Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
@mriya@
őstag
válasz Zoli bácsi #71950 üzenetére
És állami jegyet hogyan váltasz egyesületi tagság nélkül?
Legyél olyan ember, mint amilyennek a kutyád gondol!
-
jansky1
senior tag
Olyan szépen esett az eső, hogy elmentem pergetni. Jött egy 30 centis süllő a 3 óra alatt, de legalább eláztam
-
B.i.L
senior tag
válasz Nerazim #71949 üzenetére
Amikor kiváltod az éves horgászengedélyedet,autómatikusan tagja leszel horgászegyesületnek,mert rajtuk keresztül történik a regisztrációd.Ez elkerülhetetlen.A napijegy minden területre,kívéve az olyan helyek,ahol csak a tagok,egy un.: tagsági keretrendszerbe tartoznak,ahol,csak a tagok horgászhatják.Ezeken a helyeken eltérő,de meghatározott létszám,és kötelezettség van.Minden más helyen elég a :
1./ Horgászigazolvány
2./ Horgászkártya
3./ Érvényes (adott évi) Horgászjegy és Fogási napló
Ezek együttes megléte.
Hova mennél,illetve hova,és miért kellene tagság?Horgászni mentem...B.i.L
-
Zoli bácsi
őstag
Elvileg már nem kell horgászigazolvány. Úgy tudom ennek a kiváltására van a kártya. Mióta van a kártya, nem is hosszabbítják az igazolványt, eddig minden évben ragasztottak bele matricát.
Bár hordom, de csak azért, hogy egyben tartsa a sok okmányt, a területi engedélyeket, töltésjáró engedélyt, fogási naplót....
Basszus...Most váltottam az éves területi engedélyeket, aztán elrepült az év.....
Ma mondta az asszony hogy advent első vasárnapja van. Pedig akkor év vége van. -
PpenoO
őstag
Nagyon bicskanyitogató az itthoni horgászáshoz szükséges vizsgák, engedélyek, tagsági díjak, egyszeri költségek, jegyrendszerek kivitelezése viszont nagyon szépen demonstrálja hogyan is működnek itthon a dolgok.
[ Szerkesztve ]
-
hermanyi
addikt
válasz PpenoO #71958 üzenetére
hidd el idehaza még istenes . Nyugatabbra a magyar horgásztársadalom 80%-ának esélye sem lenne engedélyt szereznie . És szerintem anyagilag nem is vészes . a jegyrendszer pedig alakulgat . Mindenhová le tudsz ülni horgászni ( persze vannak szakaszok ahová hal védelmi szempontok miatt nem) .
Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
galervin93
őstag
válasz PpenoO #71958 üzenetére
Bicskanyitogató? Egy előzetes regisztráció után bemegy az ember vizsgázni, utána meg egy ügyintézési ponton kiváltja az államit. Előbbi fél óra utóbbi 10 perc. Utána napijegyet lehet venni online is, mehet a peca. Sose volt ilyen egyszerű...
A költségek mértéke más kérdés, de kb. 3-4 napijegy árából kijön az egész előző hóbelevanc, szóval nem egy nagy tétel. Egy közepesen jó bot sokkal drágább.
És valamennyire szabályozási szinten is gatyába lett rázva az elmúlt években az egész szektor, továbbá a profi horgászat is elég komoly szinten megy (itt még van hová fejlődni, de azért az eredmények így is szépen jönnek).Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
PpenoO
őstag
válasz galervin93 #71962 üzenetére
Szerintem túl sok jogcímen szednek be pénzt.
Illetve, amennyiben 3-4 különböző területen horgásznék, szép összeget kellene leperkálnom. Ezen felül szerintem időarányosan aránytalanok a területi jegy díjak, enyhén ösztönözve az éves jegy megvételére.Na de lássuk.
Horgászkártya: 2200 ft
Állami horgászjegy + fogási napló: 3300ft
Területi ESZH: 2000 ft
Területi jegy, ez 2022ben +10%.[ Szerkesztve ]
-
B.i.L
senior tag
-
galervin93
őstag
válasz PpenoO #71963 üzenetére
~8.000 ft a "belépő", szerintem ez semmi...
~80.000-ért van országos-kétbotos-halas jegy Mohosz vizekre, 30.000 + versenyjegy (3.000) + egy "állami" verseny nevezési díjáért (10-15.000) cserébe országos-egybotos-sportjegy ugyanezekre a vizekre.
Ezek sem nagy pénzek azért, amit adnak.
Az hogy a rövidebb időtartamra szóló jegy aránytalanul drága, hát az természetes. A kis szelet csoki meg a BKV vonaljegy is kumma drága...Ja, hogy az egyesületek sokszor pofátlan módon áraznak? Igen... De ezért már náluk kell kopogtatni...
[ Szerkesztve ]
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
hermanyi
addikt
válasz PpenoO #71963 üzenetére
Ebből Horgászkártya: 2200 ft 5 évre .
Állami horgászjegy + fogási napló: 3300ft
Egyesületi tagsági mondjuk átlag 2000 huf
ez ami kötelező , minden más csak matek dolga ,hogy mi az ami megéri és mi az ami nem . És mint tudjuk a matematika makacs dolog az nem hazudik .
Ha te sokallod az évi 4-5 ezer forintot azért ,hogy pecázzál akkor szerintem te ingyen akarsz élni . Amúgy számold ki azt az összeget amit mondjuk az éves elhozható hal érne a piacon . És akkor lehet kezdeni számolgatni ,hogy drága vagy nem .Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
sasa311
veterán
válasz galervin93 #71965 üzenetére
Nyilván ezek nem nagyon pénzek annak, akik azon filóznak este, hogy vegyen-e még1 top setet a rakóhoz, mert jó lenne ha lenne nála erősebb gumi a beeső pontyokhoz vagy, hogy hány liter pinkivel vagy csontival induljon neki a hétvégén a keszegezésnek.
Viszont annak a kelet magyarországi helyi sporinak, aki azt nézi, hogy a hétévégén a "hülye pesti" hova etetett be 20 kiló kaját majd kedden hétfőn oda ül egy dobozka csontival meg egy fél doboz csemege kukoricával - neki nagyon is sokat számít, hogy év elején be kell fizetni az amúgy nem olcsó területi jegy mellé olyan teljesen értelmetlen dolgokat, mint a horgászkártya ami 5 évente lejár (miért is jár le?), a szövetségi hozzájárulás (miféle szövetséghez járulok konkrétan hozzá?) vagy az egyesületi tagdíj, amikor nem is horgászik a spori egyesületi vizen (utóbbi a legnagyobb lehúzás abszolut nulla hozzáadott értékkel).A területi jegy tök más kérdés, hiszen azért kapsz "szolgáltatást" és szabadon válaszhatod meg.
Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?
-
Zoli bácsi
őstag
Én nem látom olyan borzasztónak a helyzetet.
Elmegyek a horgászboltba (Solaris, Fertőd) , év elején, 10-15 perc alatt kész az adminisztráció. Leadom a fogási naplót, megveszem az új állami jegyet.
Idén ha jól emlékezem, 22 ezer forint volt a megyei folyóvízi jegy. Hétezer forint az állami jegy, tagdíj...fogási napló. Kerekítsük 30 ezerre. Oké, egyesületnek is perkálok, azt hiszem kétezer forintot, ugye a tagdíj. Cserébe adminisztrálnak, nyilvántartanak, mehetek hozzájuk, ha elvesztem a horgászigazolványom...Nem sajnálom.
Ha leosztom.......
Havi 2500 ft-ért bármikor kimehetek a környező vadvízekre horgászni. Lemehetek a Rábára, vagy ha úri kedvem úgy tartja, a Dunára is elmehetek, Gönyűig jó a jegyem.
Szóval én nem látom olyan tragikusan a helyzetet.
Szerk: sasa311 : Neked is van igazságod, persze, van akinek ez az összeg is sok. De azért ha nézünk egy minimálbért, meg azt hogy legtöbb helyen nyugdíjasnak, gyereknek kedvezmény jár, szerintem azért kigazdálkodható.[ Szerkesztve ]
-
hermanyi
addikt
válasz sasa311 #71967 üzenetére
Erre azt mondom nem kötelező horgászni . A kocsmázás sokkal többe fáj . Az meg egy dolog ,hogy előre kérik befizetni ,hisz a boltba sem év végén fizetsz hanem amikor a kaszához érsz . Én utálom a MOHOSZT de hidd el ők kezdik rendbe rakni ezt a hobbit . Egyesületi tagdíjat meg bocsás meg saját hülyeséged ha nem annál váltod akinek a vízén horgászol . Lehet fillérbaszonak lenni egy darabig de egy bizonyos szint alatt magad alatt vágod vele a fát .
