-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bl4ze
veterán
Keress rá a nevemre itt, és az index fórumon - mindent megtalálsz.
Ne haragudj, de nem fogok 10+ évet felsorolni Neked részletesen.
A kávékorzó tesztelői között is megtalálsz, van fent elég sok tesztem, cikkem régről stb.
Ahogy mondtam : nem célom meggyőzni, de azt felejtsük már el, hogy a Graefot párhuzamba állítod az NZ-vel. Ez nettó butaság, ha megsértődsz, ha nem..:. bl4ze .:.
-
verti1
tag
A Graef őrlőket azért a helyén kell kezelni. Használtam én is ilyet. Meglepően jó kis őrlők főleg ha az árát nézzük. Ezért is ajánlott itt mint belépő motoros kategória. Egy ilyen őrlővel már tudsz elég finomra őrölni elfogadható minőségben presszózáshoz. Viszont ha komolyabban megnézed akkor egymásra csavarozott és pattintott fröccsöntött alkatrészekből épül fel az egész. Nincs benne egy utólag lemunkált, illesztett felület. A külső kés szabályos táncot jár őrlés közben. Ennek ellenére egész tisztességes őrlemény jön ki belőle. Az a Mazzer Kony kés az NZ-ben teljesen más liga méretben, minőségben is. Persze ez önmagában nem garancia a jó őrleményre, de az itthoni és kinti tapasztalatok azt mutatják, hogy rendben van pontosság szempontjából. Persze én is szívesen látnék méréseket ezzel kapcsolatban, de addig is elhiszem, hogy rendben van a dolog. Ennyi pozitív vélemény nem jön össze csak úgy.
[ Szerkesztve ]
-
CB
senior tag
A pontatlanságot elviseli, csak a hiba jelentkezik az őrleménynél.
Idézet egy cikkből:
"“A kúpos őrlőknél a tökéletes párhuzamosságot és a tökéletes koncentrikusságot kell elérni, míg a sík tárcsáknál csak a párhuzamosság fontos. Ezért könnyebb a lapos késekkel homogén szemcsét produkálni.”"De ez mind nem érdekel, mert ha finom a kávé otthon, akkor kit érdekel?
Arra szeretnék választ kapni - és nyilván azért itt kérdezem, mert itt már sok Niche felhasználó van - hogy mi volt az az indok, amiért a korábbi őrlőtől megváltak, és erre esett a választás. Ez nyilván mindenkinél más. Mi volt az előző, amiről váltott? Jobb lett? Megérte? vagy annyit nem ért, így utólag tesztelve?Nekem az is jó válasz, hogy megkóstoltam az ezzel készített kávét és finom volt. Vagy hogy a fórumban már volt öt embernek, és ezért én is ki akartam próbálni.
Nekem is van legalább öt fajta órám, mégis nézegetem mi lesz a hatodik.verti1: Hagyjuk a Graef örlőt. vannak itt sokan, akik Mazzert, Mahlköniget adtak el a Niche-ért. Miért? ez érdekel. Jobb? vagy a kávé nem jobb, csak halkabb, szebb, kevesebb a pangó?
[ Szerkesztve ]
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
HÁZIGAZDA
nincsenek szentírások. egy pazar kávéból a graef őrlővel is fogsz tudni csinálni finom presszót. tehát, ha a cél az a magas minimum, amivel már elő tudod állítani a számodra finom kávét, akkor az emberek 99,9%-ának a graef is megfelel.
de.
ha ez valamennyire a hobbid, akkor vágyni fogsz a szépre, jóra, kényelmesre, és fizetsz az extrákért.
azzal kapcsolatban eléggé szkeptikus vagyok, hogy a topikból hányan tudnák vakon kikóstolni az nz őrleményének jobbságát a graefhez képest...
szóval elsősorban a többi szempontból jobb a niche zero. de valószínűleg az őrleménye is jobb, mert miért ne lenne. csak te kávét iszol, nem őrleményt.
egyébként egy bizonyos elmélkedési mennyiség fölött mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, hogy gyakorlati oldalról közelítse meg az egészet. kávé, ivás, íz. (totál el lehet veszni egy digicamnél is a szenzor érzékenységében és társaiban. vannak különbségek, van jobb és van rosszabb. de a rosszabb ott például azt jelenti, hogy egy picit kevesebbet tudó eszközzel mész neki a feladatnak. de ott is feladat, fotó van, az a végeredmény, nem a szenzor, nem a pixel.)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bbuffy
senior tag
No akkor zsamo.
sztem a Niche egy öszvér a szempontokat tekintve. Sorban véve, kiváló őrlemény, jó anyagfelhasználás, nulla pangó az ötletes kialakitás miatt, és emellett szép is.
nincs pacsmagolás, semmi! és varázslás sem. Kellően lassú, ami sztem jobb is a kávénak. Praktikusan adagolós, nem döglik a kávé a tartályban. Pár eve már kint van, eddig nincs panasz rá. De nem is egy év alatt dobták össze.
ja és halk is, kifejezetten tetszetős a hangja, átjön a massziv őrlőhqng, de nem visit mint az ipariak....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Tomi_Sci
őstag
Nem az. Ahogy mások ir írták, túl nagyok az ugrások, nem tudod vele pontosan belőni. Én Brikkához használom, ahhoz tökéletes. Gyors, kis helyet foglal, halk. Ezek voltak a fő szempontok, a "hétvégi" kávés szetthez. A hatlapú marás a tengely végén nálam bírja, igaz hétköznap nem kézi őrlőt használok. A tengelyben van egy minimális lötyögés, még jól meghúzott felső anyával is, ezért is nem javasolnám teljesen összezárni a késeket.
Én nem AVX-ről vettem hanem Aliról "picit" olcsóbban, összességében elégedett vagyok vele.(#98699) CB: Tizen1nél mit vettél?
(#98700) Parci: Azért az is benne van, hogy hosszú távon nem szereti a gyújtásszög-szabályozást, főleg amikor az alsó határon megy. Ennek ellenére én is úgy használom, mert egyszerű
(#98799) CB: Fogd meg a Graef külső kését, érezhetően lötyög egy kicsit, műanyag a műanyagban. Sosem lesz olyan pontos, mint egy fém Mazzer.
Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
iatti
aktív tag
nálam még nincs használati tapasztalat és hogy mért kell nekem?sodródom az árral komolyabbra fordítva a szót. nem kell söprögetni a garatot,nem kell vizezni a babot,talán még fogpiszkálózni se kell,ahogy mondják csendesebb,meg az 58mm-es m.mini késnél talán jobb ez a kony reméljük azért pár évet elmegy hiba nélkül. annyi futásteljesítmény úgy sem lesz benne,mint egy olasz kávézóban meghajtott mazzerben. gondolom nem is bírná
-
CB
senior tag
-
PeterAgos
csendes tag
-
MODERÁTOR
-
Tomi_Sci
őstag
Jaa értem, ez a neve
Régebben amikor jártam arra nem volt saját zacsi kávéjuk, csak nevesebb pörkölőktől árultak. De az is életmentő, Veszprémben nem lehet máshonnan szerezni (tudtommal), ha kifogy az ember.Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
CB
senior tag
válasz PeterAgos #98809 üzenetére
Túl rendes tőled ez a felajánlás. Ha közel laknék hozzád, nem Pakson, akkor sem élnék vele, max. bekéretőznék hozzád, hogy megnézzem hogyan készül a kávé, hogy tanuljak...
Az én szabályom ugyanis, hogy pénzt, szerszámot, autót és az asszonyt senkinek nem adom kölcsön, és ez fordítva is igaz...40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
CB
senior tag
válasz sz.zs. #98822 üzenetére
Tehát egyértelműen érezhető, hogy világosabb pörkölésnél a kúpos kés, az alacsonyabb fordulat ezzel az őrlővel jobb ízeket eredményez?
Olaszos pörikkel mi a helyzet? Én abból többet fogyasztok.Hogy vagy egyébként? Visszajött az ízlelés?
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
bbuffy
senior tag
Három napos pörkölés. Kissé világosra hagytam, még kicsit vad, de igéretes. Honduras shg caiful. Kellemes anyag.
pont jól lőttem be a sztárdarálót, 25 mp alatt csurgott le tankönyvi mennyiség.[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
-
vicces1
aktív tag
Fiatalok,
Kérdezném, hogy ha a GC-hoz pumpát cserélnék, akkor az expolygon, vagy van jobb opció Szfvárra, illetve az opv-ben a felső lecsavarható rész alatti tömítő gyűrűt, (kék o-gyűrű, a visszágnál) hogy keressem, mert el van keményedve úgy nézem?
El is mászott a 9,5 bar-os beállítás, és nem nagyon tartja. Beállítom az imbusszal, de hamar elmegy és korábban nyit, már 7 bar körül, utána állítok, hogy 9-10-ig felmenjen, aztán pár csapolás után megint hamarabb nyit. Talán elfáradt a rugó?!
Vakszűrővel próbálom csekkolni, manométer, dimmer van a gépen, látom hogy milyen nyomásnál folyik vissza.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
NagyGL
csendes újonc
Graef-ről váltva nekem ezek voltak:
1. Fokozatmentes (Graef-en egy fokozat egyes kávéknál 6-8 mp-et is jelenthet lefolyásban, engem zavart, hogy volt kávé, amit így nem tudtam "ideálisra" belőni)
2. Nincs pangó, simán lehet váltani kávék között (én a világos pörkölést szeretem, abból is sokfélét kipróbálok, a feleségem a sötétet, és esténként van, hogy készül még egy-két mentes, ez napi szinten 2-3 féle kávé akár... és nem baj, ha nem keverednek az őrlőben )
3. Kényelem, nincs pepecselés (nem kell hátbaveregetni, amitől a vendégek még furcsábban néznek - nem mintha a mérlegelés, mézesüveg, időmérés, simítgatás nem lenne önmagában figyelemfelkeltő )
4. Halkabb (maga az őrlés is, és a hátbaveregetés hiánya is )
5. Kiszámíthatóság (ha egy fokozaton 30 mp alatt jött le egy kávé, akkor legközelebb / másnap is 30 mp alatt fog, kivéve persze user error az előkészítésnél)
6. Szerintem igenis finomabb, legalábbis a világos pörkölés, de ezt nem tudom bizonyítani
7. Nagyon sok jó tapasztalat van vele itthon és küldölfön is, fel sem merül az upgraditis - most egy jó darabig megérkeztünk...Mazzer-t én nem használtam, de a fentiek közül a 2. és a 3. miatt nem az lett (+ persze a feleségem sem biztos, hogy beengedte volna a konyhába ).
Én egyáltalán nem bánom, hogy Graef-al kezdtem, nagyon jó kis őrlő, de mindkettőt kipróbálva, az én igényeim esetében (főleg a 2., a többféle kávé váltogatása) van különbség.
[ Szerkesztve ]
-
bl4ze
veterán
-
CB
senior tag
Hú srácok! Kezd összeállni a kép. Ezekre a válaszokra vártam.
Ugye a beszélgetés nem a Niche-vel indult, hanem feltettem a kérdést, hogy milyen a jó őrlő.
Úgy tűnik, a Niche beletalált abba, amit a felhasználók kerestek az otthoni kávé készítés során.
Ami nagyon pozitív az elmondásotokból, hogy negatív tapasztalata senkinek nincs.
Kivétel koxx, akinek az adagonkénti örlés és a sebesség miatt nem hozza a maximum érzést.
Nem tagadom, beindult a bogár, na meg lassan kapok egy kis prémcsit a maszek munkámért, így került képbe ez a téma.
Nem lesz könnyű a döntés, ezért kellenek a tapasztalataitok.[ Szerkesztve ]
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
MODERÁTOR
Egy sage bcg 820-ról váltottam F64 evora, kb mintha egy Opel Corsa után beülnél egy Lamborghinibe persze tudom, hogy a sebesség nem számít. De az őrleménye is nagyon rendben van, anno visszaolvastam a topikot milyen véleménnyel voltak a tulajok az őrlőről. Ami hátránya, hogy irdatlan nagy és nehéz, az aktív motorhűtés se halk. Pangó engem nem érdekel, nem csapkodom meg ütögetem, pedig nálam minden zacskó (250g) kv más. Most nem használom a babtartályt mert nyáron sztem megpunnyadt benne a kávé, helyette 3-3,5 adagot tárolok az alu garatban amit letakartam egy metamid kupakkal.
-
Karthmann
csendes tag
Ahhoz, hogy tudjad miért is jó egy 63-as kúpos ki kellene próbálni, egy Kony újonnan nagyjából 500e használtan meg annyi mint egy új Niche, ami minden oldalról nézve felhasználó barátabb. Az hogy megpróbálod összehasonlítani egy Cm702-vel az badarság nem lehet, továbbmegyek egy síktárcsás őrlővel sem lehet összehasonlítani mert mindkét típus más felhasználásra lett kitalálva. Sajnos kúpos ZM nem létezik, ha lenne én biztosan azt használnám.
Happy wife happy life
-
jana86
csendes tag
Sziasztok! Ha valakit érdekelne egy gyakorlatilag épphogy bejáratott, újszerű Monolith Flat, írjon nekem privátban, l.sz.!
-
WarLock07222
tag
Ma reggel "megcuppingoltam" a maradék (10g) espressonak szánt, közepesen-sötét pörkölésű kávét, mivel egy adagra már nem lett volna elég. Még eléggé a tanulási görbe elején vagyok espresso terén, szóval gondoltam akár még tanulságos is lehet az, hogy a kávénak az ízét / ízjegyeit próbálom megérezni, a rossz technikám helyett. Hát, sokkal boldogabb nem lettem a próba után, mert elmaradt a bourbon, illetve csoki íz.
Eddig egészen sikeresek voltak a korábbi cuppingok, bár azok abszolút nem epsressonak szánt kávékkal készültek itthon, szóval nem tudom, hogy most ez lenne-e az elvárt eredmény. Hülyeség lenne már az ötlet is?
-
CB
senior tag
Nagy őrlő nálam szóba se jöhet a kis konyhában. Szóval nálam az is fontos szempot.
Korábban a mazzer minivel szemeztem sokat, de élőben még azzal sem találkoztam.
A sage bcg 820-ban mekkora kés van? Abban is sok pangó maradt?
Most néztem pár videót róla, és tényleg nem valami gyors.40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
-
PeterAgos
csendes tag
A láncfűrészemet én sem adnám oda szívesen
#98821 CB
Többször felmerült kérdésként a Niche tartóssága. Közel két év után az a tapasztalatom, hogy egyszerűen nincs nyoma a napi használatnak. Úgyhogy kibírná a kölcsönadást . És én is.
#98823 - Nekem olaszoshoz, világoshoz egyaránt bejön a Nz - ezért érdemes valahogy kipróbálnod egyszer. Lerövidítené az utat.#98825 zolnagy
Öt-hat éve egyszer felajánlottad a személyes segítségedet (totál kezdő voltam), akkor nem jött össze. Itt az ideje a találkozásnak - tehát örömmel... Majd privátban kereslek. -
Mano66
senior tag
Én a Fiorenzato F4E Nano-t cseréltem NZ-re.Csak ehhez tudom hasonlítani,de biztos nem cserélném vissza.A kávé sokkal jobb vele,kényelmesebb és nincs pangó őrlemény.Nem utolsó sorban a konyha dísze.A feleségemnek amikor mutattam a képet róla,rögtön bele ment a cserébe.Ha többe került volna az sem érdekelte volna.Nála elsőre szerelem.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
HÁZIGAZDA
válasz Mano66 #98846 üzenetére
igazából az ipari(bb) darálók otthoni használata egy kényszer volt. azok kávézókba valók, a napi rutin macerás velük a bent maradó őrlemény miatt. persze kibírható és sokkal inkább az, mint valami kóválygó műanyag-rettenet (mint a forté ), de akkor is kényszer.
a niche tényleg egy nichét töltött be azzal, hogy fogott egy méltán népszerű ipari kést, és csinált köré egy tényleg adagonkénti őrlésre tervezett, kényelmes, otthoni darálót. remélhetőleg sokan követik majd.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
fragola.6035
aktív tag
Van nálam felszabályozásra egy Mazzer Mini.
Hívjon már fel a tulaj, nem találom a telefonszámát!!https://caffe35.webnode.hu/
-
MODERÁTOR
válasz fragola.6035 #98848 üzenetére
Szétszedésen vagy csak úgy volt már nálad Niche 0?
-
ZsZolee
csendes tag
Nem tudom ti használtatok e már egy AVX Pro-X szűrőt, de én most két hete vásároltam és ez komolyan varázsolni tud. Még nem tökéletes, mert a Kinu és a tuningolt Gaggia még nem fogadták be (fröcsög), de egyszerűen képtelen vagyok rossz kávét csinálni vele. Komolyan szerintem magic amit ez a szűrő tud. Hiába Presszó, hiába Allongé-t tervezek, mindegy ha nem jön össze vagy fröcsögve jön le, egyszerűen rohadt finom a kávé. Nálam okosabbak magyarázzák már ezt meg nekem, ennyit számít ez a lézerrel lyuggatott apró lyukméret? Ja és kb. 15%-al kevesebb kávéval épül fel a megfelelő nyomás és finomabb kávé a végeredmény. Előtte sima AVX PRO szűrőm volt, de teszteltem egy IMS-t is és egyik se közelítette meg ezt a szintet.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest