Új hozzászólás Aktív témák

  • polonic

    félisten

    válasz arkone #34438 üzenetére

    Szia!

    Azért merem leírni ezeket, mert nem csak végfelhasználói szemszőgből nézem a dolgokat. Van egy kis rálátásom a másik oldalról. És egy kicsit gondolkodtam a dolgokon, ezért fogalmazódtak meg bennem az aggályok.

    A román piac más, mint az itteni. Ott a frekvenciaaukción kifizették a frekiket a szolgáltatók és használják x évig, nincs több költség. Míg itt az van, hogy a súlyos milliárdok az aukcióért nem elég az nmhh-nak, hanem ezután még havonta száz milliókat fizetnek a szolgáltatók a használatukért. Ezért is nem jó összehasonlítani az ottani piacot az ittenivel.

    A diginek is fizetni kell a frekvenciahasználatért. Sőt, már most is fizeti a használati díjakat, aláírták a használatbavételi engedélyt. Új hálózatot kell építeni, üzemeltetni kell, ezek borzasztó nagy költésgek. Nem lehet olyat, hogy építünk egy tornyot és ezzel el van intézve aztán meg egy roaming. Mert ez szarnak a pofon. Ezeket a hálózati eszközöket, amiket bármelyik gyártó gyárt, azt nem arra tervezik, hogy egy tornyot szolgáljon ki, hanem több százat, ezret akár. És ezek az eszközök is szintén nagyon drágák.

    Aztán az előbb említett roaming megoldás lehet. De melyik lesz a 3 közül az a szolgáltató, amelyik azt mondja, gyere nyugodtan a hálózatunkra és mindenzt olcsón. Most nincs olyan megkötés az nmhh részéről a digi aukciójához, mint amikor a voda indult annak idején, hogy kötelező roamingot biztosítani neki. Szóval melyik szolgáltató engedné fel a frissen, jó drágán épített és épülő, aztán jó drágán üzemeltetett hálózatára. Ha meg fel is engedi, akkor meg annyi pénzt kérhetnek el, amennyit nem szégyellnek, mert ez sincs sajnos sehol megszabva.

    Aztán amit már említettem többször is. A mostani 3 szolgáltatónak mindnek nagyságrendileg 180 mhz-nyi spektruma van. És ezzel a készlettel nyújtanak olyan szolgáltatást, amilyet. A diginek 10 mhz-nyi van. Ez 18-ad annyi. Ez is aggályos egy kicsit.
    Most abszolút matematikai alapon megemlítve. 1800 mhz-en kétszer annyi torony kell, mint 900 mhz-hez. Ergo dupla annyi építési, majd üzemeltetési költség terheli a digit. Dupla annyi összeköttetés kell az eszközöknek. Csak zárójelben, hogy ez dupla annyi közműadót jelent. Nagyon sarkalatos, csak azért írtam így, hogy érzékeltessem. De tény és való, jóval drágább az 1800 mhz-cel opárálni.

    És ezek csak egy része annak, ami eszembe jutott. Emiatt mondtam, hogy nem tudom egyelőre elképzelni, hogy lesz a digi annyira olcsó. Nem azt mondom, hogy nem lehet olcsóbb. Csak szerintem ne várjatok olyat, hogy a 40 ft-os percdíjak le legyenek törve 10-15 forintra.
    Pedig hidd el, szeretném, hogy így legyen, miért ne szeretném. Ez nem kérdés. Nem vagyok saját magam ellensége.
    Csak ezek a dolgok miatt nem látom túl reálisnak.

    De foszlassák el az aggályaimat! :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák