-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Deadzone41
őstag
válasz fragola.6035 #42581 üzenetére
Írnál bővebben erről a szűkítőfúvókáról?
Nos egyébként szétszedtem a Gene-t kitakarítottam a szűrőjét a venti alatt is (igazából nem is volt poros), ennek ellenére még mindig megégeti a szemeket.
Tesztpöri: 225g santos száraz processz
170C előmelegít
10:30 első reccs, 13:00 pöri vége
235C max hő
A sárga és barna fázis között kezdenek megjelenni a foltok a szemeken. Valami ötlet?[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
Bontottam tegnap egy ilyen "mocsári robusztás" ©®™blendet, az illata szuper, elég világos pöri. Az utolsó arab után nem állítottam a darálón és egy perc után sem történt semmi, levettem a szűrőt, a víz kb. a pogi negyedéig jutott el. Két tekerés vissza az Ibin, már a feléig jutott, harmadikra már hármat tekertem, ekkor két csepp jelent meg a szűrő alján. Ilyen finomra örlődik a robis cucc? Nem baj, török alapnak jó lett, ment az ibrikbe 50g kávé (közben állítgattam az időzítőn), de csak a harmadát mertem meginni, kis cukorral. Kardamom nincs itthon, viszont van egy Tarkan kazi valahol, de inkább mégis Rachid Taha-t lőttem be aki ugyan nem török, de életérzésre hasonló :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Atesz 666
aktív tag
Üdv mindenkinek.
-Tud valaki kapszulás kv topikról?
A választ előre is mindenkinek nagyon köszönöm.
Sony Xperia S, Sony Xperia SP, Sony Xperia Z3, Sony Xperia Z5, Sony MDR-ZX330, Sony a 33, Sony KDL-40EX500, Sony BDP-S360, Sony STR-DH820, Sony MDR-XD100, Sony DR-S5, Sony SS-FCR6000, Sony SS-B1000, Sony SA-W2500, Jamaha DVD-S663, ASUS X75V NOTBOOK, ASUS RT-N53 Router, SonimXP3.2 Quest Pro, stb stb.
-
soldier2
őstag
válasz Atesz 666 #42655 üzenetére
Szerintem külön kapszulás topik nincs, de "A" kávéig vezető úton páran rátévedtünk arra a vágányra. Mi lenne a kérdés?
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mester6
tag
válasz Deadzone41 #42653 üzenetére
Én 226C fokra állítom a Gene-t a Santos pörkölésekor és elégedett vagyok az eredménnyel. Picit hosszabb lesz a pöri ideje.
-
bajnokpityu
félisten
válasz mester6 #42657 üzenetére
235fok sztem is sok. de 235ön nálunk csak szimplán megégne, nem hiszem, h foltosodna. muti már egy képet, lehet, h ami nálad folt, azt én még észre se venném.
tegnap Peru Chanchamyao MCM-t pöriztünk, tök jó lett 180@8, majd 207@8.5 perccel. Meg nem mondanám, hogy 5.3EUR+fa volt zölden. tejcsokibarna lett, számomra teljesen homogén színnel.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
Deadzone41
őstag
válasz bajnokpityu #42659 üzenetére
Eddig ódzkodtam az ilyen hosszú pöri időkről amit írsz, de kipróbálom, hátha ezen a gépen ez működik. Nekem eddig az volt a metódusom, hogy fűtés maxra első reccsig, aztán 30-60s múlva levenni pár fokot, hogy a végén lassuljon a dolog. Gene-vel az a baj, hogy ki-be kapcsolgatja másodpercekre a fűtőelemet, és úgy szabályozza a hőmérsékletet, ez nekem nem igazán tetszik.
Ami fura nekem, hogy a popkorngépbe ilyen 3-4 perces idők voltak, mégis szépek voltak a babok. Mondjuk ott nagyon gyorsan mozgott a kávé a Gene-hez képest.
-
bajnokpityu
félisten
válasz Deadzone41 #42661 üzenetére
De úgy gondolom, h pont az elején kell a kisebb hőfok,h a víz ki tudjon jönni. Lehet pont ezért lesz foltos.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
Deadzone41
őstag
válasz bajnokpityu #42663 üzenetére
A foltosodás inkább annak a következménye, hogy túl nagy hő éri, túl hosszú ideig, egy ponton. Az újhullámos pörizés inkább most a rövidebb 9-13 perc körüli időkkel operál, ahogy én olvasgattam. Aztán ez lehet csak a rendes dobos gépekkel működik.
-
pacuha69
csendes tag
válasz jveres #42658 üzenetére
Köszi.
Az első próbák kedvéért, egy általam eddig került ízvilágú kávét szereztem be a Casmo-tól, az a neve, hogy Gachatha. Ez egy nagyon világos pörkölésű Kenya-i kávé és alap ízjegyeiben a fekete ribizli, vérnarancs, pezsgő savasság van feltüntetve. Ez tipikusan olyan kávé amit a gyári Majorral számomra képtelenség volt nem citromosra húzni. A fordulatszám csökkentésével a korábban leírtak szerint jelentősen javult a helyzet, de a Robur mellett kiderült, hogy még mindig citromosabb a kelleténél, és a zavarossága is jelentős.