Az meg, hogy a hülye pesti beszórja a 20 liter kaját az a saját döntése ,senkinek semmi köze hozzá ,és ha ez miatt valaki hülyézi az gondolkodjon el magán .
Mint fentebb írtam senkinek sem kötelező ezt a hobbyt választani ,vannak sokkal olcsóbb hobbyk is .Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
sasa311
veterán
válasz hermanyi #71969 üzenetére
Az autóversenyzés meg még többe, a lóverseny meg pláne - bocs, de ez nem érv.
A "hülye pestizést" nem kell mellre szívni, jelen példában akár én is lehetnék. Arra próbáltam célozni, hogy az ország kevésbé szerencsésebb részein a horgászat nem sport vagy hobbi, hanem fehérjeszerzési lehetőség... De úgy, ahogy te vagy én csináljuk úgy hobbi és nyilván akkor nem számoljuk az árát értelmes keretek között. De ahol az a heti 1-2 hal megy az asztalra - vagy ha nincs hal nincs más - ott megterhelő lehet az a plusz pár ezer is, ha nem kap érte cserébe értéket a spori.
Amúgy lehet én vagyok teljesen hülye és majd most tanulok valami újat, de segíts már pls, hogy aki nem egy zárt egyesületi tavon horgászik (pl. esetemben a Tisza tó főként) annak melyik egyesület tud bármilyen előnyt adni, amiért megéri pluszba fizetni?
-
saen
veterán
válasz sasa311 #71970 üzenetére
A horgászat hobbi és nem pénz vagy kajaszerzési tevékenység. Az, hogy közben hal is kerül időnként az asztalra az csak bónusz és nem lehet a célja az egésznek. Egyszerűen nem tartható fennt gazdaságosan az, hogy több halat visznek el az emberek, mint amennyit fizetnek. A legtöbb viz már annyira agyon van szabályozva (vízügyileg), hogy abszolút nem kedvez a halak szaporodásának és a telepítés a fő halforrás a vízben.
Ezzel együtt is lehet kifejezetten olcsón a horgászatot művelni ha valakinek erre van pénze/igénye. Emellett a környező országokat megnézve nálunk kifejezetten olcsó a horgászat. Tudok olyan vizeket ahol a napijegy kerül annyiba, mint itthon egy éves, igaz ilyen helyen korrekt szolgáltatást kapsz cserébe.
Egyesület szinten pedig olyat érdemes keresni aki helyi és tesz valamit a Tisza tó jövőjéért. Biztos van ilyen, mivel nem horgászom arra nem ismerem a helyi viszonyokat. Egyébként a Tisza tó pont az a víz ahol a környékbeliek összefogtak és megszerezték a vizet és elkezdtek normálisan gazdálkodni rajta, legalábbis én ilyesmire emlékszem. Őket érdemes támogatni. -
sasa311
veterán
Azért nagy összegben mernék fogadni, hogy a hazai horgászok több, mint fele tekint a horgászatra úgy, mint a hal megszerzésének módja, nem pedig, mint rekreációs vagy sport tevékenység..
Én meg nem tudok még ferde szemmel sem nézni arra, aki hazaviszi amit fog lévén kifizette a telepítést a területi jeggyel, ami évről évre kevesebb halat foglal amúgy magába.[ Szerkesztve ]
-
smokiii1
aktív tag
válasz sasa311 #71972 üzenetére
Én is keleti vagyok. Ha ennyire drága hobbinak tartod szerintem is keress valami mást. Na meg igazából szerintem a pecának az év eleji engedély, fogási stb a legkisebb költség. Igazából egy pecára elmegy annyi pénz ha beleszámolod a benzint, napijegyet, kaját neked és a halaknak is, csalit. Nem egy olcsó hobbi ez sem, mint sok minden.
-
PpenoO
őstag
válasz hermanyi #71966 üzenetére
Én azt mondtam, hogy túl sok jogcímen szednek be pénzt. Illetve, hogy a területi jegyárak úgy vannak kiszámolva, hogy befizesd az éves díjat. Számomra ez bicskanyitogató, pár ezer forintról van szó, engem nem vág földhöz, nem ezért zavar. A módszertannal és az érthetlen jogcímekkel van gondom. Viszont ha már a pénznél tartunk...
700ezer horgászra vetítve, forintban számolva, egy évre levetítve:
Horgászkártya 308millió (1,54 miliárd 5 évente).
Állami jegy 2,31 miliárd.
Azaz évi 2,6 miliárdból adminisztrál a mohosz.Eszh 1,4 miliárd pottyan le a szövetségeknél.
Területi jegy, feltételezve hogy a horgászok 70%a kiváltja az éves jegyet ami legyen 30e, a maradék legyen jatt -> 14,7 miliárd, azaz 1 kiló hal 3000 forint, abból kiindulva, hogy 5000 tonna halat telepítettek a magyar folyóvizekbe 2020ban.
[ Szerkesztve ]
-
smokiii1
aktív tag
válasz Daidalosz #71974 üzenetére
Nagyon sokan horgásznak ez tény, de szerintem inkább azokkal van baj, akik ahányszor kimennek horgászni mindenképpen haza is viszik a halat. Mikor az öreg augusztus elején úgy jön ki pecázni hogy mérjük már le neki a halat, aztán mondja hogy nem baj hogy több mint 4 kg már úgyse viheti haza mert megvan az éves limit. Aztán fogja magát és hazamegy 3 óra peca után. Pedig fogadok hogy nagy részét nem is ők ették meg hanem eladták csak mert kifizette a halas bérletet.
Nem azt mondom hogy soha ne vigyen senki haza halat, de egy határt jó lenne tartani.
Én pl jövőre is sport bérletet veszek, aztán ha annyira kellene hal akkor külön kilóra kifizettem, de nem hiszem hogy 2 alkalomnál több ilyen lenne egy év alatt. Az emberek egyszerűen nem tudnak mértéket tartani, ezért a sok szabàlyozás meg ezért olyan drága minden. -
@mriya@
őstag
válasz smokiii1 #71976 üzenetére
Én tavaly 68,5 kilót vittem haza a megengedett 70-ből.
Idén olyan 30-nál tartok, és az istennek sem tudok fogni normális méretű halat.
Vagy túl kicsik, vagy túl nagyok.
Ja, 110 ezer volt az éves területi.[ Szerkesztve ]
Legyél olyan ember, mint amilyennek a kutyád gondol!
-
Daidalosz
kezdő
OkAkkor bizony velem is baj van, mert ritkán megyek haza hal nélkül. (Már persze, ha sikerül fogni.) Soha nem viszek el többet, mint amennyit frissen elfogyasztunk, a mélyhűtött halat, akárcsak a tóazdaságit, nem esszük meg. Viszont a barátaimat is meg szoktam ajándékozni, ahogy ők is engem gyümölcsökkel, vadhússal, mézzel, sajttal, borral. Ok nélkül nem ölök meg állatot, tisztelem és szeretem őket. Csak vadvízen horgászom, kilencven százalékban folyón. Botot, orsót több, mint tíz éve vettem utoljára. Az etetőanyagot magam készítem száraz kenyérből, kukoricadarából, fűszerekből, cukorból, sóból, tejporból, magvakból. A gilisztát, nadályt szedem, a csontit javarészt a kertben készítem. Az ólmot én öntöm, az úszók java részét magam csinálom. Az eszközeimet magam javítom, tartom karban. A wobblereim legtöbbje a saját kezem munkája, a támogatókat réz- és kórlemezből kalapálom. Az egész évet végighorgászom, a decembert és a januárt is. Több, mint negyven éve kergetem a halakat, soha, egyetlen kapitális példányt sem fogtam.
[ Szerkesztve ]
-
galervin93
őstag
válasz Zoli bácsi #71968 üzenetére
"Oké, egyesületnek is perkálok (...) Cserébe adminisztrálnak, nyilvántartanak, mehetek hozzájuk, ha elvesztem a horgászigazolványom..."
+1
Továbbá a szövetségi hozzájárulás gyak. ugyanez, csak nem területi, hanem országos szinten.
És mindezért kapunk egy, más területekhez képest még némi szakmaiságot is megtartó szabályozási környezetet, ami láthatóan pozitívan hatott az elmúlt években az egész horgásztatásra.
(Az megint más kérdés, hogy a helyi kisegyesületben esetleg Macinka néni szegényem fél óra alatt találja meg az Entert, vagy éppen beakad a papír a nyomtatóba, aztán megy a szentségelés az "űrtechnika" miatt, egymásra licitálva, ki tudja jobban szidni a "modern dolgokat". Az hogy egy kattintással mindent lehet tudni egy adott horgászról, hogy nem lehet kiadni fusiban engedélyt, hogy egy eltiltott horgász semmilyen úton-módon nem tud hivatalosan jegyet szerezni stb-stb. lehetne sorolni, azért nem olyan rossz dolgok ám, és igen, ezt a rendszert létre kell hozni, karbantartani, az egyesületi ügyintézők dolgoznak vele-benne stb., és még valszeg millió költség ezen kívül.)[ Szerkesztve ]
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
galervin93
őstag
válasz smokiii1 #71984 üzenetére
45 nap/év peca 2.500 ft-os napijeggyel számítva. És még nagyon finoman számoltam, halas jegy inkább 3.500 átlagosan, azzal már csak 30 nap évente... Csak a jegy, még egy szem csonti sem volt benne. Ez március-október viszonylatban havi 3-4 napijegyes peca. (Hülyét is kapnék, ha csak ennyit járnék. ) Szóval nem is annyira sok az, persze egy összegben kellemetlen lehet kifizetni, cserébe egész évben nem kell sz*rakodni vele. (Mondjuk az online jegy miatt már ez sem annyira bajos, mint régen.)
-
hermanyi
addikt
válasz galervin93 #71985 üzenetére
nekem 3000 huf ban van az éves országos 1 botos jegyem .
De ha 70 lenne sem lennék nagyon elkeseredve ,mert ezt szeretem csinálni .
És ha akarok akkor évi 250-300 napot kikapcsolódom, azzal foglalkozom amit szeretek . És ezt nem lehet felbecsülni .Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
@mriya@
őstag
válasz galervin93 #71985 üzenetére
4500 a halas, 4500 az éjszakai, 3000 a sportjegy.
És ez utóbbival csak a nyugati oldalon szabad horgászni.
Ráadásul a napijeggyel nincs megszakított horgászat, míg az évessel van.
Sőt, még péntek/szombat éjszaka is lent lehetek, ha akarok.
Tagfelvétel nincs, tagoknak 50 ezer az éves jegy.Legyél olyan ember, mint amilyennek a kutyád gondol!
-
horcsog
tag
válasz PpenoO #71975 üzenetére
Mohosz által kezelt pénz felhasználásának hatékonysága jó kérdés. Mert ahogy mondod ez a párezer ft/fő a végén milliárdokat jelent.
Csak egy apró részlet pl itt a covid ideje alatt a vadászok kibulizták az éjszakai vadászatot, mi nem mehettünk és a szövetség lapított az ügyben. Ha egy ilyen szituban nem állnak ki a horgászok érdekeiért akkor mikor?
Szakmaiság szintje , és a szervezettség , és pénzek hatékony elköltése nehezen lehet megítélni a részletek ismerete nélkül . De amit a saját környezetemben láttam ebből az elmúlt bő 30 évben mióta horgászom , nem estem hasra a szakmai színvonaltól, és elég pazarló dolgokat is láttam.
[ Szerkesztve ]
-
horcsog
tag
Horgász által elvitt halmennyiség (ha van halőrzés és van halgazdálkodás az adott vízen ) összhangban kell legyen a víz halállományával. Sőt egy szakszerűen kezelt vízen a horgászat (függetlenül attól ki mennyire meríti ki az elvihető mennyiségeket) növeli a halállományt. + a halállomány minőségi összetételét is javítania kellene.
Pl természetes ívóhelyek, szakszerű telepítés ( ami nem egyenlő azzal beleöntünk pár tonna zsírgombóc pontyot ami még szaporodni se tud annyira nemesítve van) , komoly halőrzés , az elvihető mennyiség a víz haltermelő képességéhez igazítva + a horgászok számához stb stb.
Dunai, vagy mohosz kezelésben lévő nagy vizeket , amit úgy ahogy ismerek, ilyen szempontból megnézem az elmúlt 30 évre visszagondolva , elég silánynak tűnik az elvégzett munka.
[ Szerkesztve ]
-
pupehap
tag
Ingyenes szállítás a Fishingworld.hu-n
4999.- feletti rendelésnél."ha meg kell b@szódni, akkor meg kell b@szódni " José Luis Torrente
-
horcsog
tag
válasz lbandi777 #71907 üzenetére
Milyen hosszú az xzoga? Pontosan melyik típus? Nézegettem őket már én is de nem találtam olyat ami legalább 2,7-es hossz és tetszett volna. Pedig nincs sok elvárásom, ne legyen osztott a nyele és legalább 2,7-es hossz. Még az osztott nyéllel valahogy ki tudok békülni ha annyira jó a bot , de jobban tetszik az egybe nyél egy pergetőnél.
-
horcsog
tag
válasz smokiii1 #71997 üzenetére
Az egyik serpenyőben van a telepítés + természetes szaporulat ( és a természetes szaporulat segítése ívóhelyek kialakításával, célzott haltelepítéssel az adott víz jellemzőinek megfelelően ami ott jól tud szaporodni ideálisak a körülmények adott halfajnak ) A másik serpenyőben a horgászok által elvitt halmennyiség. (+ rabsicok által elvitt mennyiség , esetleg halpusztulás)
Jó halgazdálkodással a horgászok által befizetett pénz jó felhasználával simán nőhet az állomány. Annak ellenére, hogy a horgászok elviszik a számukra megengedett mennyiséget évről évre. Csak ez nem nagyon valósul meg , az egy másik kérdés. Itt kezdődne valahol az érdemi munka egy horgászszövetség vezetésében.
Dunában pl ha ott lenne ívóhelye a halnak nem így lenne szabályozva a folyó annyi hal lehetne, hogy nincs az a horgász aki ha naponta 50 kiló halat elvisz mindenki se tudná érdemben csökkenteni. Régi korokban mikor nem volt szabályozva a folyó ott mi hal lehetett egy követ bedobtál volna és megvan az ebéd kb olyan halsűrűség volt ott valamikor .
[ Szerkesztve ]
-
Daidalosz
kezdő
válasz horcsog #71998 üzenetére
Én is az ívóhelyek biztosításában látnám a megoldást. A folyóink többségénél akár az ártéri gödrök, kubikok főmederhez történő, szabályozható csatolásával is sokat javulhatna a helyzet. Ezekben, és a mélyebb fekvésű, füves laposokon rengeteg ivadék kel, amelyek az áradás hirtelen levonulásával (ami az árokszerű, egyre mélyebbre vájódó meder következménye) kintrekednek, aztán ahogy fogy a víz, elpusztulnak. Pár helyen láttam már kísérletet erre, de a széleskörű megoldás részben nagyon drâga, és túlmutat a szövetség lehetőségein, mâsrészt pedig, attól tartok, igazából nem is érdeke sem neki, sem a haltermelőknek.
-
saen
veterán
válasz Daidalosz #71999 üzenetére
Amíg az a vizügyi stratégia itthon, hogy minden folyóvízből egyenes csatornákat csináljunk, a tavakat körbebetonozzuk addig nem is lesz halsűrűség. Ez sajnos nemcsak a horgászokon múlik, viszont a szövetség nulla lobbit folytat olyan irányba, hogy legyenek árterek, nincs elfogadottsága annak, hogy a tavak vízszintje rendszeresen változzon, stb, stb.
Az is külön röhej, hogy a horgászokat zavarja a hínár ha éppen véletlen van valahol és nem zabálták ki az amurok, nehogy már legyen valami búvóhely a kishalaknak, illetve kaja.
Itthon az az elvárás, hogy egy medencéd legyen csurig hallal. Kényelmesen oda lehessen parkolni kocsival a partra és folyamatosan húzni a halat. Az más kérdés, hogy ennek köze nincs a természethez és a fenntartható gazdálkodáshoz.Volt kb 10 éve egy nagyon csapadékos év, a helyi csatorna kiöntött, nem volt hová leengedni a vizet, mert a duna is fullon volt. Olyan természetes szaporulat volt abban az évben, hogy 10 év alatt nem tudsz annyit telepíteni... Persze a horgászok nem vigyáztak rá (elhordták kontroll nélkül amit lehetett) + nem is törekedtek rá, hogy ez megismétlődjön. Telepítés helyett az ívóhelyeket kéne fejleszteni. Mindenki jobban járna, kivéve a halastavak...
Új hozzászólás Aktív témák
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Ukrajnai háború
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Ingatlanos topic!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- PlayStation 5
- Milyen switch-et vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest