Új hozzászólás Aktív témák

  • biga

    senior tag

    válasz Khelben #31858 üzenetére

    A lakott terület kivétel a szabály alól! És ott is csak a meghatározott feltételek betartása mellett (lsd szabály)

    Amit te írtál, annak a helyes értelmezése: mész a belső sávban (szabályosan, mert vagy tele van mind, vagy lakott területen belül vagy illetve mindkét esetben nem akadályozod a mögötted lévőt stb). És így elhaladsz az esetleg lassabban haladó másik sávban haladó autós mellett. Na ez az, amire te gondolsz. Valóban, ez nem előzés. De az, hogy ez a helyzet előálljon, annak elev szigorúan meghatározott feltételei vannk (amiket már linkeltem, írtam).

    A KRESZ (de semmilyen jogszabály sem) úgy működik, hogy keresek egy nekem tetszó mondatot benne valahol, majd azt ráerőszakolom egy számomra szimpatikus helyzetre. A helyzetet teljes egészében kell értelmezni, a szabályt is egységében lehet értelmezni, nem kiragadva. Egyszerű folyamatábrával felrajzolható lenne:

    Előzés balról-szabad, ha tábla, egyéb szabály nem tiltja
    Előzés jobbról-nem szabad, kivéve balra kanyarodó, villamos, sárga jelzést használó stb (lásd a szabályt).

    Párhuzamos közl. alk. út - jobbra kell tartanom (kivéve előzés, illetve lakott területen, balra kanyarodás, megfordulás, tele van stb - lsd a szabályt)

    Elhaladhatok a másik jármű mellett párh. k. a. úttesten (nem előzök!) - nem (kivéve, ha lakott terület (hisz itt nem kell a fent említett jobbra tartás), illetve ha tele van a többi sáv.

    Bocs, ha slendránul fogalmaztam, esetleg kihagytam valamit, de a lényeg talán érthető (a helyes leírás ott van a korább belinkeltekben/bemásoltakban :P )

    ''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'

Új hozzászólás Aktív témák