Új hozzászólás Aktív témák

  • ketkedo612

    tag

    válasz GLOCK34 #29846 üzenetére

    Akik a biztosítós garancia miatt izgulnak.
    A 2003. évi LX. törvény szerint ezek a lehetőségek valamelyike várható, igaz itt a felügyelet rendelte el a végelszámolást, tehát 226. paragrafus feltételeit még biztosan nem teljesítették:

    "A végelszámolás

    225. § A biztosító jogutód nélküli megszűnését kimondó határozatához a Felügyelet előzetes egyetértése szükséges.

    226. § A Felügyelet az előzetes egyetértést akkor adja meg, ha a biztosító a biztosítási tevékenységből eredő valamennyi kötelezettségét teljesítette. A kötelezettségek teljesítésének lehetséges módjai különösen:

    a) az állomány átruházása,

    b) a biztosítási szerződések felmondása,

    c) a biztosítottakkal történő megállapodás.

    Az ezek bizonyítására alkalmas okiratokat a biztosító köteles a Felügyeletnek benyújtani. "

    Szerintem a vásárló szempontjából legkevésbé problémás az állomány átruházás lenne, de ezek a szerződések előre kifizetett egyszeri díjasok, így nem hiszem hogy tolonganak majd a jelentkezők ennek a módozatnak az állományáért, max akkor, ha beszedett díjat is átadnák, vagy jelentős részét. Amúgy sem sok biztosítónak van ilyen típusú szerződése.
    Felmondás esetén elvileg a teljes díj visszajárna, mert ez egy olyan speciális előre egy összegben kifizetett biztosítás, amiben a biztosító kockázatviselése a gyári garancia lejáratakor indul majd. Tehát jelenleg még nem viseltek kockázatot így díjra sem tarthatnak igényt a szerződés felmondása esetén.
    Itt megint az anyagiak a bizonytalanok. Vissza tudják-e adni a teljes díjat mindenkinek ?
    Ha nem, akkor a c pont alapján meg kell állapodniuk.

    Bár mi is lesz, a biztosítónak az érintetteket közvetlenül kell értesíteni és írásban.

    220. § (5) A biztosító elleni felszámolás, illetve végelszámolás elindításának és a biztosítási szerződések megszűnésének tényéről a felszámoló, illetve a végelszámoló köteles a szerződő feleket, a biztosítottakat valamint az ismert hitelezőket értesíteni.

Új hozzászólás Aktív témák