A Roburral készítve ez a kávé egy gyümölcs szirupként jelenik meg a csészében, kottázható íz összetevőkkel, szabály szerűen édeskés ízzel, és nagyon tisztán.
A másik amivel még kísérleteztem, az egy saját pörkölésű Monsoon Malabar volt, ami a Majorral készítve egy egyszerűbb csokis ízvilágú kávé, enyhe mokkás utóízzel, a Roburral viszont inkább csokis keksz volt a mokkás utóíz nélkül. Ennek kapcsán vizsgálgattam a kiütött kávé pogácsákat, és a Majornál a szűrő felöli külső kerületén mindig kialakult egy sötétebb csík, ami az elméletem szerint egy finomabb szemcsékből álló rész amiből gyorsabban kioldódnak a savanyúbb ízek, illetve hamarabb megég. A Roburnál ez nincs, sokkal homogén színű a pogácsa.
Az kétségtelen, hogy ez egy nagy lépés a Majorhoz képest, pedig a szabályozgatással, már az is kiváló eredményeket hozott. De egyszerűen a Robur hozzá teszi azt a pluszt (amit egyébként a Combat is hozzátett) amit hiányoltam Majornál. Az ízek intenzitását, azt az aurát (nem tudom másként leírni) ami kialakul a szádban, a letisztultságot.
Érdekes lesz ezek után a Combattal összevetni. -
bajnokpityu
félisten
válasz pacuha69 #42666 üzenetére
Amikor 18g ujhullámosat tesztel bele, mennyi idő a legfinomabb álláson, ami még éppen át tud rajta menni?
És ilyenkor mennyire lesz langyos az őrlemény?Nekem egy 380bol alakított 230Vos sjm van, kíváncsi vagyok milyen a normális.
Mit nem adtam volna egy gyári fényű pirosért, de nem volt... Csak festett szürke.
[ Szerkesztve ]
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
pacuha69
csendes tag
válasz bajnokpityu #42663 üzenetére
Ezt csak megerősíteni tudom. Valahol azt olvastam, hogy a nedves feldolgozású kávékat "szárítási" fázissal kell kezdeni kb. 180 fok 8 perc, aztán ettől plusz-mínusz el lehet térni. Van aki 160 fokkal szárít. Ez után a szárítási fázis után szoktam én is felvinni a magasabb hőfokra. Azt is hallottam már, hogy a gyümölcsös kávéknál, ha a végét elnyújtjuk (hőmérséklet csökkentésével) akkor növelődik az "gyümölcsösség". Nekem ezek eddig bejöttek.
-
pacuha69
csendes tag
válasz bajnokpityu #42669 üzenetére
A normális lefolyáshoz állítva 4 másodperc körüli a darálási idő. Nem tapogattam még meg az őrleményt, de ennyi idő alatt szerintem nem sokat melegszik. De majd lecsekkolom.
-
jveres
csendes tag
válasz pacuha69 #42666 üzenetére
Érdekes, amit írsz, mert a Socrates Coffee csinált egy összehasonlító tesztet és abban mind a Robur mind a HG One (u.a. az kés) ugyanolyan széles spektrumban darált. Talán kissé túl szélesben is: [link]
Egyébként a CasMo kávékat nem túl egyszerű presszóként elkészíteni. Én legutóbb Nano Challa-t készítettem és átlagban 3-4-ből 1-szer sikerült igazán: viszont akkor tobzódott az őszibarack és a fekete tea[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz jveres #42672 üzenetére
Igen, ezt már én is linkeltem anno. Bár a darálók új generációjával nincs jelentős tapasztalatom, de legtöbb helyen a Majornál jobbnak írják le a Roburral darált alapanyagból készült kávét, pedig a fenti teszt alapján nem így kéne legyen. A HG1-nél meg ha jól emlékszem kiderült, hogy egy viszonylag új darálót teszteltek (akinek volt vadi új, tudja hogy sok kávé kell a teljes bejáratáshoz, megkockáztatom, hogy a Craig által ajánlott 10 kg után is javul), bejáratva vsz kevésbé marad el a Roburtól.
A casino mocca valóban nem kezdő kávé, az első pár napban nekem többnyire sikerül jókat húzni belőle, majd kiüresedik. Lehet kéne egy bean cellar, ha már lúd, legyen kövér.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Gravity1234
tag
Szevasztok!
Mult het szerdai porkolesu (csutortokon kiszallitott) Monszun Malabarral mennyit varjak meg, mikor erdemes "ujra megnezni" ha mar nem tudtam hogy ezze; varni kell?
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
Deadzone41
őstag
válasz Gravity1234 #42675 üzenetére
Ha már kibontottad ne várj vele, mert csak rosszabb lesz.
-
Gravity1234
tag
válasz Deadzone41 #42676 üzenetére
Kibontottam persze, mert nem tudtam hogy ennel a fajtanal varni kell.
Irtam is par napja az elso 2-3 caspolasbol a tapasztalataimat, es tobben is irtak hogy nagy valoszinuseggel azert produkalta azokat amiket irtam mert meg tul friss.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
Sinisi
senior tag
válasz Gravity1234 #42678 üzenetére
Belefutottam egy olyanba, hogy több kg kv szaporodott fel nálam a "kelleténél".
Nem tudok ennyit úgy inni, hogy ne indulna hanyatlásnak a minősége. Volt róla szó, hogy le lehet "fagyasztani".Van tapasztalat, hogy mennyi idővel nyújtja meg ez a fajta tárolási mód az eltarthatóságot úgy, hogy még ne érződjön ki hátrányosan az ízén?
Ha már megbontottam egyet de a változatosság kedvéért menet közben szerenték egy másik fajtát is szürcsölgetni (ami jelenleg a mélyben pihen) akkor felbontottan is félre lehet a fagyóba rakni?
Illetve újra lehet fagyasztani azt amit már egyszer kivettem a jégről, vagy ez is olyan mint a többi élelmiszer, hogy ha egyszer "kiolvadt" akkor újból nem lehet visszarakni?
[ Szerkesztve ]
-
jveres
csendes tag
válasz soldier2 #42674 üzenetére
Általában igaz (persze ezt mindenki tudja), hogy a világosabb pörkölésűek hamarabb döglenek. Nekem a CasMo-val az volt furcsa, hogy ez a bontás után 3-4 napon belül erőteljesen megtörténik annak ellenére, hogy én porciózom és légmentesen lezárom.
Mondjuk ebbe az is belejátszat, hogy bontás után viszont durván erősen hozza a karakter ízeket és innen bármilyen visszaesés is nagyobbnak tűnhet -
adp
őstag
-
Karthmann
csendes tag
Nekem nem vált be a fagyasztás, egy bontatlan Pin Up volt az utolsó próbálkozásom, emlékeim szerint három hétig volt a fagyasztóban, a főzött kávé pedig egérszagú lett, nem tartom kizártnak, hogy valamit rendesen elrontottam, a lényegen nem változtat a kiló kv új tulajdonosa a kuka lett.
Happy wife happy life
-
soldier2
őstag
válasz Deadzone41 #42676 üzenetére
Kalmártól vette, aki Szerdán pörköl, csütörtökön szállít. Pénteki bpntással nem tett kárt benne, ha rendesen visszazárta.
Fagyasztva darálás: kíváncsi vagyok a fejleményekre.Gravity: most már probálkozhatsz vele. Tovább ne várj, mert a másik csomag látja kárát.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adp
őstag
válasz Deadzone41 #42687 üzenetére
erről valaki dobott is be cikket ide egyszer mondjuk az valami -150 fok volt.
Egyébként az én agyamon is átfutott, hogy majd mikor kiveszem kipróbálom egyből úgy.Karthmann:: Hány rétegbe csomagoltad be? Sztem a 2 a minimum
Mi kaját is mindig legalább duplán csomagolunk mert átveszi a "fagyasztó" ízt[ Szerkesztve ]
-
-
soldier2
őstag
válasz Deadzone41 #42690 üzenetére
Persze persze, értem én. De annak a co2-nek a nagy része nem az első napon szabadul fel, sőt. Bontáskor én mostanában kétfelé osztom a 250-es zacskót, ha egész friss az áru akkor a második zacsi első 3 napja nagyságrendileg nem különbözik az első zacskó elejétől.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
verti1
tag
Ezekkel valakinek van tapasztalata ha már a tárolásnál tartunk?
-
adp
őstag
válasz Karthmann #42694 üzenetére
kicsit megijesztettél, mert kv-t most tettem be előszór....mondjuk én más kajával jártam így, hogy átvette az ízt. így gyorsan kivettem és még zúztam rá egy fagyasztóba való zacsi réteget most így mindennel együtt 4 rétegű a csomagolás.... ha így baja lesz felgyújtom a fagyasztót az biztos
Más: kicsit már szarul néznek ki a PY-s zacsik, ezt találtam ebayen: [link] esetleg valaki tud jobbat ingyen postával?
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Persze. Ingyen zacsi, ingyen postával jön minden adag friss Paljoc kávéval
Szegedről is vehetsz zacskót külön, többféle méretben, vastag, tartós zacskók, szeleppel ahogyan kell.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Deadzone41
őstag
Ma kaptam kézhez a Lali féle VST tamperem. Szép munka, tökéletesen illeszkedik a kosárba, kosár oldalára feltapadt őrlemény gyakorlatilag nem maradt vele. Túl nagy vákum effektust sem éreztem mikor kihúztam a kosárból. Súlyra könyebb mint az előző 58-asom, de jól kézre áll, szóval szerintem VST-hez best buy.