Új hozzászólás Aktív témák

  • ityam

    senior tag

    válasz Lauda #25451 üzenetére

    Az általad említett "jogszabályban" is van hasonló bejegyzés mint a honlapon amivel kérted összehasonlítani:
    " (47)
    Néhány fogyasztó az árunak a jellege, tulajdonságai és működése megállapításához szükséges időtartamnál hosszabb használatát követően gyakorolja elállási jogát. Ebben az esetben a fogyasztó nem veszítheti el elállási jogát, azonban felelősséggel tartozik az áru esetleges értékcsökkenéséért. A fogyasztónak az árut annak jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapítása céljából ugyanúgy kell kezelnie és megvizsgálnia, ahogyan azt az üzletben engedélyeznék a számára. Például a fogyasztó csak felpróbálhatja az adott ruhadarabot, de nem hordhatja azt. Következésképpen a fogyasztónak az elállási időszak során kellő gondossággal kell kezelnie és megvizsgálnia az árut. A fogyasztót elállás esetén terhelő kötelezettségek nem tarthatják vissza a fogyasztót attól, hogy elállási jogát gyakorolja."

    Szóval egyértelműen nem mondanám én hogy jogszerűtlen használat utáni elállásnál értékcsökkenést felszámolni.

    De nem vagyok jogász. Mondjuk még én nem kerestem rá hogy ez az irányelv hogy van magyar törvényben/rendeletben megfogalmazva, mert ez az irányelv elég bőszavű. Ha a magyar törvényben/rendeletben kevésbé van kifejtve a dolog akkor máris jobban lehet vitázni hogy azért nincs ennyire kifejtve, mert direkt szigorítottak a magyar jogalkotók valaki előnyére vagy csak trehányak voltak.

    Szóval egyértelműt nehéz mondani szerintem a kérdésedre.

    Az értékcsökkenés egyértelmű a kereskedőnél mert biztos hogy legalább 15-20% al olcsóbban tud eladni egy szemlátomást használt fűkaszát. De aztán lehet a 30% sem eltúlzott.

    Az idézett rész végén viszont van még egy értelmezhetetlen mondat:
    "A fogyasztót elállás esetén terhelő kötelezettségek nem tarthatják vissza a fogyasztót attól, hogy elállási jogát gyakorolja."
    Ez miamanót akarna jelenteni? ha 30% értékcsökkenést fizettetnek vele akkor visszatartja, de ha 10 et akkor nem? Mi van ha azt mondja a fogyasztó hogy már 1% is visszatartja, amit nem szabad.

    Az ilyen elméleti vitákból nehéz frankót megtudni szerintem.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák