Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ubyegon2 #17348 üzenetére

    Nem, nem arról szól. A minimalizmusról szól az egész. Megint más, hogy én személy szerint laikusoknak a sebességét is kiemelem, mert nyilván kevesebb erőforrás is kell ezeknek a megoldásoknak, de ez a rendszer pattogósságán is látszik. De ez csak egy kisebb része. A hatékonyság sokkal fontosabb.

    Igazából az a baj, hogy beszűkíted a saját látóköröd. Ez az egész egyébként nem is a Linuxról szól, ilyen minimalizmus minden rendszer alatt lehet, akár BSD-n, akár Illumnoson. Jó, Windowson nem.

    A lényege ennek a minimailsta filozófiának, hogy lényegében nem is egeres, GUI-s desktopként használod a géped, hanem egyfajta gépelős terminálként. Lényegében ehhez újra kell tanulni az egész gép használatát. De épp erre írtam, hogy ez senkinek sem egy nap alatt van meg, hanem egy sok éves folyamat, sok apró állomással.

    Neked azért esik kézre a hagyományos desktop, mert egész életedben azt szoktad meg. Nekem is az állt kézre 1-2 évvel ezelőttig. Csak ez nem azt jelenti, hogy az a legjobb.

    A rendszert meg valóban nem önmagáért tartjuk, de ha már használjuk, akkor
    1) miért ne legyen a lehető leghatékonyabb is egyben
    2) ha már lehetőségünk van magunknak összeállítani a rendszer minden elemét, akkor miért ne legyünk radikálisak, miért ne élvezzük ki a szabadságot, hogy nem csak hagyományos, Windowson is elterjedt desktop metafórát használjunk, hanem lehet egész mást is kipróbálni. Pont ez a szabadság a lényege a Linuxnak, meg ezért is van 1001 féle disztró.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák