-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Atesz 666
aktív tag
válasz soldier2 #42656 üzenetére
-Áá ebben a közösségben inkább hanyagoljuk ezt a témát.
-Én már több mint 4 éve fogyasztok kapszulás kv-t idő és költség hatékonyságból,de ahogy ezt a topikot olvasom itt nagyon le van nézve a kapszulás kv rendszer.
-Ezért kérdeztem rá hogy van-e kimondott kapszulás kv topik.Sony Xperia S, Sony Xperia SP, Sony Xperia Z3, Sony Xperia Z5, Sony MDR-ZX330, Sony a 33, Sony KDL-40EX500, Sony BDP-S360, Sony STR-DH820, Sony MDR-XD100, Sony DR-S5, Sony SS-FCR6000, Sony SS-B1000, Sony SA-W2500, Jamaha DVD-S663, ASUS X75V NOTBOOK, ASUS RT-N53 Router, SonimXP3.2 Quest Pro, stb stb.
-
debsa
csendes tag
Kávéja válogatja, de az ökölszabály a 7-14.
Azaz kb a 7.napon éri a csúcsot, és jó egy hétig oké, utána kezd hanyatlani.
Malabar ezzel szemben jó 2 hét után is full dioxidos volt, dupla crema, ami pillanatok alatt össze is esett. Kb 3hét után állt össze szépen, de addigra meg már alig volt...
Mondjuk azóta sem pörköltem, talán majd mostanában fogok.Debreceni Sanyi
-
Ábi
tag
válasz bajnokpityu #42659 üzenetére
Jól értem? 210 fölé nem is mész a pörköléssel?
-
soldier2
őstag
Tényleg nem értem. Iszod a bolti kávét, és pénzért veszel zacskót, mert nem akarsz postára költeni. Miért nem költesz inkább postára, iszol jó kávét, és zacskód is lesz.
U.I. Ha magadnak pörkölsz, akkor elnézést, arra nem vonatkozik amit írtam (bár ez esetben sem értem, ha bejött a spicy, néha bűnbe eshetsz nem ? )Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Illesvik
csendes tag
Iberital Challange, otthon használt, 2013 év végi gyártású. 28e.
[kép]
Privit írj ha érdekel.Köszönöm
-
adp
őstag
válasz soldier2 #42708 üzenetére
Nem bolti kavet iszok. Csak mivel nem jarok pesten mostanaban csak pacificktol rendeltem, onnan is kilosat+ kapuczinertol, ahol szinten nem igazan jo a zacsi. Aztan valamibe szet kell osztani a kavekat. En is el szoktam osztani a 250gt 2-3ba. De mar nem tudom mert Multkor elajandekoztam jopar zacsit kaveval mert feleztem valakivel es jofejsegbol nekik is szelepes zacsiba adtam
[ Szerkesztve ]
-
Xabi78
aktív tag
Én is sokat rendelek a Paciffictól, de a kilós zacsik mellett mindig elcsábulok egy-egy 250es SOra, hol ezt, hol azt kóstolom meg, és azok a zacsik szerintem nagyon jók, szelepesek, vastagok, masszívak, simítózárasok, simán lehet kávétárolásra is használni őket később.
paljoc: nem tudom, befér-e a cuccaid közé, de egy eredeti olasz 3 személyes kotyogóra vevő lennék. Árukapcsolással rendelnék kávét is, amikor hazaérsz, úgy egybe lehetne csomagolni. Akár előre is utalnám a kotyesz árát.
Tariattila: jahh, én is kapkodom a fejem, hónapok óta bújtam az aprót a megfelelő darabra várva, aztán bánatomban vettem egy Catlert, erre beesik egy vörös Mazzer. Mondjuk nem bántam meg a Catlert, szuper kis daráló.
[ Szerkesztve ]
Cave canem!
-
tariattila
veterán
hogy bepörögtek a darálók a háttérben
-
debsa
csendes tag
válasz verti1 #42693 üzenetére
én ezeket használom már kb másfél éve, mármint tightpac-ot. ebbe mennek az 1hetesnél régebbiek. húzós az áruk, de bp-en forgalmazzák senkáruik andrisék a barista hungary-ben. volt idő, amikor szó volt arról, hogy el kezdem forgalmazni, de mást dobott a rulett, úgyhogy egyenlőre ők vannak.
kapucziner jani bá és szeged amúgy ugyanonnan szerzi be a zacsikat. találtam egy bp-i céget, majd rásasolok az emailjeim között, hogy milyen áron adták a zacsikat.
sajnos mo-n nincs még senkinek technikája ahhoz, hogy 3rétegü zacsit hegesszen, legalábbis fél éve még nem volt. nem emléxem a zacsigyár nevére, de valahol itt a környékünkön vannak, ők tervezték idénre a gyártósor telepítést, de róluk sem igazán tudom, hogy hogyan állnak vele.
ha meglesznek az árak, szívesen posztolom őket.[ Szerkesztve ]
Debreceni Sanyi
-
debsa
csendes tag
válasz bajnokpityu #42659 üzenetére
Pityu! jól értelmeztem? 8perc? milyen gépen pöriztek? gázos, mekkora a btu-ja és a charge?
Debreceni Sanyi
-
debsa
csendes tag
Egyébként van valakinek tapasztalata, hogy mekkora légmozgás kell hozzá, hogy kivigye a hártyát a dobból a hottop-nál, vagy más dobos pörkölőnél?
az ipari (ppl kuban, sanfrancican, coffeetech, stb....) gépeken ahogy láttam/olvastam 100W-os ventik vannak. ezek teljesítménye az átmérő fv-e. 125ön 700-900m3/h
sajnos nekem még full állásban is marad benne a hártyából, de a korcolt bekötést még nem próbáltam, az is igaz...
azon agyalok, hogy lehet hogy a konstrukcióból adódoan nem jön ki az összes chaff, de mondjuk a RAF-1 modnál nem írták le hogy mennyi marad a tálcában, csak azt hogy hátraszívja.
a normál gépeknél az elszívás a bedobó garatból történik, azaz menet közben, nem a lyuggatott dobon keresztül kell kiszívni, hanem a fix dobból, a fix airflow mellett...ma este volt egy kis időm tesztelgeni a gépet és elemezni.
55% fűtési teljesítménynél 0% ventivel a hottop 203/211 (bt/et) teljesített
30-35% venti-ig ez közel változatlan maradt
45%nál stabilizált esés következett be 199,5/209C-ra és ott is maradt
50%-nál azonban nem állt meg az esés és folyamatosan 2-3C/p értékkel vitte el a hőtúgy tűnik még játszanom kell vele sokat....
viszont beleolastam az artisan-ba, és úgy tűnik át fogok rá váltani, tudása messze meghaladja a roastlogger-ét.
Debreceni Sanyi
-
Gravity1234
tag
Monszun Malabar:
Akinek van/volt vele tapasztalata, izeben az a csokissag amit sokan emlegettek mikor jon ki, amikor kortyolgatod, vagy amikor mar lenyelted es az utoize marad meg?
Ma reggelt csapoltam egy ujat (mult het szerdai porkolessel varva), allitottam az orlemenyen is, mert picit alul oldott volt nehany hozzaszolas alapjan.
A lefolyas most szerintem ok, crema szep volt, feheredni tovabbra is hamarabb feheredik mint mas kavek (de ahogy irtatok ennel a fajtanal ez ok lehet)Az ize erdekelne, mert most 89 fokon csapolva, amikor kostoltam kifejezetten savanykas (joval savanykasabb ize volt mint egy Choco -nak vagy Get up-nak), pedighat pont azert vettem mert odakat zengett sok ember hogy milyen csokis ez.
Az utoize, fogyasztas utan 1-2 masodperccel viszont szinte keseru.Megintcsak azokkal amiket eddig probaltam (Choco, Get up, Java, gGuatemala) osszehasonlitva eddig ez kozel sem olyan kellemes.
Velemenyek?
[ Szerkesztve ]
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
HÁZIGAZDA
válasz Gravity1234 #42720 üzenetére
nem csak a krema ég meg nálad? úgy értem, hogy alapvetően alacsony hőfokon készül a shot nagyobbik része (ezért maradnak savak, amit te savanyúnak hívsz), de az elején a krema megég (az meg jó keserű)? próbáld ki, hogy a shot első negyedét-harmadát külön csészébe csapolod és hasonlítsd össze a kettőt.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
prandris
tag
Elkészült az én kávésarkom is
-
adp
őstag
válasz Gravity1234 #42720 üzenetére
Probaltad alacsonyabb magasabb fokon? Jellemzoen nalam arabikak 90 felett erzik jol magukat. Persze kerdes neked hogy van a pid. De a vilagos krema altalaban aluloldottsag vagy alacsony ho. Merted az aranyokat???
-
verti1
tag
válasz Gravity1234 #42720 üzenetére
Én PID nélküli GC-vel ittam nemrég Malabart. Két héttel a pörkölés után bontottam. Tömény csoki volt, semmi keserű íz. Utóízre mokkás volt. Nagyon finom kávé szerintem, de finomabbra kellet az átlagnál darálni és marhára rögösödött.
-
Gravity1234
tag
válasz verti1 #42726 üzenetére
Irok ide most egybe az elozo hozzaszolasokhoz:
- Van PID, 89-re allitva csapoltam (mehetek feljebb)
- Megeg a creama, nem tudom nem hallottam meg ilyet,(89-en megegne?) de az osszes tobbi 3-4-5 fele kave amit eddig probaltam ilyen hofokon ment, talan egy magasabban sosem ereztem hogy megegne. Megprobalom kulon csapolva az iz vegett, erdekes otlet.
- Merem az aranyokat persze, 16g kavebol most (a mult heti hozzaszolas alapjan, miszerint aluloldott volt, akkor 25-28 sec alatt jott lett 45-50 ml) csapoltam ma 28 masodperc alatt 40ml-t, lemerve 35g. ennel nem orolnem mar finomabbra, igy is mar kozel 10 sec korul indult el a lefolyas.en is azert rendeltem mert nagyon jokat irtak rola, de meg nem erzem ezt rajta sajnos es keresem az okot.
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
debsa
csendes tag
válasz Gravity1234 #42720 üzenetére
Attol is függ hogy ki és milyenre pörkölte.
Az íz az 6 alapíz (édes, sós, keserü, savas, unami, zsír)
Amire te gondolsz azaz aromaAz aroma az íz és az illat együttes megjelenése az agyban.
Nem tudom h milyen gépen és milyen értékkel csapolsz, ha küldesz videt, v youtube linket szivesen megnézem.
Az alábbi leirás a 15%os sulyveszteségü pörkölésre vonatkozik (2.reccs már a hütötálcában megy végbe), 19g örlemény a 17g-os dedikált szüröben.
9baros nyomásnál és vibra szivattyúnál 9-11mp az elsö csepp megjelenése, 32-35g 25mp-nél, zárás után 6-7mp nyomáskiengedés még további 8-10g ami tapasztalatom szerint az espressoszabványnakmegfelelö lefolyás.
Tds méröm még nincs, de igy a szökülés 2-3cseppnyi, ugyhogy valszeg átmegy a SCAE izsgán.... mondjuk át is mentHa az ize elöbb savas és utólag keserü, alapul véve a 89C-ot, inkább azt mondanám hogy alacsony a höfok és túlkivonatoltad.ez lehet idö, v örleménynagyság. Ha adsz több infot, akkor talán tudok pontosabbat mondani is.
Debreceni Sanyi
-
HÁZIGAZDA
válasz Gravity1234 #42729 üzenetére
próbáld meg, hogy gyorsítod a lefolyást, hőfokból meg nézd meg picit magasabb és picit alacsonyabb értékkel is. krema meg tud égni, ha nem hallottál róla, akkor is
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Gravity1234
tag
Az a baj, hogy a mult heti, bontast kovetoen altalam jonak gondolt beallitasokkal (16g, 25-28 sec alatt 45-50ml, 89 fok, 5-6 sec kornyeken indult meg), adta a kiindulasi alapot amivel elkezdtem kerdezoskodni, mert nem talaltam azokat az izjegyeket amiket sokan mondogatnak errol a fajtarol, plusz nekem tul feher volt a lefolyas mar 10-12 sec utan.es a crema is a tobbi kavehoz kepest.
Erre jott az, hogy valoszinu alulkivonatolt es hogy varjak vele, mert ez specko fajta es a porkolest kovetoen ne nyissam meg azonnal. A feheredes meg kb osszhanguan az hogy ennel a fajtanal ok, ez ilyen.
Most vartam vele, majd egy hetet es az elozoek tukreben, egy (lathato) kattintasnyival finomabbra allitottam az orlot.
Igy kaptam ma reggel a 16g, 25-28 sec alatt eppen csak 40ml, lemerve merlegen 35g, lefolyasat tekiintve kb 10 sec korul indult meg csepegve, majd 15 korul kezdett el szepen vekonyan folyni. Itt is a szokasosnal hamarabb feheredik, de ez tovabbra is akkor elfogadhato mert ez ilyen fajta. Crema nem nezett ki rosszul, bar a feheredesbol adodoan kozel sem az a gyoponyoru csokibarna, inkabb arany szinu.A mult heti es a ma reggeli kozott nem tudok atmenetet, mert az orlom ilyen beosztasokkal megy, 1 kattintasnyit mentebb finomabbra (hacsak, ezt nem tudom, az orlo akkor is allit ha maga a tarcsa fizikailag nem ugrik arrebb, de az allito tekerokevel tudok finoman csavarni)
Az allaga, lefolyasa nem volt rossz szerintem, nekem az izevel vannak hianyerzeteim. Kifejezetten savas/savanykas volt, viszont a duplat elfogyasztva utana kifejezetten keresu utoize. Es ezt az eddigi egyik kavenal sem ereztem ilyen markansan. Mind a Choco, mind a Get up, Java mix, de meg a Guatemala is kellemesebb volt.
Hofokkal fogok jatszani akkor, bar most ha azt mondod 89-en megeghet a crema, akkor ha feljebb teszem mondjuk 92-re akkor mi lesz?....
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
Toobee
veterán
Az utolsó motoros darálóm is gazdát keres, egy Compak K6 személyében. Én vagyok a második tulajdonos, a gyári késeit is megtartottam, de ettől függetlenül kapott újakat. Nem egy lerúgott vendéglátós példány. Csak ilyen La Scala-s, közös kép van róla, de szerintem a lényeg látszódik. 70.000 Ft-ért vihető.
https://barbieripnk.hu/
-
kaligula
tag
Eladó két igen jó PODos gépem. Egy Euromatik és egy Dal Tio.
http://www.jofogas.hu/magyarorszag?account_list_id=bc6496e5176729af07ec7f54c6f742eerovidkv.reblog.hu
-
soldier2
őstag
válasz Toobee #42738 üzenetére
Az akkor is nagyon kevés, ha csak néha iszol otthon kávét. A La Scala szerintem megsértődik ha nem kap egy jó darálót.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
looser
addikt
Felraktak ma egy pár hetes Iberital Challenge-et a Jófogásra, 25-ért (garanciával!) nagyon megéri szerintem.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
mgy
senior tag
Pici ez a szcéna, egy apró kavics is ekkora hullámokat kelt.
Anya gyorsan elfogadta, félt egy kicsit a "hozok egy nagyobb gépet a piros helyett" mondatom után. Kap a Major egy konyha-kompatibilis színt, aztán teljes lesz az öröm.