Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senior tag
Ha valakinek lenne egy felesleges 3 járatú ( solenoid ) szelepje Gaggiához, megvásárolnám! Amennyiben a 2011 utáni, kisebb verzió lenne, akkor a mágnestekercs nem feltétlenül kell, csak a szelep!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
mester6
tag
válasz Koczó93 #72305 üzenetére
Közben én is rákerestem a külföldi oldalakra. Igen belátom, itt valóban más a helyzet mint a vízköves fűtőszálnál.
Akkor nincs mit tenni együtt kell vele élni, remélhetőleg apró ügyeskedéssel ki lehet kerülni a bosszantó hangokat.
Néhány éve volt itt a fórumon valaki aki hangszigetelő táblákat szerelt be a házba. Most már jobban megértem miért tette. -
hifis50
csendes tag
válasz hifis50 #72037 üzenetére
Dugattyús - motoros kávégép folytatás. Összehegesztettük az állványt, így egy nyers szerelést is megcsinálhattunk. Ebből már látszik, hogy fog nagyjából kinézni a készülék. A két fogantyúból az egyikkel (ami a fej felett van), kézzel emeljük fel a dugattyút, amikor indítjuk a kávé készítését. A másikkal pedig vezéreljük a léptető motort.
-
hifis50
csendes tag
-
hifis50
csendes tag
Nem tudjuk még, mire képes a léptető motor. Most a bolygóműves áttételt úgy választottuk, hogy egész alacsony fordulaton is legyen ereje. A felhúzáshoz viszont, bár ott nincs terhelés, de pont nagyon gyorsan kell forgatni. A próbák alatt kiderül, hogy ennyire széles fordulatszám tartományt tud-e a motor. Ha igen, elmaradhat a kézi emelés, azt is a motor csinálhatja.
-
pacuha69
csendes tag
válasz djboris #72122 üzenetére
Átfolyás- kontra nyomásprofil témára reagálva:
A nyomásprofilozást tartósan használóként szólnék hozzá a témához. Direkt nem „támogatót” írtam, mert az úgy lenne igazságos, ha legalább annyit tudtam volna használni egy átfolyás profilos gépet, mint a mostanit. Kicsit bő egy éves LM Shot Brewer EP használat után azt tudom mondani, hogy azért nem olyan tragikus a helyzet, sőt… Azt aláírom, hogy ha az előkészítés nem elég alapos, akkor büntet, de már egy jó ideje nekem simán sikerül automata programban is ugyan annyira egyformákat húzni, mint akár egy normál fix 9 bar-ra képes géppel. Ez természetesen a szükséges WDT-vel, és a nagyon egyforma erejű tömörítéssel együtt sikerül. Sőt, jelenleg 4 különböző profil van feltöltve a gépre, és az azok közti daráló átállásra is jó érzékkel rá tudok állni, úgy hogy nem lesz 10mp-es csapolás belőle. A másik nagy előnyét kihasználva a gépnek például manuális módban használva, ahogy már páran írták, meg lehet menteni azt az egy-két félre csúszott csapolást. De a gép precízsége (mármint a szivattyú vezérlésre gondolok) és az egyszerű kezelhetősége miatt kiválóan reprodukálhatóak vele kézzel is a csapolások egymás után. Például a legtöbbet én filter pörkölésű kávékból készítek presszót, és az erre rendszeresített „nyújtott” csapolással esetenként akár 80-90 másodpercre is el tudok nyújtani egy 1:2-es arányban készült italt, ami egy elképesztően édes, mindenféle bántó íz nélküli zseniális ital lesz. Ehhez persze kiváló alapanyag kell, jól eltalált pörkölés, és persze egy kiváló daráló is. Az utóbbi „csak” egy robur, nem EK43, de érdekes módon…működik . (üzenet a Daráló fórumra. Nem fricskaként, távol álljon tőlem, csak úgy megjegyeztem)
Egy másik szemszögből nézve, véleményem szerint külön kéne bontani az ilyen vezérelt fogaskerék szivattyúval szerelt gépeket, mint az SB vagy a Vesuvius és a QuickMill Andreja Profiles, valamint a roto szivattyúval szerelt, valamilyen szeleppel szabályozott nyomásprofilos gépeket (LM GS/3 MP, Rocket R60v, stb), és persze ide értendő a fragola féle halál Gaggia-k is. Szerintem az utóbbi technikák megbocsájtóbbak, mint az SB, viszont ugyan úgy tud egy olyan plusz szolgáltatást amivel kitágíthatjuk a kávé készítés határait.
Szerintem mind az átfolyás- mind a nyomásprofilozásnak meg van a létjogosultsága, és lassan kialakul majd egy hitbéli kérdés a két technika között, de a lényeg úgy is az alapanyagon fog múlni.
Egy kérdés a Mina-val kapcsolatban:
Írtad hogy:
"Ahogy megnő a tömegáram visszavesszük, hogy csökkentsük ezt a hatást."
Ezt értsem úgy, hogy a Mina-t is manuál módban használva lehet variálni az árfolyáson? Mert akkor a képlet ugyan az, mint a nyomásprofilt manuál módban használva. Ha túl sok van valamiből, akkor vissza vesszük. Gondolom van automata mód a Mina-ba is. Ha auto módban valami nem klappol, akkor ott is lehetnek galibák ebből kiindulva. Egyszer Dewla prezentálásában láttam egy Mina-t, de kicsit elvesztem a tabletes működtetés részleteiben, és erről a lényegi dologról lemaradtam, vagy nem is került szóba. -
hogyaza
tag
Mennyire elterjedt az itteni kávékészítök kötében a wdt-zés?
Úgy nagyjából százalékosan.
Csak mert van ötletem egy eszközre,amivel sokkal hatékonyabban és elegánsabban meg lehetne oldani.Bizonyos mértékig még pluszban a szitálást és az örleményeloszlatást is megoldaná egyben.
Lenne rá igény?Vagy nem érdemes vele vrszödni? -
paramparya
őstag
válasz paramparya #72256 üzenetére
Arra közben rájöttem, hogy talán azért nem mehet, mert ez a típusnál "Output type"-nak "Relay" van megadva, nem "Voltage (for driving SSR)" (ugyan E5CC-RX2AMS-nek van írva, a az E5CZ-R2MT-re hasonlít eléggé:
Kértem egy refundot és majd rendelek egy másikat. Ezzel tud valaki kezdeni valamit? Vagy akár én, máshogy használva? Fogalmam sincs, hogy mi a különbség, de tényleg nem sok hatása van az SSR-re
-
hogyaza
tag
válasz mdav88 #72318 üzenetére
Jövö hét végén lesz rá egy kis idöm,és akkor csinálok egyet belöle.
Parci:
Nem üzletszerűen gondoltam.Természetesen megosztom az itteniekkel,aki akarja használja.Na le is írom inkább.
Az egész úgy nézne ki mint egy palm tamp,csak a tamper rész helyén kb 30 tű szerü tüske.A makolat alatt egy 4-5mm perem,ami éppen belelóg a kosárba.Ez pozicionálja.A tüskék hossza=kosár mélység-perem-2mm
Darálás után belenyomod az örleménnyel teli kosárba,megforgatod,és kész is.
Én fából fogom csinálni,mert természetes,szép és szeretem a fát.Télen mikor nagyon hideg van,akkor is fázok. -
Bazsee71
őstag
válasz hogyaza #72317 üzenetére
Szerintem itt elég sokan, elő a farbával!
paramparya: Nekem az a mini habverő nem vált be, csak rontani tudott a helyzeten (vagy a Major volt túl jó), persze sok jó vélemény is van róla. Szóval olcsó, kipróbálni érdemes. Talán joltitól loptam az ötletet, de szerintem hatékonyabb, ha egy parafadugóba beszúrsz pár gombostűt, és azzal kavarsz (nálam 3 van benne).
-
HÁZIGAZDA
válasz hogyaza #72324 üzenetére
jolti csinált már ilyesmit, persze az talán parafában szurkált tűkkel lett barkács módon megoldva. meg mattperger csinált, elnököt, "the hog" néven, gondolom dollárért.
Bazsee: a mini habverő nálam is csak rontott
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz hifis50 #72307 üzenetére
Ha már működőképes lesz, és valahol esetleg ki lehet próbálni, akkor arra bejelentkeznék. Nekem így csupaszon is piszkosul tetszik, nagyon ötletesnek tartom a konstrukciót is.
hogyaza: Az ötlet megszületett, most már próbáld ki, na meg akár tovább is lehet gondolni.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
-
djboris
csendes tag
válasz pacuha69 #72313 üzenetére
Itt a szabályzás a kérdés. A Mina nem tud tömegáramot szabàlyozni csak vezérelve van. A Decent lenne erre hivatott de kiderült megint kihoznak egy újabb változatot mert gondok vannak a precíz flow méréssel és a kalibrációval. A Minánál pl. manuális módban a user oldja meg ezt a flow szabályzást. Ezt természetesen manuál módban nyomás vezérléssel is megoldható a nyomás vezérelt gépeknél. A nyomásprofillal a probléma, hogy ott a nyomást akarjuk tartani ha szabályzási kört akarunk megvalósítani. Ez pl. azt jelenti csökkenő nyomás esetén növelni akarja a rendszer ami nem mindenesetben jó. Amint kilépünk ebből a nyomás szabályzási körből természetesen nem áll fent ez a probléma.
[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
válasz hogyaza #72328 üzenetére
Hajrá! Lesz itt rá kereslet, ha sikerül valami jót konstruálni.
Én fejben így fejlesztettem tovább ezt a sok tűs palmtamp-szerűséget: két részből állna és egy nagy emelkedésű menettel kapcsolódna a két fél egymáshoz. Alaphelyzetben egymásba tekerve tennéd a szűrőre, majd a tűvel teleszórt középső részt elkezded kitekerni, így a tűk szépen egyenletesen emelkednének ki az őrleményből, és talán egy jól eloszlatott közeget hagynának maguk mögött. Persze a tűk számát, formáját és egymástól való távolságát nagyon jól el kéne találni. De persze az is lehet, hogy rögösítene, vagy akár feltapadna az őrlemény. Az említett bonsai habverő például nálam pont ezt a két dolgot váltja ki, ezért nem is használom.
Még az is lehet, hogy különböző tűprofillal, vagy silverknight/redspeed bevonattal lehetne a kávé ízét befolyásolni![ Szerkesztve ]
-
hogyaza
tag
válasz Peti...(16v) #72333 üzenetére
Én az igényt nem úgy értettem,hogy majd csinálok sorozatban ha kell.Még a saját dolgaimmal is állandóan el vagyok havazva.
Csak nem tudtam,hogy legyintetek-e rá,hogy hülyeség az egész.De ez számomra kedvezö fogadtatás volt,így 2db-ot biztosan csinálok.Lefotózom a folyamatot,és akinek tetszik,csinál magának.
Vagy próbára szívesen odaadom. -
yazoo1
tag
Sziasztok!
most olvastam a légtelenítésről.Ezt mindig meg kellene csinálni vagy csak a gőzölés után?!(Csapolás előtt mindig kieresztek egy kis vízet a gépből..)
"- Gőzölés után, mikor kikapcsoltad a gőzgombot, azonnal ki kell engedni a maradék gőzt (a fejen keresztül, fejöblítéssel, mintha kávét főznél). Ezzel légteleníted a bojlert."
Csináltam a fejen keresztül,de jött a gőz mint az állat.Gyorsan el is zártam,gondoltam nehogy szétolvassza a tömítéseket...
Nos,segítséget kérnék...
ui.ja és a pumpa elindítása mit takar:a gőzkapcsolót vagy a "kávécsapolást indító"kapcsolót?!Amin egy gőzőlgő csésze van...
köszi! -
HÁZIGAZDA
válasz yazoo1 #72336 üzenetére
légtelenítés: elindítod a szivattyút, és közben kinyitod a gőzcsapot. ha már egyenletes vízsugár jön a gőzcsapon, akkor elzárod, aztán leállítod a szivattyút is.
ámde, ha 140 fok van a bojlerben, nyilván gőzt fog fújni a fejből is, azzal nemigen tudsz mit csinálni. lehet, hogy helytelen, de én szoktam csapolni gőzölés után, hogy minél hamarabb hűtsem vissza a bojlert. a tömítéseknek gondolom mindenképp rossz már a 140-150 fok, nem hiszem, hogy a csapolással bármin rontani tudok, viszont annyit talán nyerek, hogy nem marha lassan hűl vissza a cucc.
(fragola most biztos magához nyúl, hogy miért kell gőzölni a halálcsillaggal... feleség kéri néha. és egyébként nagyon szép habot csinál a gép.)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vicces
addikt
-
PeterAgos
csendes tag
válasz hogyaza #72317 üzenetére
Nekem van egy kis kételyem a WDT-zéssel kapcsolatban.
Azt értem, ha sztatikus töltődés miatt rögös az őrlemény és azt el kell oszlatni. Bár erre van egyéb megoldás, pl. "nedvesítés".
Ifjú koromban, amikor még talicskában kevertük a betont, megfigyelhető volt, hogy ha megpróbáltuk először a sódert elkeverni, akkor az apraja lement a talicska aljára, a nagyobb kavicsok fenn maradtak.
Az őrlemény ugye nem homogén, csak - őrlőtől függően - jobban, vagy kevésbé jobban közelít a homogén eloszláshoz. WDT-zéskor nem lehetséges, hogy az őrlemény porszerű része "leszállhat" a szűrőkosár aljára? Ha igen, akkor nem lehetséges, hogy a réteges, egyenletlen eloszlás (alul a finomabb, felül a durvább szemcsék) károsan befolyásolja a kioldódást?
Lehet, hogy butaság, amit leírtam, de kíváncsi lennék, mások hogy látják ezt? -
soldier2
őstag
válasz PeterAgos #72343 üzenetére
Nem kevered hosszú ideig, csak pár kör. Ez alatt nem igazán indul el a por az alja felé. Majd csinálok egy videót a saját rutinomról. A daráló miatt kötelező a wdt, pedig rögnek híre hamva nincs.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz PeterAgos #72343 üzenetére
lényegesen kisebb az őrleményben a szemcsék közti különbség, mint a sóder "homokja" és "kavicsa" között. a kevergetéstől nem száll le, inkább az a tapasztalatom, hogy a kevergetés rögösíthet annak függvényében, hogy milyen a kiinduló őrlemény. ha rögös, segít, ha nem rögös, picit akár ronthat is.
amitől leszáll a finom por a szűrő aljára, az a kocogtatás. akkor történik az, amit a sódernél is megfigyeltél.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Rush77
aktív tag
Gondoltam kipróbálom a French Press-szel való habosítást a Dritan videó alapján.
Háááát. Úgy látom maradok a gőzölésnél.
Érdekes, hogy a videóban azt említi, hogy kb. 60 fokosnak kell lennie a tejnek. Ez megvolt de mégis megégett. Ráadásul a hab sem olyan lett mint kellett volna. Bármennyire próbálkoztam csak hatalmas buborékok voltak.
Lehet, hogy csak szimplán sokat kellene gyakorolni ezt is, de a gőzöléssel ráadásul kevesebb a mosatlan is[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #72346 üzenetére
tetszik a gaggia, egy elég különleges gépet adtam el érte..., de elválni azért nem szándékozom miatta
(én nem ittam cappuccinót azóta, hogy vagy 6-7 éve kipróbáltam egyszer-kétszer, szóval van alibim)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Keresztapper #72349 üzenetére
nem kell, természetesen, csak hülyültem
remek habot csinál a gaggia, évekig használtam rendesen gőzölős gépet, ehhez képest abszolút meglepett. nyilván nem bírja akármeddig szuflával, de a 4 decis edényt kicsordulásig tudja pörgetni és krémes hab a végeredmény.
a gyerek is imádja, márpedig nincs az a szülő, aki, ha a gyerek imádja, ne csinálná meg neki akárhányszor
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest