Új hozzászólás Aktív témák

  • munky

    őstag

    A gép hangja témához:

    Láttam akadt, aki szóvá tette a zajszintet és erre többen kapát-kaszát ragadva horgadtak fel ellene. Vagyok abban a szerencsés helyzetben, hogy a baráti körben - a sajátommal együtt - összesen három PS5 van. Mindegyik lemezes verzió, kettőben 17 lapátos légkavaró található, míg a harmadikban egy 23 lapátos teszi a dolgát. Egyértelmű konszenzus alakult ki közöttünk arról, hogy sokkal csendesebb a 23 lapátos megoldás.

    A 17-es verzió bár egyértelműen hangosabb, nem feltétlenül lenne elviselhetetlen, ha legalább központos lenne a ventilátor. De így, hogy valószínűleg még üt is, hallat egy elég bosszantó kerregő-kerepelő hangot. Barátomnak és nekem is ez jutott. Nálam hiába a szobát hanggal kitöltő 5.1 hangrendszer, Fallen Order-ben átvezetők alatt többször felfigyeltem a kerepelésre, és ez kidobott az élményből. A menüben is hallom enyhén, de mikor a játék indításnál felpörög, onnantól hallható még onnan is ahol játszom. (2,5 méterre géptől kb.) Megnéztem, nem ér bele semmi a ventibe.

    Ami mind a három gépet iszonyatos mértékben sújtja és a ventilátornál is irritálóbb problémának tűnik az a coil whine. A Control Ultimate Edition alatt próbálva olyan szinten ciripel mind a 3 gép, hogy az elképesztő. Barátom 23 lapátos gépén úgy kaptunk képet róla milyen halk is lenne a gépe valójában in-game, hogy kiléptünk a játék menüjébe. Ilyenkor a coil whine megszűnik és csak a venti járását lehetne hallani, de azt is csak közelről. Amint újra terhelést kap a gép nem ér semmit a halk rendszerhűtő: a ciripelés nagyon markánsan, bántóan nagy mértékben jelenik meg.

    Van itthon PC, amiben a VGA-val együtt összesen 9 légkavaró dolgozik. Ennek már van hangja, viszont nem irritál akkor sem, ha TV-n játszom, mert ezek normálisan járnak. Anno az utolsó szériás PS4 Pro verziónál sem foglalkoztam különösebben a zajszinttel, pedig még azért abban is volt hangja a hűtésnek. PS5-nél mégis zavarnak fenti dolgok. Sajnos az az igazság, hogy ventitől, lapátoktól függetlenül mind a három környezetemben lévő gépbe bele lehet kötni.

    Várható volt, hogy egy új konzol startjánál nem lesz minden hibátlan az első szériás gépekkel, és erre a mostani megfeszített gyártási tempó is rátehet még egy nagy lapáttal. Az sem segít, hogy az előzetes tesztek nagyrésze kiemelte, hogy a gép szinte hangtalan és iszonyatosan jól megoldották a hűtést ebben a generációban. Feljön az ember ide és azt olvassa, hogy sokan csak akkor hallják a gépet, ha közvetlenül oda hajolnak mellé. Nem csodálom, hogy irreális elvárások kezdenek kialakulni az emberekben. Nekem úgy tűnik a valóságban sajnos iszonyatosan nagy a szórás a gépek között. :(

Új hozzászólás Aktív témák