annyi elég, hogy véletlenül se menjen 3,3V fölé. Igaz, hogy a digitális kimenetek 5V toleránsak, de tudtommal az ADC nem az, így arra nem kerülhet a tápnál magasabb feszültség. De fixme, ha tévedek!
Én részemről a 976k-t kicsit kisebbre venném, biztos, ami biztos, itt utána is számolhatsz.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Már ne haragudj, de honnan veszed ezeket a blődségeket?
ESP32 és ESP8266 portjai 5V toleránsak, ez igaz. De ez nem azt jelenti, hogy üzemszerűen rá kell küldeni az 5V-ot egy 3,3V-os logikára. Az meg hogy éppen egy ADC-re kötnél be 4V-ot, az meg külön vicces: ugye az tiszta, hogy 3,3V-ig tud csak mérni az ADC?I2C-hez visszatérve: I2C amúgy nem igazán plug&play protokoll, a buszt minden esetben méretezni kell egyrészt vezetékezés szempontjából, másrészt a buszon lógó eszközök szerint.
Az, hogy próbapanelen random összedugdosol vmit random felhúzókkal, random vezetékekkel az vagy működni fog, vagy nem. Az meg hogy mérés nélkül egyből konklúziót vonsz és olyan kijelentéseket teszel, hogy 10 cm felett nem működőképes az I2C, az még jóindulattal is megmosolyogtató.Mellékesen nekem sikerült értelmezhető jelet kicsikarnom egy SI1145-ös szenzorból 10 méter vezetéken keresztül.
A SCL-re kellett berakjak külső felhúzót, ami kb 3k-s eredővel rendelkezik. SDA-ra nem is kellett külső felhúzó, illetve inkább csak rontott a jelen, mint javított volna.
Ami viszont fura, hogy 1k-s felhúzóval meg se mukkant a busz.Ha vki hozzáértő megnézi az alábbi képet, akkor a sárga jelnél mi az a két lépcsős emelkedés? Ha erősebb felhúzót rakok rá, akkor magasabb feszültségre fut ki a feltölés. Aztán vmiért meredeken ugrik fel a tetejére. Ezt a hirtelen ugrást nem értem. Lehetséges vmi áthallás a két csatorna közt? Mintha az SCL húzná magával az SDA-t, úgy tűnik.
[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
válasz Teasüti #9038 üzenetére
Nem ismerem az ESP8266-ot. Itt azt írták többen, hogy 5 V-ot tolerál, ebből indultam ki. De megjegyeztem, az ESP32-nél hogy ott 3.3 V a max. Én ESP32-t használok, oda írtam példának, hogy én 2 V-ra állítanám be az ellenállásosztót. Vagy én írtam kétértelműen vagy neked volt az, de a lényeg, hogy én csak viszonyszámokat írtam, hogy a max tolerálható feszültséghez képest hogyan válassza meg az ellenállásosztó értékét.
Máskor az ESP8266-ot inkább kihagyom példa esetén, nehogy hasonló félreértés legyen.I2C: alapból 10k felhúzó ellenállások voltak, a plusz random ellenállás csak egy próba volt, mert nem értettem miért nem jó a mérés és gondoltam felhúzó ellenállás pluszban segíthetne. A konklúzió szó helyett úgy mondanám, hogy leírtam egy tapasztalatot, ahogy azt már te is többször tetted. Mivel korábban szóba került az I2C és annak hatótávja ezért most egy friss tapasztalat alapján gondoltam megosztom, hogy akárhogy is van én hatótáv korlátba ütköztem. Nem mértem semmit, így igaz hogy a probléma okát nem tudom biztosra. Örülök, ha neked 10 méter se okozott gondot.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
A jegyzőkönyv kedvéért: ESP8266 és az ESP32 is 5V toleráns a GPIO lábakon.
A mikrovezérlő mondjuk ha 8266-ot használsz és bírja az 5V-ot, akkor úgy leosztani hogy az AD konverterre max 5 V kerüljön de inkább kevesebb.
Erre írtam, hogy bírni bírja, de az AD konverter 3,3V felett nem mér. GPIO használatban nincs különbség a 8266 és 32 között.I2C kapcsán meg mérés nélkül nem lehet rá mondani semmi értelmeset. Amiben biztosak lehetünk, hogy abban a beállításban nem működik. Nekem úgy tűnt tényszerűen kezelted, ezért ugrottam rá.
Korábban is azt hiszem az én esetemben került szóba a dolog, azóta kellően utánajártam a dolognak. Főleg ha már 2 méteres buszt tervezek rajta 6 slave-vel.[ Szerkesztve ]
-
-
tvamos
nagyúr
Szerintem az ESP32 bemenetei nem 5V toleránsak. Mintha olvastam volna ezt valami összehasonlításban. Persze lehet, hogy majd erre is mond valamit az a CEO. Az is kérdés, ha már aku+ESP8266EX, hogy 5V-on mekkora a leakage. Errôl végképp nem találtam eddig sehol semmit.
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
_q
addikt
válasz Teasüti #9040 üzenetére
Elnézést, ha nem egyértelműen fogalmaztam. Illetve a legvégén oda írtam direkt, hogy ha valami nem jó akkor egész nyugodtan javítsatok ki.
Igen nálad került szóba az I2C és mivel ott se voltam biztos benne, most se tudom az okát gondoltam megint szóba hozom és akkor kiötletelünk valamit. Most már akkor tudom legalább, hogy megoldható nagyobb távon is aminek örülök
[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
"The pullup resistors pull the line high when it is not driven low by the open-drain interface.
The value of the pullup resistor is an important design consideration for I2C systems as an incorrect value can lead to signal loss. In this article we show the simple equations for the pullup resistor calculation which the system designer can use to do quick calculations for their design."
http://www.ti.com/lit/an/slva689/slva689.pdfAz amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
"Resistor selection varies with devices on the bus, but a good rule of thumb is to start with 4.7k and adjust down if necessary. I2C is a fairly robust protocol, and can be used with short runs of wire (2-3m). For long runs, or systems with lots of devices, smaller resistors are better."
"Since the devices on the bus don’t actually drive the signals high, I2C allows for some flexibility in connecting devices with different I/O voltages. In general, in a system where one device is at a higher voltage than another, it may be possible to connect the two devices via I2C without any level shifting circuitry in between them. The trick is to connect the pull-up resistors to the lower of the two voltages. This only works in some cases, where the lower of the two system voltages exceeds the high-level input voltage of the the higher voltage system–for example, a 5V Arduino and a 3.3V accelerometer."
[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Teasüti
nagyúr
(#9043) xboy89
Meg, megoldható. Ha rákeresel a témára, akkor rendre ilyen 2-3 méter limitekről számolnak be, ami még üzembiztosnak mondható a célnak megfelelő kábelezéssel.(#9044) Janos250
Hantek 6022BE.
De van egy kézi DIY szkópom is, ha csak gyorsan meg akarok lesni vmit, vagy nem tudom vinni a laptopot és az usb-s szkópot. Ez is tök jó cucc az áráért (feléért is meg lehet találni), bár csak 10 uS-ig tud lemenni, ami a több száz Khz-es jelekhez már kevés.
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 11
- Windows 7
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Milyen NAS-t vegyek?
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- További aktív témák...